Zo pas je het icoon van Opdrachten-shortcuts aan

Veel meer keuze!
Je kunt een shortcut uit de Opdrachten-app snel openen door een app-symbool op je beginscherm te zetten. Maar wist je dat je hierbij ook je eigen icoontje kunt kiezen? Wij laten zien hoe het werkt met standaard icoontjes, maar ook met zelfgekozen afbeeldingen.

Opdrachten-shortcuts met eigen icoon

Apple heeft een setje eigen symbolen die je kunt instellen voor shortcuts in de Opdrachten-app. Vind je deze te onduidelijk, lelijk of nietszeggend? Dan kun je kiezen voor een icoontje dat je bijvoorbeeld van internet hebt geplukt. Wij laten hieronder zien hoe je een eigen icoon voor opdrachten instelt. Overigens werkt het net iets anders als je er een kiest die niet standaard in de Opdrachten-app zit.

Kiezen uit de standaard icoontjes

Ben je niet zo kieskeurig, of heb je gewoon geen zin om een eigen icoon voor je opdrachten te zoeken? Dan kun je kiezen uit een standaard setje iconen van Apple. Je hoeft hiervoor niet persé een nieuwe opdracht aan te maken. Het werkt met alle bestaande opdrachten. Zo stel je een standaard icoon in bij een bestaande opdracht:

 1. Open de Opdrachten-app.
 2. Tik op de drie puntjes bij de opdracht.
 3. Tik bovenin op de naam van je opdracht en er verschijnt een keuzemenu.
 4. Selecteer Kies symbool en stel je icoon samen. Klaar? Tik op Gereed.
 5. Tik nu weer op de naam van je opdracht en selecteer Zet op beginscherm. Geef ‘m een naam en tik op Gereed.

Eigen symbool voor opdrachten instellen

Als je het icoontje later verandert, moet je hem wel opnieuw op je thuisscherm zetten.

Bekijk ook

Zo maak je je eigen opdrachten met Siri Shortcuts

Met Siri Shortcuts kun je zelf opdrachten voor Siri maken met apps die hier ondersteuning voor bieden. In deze tip lees je hoe dit werkt vanuit deze apps, maar ook met Apple's Opdrachten-app.

Eigen icoon instellen voor opdrachten

Heb je een opdracht die met een bepaald merk te maken heeft, of heb je een andere reden om een eigen icoon voor opdrachten in te stellen? Dan kan dat ook. Je kunt een eigen afbeelding gebruiken of iets passends downloaden van internet, zodat het in je fotobibliotheek staat. Het is wel belangrijk dat de afbeelding enigszins de vorm aanneemt van een app-icoon. Anders wordt het natuurlijk niet zo chique. De eerste stappen zijn gelijk aan bovenstaande uitleg. Zo stel je een eigen icoon in:

 1. Open de Opdrachten-app.
 2. Tik op de drie puntjes bij de opdracht.
 3. Tik bovenin op de naam van je opdracht en er verschijnt een keuzemenu.
 4. Selecteer Zet op beginscherm.
 5. Tik nu weer op de naam van je opdracht en selecteer Zet op beginscherm.
 6. Tik nu op het huidige icoontje en kies een bestand of foto.
 7. Geef ‘m een naam en selecteer Voeg toe.

Zelf symbool instellen voor Siri Shortcuts

Je zult zien dat het icoon in de Opdrachten-app niet verandert. Dat komt omdat de Opdrachten-app vooralsnog alleen de standaard iconen van Apple ondersteunt. Als je naar je thuisscherm gaat zie je de eigen afbeelding wel staan.

Wist je dat je met de Opdrachten-app ook allerlei dingen kunt laten automatiseren? Zo heb je helemaal geen omkijken meer naar bepaalde taken, omdat je iPhone het allemaal voor je regelt. Word geïnspireerd in onze gids over persoonlijke automatiseringen.

Bekijk ook

Persoonlijke automatiseringen: krijg taken gedaan met Opdrachten-app

Met de de iPhone en iPad kun je veel dingen automatiseren. Dit doe je met de Opdrachten-app die standaard is geïnstalleerd. In deze gids helpen we je op weg met persoonlijke automatiseren met een paar voorbeelden. Wat zijn de mogelijkheden?