Apple Prime bundel

Opinie: het is tijd voor Apple Prime, één bundel voor hardware en diensten

Alles-in-een voor je Apple-spullen

Apple wil meer geld halen uit diensten, om minder afhankelijk te zijn van hardware. Een van de oplossingen is om een bundel met hardware-producten en diensten te maken, waar je een vast maandbedrag voor betaalt. Is het tijd voor Apple Prime?

Apple Prime: hardware voor een vast maandbedrag

Er zijn wel eens eerder suggesties gedaan dat er een Apple Prime-bundel zou moeten komen. Zo kwamen twee analisten van Goldman Sachs in 2016 al op het idee dat een Apple Prime-bundel zou moeten aanbieden. Dit zou bestaan uit een bundel hardware en content voor een bedrag van $50 per maand. Je krijgt dan de nieuwste iPhone en Apple TV, plus toegang tot Apple Music, films, tv-series en andere content zoals sport. Met Apple’s tv-dienst op komst en de teruglopende inkomsten uit hardware is de discussie opeens weer actueel. Moet Apple een bundel aanbieden, bestaande uit een MacBook of iPad Pro, iPhone, Apple TV en nog wat aanvullende diensten voor een vaste prijs per maand? En hoeveel moet zo’n bundel dan kosten?

Jelle Prins* (@jelleprins) stelde op Twitter de volgende bundel voor (geïnspireerd door een artikel van long-time Apple volger en investeerder @mgsiegler)

💻 MacBook Pro of iMac
📱 iPhone
🍎 AppleCare
🎵 Apple Music
☁️ iCloud
📺 AppleTV + TV shows

Zo’n bundel zou bijvoorbeeld $170 per maand kunnen kosten, denkt Jelle. Op die manier krijg je dan elk jaar of elke twee jaar de nieuwste hardware en je kunt vrij gebruik maken van diensten als Apple Music, iCloud en de Apple tv-dienst.

‘Hardware upgrade programma’ met extra’s
Apple biedt in de VS al het iPhone Upgrade Program, waarvoor je vanaf $37,41 per maand betaalt. Voor dat bedrag krijg je elk jaar de nieuwste iPhone en AppleCare+. De Apple Prime-bundel zou veel breder kunnen zijn, waardoor het een soort ‘All Inclusive’ leaseconstructie wordt. De spullen zijn geen eigendom van jezelf, maar je gaat ze om de 1 of 2 jaar inruilen voor een nieuwere versie.

Voor een iets hogere prijs van $200 tot $250 per maand zou Apple ook nog een iPad Pro en een Apple Watch in de bundel kunnen stoppen. Hoe vaak de producten in de bundel vervangen zullen worden? Bij een iPhone zal eens in de twee jaar voor de meeste mensen prima zijn, bij een MacBook eens in de drie jaar. Verder zullen veel mensen willen weten wat de specs zijn van de MacBook of iMac die je krijgt. We stellen ons zo voor dat het niet een instapmodel zal zijn, maar ook niet de duurste uitvoering.

Onderwijsbundels
De prijs lijkt vrij hoog, zeker als je berekent hoeveel je op 1- of 2-jarige basis kwijt bent. Maar als je kijkt hoeveel je in totaal in een periode van een jaar of twee uitgeeft aan nieuwe Apple-spullen dan kan het wel eens aantrekkelijk zijn om een vast maandbedrag voor het gebruik te betalen. Je hoeft dan niet vooraf te investeren in dure producten, die je later weer voor een zo goed mogelijke prijs moet zien door te verkopen.

Apple zou speciale Prime-bundels voor het onderwijs kunnen maken, zodat scholen weten waar ze aan toe zijn qua maandelijkse kosten. Andere samenstellingen voor andere doelgroepen zijn ook heel goed mogelijk.

Eén bundel voor muziek, tv-shows en tijdschriften
Afgelopen juni gingen er al geruchten dat Apple overweegt om een grote mediabundel aan te bieden, waarbij je muziek kunt luisteren via Apple Music, tv-shows kijken via de nieuwe streaming videodienst en tijdschriften lezen via Texture. Laatstgenoemde dienst is gespecialiseerd in tijdschriften en werd begin 2018 overgenomen door Apple. Ook dat zou erg lijken op Amazon Prime. Een dergelijke dienst zou in 2019 van start moeten gaan. Nu kost het 10 euro per maand om Apple Music af te sluiten en nog eens 10 euro per maand om tijdschriften van Texture te kunnen lezen. In combinatie met de tv-dienst zal de totaalprijs al snel in de richting van de 20 euro gaan. Komt er ook nog hardware bij, dan moet je rekenen op een prijs van 150 euro of meer.

Zie jij het zitten, zo’n Apple Prime-bundel? Of koop je toch liever je Mac, iPad en andere Apple-spullen gewoon zelf wanneer het jou uitkomt? En wat zou dan de bundel van zo’n Apple Prime-bundel moeten zijn. En uit welke onderdelen zou zo’n bundel moeten bestaan?

*Jelle Prins was recent ook bij ons te gast in de podcast van de serie 10 jaar App Store. Luister naar de aflevering met Jelle Prins en Jorn de Vries van Flitsmeister.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 10 januari: Link naar originele artikel van MG Siegler toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 januari 2019, 18:30
Categorie Achtergrond
Onderwerp opinie

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.