Welke Mac-software is al aangepast voor Apple’s M1-chip?

Als je een Mac met M1-chip overweegt, vraag je je misschien af of jouw favoriete software al is aangepast. In dit artikel willen we een overzicht geven van de status van de populairste apps, zoals Office, Chrome en Photoshop.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

M1 compatibele software

Ontwikkelaars moeten hun apps aanpassen voor de M1-chip in de nieuwste Macs. Zolang dat nog niet is gebeurd kun je in veel gevallen terugvallen op Rosetta 2. Maar dat werkt niet altijd. Vandaar dat we kijken welke populaire software al is aangepast. Tip: op de website Is Apple Silicon Ready kun je de stand van zaken voor veel meer apps zien.

Dit is geen uitputtende lijst en we beperken ons tot de software waar we de meeste vragen over krijgen. Mocht je aanvullende informatie hebben over jouw favoriete software, noem het dan gerust in de reacties!

Is Rosetta 2 dan geen oplossing?

Apple heeft Rosetta 2 ontwikkeld, een tool waarmee oude Intel-gebaseerde apps ook op de M1-chip kunnen werken. Dit lijkt een ideale oplossing, want je kunt bestaande apps al meteen kunnen gebruiken en je hoeft niet wachten tot ze zijn aangepast voor M1. Toch zitten er wel wat nadelen aan. Er is een wachttijd van tot wel 20 seconden als je ze voor de eerste keer opstart. Rosetta moet dan eerst de noodzakelijke code vertalen. Bij het gebruik van de apps in Rosetta kan er ook wat vertraging optreden – al beweert Apple dat het moeiteloos werkt. Ook zijn er apps die niet in Rosetta 2 werken, zoals Lightroom.

Bekijk ook

Rosetta 2: zo zorgt Apple dat oude software bruikbaar blijft

Apple's Rosetta 2 zorgt ervoor dat Intel-apps bruikbaar blijven op Macs met M1-chip. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat moet je weten over Rosetta 2? Dat lees je in dit overzicht!

Apple Rosetta

Het is beter als een app native is aangepast voor de M1 Mac. Dit geldt voor alle eigen apps van Apple, maar ook andere bedrijven zijn druk bezig om hun apps aan te passen. Soms zijn ze alleen nog in beta beschikbaar en volgt de officiële release later. Als je geen moeite ermee hebt om met betasoftware te werken, dan kan dit een oplossing zijn.

Apple’s eigen software op M1

Apple heeft de eigen software al aangepast voor Apple Silicon. Dat geldt ook voor de high-end software:

  • Final Cut Pro 10.5
  • Motion 5.5
  • Compressor 4.5
  • Pro Video Formats 2.2
  • GarageBand 10.4
  • Logic Pro 10.6
  • Logic Remote 1.5
  • MainStage 3.5

Photoshop op M1

Status: beschikbaar

Adobe heeft in november 2020 een beta uitgebracht van de ARM-versie van Photoshop. Deze beschikt echter wel over beperkte functionaliteit. Sinds maart 2021 is de publieke versie van Adobe Photoshop voor Apple Silicon beschikbaar.

Bekijk ook

Adobe Photoshop draait nu native op Macs met Apple Silicon

Adobe heeft een update voor Photoshop uitgebracht, waardoor de app geschikt is gemaakt voor de Macs met M1-chip. Hierdoor draait de app native op Apple Silicon Macs.

Photoshop M1 ARM Apple


Lightroom op M1

Status: beschikbaar

Lightroom Desktop 4.0 is geschikt voor de M1-chip van de nieuwste Macs, net als Lightroom Classic. Adobe beloofde dat het snel met een update zou komen en heeft zich daaraan gehouden. Lightroom Desktop werd wel eerder aangepast dan Lightroom Classic.


Premiere Pro

Status: beschikbaar
Sinds versie 15.4 kun je Premiere Pro helemaal goed gebruiken met een Apple Silicon Mac. Houd er wel rekening mee dat plugins voor Premiere Pro ook allemaal apart bijgewerkt moeten worden. Het kan dus zijn dat sommige nog niet helemaal goed werken. Adobe Premiere Rush is ook bijgewerkt voor M1.


1Password

Status: beschikbaar
Eén van de bekendste wachtwoordmanagers voor de Mac is ook helemaal klaar voor Apple Silicon. Sinds versie 7.8 van 1Password is native ondersteuning toegevoegd.

