Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
MacBook Air M1 vs MacBook Pro M1.

Je kan nu met Parallels Windows op een M1-Mac draaien, maar je hebt er wel wat extra’s voor nodig

Parallels heeft een previewversie uitgebracht van de virtualisatiesoftware voor de Mac. Je kan daardoor Windows op een M1 Mac draaien, maar je loopt nog wel tegen een aantal beperkingen aan.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 15 april 2021: Nadat Parallels eerder al de Technical Preview had vrijgegeven, is versie 16.5 nu voor iedereen beschikbaar. Met Parallels 16.5 kun je Windows virtueel op een M1 Mac draaien. Deze versie biedt native support voor de Apple Silicon-chips. Maar nu de update uit is, betekent het niet dat iedereen zomaar Windows op een M1-Mac kan draaien. Je hebt daar namelijk, net als bij de eerdere beta, de Windows 10 ARM Insider Preview voor nodig. Deze is niet zomaar voor iedereen verkrijgbaar, want je moet je hiervoor aanmelden bij Microsoft.

Op de website van Parallels vind je meer info over prijzen en opties.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Tijdens de beta ontvingen de ontwikkelaars veel feedback van gebruikers. Deze feedback is gebruikt om de prestaties nog verder te optimaliseren. Zo werken x86-applicaties nu ook een stuk beter. Als je Parallels draait op een Mac met M1-chip, profiteer je ook van andere verbeteringen. Zo verbruikt Parallels volgens de makers op een M1-Mac 2,5 keer minder stroom dan op een MacBook Air met Intel-chip en is de prestatie van DirectX 11 60 procent beter. Het draaien van Windows gaat volgens de makers 30% beter in vergelijking met de virtuele machine van Windows 10 op een MacBook Pro met Intel-chip.

Parallels Desktop 16.5 is beschikbaar als gratis upgrade voor gebruikers die al versie 16.0 gebruiken. Een nieuwe licentie kost €79,99 en een upgrade vanaf een versie ouder dan 16.0 kost €49,99.

Update 23 december 2020: Er zijn nu twee video’s verschenen waarin Parallels Windows op een M1 Mac draait. De video’s vind je onderaan dit artikel.

Oorspronkelijk artikel 18 december, over de beta

Apple’s Macs met M1-chip heeft flink wat voordelen, zoals verbeterde prestaties en een langere accuduur. Eén van de nadelen van deze Macs met ARM-structuur is dat je er niet zomaar Windows op kan draaien. Zogenaamde virtualisatiesoftware is niet zomaar beschikbaar, dus als je nog afhankelijk bent van Windows kan dat een probleem geven. Gelukkig wordt er aan alle kanten aan gewerkt, onder andere door Parallels. Het bedrijf heeft nu een Technical Preview Program uitgebracht waar je je voor aan kunt melden.

Parallels met Windows op een M1 Mac via Technical Preview

Het gaat om een beta, waar je je als gebruiker met een Parallels-account voor kan aanmelden. De Parallels 16 Technical Preview biedt je dan, in combinatie met de juiste Windows-versie, een mogelijkheid om Windows op de M1 Mac te draaien. Hou daarbij wel rekening met deze beperkingen:

  • Je kan niet de gewone Intel-versie van Windows gebruiken. Je hebt de speciale ARM64-versie van Windows nodig.
  • Je kan niet zomaar pauzeren en weer verder gaan met het gebruik van de virtuele versie van het besturingssysteem.
  • Je moet de virtuele machine compleet afsluiten om de app te stoppen. De gewone afsluitknop werkt dan niet.
  • ARM-apps in 32-bit structuur zijn niet geschikt.

Parallels op een MacBook met macOS Big Sur.

Bovendien is de ARM64-versie van Windows niet zomaar verkrijgbaar. Je moet je daarvoor aanmelden via het Insider Preview-programma van Microsoft. Dit is alleen beschikbaar voor leden. Het is dus niet een kwestie van downloaden en installeren, want je moet je zowel voor de Technical Preview van Parallels als voor het Insider Preview-programma van Microsoft apart aanmelden.

Parallels hint al een tijdje naar de komst van de app voor M1-Macs. Alles moet opnieuw opgebouwd worden en met deze preview wil het bedrijf laten zien waar ze in een maand na de release van de M1-Macs toe in staat zijn. Parallels 16 kost €79,99 voor thuisgebruik en studenten, voor een licentie van een jaar. Wil je onbeperkt gebruiken, dan ben je €99,99 kwijt. Aanmelden voor de Parallels Technical Preview kan hier.

VMWare Fusion, de tegenhanger van Parallels, beloofde eerder ook al bezig te zijn met het ondersteunen van virtual machines op Apple Silicon-Macs. Een exacte tijdlijn is daar nog niet voor te geven.

Parallels op een M1 Mac: video’s

Twee websites hebben inmiddels video’s gemaakt van Windows op een M1 Mac, dankzij het gebruik van de Parallels beta. Hieronder zie je hoe goed het werkt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Beide website waarschuwen dat het nog lang niet soepel werkt en dat er nog bugs kunnen optreden:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Lees meer over het installeren van Windows op een Mac, ook op Intel-versies, in onze gids.

Bekijk ook

Windows op je Mac installeren: dit zijn de mogelijkheden

Wil je Windows op een Macbook of iMac installeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In deze gids leggen we uit hoe je Windows op een Mac kunt gebruiken met Boot Camp en virtualisatiesoftware zoals VMWare, VirtualBox en Parallels. Daarbij maken we onderscheid tussen M1 Macs en Intel Macs.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 15 april: Artikel bijgewerkt na release van Parallels Desktop 16.5 voor Macs met Apple Silicon.
  • 2020 - 23 december: Video's toegevoegd.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.