Sonos Speakers

Sonos reageert op klachten dat inruilprogramma milieuonvriendelijk is

Sonos geeft opheldering
Sonos heeft sinds kort een Trade Up-inruilprogramma. Daarbij krijg je 30% korting op een nieuwe speaker als je je oude speaker in recycle-modus plaatst. Maar daarmee maak je een speaker die nog prima herbruikbaar is, permanent kapot, zeggen critici. Sonos heeft nu gereageerd op de zaak.

‘Sonos inruilprogramma is milieuonvriendelijk’

Sonos-speakers staan erom bekend dat ze lang meegaan, net als Apple-producten. Ben je uitgekeken op je Sonos-speaker, dan levert ‘ie op de tweedehands markt nog genoeg op. Dat maakt het aantrekkelijk voor mensen die zich een volledig nieuw Sonos-systeem niet kunnen veroorloven. Het lijkt prima geregeld wat hergebruik en duurzaamheid betreft. Maar het nieuwe inruilprogramma dat Sonos onlangs heeft ingevoerd, is totaal niet milieuvriendelijk, stelt een man die bij een recyclingbedrijf werkt.


Je krijgt 30% korting op een nieuwe Sonos-speaker als je je oude inlevert. Voordat je je Sonos kan inruilen moet je ‘m eerst onklaar maken en dat proces is niet-omkeerbaar, zo meldt Sonos op een supportpagina. Daardoor gaan prima werkende speakers op de vuilnisberg.

Wie dus voor een mooie korting wil gaan weet dus zeker dat het ingeleverde product niet meer wordt hergebruikt. Dat kan zorgen voor een lastige overweging tussen milieu en portemonnee. De reden achter dit systeem wordt nu verduidelijkt door Sonos.

‘Ruimte maken voor moderne Sonos-ervaring’

In een mail aan The Verge vertelt een woordvoerder van Sonos dat het bedrijf wil voorkomen dat mensen een verkeerde indruk krijgen van de functionaliteiten.

Wij vinden het de meest verantwoorde keuze om ingeleverde producten niet door te verkopen aan nieuwe klanten. Zij zijn er niet altijd van op de hoogte dat ze een product van 10 jaar oud kopen en lopen daarom de Sonos-ervaring die ze verwachten mis.

Wat hiermee bedoeld wordt is dat oude producten simpelweg geen ondersteuning hebben voor later toegevoegde functies. Denk hierbij aan AirPlay 2 en stembediening. Alle producten die in aanmerking komen voor het inruilprogramma zijn ouder dan 10 jaar en ondersteunen dit soort functies niet.

Hoewel de reden nu duidelijker is, voelt het nog steeds raar om je huidige Sonos-speaker voor eeuwig onklaar te maken in ruil voor geld. Als je bij Apple iets inruilt kijken ze of het nog kan worden doorverkocht. Mede op basis daarvan bepaalt een medewerker het inruilbedrag.

Bekijk ook

Sonos: alles over dit multiroom speakersysteem voor je huis

Sonos maakt speakers om in het hele huis muziek te luisteren. Lees hier alles over het multiroom speakersysteem van Sonos: welke Sonos-modellen zijn er verkrijgbaar, hoe werkt het en wat zijn de prijzen? Hier lees je alles!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.