Frontcamera in iPad Pro 2022

Gerucht: ‘Toekomstige iPads krijgen dunnere schermranden dankzij deze techniek’

De iPad krijgt volgens een bron nieuwe dunnere schermranden. Dit is mogelijk dankzij een techniek die eerder al gebruikt is op de Apple Watch en binnenkort ook naar de iPhone komt.

Al sinds 2018 hebben de iPads met zonder thuisknop nagenoeg hetzelfde ontwerp, met platte zijkanten en gelijke zwarte schermranden rondom. Maar als je het scherm van de iPad vergelijkt met dat van de iPhone, valt goed op hoe breed de schermranden op de iPads eigenlijk zijn. Daar komt in de toekomst verandering in, zegt Mark Gurman van Bloomberg. Volgens hem krijgen toekomstige iPads dunnere schermranden dankzij een techniek genaamd LIPO.

‘Dunnere schermranden in toekomstige iPads’

De techniek LIPO staat voor low-injection pressure over-molding. Dit is een techniek waardoor schermranden een stuk dunner gemaakt kunnen worden. Apple heeft dit in 2021 voor het eerst gebruikt, bij de introductie van de Apple Watch Series 7. Het scherm kon daardoor een stukje groter worden, zonder dat de Apple Watch zelf veel in formaat toegenomen is. Die techniek gaat Apple dit jaar volgens Gurman ook gebruiken bij de iPhone 15 Pro-modellen. Daardoor wordt de zwarte rand nog maar 1,5 millimeter, in plaats van 2,2 millimeter. Dat verschil lijkt niet veel, maar op het oog ziet het er een stuk dunner uit.

Frontcamera in iPad Pro 2022

Hoewel de techniek dit jaar dus eerst nog zijn opwachting maakt op de iPhone, zou de iPad het volgende product zijn. Daar zijn de schermranden nog relatief breed, waardoor de schermwinst bij verdunning van de randen mogelijk ook groter is dan bij bijvoorbeeld de iPhone. Het is nog niet duidelijk welk iPad-model als eerste in aanmerking komt voor deze dunnere schermranden, maar vermoedelijk zal dit de iPad Pro zijn. Of de iPad Pro van 2024 al aan de beurt is, is nog niet bekend. Dit jaar wordt er in ieder geval geen nieuwe iPad Pro meer verwacht.

Schermranden op iPad hebben ook een functie

Overigens denken we niet dat de iPad ook zulke smalle schermranden krijgt als een iPhone of Apple Watch. Op de iPad hebben dergelijke randen namelijk ook een praktische functie. Omdat je de iPad niet met één hand rondom de behuizing kunt vasthouden, is het belangrijk dat er altijd iets van een schermrandje moet zitten waar je je duim op kan laten rusten, zonder dat je meteen iets op het scherm aantikt.

Bekijk ook

Schermtechnologie van Apple uitgelegd

Lees alles over de schermtechnologieën die Apple toepast in de de iPhone, iPad en MacBooks. Waarom kun je sommige schermen alleen met je vingers bedienen, hoe zit het met kleurweergave en heb je echt OLED nodig? We lopen alle opties langs.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.