Sonos Radio

Sonos Radio start in Nederland met eigen programmering

Sonos Sound System en meer
Sonos heeft het aanbod van Sonos Radio vandaag uitgebreid. De streaming radiodienst biedt in Nederland nu ook Sonos Sound System, Sonos Stations en Artist Stations. Je kunt gratis luisteren, reclamevrij. Maar er zijn ook stations waarbij de muziek wordt onderbroken door reclames.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 3 juni 2020: Aanvankelijk was alleen Sonos Radio beschikbaar in Nederland. Vanaf 3 juni zijn ook de andere diensten en stations te beluisteren in ons land. Een update van de Sonos-app met de originele programmering van Sonos Radio zal vanaf 16:00 uur Nederlandse tijd naar naar Sonos-gebruikers worden uitgerold.

Sonos Radio was sinds 21 april beschikbaar voor alle Sonos-gebruikers. Via een software-update kreeg je toegang tot de radiostations. Waarom radio? De speakerfabrikant heeft ontdekt dat op de Sonos-speakers voor ongeveer 50% naar radiostations wordt geluisterd. Met Sonos Radio kun je luisteren naar bestaande radiostations, maar ook naar het gloednieuwe Sonos Sound System-radiostation en allerlei Artist Stations, waarbij bekende artiesten de selectie hebben gemaakt.

Sonos Radio: groter radio-aanbod op Sonos

Sinds 21 april in Nederland

Sonos bood al meer dan 100 streamingdiensten op de Sonos-speakers. Voor radio werd tot nu toe gebruik gemaakt van een samenwerking met TuneIn. Dit aanbod is nu uitgebreid met veel meer radiodiensten en eigen zenders. Zo wordt Europa’s grootste radiobedrijf Global toegevoegd en komt ook Radio.com in het aanbod. In totaal heb je dan keuze uit 60.000 zenders van verschillende streaming partners.

Sonos Radio - More Minimal

Sonos Sound System (reclamevrij)

Vanaf 3 juni in Nederland

Sonos gaat van start met een eigen reclamevrij radiostation. Het doet misschien denken aan Apple’s Beats 1, maar de insteek is anders. Sonos heeft geen bekende dj’s in huis gehaald maar maakt gebruik van de muziekkennis die al in eigen huis beschikbaar is. Er werken bij Sonos heel wat muziekliefhebbers, die de samenstelling en presentatie zullen verzorgen. Je krijgt nieuwe en bekende muziek voorgeschoteld, hoort de verhalen achter de schermen en luistert naar gast-dj’s.

Dit is Sonos’ eigen reclamevrije radiozender, gehost door het Sonos-team vanuit de radiostudio in de Sonos flagship-store in New York. Naast een stream van nieuwe en bekende muziek, hoor je behind-the-scenes verhalen. Iedere woensdag vanaf 18:00 uur is er een door artiesten gepresenteerd Radio Hour, een 60 minuten durend radioprogramma met muziek en commentaar door de artiesten zelf. Ze praten over hun nieuwste releases en waar ze mee bezig zijn.

Host Elia Einhorn gaat deze week in gesprek met de Britse producer Vegyn. Hierna komt Radiohead’s Thom Yorke voor nog twee gastbijdragen naar Radio Hour. Andere artiesten die volgen zijn Jarvis Cocker, Jeff Parker, Khruangbin, Soccer Mommy, Vagabon en Whitney.

Aanvankelijk was dit eigen radiostation alleen te beluisteren in de Engelstalige landen: de VS, Canada, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië. Nederland volgt vanaf 3 juni.

Artist Stations (reclamevrij)

Vanaf 3 juni in Nederland

Daarnaast zijn er advertentievrije Artist Stations, met muziekselecties van artiesten die zich hebben laten inspireren door hun eigen invloeden en passies. Zo komt er een station rondom Thom Yorke van Radiohead, die op 21 april om 15:00 uur Nederlandse tijd live ging. Yorke belooft nummers te draaien die hij de afgelopen tijd is tegengekomen en hem hebben geïnspireerd, ontroerd of anderszins gefascineerd. “Misschien komen de muren dan iets minder snel op je af”, aldus Yorke.

Sonos Radio Artist Stations

De artiestenstations zenden muziek uit die volledig zijn gecureerd door de artiesten. Je krijgt geen reclame te horen. In the Absence Thereof…, van Thom Yorke, en The Encyclopedia of Brittany van Brittany Howard van de Alabama Shakes zijn vanaf vandaag al te beluisteren. Artist Stations van David Byrne van Talking Heads en Third Man Records volgen binnenkort.

Sonos Stations

Vanaf 3 juni in Nederland

Naast de hierboven genoemde radiostations zijn er nu ook Sonos Stations. Het gaat hier om meer dan 30 zenders die zijn geïnspireerd door de favoriete genres van Sonos-gebruikers. Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar Indie Gold, Hit List, Reggae Roots, More Minimal, Pure Unplugged, Country Outlaws, Hip Hop Archive, Kids Rock en Cocktail Hour. Dit is dus wat minder hiphop-gericht dan Apple’s activiteiten op het gebied van radio.

Sonos Radio - Cocktail Hour

Om er gebruik van te maken heb je een Sonos-speaker nodig. Dat kan een IKEA Sonos-speaker zijn, maar ook een van de bekende modellen zoals de Sonos One of de Sonos Beam.

Bekijk ook

Sonos: alles over dit multiroom speakersysteem voor je huis

Sonos maakt speakers om in het hele huis muziek te luisteren. Lees hier alles over het multiroom speakersysteem van Sonos: welke Sonos-modellen zijn er verkrijgbaar, hoe werkt het en wat zijn de prijzen? Hier lees je alles!

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 04 juni: Excuses, België zit zo in mijn systeem dat ik automatisch heb aangenomen dat het ook voor België geldt. Helaas is dat nog niet het geval en Sonos kan ook nog geen datum geven wanneer het komt. Ik heb het artikel nu daarop aangepast.
  • 2020 - 03 juni: Dit artikel verscheen eerder op 21 april, toen de Sonos Radio-functie van start ging, maar zonder de extra zenders. Die zijn er vanaf 3 juni wel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 juni 2020 om 12:24
Onderwerp
Categorie
Diensten

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.