MacBook Air M1 vs MacBook Pro M1.

Je kan nu met Parallels Windows op een M1-Mac draaien, maar wel met haken en ogen

Parallels heeft een previewversie uitgebracht van de virtualisatiesoftware voor de Mac. Je kan daardoor Windows op een M1 Mac draaien, maar je loopt nog wel tegen een aantal beperkingen aan.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 23 december 2020: Er zijn nu twee video’s verschenen waarin Parallels Windows op een M1 Mac draait. De video’s vind je onderaan dit artikel.

Apple’s Macs met M1-chip heeft flink wat voordelen, zoals verbeterde prestaties en een langere accuduur. Eén van de nadelen van deze Macs met ARM-structuur is dat je er niet zomaar Windows op kan draaien. Zogenaamde virtualisatiesoftware is niet zomaar beschikbaar, dus als je nog afhankelijk bent van Windows kan dat een probleem geven. Gelukkig wordt er aan alle kanten aan gewerkt, onder andere door Parallels. Het bedrijf heeft nu een Technical Preview Program uitgebracht waar je je voor aan kunt melden.

Parallels met Windows op een M1 Mac via Technical Preview

Het gaat om een beta, waar je je als gebruiker met een Parallels-account voor kan aanmelden. De Parallels 16 Technical Preview biedt je dan, in combinatie met de juiste Windows-versie, een mogelijkheid om Windows op de M1 Mac te draaien. Hou daarbij wel rekening met deze beperkingen:

  • Je kan niet de gewone Intel-versie van Windows gebruiken. Je hebt de speciale ARM64-versie van Windows nodig.
  • Je kan niet zomaar pauzeren en weer verder gaan met het gebruik van de virtuele versie van het besturingssysteem.
  • Je moet de virtuele machine compleet afsluiten om de app te stoppen. De gewone afsluitknop werkt dan niet.
  • ARM-apps in 32-bit structuur zijn niet geschikt.

Parallels op een MacBook met macOS Big Sur.

Bovendien is de ARM64-versie van Windows niet zomaar verkrijgbaar. Je moet je daarvoor aanmelden via het Insider Preview-programma van Microsoft. Dit is alleen beschikbaar voor leden. Het is dus niet een kwestie van downloaden en installeren, want je moet je zowel voor de Technical Preview van Parallels als voor het Insider Preview-programma van Microsoft apart aanmelden.

Parallels hint al een tijdje naar de komst van de app voor M1-Macs. Alles moet opnieuw opgebouwd worden en met deze preview wil het bedrijf laten zien waar ze in een maand na de release van de M1-Macs toe in staat zijn. Parallels 16 kost €79,99 voor thuisgebruik en studenten, voor een licentie van een jaar. Wil je onbeperkt gebruiken, dan ben je €99,99 kwijt. Aanmelden voor de Parallels Technical Preview kan hier.

VMWare Fusion, de tegenhanger van Parallels, beloofde eerder ook al bezig te zijn met het ondersteunen van virtual machines op Apple Silicon-Macs. Een exacte tijdlijn is daar nog niet voor te geven.

Parallels op een M1 Mac: video’s

Twee websites hebben inmiddels video’s gemaakt van Windows op een M1 Mac, dankzij het gebruik van de Parallels beta. Hieronder zie je hoe goed het werkt:

Beide website waarschuwen dat het nog lang niet soepel werkt en dat er nog bugs kunnen optreden:

Lees meer over het installeren van Windows op een Mac, ook op Intel-versies, in onze gids.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 23 december: Video's toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 december 2020, 8:49
Via Via 9to5Mac
Categorie Apps
Onderwerp parallels

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.