Pixelmator Pro op M1 chip

Welke Mac-software is al aangepast voor Apple’s M1-chip?

Als je een Mac met M1-chip overweegt, vraag je je misschien af of jouw software al is aangepast. In dit artikel willen we een overzicht geven van de status van de populairste apps, zoals Office, Chrome en Photoshop.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

M1 compatibele software

Ontwikkelaars moeten hun apps aanpassen voor de M1-chip in de nieuwste Macs. Zolang dat nog niet is gebeurd kun je in veel gevallen terugvallen op Rosetta 2. Maar dat werkt lang niet altijd. Vandaar dat we kijken welke populaire software al is aangepast. Tip: op de website Is Apple Silicon Ready kun je de stand van zaken voor veel meer apps zien.

Dit is geen uitputtende lijst en we beperken ons tot de software waar we de meeste vragen over krijgen. Mocht je aanvullende informatie hebben over jouw favoriete software, noem het dan gerust in de reacties!

Is Rosetta 2 dan geen oplossing?

Apple heeft Rosetta 2 ontwikkeld, een tool waarmee oude Intel-gebaseerde apps ook op de M1-chip kunnen werken. Dit lijkt een ideale oplossing, want je kunt bestaande apps al meteen kunnen gebruiken en je hoeft niet wachten tot ze zijn aangepast voor M1. Toch zitten er wel wat nadelen aan. Er is een wachttijd van 20 seconden als je ze voor de eerste keer opstart. Rosetta moet dan eerst de noodzakelijke code vertalen. Bij het gebruik van de apps in Rosetta kan er ook wat vertraging optreden – al beweert Apple dat het moeiteloos werkt. Ook zijn er apps die niet in Rosetta 2 werken, zoals Lightroom.

Apple Rosetta

Het is beter als een app native is aangepast voor de M1 Mac. Dit geldt voor alle eigen apps van Apple, maar ook andere bedrijven zijn druk bezig om hun apps aan te passen. Soms zijn ze alleen nog in beta beschikbaar en volgt de officiële release later. Als je geen moeite ermee hebt om met betasoftware te werken, dan kan dit een oplossing zijn.

Apple’s eigen software op M1

Apple heeft de eigen software al aangepast voor Apple Silicon. Dat geldt ook voor de high-end software:

  • Final Cut Pro 10.5
  • Motion 5.5
  • Compressor 4.5
  • Pro Video Formats 2.2
  • GarageBand 10.4
  • Logic Pro 10.6
  • Logic Remote 1.5
  • MainStage 3.5

Photoshop op M1

Status: beschikbaar

Adobe heeft in november 2020 een beta uitgebracht van de ARM-versie van Photoshop. Deze beschikt echter wel over beperkte functionaliteit. Sinds maart 2021 is de publieke versie van Adobe Photoshop voor Apple Silicon beschikbaar. Hou er rekening mee dat nog niet alles optimaal werkt.

Photoshop M1 ARM Apple


Lightroom op M1

Status: beschikbaar

Lightroom Desktop 4.0 is al geschikt gemaakt voor de M1-chip van de nieuwste Macs, terwijl Lightroom Classic 10.0 probleemloos met Rosetta 2 gebruikt kan worden. Adobe had beloofd dat er nog in 2020 een native versie van Lightroom Desktop voor de M1-chip zou verschijnen en heeft zich daaraan gehouden. De M1-versie van Lightroom Classic komt in 2021. Beide softwarepakketten zijn ook al aangepast voor macOS Big Sur.


Premiere Pro

Status: beschikbaar in beta
Sinds december is Premiere Pro aangepast voor de M1-chip op de Mac, samen met Premiere Rush en Audition. Het gaat hierbij alledrie de apps nog om een beta. Adobe gaat de software gefaseerd overzetten, waarbij de eerste stap nu dus gezet is. De belangrijkste bewerkingsopties draaien nu native op M1-Macs, maar nog niet alles is functioneel. Adobe adviseert daarom ook om met kopieën van je bestanden te werken in de M1-versie. De gewone variant van deze Adobe-software werkt ook op M1-Macs dankzij Rosetta 2.

Hou er ook rekening mee dat plugins voor Premiere Pro ook allemaal apart bijgewerkt moeten worden. Het kan dus zijn dat sommige nog niet helemaal goed werken.


1Password

Status: beschikbaar in beta

Wat 1Password betreft het je twee keuzes. De x86-versie blijkt probleemloos in Rosetta 2 te werken. Maar daarnaast is er ook een beta voor Apple Silicon uitgebracht, die je meteen kunt downloaden en gebruiken. In een video in deze blogpost is te zien hoe goed dit functioneert.

Downloaden kan hier.

1Password Dock-iconen


Chrome op M1

Status: beschikbaar

Google heeft een versie van de Chrome-browser uitgebracht met M1-ondersteuning. Bepaalde onderdelen van de browser zijn echter afhankelijk van Rosetta 2. Heb je een Mac met M1-chip dan zie je een optie om de speciale versie voor Apple Silicon te downloaden.


Firefox op M1

Status: beschikbaar

Firefox 84.0 biedt ondersteuning voor M1, zo kondigde Mozilla aan in de releasenotes. De browsermaker belooft daarbij ook flinke prestatieverbeteringen, zoals sneller opstarten en een langere batterijduur. Het is overigens ook de laatste versie die Adobe Flash ondersteunt, maar dit terzijde.