1Password Dock-iconen


Chrome op M1

Status: beschikbaar

Google heeft een versie van de Chrome-browser uitgebracht met M1-ondersteuning. Bepaalde onderdelen van de browser zijn echter afhankelijk van Rosetta 2. Heb je een Mac met M1-chip dan zie je een optie om de speciale versie voor Apple Silicon te downloaden.

Bekijk ook

Google brengt geoptimaliseerde versie Chrome voor Macs met M1-chip uit

Google komt met een geoptimaliseerde versie van de Chrome browser, speciaal voor de nieuwe Macs met M1-chip. De uitrol is momenteel gepauzeerd, maar wordt snel weer hervat. Voor alle andere gebruikers is er Chrome 87, met een nieuw macOS Big Sur-icoontje en prestatieverbeteringen.


Firefox op M1

Status: beschikbaar

Firefox 84.0 biedt ondersteuning voor M1, zo kondigde Mozilla aan in de releasenotes. De browsermaker belooft daarbij ook flinke prestatieverbeteringen, zoals sneller opstarten en een langere batterijduur.

Bekijk ook

Mozilla Firefox aangepast voor M1 Macs, belooft flinke prestatieverbeteringen

De Firefox-browser is aangepast voor de M1-chip in de nieuwste Macs. Hierdoor draait de app native op Apple's nieuwste chip. Dit zorgt voor flinke prestatieverbeteringen, aldus Mozilla.


Microsoft Edge

Status: beschikbaar

De nieuwste versie van de Microsoft Edge-browser is ook aangepast voor Apple Silicon. De browser was eerst beschikbaar voor betatesters van Microsoft.


Microsoft Office op M1

Status: beschikbaar

Microsoft heeft aangekondigd dat Office 365 en Microsoft Office klaar zijn voor de M1-chips. Microsoft is in november 2020 al begonnen met de ontwikkeling van een Office-versie die native op de M1 draait. Sinds eind 2020 is de volledige versie beschikbaar, zodat je de apps niet meer via emulatie hoeft op te starten. Ook is er iCloud-ondersteuning voor Outlook toegevoegd.

Overigens is Microsoft Teams op dit moment nog niet bijgewerkt voor Apple Silicon. We hopen dat Microsoft hier hard aan werkt, want het is nu al niet bepaald de meest energiezuinige app. Native M1-ondersteuning zou hier wat aan kunnen veranderen.

Bekijk ook

Microsoft 365 en Office nu aangepast voor Apple Silicon

Microsoft heeft aangekondigd dat de Microsoft 365-apps voor Mac nu native draaien op Macs met M1. Dit geldt voor Office-apps zoals Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Verder heeft Microsoft aangekondigd dat er ondersteuning is voor iCloud-accounts in de nieuwe Outlook voor Mac.


Zoom

Status: beschikbaar
Er is een versie van Zoom speciaal voor M1-Macs. Sinds 21 december 2020 is deze versie beschikbaar, zodat je zeker weet dat de app goed draait. Dat komt dus vooral van pas voor iedereen die afhankelijk is van Zoom en net een nieuwe M1-Mac gekocht heeft. De nieuwe versie zou een stuk beter moeten draaien.


Parallels

Status: beschikbaar
Parallels is de bekende virtualisatiesoftware, waarmee je Windows kan draaien op een Mac. Een M1-versie zorgt nogal voor wat uitdagingen, omdat deze niet zomaar kunnen draaien op de nieuwe Macs. Er is inmiddels een M1-versie van Parallels beschikbaar, waarmee je een ARM-versie van Windows op de Mac kan draaien. Maar er zitten nog wel wat beperkingen aan, waar je meer over leest in ons artikel over de Windows via Parallels op een M1-Mac.

Bekijk ook

Je kan nu met Parallels Windows op een M1-Mac draaien, maar je hebt er wel wat extra's voor nodig

Parallels heeft een previewversie uitgebracht van de virtualisatiesoftware voor de Mac. Je kan daardoor Windows op een M1 Mac draaien, maar je loopt nog wel tegen een aantal beperkingen aan.


Pixelmator Pro op M1

Status: beschikbaar

Fotobewerker Pixelmator Pro is sinds versie 2.0 geschikt voor de Apple M1-processor. Dit betekent dat de software een betere performance hebt op de M1 Macs. De update heeft ook een vernieuwde interface en je kunt opties makkelijker vinden.

