iPhone op bureau met Recycle Siri Shortcut als screenshot.

Shortcuts Sunday #4: Recycle! Vergeet nooit meer je afval buiten te zetten

Met Siri Shortcuts en de Opdrachten-app is heel veel mogelijk. In dit vierde deel van 'Shortcuts Sunday' laten we zien hoe je een herinnering krijgt om je afval buiten te zetten. Zo blijf je nooit met overtollig afval zitten!

Shortcuts Sunday
In deze nieuwe rubriek Shortcuts Sunday beschrijft gastredacteur Andy Van Roosendael (@Undertaxxx25) handige Siri Shortcuts die je kan gebruiken dankzij de nieuwe Opdrachten-app in iOS 12. De Shortcuts zijn soms gemaakt door Andy zelf, of door hem aangepast aan de Nederlandse en Belgische situatie en eventueel uitgebreid met extra functies.Shortcuts Sunday #4: Recycle!
Een opdracht kan ook van pas komen bij een eenvoudige taak, zoals het huisvuil buiten zetten. Elke week opnieuw moet het huishoudelijk afval aan de straat gezet worden, maar als je dat vaak vergeet is deze Shortcut voor jou. Een handigheid hierbij is een papieren kalender of geïmporteerde digitale afvalkalender in je agenda. Een eenvoudig hulpmiddel om tijdig het juiste afval te kunnen meegeven met de ophaaldiensten.

De opdracht Recycle! voor deze Shortcuts Sunday gaat ons hierbij helpen. Het idee is ontstaan na het gebruiken van een andere opdracht om verjaardagen niet langer te vergeten. Deze opdracht werkt op een gelijkwaardige manier. Bij een aantal gemeentes en steden kan je een digitale afval kalender downloaden of een bestand (ICS) om deze te importeren in de Agenda-app van je iPhone. Wij hebben dit getest bij twee gemeentes (Haarlem en Heemstede) waarbij het werkte via de afvalkalender van respectievelijk Spaarnelanden en De Meerlanden.

Gebruik Recycle! Shortcuts Sunday.

We kunnen helaas niet garanderen dat jouw gemeente zo’n agenda heeft. Is er geen digitale afvalkalender beschikbaar, dan kan je ook zelf een nieuwe agenda toevoegen met de naam Afvalkalender en daar de data in zetten.

Let op: voor deze serie is het van belang dat je de Opdrachten-app al op je iPhone of iPad hebt staan. Installeer deze dus eerst voordat je de Shortcut opent!

De Recycle!-opdracht doet twee eenvoudige zaken. Allereerst kan je de huisvuilophaling voor de komende zeven dagen raadplegen en wanneer er een ophaling is binnen 24 uur wordt er een melding getoond. De melding geeft de dag/datum/maand weer van de ophaling alsook het type afval.

Voordat je de Shortcut gebruikt, moet je dus eerst een afvalkalender in je agenda zetten. Zoek via Google naar een digitale afvalkalender van jouw gemeente (indien beschikbaar) of maak je eigen agenda aan. Zodra je de Shortcut voor het eerst opstart, krijg je vanzelf de vraag om de naam van je kalender in te voeren. Voer hier dus exact dezelfde naam in.

Recycle!

De Shortcut Recycle! is iets ingewikkelder dan de vorige versies. Je kan ook zelf enkele variabelen aanpassen, bijvoorbeeld 14 dagen in plaats van 7. De Shortcut werkt als volgt:

 • Tekst:
  Hier wordt de naam van je afvalkalender bewaard. Zorg ervoor dat deze gelijk is aan de naam van je kalender in de Agenda-app.
 • Haal tekst op uit invoer:
  De actie vraagt de info (naam afvalkalender) op van de actie Tekst en geeft deze vervolgens door naar een volgende actie.
 • Zoek agenda-activiteiten Waar:
  Deze actie bevat verschillende menu onderdelen.
 • Begindatum ligt in de volgende 1 week en agenda is Tekst:
  Je activiteit(en) voor de komende week worden opgevraagd, Tekst is hier van toepassing als variabele en haalt de naam van je afvalkalender op. Je kan hier eventueel de periode aanpassen naar 2 weken, als jouw afval bijvoorbeeld om de week opgehaald wordt.
 • Sorteer op:
  Een keuze menu waarop je de activiteit(en) wil sorteren.
 • Volgorde:
  Oudste of nieuwste eerst
 • Limiet:
  Wanneer dit ingeschakeld is zal het volgende onderdeel verschijnen.
 • Haal x agenda taken op:
  Hoeveel activiteiten wil je de komende week opvragen uit de afvalkalender. Staat momenteel op 7, kan naargelang voorkeur gewijzigd worden.
 • Herhaal voor elk onderdeel:
  De instellingen van de agenda-activiteit actie worden voor elk onderdeel in de opdracht herhaalt.
 • Stel variabele in:
  HuisvuilType, deze zal verder in de opdracht gebruikt worden en zorgt voor de info van het type afval (pmd, gft, huisvuil, etc).
 • Haal details op van agenda-activiteiten
  : Haalt de informatie op van de begindatum. Deze staat voor deze opdracht ingesteld als ‘ligt in de volgende 1 week’.
 • Formatteer datum:
  Zorgt voor de juiste dag-datum-maand weergave in de toon melding actie verderop in de opdracht. EEE (dag), dd (datum) en MMM (maand).