Microsoft Edge

Status: beschikbaar in beta

De nieuwste versie van de Microsoft Edge-browser is ook aangepast voor Apple Silicon. Het gaat nog wel om de zogenaamde Canary-versie, die via Microsoft Edge Insiders te downloaden is. Microsoft belooft een aantal prestatieverbeteringen.


Microsoft Office op M1

Status: beschikbaar

Microsoft heeft aangekondigd dat Office 365 en Microsoft Office klaar zijn voor Big Sur en de M1-chips. Microsoft is in november begonnen met de ontwikkeling van een Office-versie die native op de M1 draait. Sinds midden december is de volledige versie beschikbaar, zodat je de apps niet meer via emulatie hoeft op te starten. Ook is er iCloud-ondersteunign voor Outlook toegevoegd.


Zoom

Status: beschikbaar

Er is nu ook een versie van Zoom speciaal voor M1-Macs. Sinds 21 december is deze versie beschikbaar, zodat je zeker weet dat de app goed draait. Dat komt dus vooral van pas voor iedereen die afhankelijk is van Zoom en net een nieuwe M1-Mac gekocht heeft. De nieuwe versie zou een stuk beter moeten draaien.


Parallels

Status: beschikbaar als beta

Parallels is de bekende virtualisatiesoftware, waarmee je Windows kan draaien op een Mac. Een M1-versie zorgt nogal voor wat uitdagingen, omdat deze niet zomaar kunnen draaien op de nieuwe Macs. Er is sinds kort een Technical Preview van Parallels beschikbaar, waarmee je een ARM-versie van Windows op de Mac kan draaien. Maar er zitten nog wel wat beperkingen aan, waar je meer over leest in ons artikel over de Windows via Parallels op een M1-Mac.


Pixelmator Pro op M1

Status: beschikbaar

Fotobewerker Pixelmator Pro is in versie 2.0 geschikt voor de Apple M1-processor. Dit betekent dat de software een betere performance hebt op de M1 Macs. De update heeft ook een vernieuwde interface en je kunt opties makkelijker vinden.

Pixelmator Pro op M1 chip


Avid en M1

Status: nog niet beschikbaar

Er zijn veel Avid producten voor de Mac, waaronder Pro Tools, Media Composer en Sibelius. Deze zijn allemaal nog niet aangepast voor de M1-chip. Ze zijn bovendien niet in Rosetta 2 te gebruiken, zo blijkt uit deze tabel.


Affinity op M1

Status: beschikbaar

De programma’s van Serif zijn al klaar voor de M1-chip. Het gaat hier om Affinity Photo, Designer en Publisher. De Affinity 1.8.6 update voor macOS biedt betere performance dan ooit. De voordelen zijn vooral merkbaar als je met documenten werkt met duizenden pixellagen, vectorobjecten en tekst. Dankzij het unified memory in de M1 kun je deze complexe documenten nog makkelijker bewerken. Volgens Serif zijn ze de eerste die professionele creatieve apps heeft aangepast voor M1. Het bedrijf was er dan ook als de kippen bij om de Developer Transition Kit in huis te halen, om al vroegtijdig aan de slag te gaan met Apple’s ARM-processoren.

Affinity M1


CrossOver op M1

Status: beschikbaar, maar afhankelijk van Rosetta 2

CrossOver hebben we al eens genoemd in ons overzicht van Windows draaien op een Mac. Met CrossOver kun je Windows-apps gebruiken zonder dat je Windows zelf hoeft te installeren. Dit is erg handig, want op het moment is Windows op een ARM-gebaseerde Mac nog niet mogelijk.

CrossOver Among Us

Versie 20 van CrossOver is geschikt voor de M1 Macs, maar je hebt er wel de beta van macOS 11.1 Big Sur voor nodig omdat bepaalde functies van Rosetta 2 nodig zijn. CrossOver 20 is dan ook afhankelijk van Rosetta om gebruikt te kunnen worden op een M1 Mac.


World of Warcraft op M1

Status: beschikbaar

Je verwacht het misschien niet, maar je kunt nu al gamen op je Mac met M1-chip. Blizzard is het eerste gamebedrijf dat een titel geschikt heeft gemaakt, namelijk World of Warcraft. Je kunt de game al spelen op volledige performance, als je de update naar versie 9.0.2 installeert. Het wachten is nog op de overige games van Blizzard. Die kun je al wel proberen onder Rosetta 2, waarbij emulatie wordt gebruikt.

Meer games die geschikt zijn voor M1 vind je hier.

Tool om compatibiliteit te checken

De maker van iMazing heeft een gratis tool gemaakt, waarmee je kunt zien of je software wel geoptimaliseerd is voor Apple Silicon. De app heet Silicon en is open source. Je kunt ‘m vinden op de website van iMazing en de broncode vind je bij GitHub. Je sleept losse apps naar Silicon om te zien of ze geschikt zijn. Ook kun je je complete App-folder laten scannen naar geschikte apps.

Silicon-app

iMazing is software waarmee je de data op je iPhone kunt beheren. Als je via iCulture een abonnement neemt krijg je 30% korting op de aanschafprijs. Daarmee betaal je nog maar €27,99 voor deze superhandige software! De korting is al toegepast als je onze link gebruikt.

Meer over Apple Silicon en de M1-chip lees je in onze overzichten!

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 08 december: Lightroom CC nu geschikt voor M1.
  • 2020 - 24 november: Verduidelijkt dat Lightroom Classic wel op M1 draait in Rosetta.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2021, 11:39
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen apple silicon, software
Devices Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro
Software macOS 11 Big Sur

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.