Pixelmator Pro op M1 chip


Avid en M1

Status: nog niet alles beschikbaar

Er zijn veel Avid producten voor de Mac, waaronder Pro Tools, Media Composer en Sibelius. Avid apps zijn nog niet allemaal aangepast voor de M1-chip. Ze zijn bovendien ook niet allemaal in Rosetta 2 te gebruiken, zo blijkt uit deze tabel.


Affinity op M1

Status: beschikbaar

De programma’s van Serif zijn al klaar voor de M1-chip. Het gaat hier om Affinity Photo, Designer en Publisher. De Affinity 1.8.6 update voor macOS biedt betere performance dan ooit. De voordelen zijn vooral merkbaar als je met documenten werkt met duizenden pixellagen, vectorobjecten en tekst.

Dankzij unified memory in de M1-chip kun je deze complexe documenten nog makkelijker bewerken. Volgens Serif zijn ze de eerste die professionele creatieve apps heeft aangepast voor M1. Het bedrijf was er dan ook als de kippen bij om de Developer Transition Kit in huis te halen, om al vroegtijdig aan de slag te gaan met Apple’s ARM-processoren.

Affinity M1


CrossOver op M1

Status: beschikbaar, maar afhankelijk van Rosetta 2

CrossOver hebben we al eens genoemd in ons overzicht van Windows draaien op een Mac. Met CrossOver kun je Windows-apps gebruiken zonder dat je Windows zelf hoeft te installeren. Dit is erg handig, want op het moment is Windows op een ARM-gebaseerde Mac nog niet mogelijk.

CrossOver Among Us

Versie 20 van CrossOver is geschikt voor de M1 Macs, maar je hebt er wel macOS 11.1 Big Sur of nieuwer voor nodig omdat bepaalde functies van Rosetta 2 nodig zijn. CrossOver 20 is dan ook afhankelijk van Rosetta om gebruikt te kunnen worden op een M1 Mac.

Bekijk ook

Windows op je Mac installeren: dit zijn de mogelijkheden

Wil je Windows op een Macbook of iMac installeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In deze gids leggen we uit hoe je Windows op een Mac kunt gebruiken met Boot Camp en virtualisatiesoftware zoals VMWare, VirtualBox en Parallels. Daarbij maken we onderscheid tussen M1 Macs en Intel Macs.


World of Warcraft op M1

Status: beschikbaar

Je verwacht het misschien niet, maar je kunt ook al gamen op je Mac met M1-chip. Blizzard is het eerste gamebedrijf dat een titel geschikt heeft gemaakt, namelijk World of Warcraft. Je kunt de game spelen op volledige performance. Het wachten is nog op de overige games van Blizzard. Die kun je al wel proberen onder Rosetta 2, waarbij emulatie wordt gebruikt.

Tool om compatibiliteit te checken

De maker van iMazing heeft een gratis tool gemaakt, waarmee je kunt zien of je software wel geoptimaliseerd is voor Apple Silicon. De app heet Silicon en is open source. Je kunt ‘m vinden op de website van iMazing en de broncode vind je bij GitHub. Je sleept losse apps naar Silicon om te zien of ze geschikt zijn. Ook kun je je complete App-folder laten scannen naar geschikte apps.

Silicon-app

iMazing is software waarmee je de data op je iPhone kunt beheren. Als je via iCulture een abonnement neemt krijg je 30% korting op de aanschafprijs. Daarmee betaal je nog maar €27,99 voor deze superhandige software! De korting is al toegepast als je onze link gebruikt.

Meer over Apple Silicon en de M1-chip lees je in onze overzichten!

Bekijk ook

Zijn producten met Apple M1-chip nog steeds een goede aankoop? Wij vinden van wel

Apple heeft onder de naam Apple Silicon een reeks eigen processors voor de Mac en iPad ontwikkeld. De M1-chip is de eerste daarvan. Hij is te vinden in diverse producten en biedt goede performance, terwijl hij tegelijk erg energiezuinig is. Alles wat je moet weten over de M1-processor lees je hier!

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 08 december: Lightroom CC nu geschikt voor M1.
  • 2020 - 24 november: Verduidelijkt dat Lightroom Classic wel op M1 draait in Rosetta.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.