Opties Recycle Shortcuts Sunday

 • Stel variabele in:
  AfvalType. Deze hebben we reeds beschreven bovenaan.
 • Haal tijd tussen datums op:
  Deze actie wordt gebruikt om na te gaan of de notificatie getoond moet worden. Verder in de detail beschrijven meer hierover.
 • Berekenen:
  berekend de tijd naar de volgende ophaling.
 • Als:
  Deze actie is een verlengde (uitvoer) van de actie Berekenen en haalt tijd tussen datums op. Indien er binnen de 24u een ophaling is zal de melding Ophaling getoond worden. Je zal merken dat het getal als 25 staat ingevoerd, wanneer 24(u) gebruikt wordt zal je te laat in de dag een melding ontvangen.
 • URL:
  Een link naar een geluid in de systeem bestanden van iOS. Heeft geen enkele invloed op de werking van de opdracht en is slechts een extra optie.
 • Speel geluid af:
  Speelt het geluid af van de URL actie. Alleen wanneer er binnen de 24u een ophaling is en de notificatie getoond wordt.
 • Toon melding:
  Indien er binnen de 24u een ophaling is wordt er een notificatie getoond.
 • Einde als:
  Test of een onderdeel dat als invoer is doorgegeven, overeenkomt met de opgegeven voorwaarde en voert de opgenomen acties uit. Als de invoer niet overeenkomt, worden de acties onder ‘Anders’ uitgevoerd.
 • Haal variabele op:
  Bovenaan in de opdracht werd de variabele “AfvalType” ingesteld, hier wordt deze opgehaald.
 • Voeg toe aan variabele:
  De vorige actie voegt het eerste onderdeel van je activiteit(en) toe aan de variabele Datum. Zo krijgen we het volledige bericht als dag/datum/maand + afvaltype.
 • Voeg tekst samen:
  Zorgt ervoor dat de dag/datum/maand en afvaltype op één lijn komen te staan. Zonder deze actie zou het afvaltype onder de dag/datum/maand komen te staan en wordt het geheel onoverzichtelijk.
 • Stel variabele in:
  We hebben in een vorige actie alle informatie doorgegeven aan de variabele Datum. Deze geeft nu alle info door aan de volgende actie, de variabele Bericht.

Instellingen Recycle Shortcuts Sunday

 • Voeg toe aan variabele:
  Voegt alle bekomen informatie van HuisvuilType en Datum toe aan de variabele Bericht. Deze info zal weergegeven worden in de melding (ophaling voor de volgende 7 dagen melding).
 • Stop herhalen:
  Gebruikt een lijst met onderdelen als invoer en voert de opgenomen acties uit voor elk onderdeel in de lijst.
 • Invoer:
  (Willekeurig) Een lijst met onderdelen (optioneel).
 • Resultaat:
  (Willekeurig) Elk onderdeel wordt doorgegeven aan de taak Stop herhalen.
 • Toon resultaat:
  Notificatie die weergegeven wordt wanneer je de opdracht uitvoert. Deze toont de ophaling(en) voor de volgende 7 dagen.


Siri Shortcut: Recycle!

Siri Shortcuts Opdrachten icoonDe Recycle! Shortcut kan gebruikt worden in de widget, in het deelmenu (in apps die het deelmenu ondersteunen), als Siri-spraakopdracht en in de Opdrachten-app zelf.

⬇️ Download (via Safari!) op iPhone of iPad.

Tot zover de opdracht voor deze Shortcuts Sunday. We gaan stap per stap van eenvoudige opdrachten naar iets complexere, zodat iedereen de opdrachten kan begrijpen. Het doel is dat jullie ook zelf aan de slag kunnen gaan en de acties van een opdracht leren begrijpen.

Wekelijks breng ik voor iCulture een Shortcut (Opdracht) onder de aandacht. De ene opdracht is wat eenvoudiger dan de andere, maar ze zijn allemaal erg handig. Lijkt het je helemaal niks of vind je het programmeren van Siri Shortcuts te ingewikkeld? Dan is deze rubriek wat voor jou. Je zult merken dat er veel handige Shortcuts beschikbaar zijn waar je je voordeel uit kan halen.

iPhone op bureau met Recycle Siri Shortcut als screenshot.

Tegelijk met de komst van iOS 12 bracht Apple de Siri Shortcuts-app uit, in het Nederlands de Opdrachten-app. Deze app is ontstaan uit Apple’s overname van Workflow in 2017.

Meer handige Shortcuts bekijken
Gaat het tempo van deze rubriek je te traag of ben je helemaal niet geïnteresseerd in de uitleg, maar wil je wel de opdrachten downloaden? Neem dan een kijkje op mijn RoutineHub-kanaal. De opdrachten die ik daar verzamel zijn complexer van opbouw. Daarnaast maken die Opdrachten ook gebruik van UpdateKit 2.0 – een module die een bestaande opdracht van nieuwe functies kan voorzien of bugfixes kan ophalen.

En neem ook eens een kijkje op de volgende sites over Siri Shortcuts.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.