watchOS 4.3.1-beta bevat hints naar wijzerplaten van derden

De beta van watchOS 4.3.1 bevat aanwijzingen dat Apple wijzerplaten van derden wil toestaan. Al sinds de Apple Watch werd aangekondigd vragen ontwikkelaars erom.

NanoTimeKit-framework

Alleen Apple mag wijzerplaten voor de Apple Watch maken. Soms doen ze dat in samenwerking met externe partijen zoals Pixar, Disney, Nike of Hermès, maar voor externe ontwikkelaars is er niets geregeld. Toch heeft speurneus Guilherme Rambo (@_inside) nu aanwijzingen gevonden dat dit gaat veranderen. Een onderdeel van het NanoTimeKit-framework, dat wordt gebruikt voor de wijzerplaten, bevat hints dat er ontwikkeltools aankomen. Die zijn waarschijnlijk bedoeld om te communiceren met Xcode op een Mac.

Apple Watch wijzerplaten code

In de logbestanden is te lezen: “This is where the 3rd party face config bundle generation would happen”. Het lijkt een aanwijzing voor interne ontwikkelaars, die nog niet voor vreemde ogen was bestemd.


Waarom Apple tot nu toe geen wijzerplaten van derden heeft toegestaan, kan allerlei redenen hebben. Misschien wil Apple zelf controle houden over het uiterlijk van de Apple Watch, zowel wat de hardware als de software betreft. Een externe ontwikkelaar zou bijvoorbeeld een wijzerplaat met Android-robotje kunnen maken, waardoor het lijkt alsof je een Android-horloge draagt. Ook is Apple misschien bezorgd over de wansmaak van externe wijzerplaten. Toevallig is CNET-redacteur Scott Stein net begonnen met een round-up van lelijke wijzerplaten die voor de Fitbit Versa zijn gemaakt, een smartwatch waarbij ontwikkelaars vrij zijn om hun eigen klokjes te maken. Sommige daarvan zijn best handig, maar er zitten ook totaal onlogische bij die nauwelijks zijn af te lezen. Bij de Pebble (de voorloper van de Versa) was het ook mogelijk om je eigen klokje te kiezen en bij veel andere smartwatches geldt dat ook. Dat leverde soms verrassend handige wijzerplaten op, maar toch ook wel wat rommel.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Uit de woordkeuze van de tekst in watchOS 4.3.1 is duidelijk dat de functie nog niet actief is, maar dat Apple er wel over nadenkt. Mogelijk horen we meer als watchOS 5 wordt aangekondigd tijdens WWDC 2018.

Wil je weten wat we nog meer in watchOS 5 willen zien? Lees dan onze wensenlijst voor watchOS 5:

Bekijk ook

Dit willen we zien in watchOS 5: ons wensenlijstje voor de volgende versie

Ons wensenlijstje voor watchOS 5: dit willen we zien als Apple in juni de nieuwe watchOS 5 functies aankondigt.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.