Vrouw met iMac

Mac met Intel of Apple Silicon: welke moet je kiezen?

Nu overstappen of wachten: dat is de vraag
Apple verkoopt naast de nieuwe Apple Silicon Macs ook nog Macs met Intel-processor. Sta je voor de keuze welke van de twee je moet kiezen, dan helpen we je op weg met dit artikel.

Macs met Intel of M1-chip: aan jou de keuze!

Nu Apple al heel wat Macs met M1-processor heeft aangekondigd is het verleidelijk om voor deze nieuwere modellen te kiezen. De prestaties zijn indrukwekkend en de batterijduur is fenomenaal, ook nu weer bij de nieuwste MacBook Pro’s met M1 Pro- en M1 Max-processor. Toch zijn er wel een paar punten waarover je zou kunnen nadenken als je de sprong naar Apple Silicon wilt wagen. Er zijn momenteel drie varianten van de M1-chip:

Wil je een Mac met M1-chip, dan kun je kiezen uit de MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini en 24-inch iMac. Een Intel-chip vind je alleen nog in de high-end Mac mini, de 27-inch iMac en de professionele Mac Pro. Daarnaast kun je in de winkel nog heel wat Intel-uitvoeringen vinden, maar die zijn alleen interessant als ze flink zijn afgeprijsd want er is onder consumenten minder vraag naar.

Waarom je een M1 Mac zou willen hebben

Apple heeft de M1-chip in eigen huis ontwikkeld en kan daardoor de processor veel beter afstemmen op de Macs waarop het moet gaan draaien. Bovendien kunnen nieuwe componenten meteen op de markt worden gebracht en is Apple niet meer afhankelijk van Intel. Dit heeft geleid tot processoren die veel efficiënter zijn en en betere performance hebben.

#1 Je wilt de beste prestaties
Is je huidige Mac of MacBook is te traag voor de toepassingen die jij gebruikt? En heb je absoluut de snelste Mac nodig? Dan kom je automatisch uit bij Apple Silicon. De eigen processoren van Apple leveren veel betere prestaties dan de gemiddelde Intel-Mac. Dit blijkt niet alleen uit benchmarks maar ook uit ervaringen van gebruikers die sinds de introductie van de eerste M1-chips enorm tevreden zijn. Zelfs bij zware toepassingen raakt je Mac niet oververhit en begint niet te blazen.

#2 Je bent vaak onderweg en wilt lange batterijduur
Moet je vaak lange stukken aan één stuk werken en heb je daarbij geen stopcontact bij de hand? Of ben je vaak onderweg? Dan is een een Mac met Apple Silicon echt iets voor jou. Om een voorbeeld te geven: de 16-inch MacBook Pro met M1 Pro gaat 21 uur mee voor videokijken en dat is 10 uur meer dan zijn voorganger, de 16-inch MacBook Pro uit 2019. Ook bij de andere modellen met M1-chip is de batterijduur met grote sprongen vooruit gegaan.

Vrouw met M1 iMac 2021

#3 Je bent op dit moment toe aan een nieuwe Mac
Is je huidige Mac aan vervanging toe, dan kun je eigenlijk niet meer om Apple Silicon heen. Alle gangbare modellen zijn inmiddels over naar Apple’s eigen chips en je zult moeite moeten doen om nog een model met Intel te bemachtigen. Die Intel-modellen zijn vaak niet eens zo drastisch afgeprijsd, dus wie slim is koopt gewoon wat er nu te koop is en dan heb je de keuze uit MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini of iMac.

#4 Je wilt het allernieuwste
Een Mac is vaak een investering voor langere tijd, dus je wilt dat je daarmee weer een tijdje klaar bent voor de toekomst. Koop je een Mac met Intel, dan moet je nog maar afwachten hoe lang dit nog wordt ondersteund en of nieuwe functies in macOS ook naar Intel Macs komen. Er zullen in de toekomst steeds meer functies zijn die alleen op Apple Silicon werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor ruimtelijke audio in macOS Monterey en de wereldbol in Apple Kaarten.

Bekijk ook

Deze macOS Monterey-features werken alleen met Apple Silicon

Er komen heel wat nieuwe functies in macOS Monterey beschikbaar, maar lang niet allemaal zijn ze te gebruiken op Macs met Intel-processor. Voor de functies die we in dit artikel bespreken heb je een Mac met Apple Silicon nodig.

#5 Je wilt beter draadloos internet
De M1-chip heeft ondersteuning voor WiFi 6, een variant die sneller is en betere dekking biedt doordat het werkt met zowel hoge als lage frequenties. Combineer het met een router die WiFi 6 ondersteunt en je kunt tot in de verste hoeken van je huis verbonden blijven.

Benieuwd wat de nieuwste modellen zijn? Deze MacBooks heeft Apple het meest recent uitgebracht:


Waarom je beter een Intel Mac kunt kiezen

Apple verkoopt nog steeds Intel Macs en zal dat nog zeker een halfjaar blijven doen. De ondersteuning voor Intel Macs loopt nog ook wel even door, wat betreft beveiligingsupdates en macOS-updates. maar het kan wel zijn dat je bepaalde functies niet krijgt.

Kies voor een Intel Mac als het volgende op jou van toepassing is.

#1 Je hebt Windows nodig
Hiervoor heeft Apple nog geen goede oplossing. Er is geen Boot Camp voor Apple Silicon beschikbaar en daar wordt ook niet aan gewerkt. Virtualisatiesoftware zoala Parallels is wel voor Windows 11 aangepast, maar het blijft aanmodderen. Microsoft ziet het namelijk niet als zinvol scenario en wil eigenlijk geen Windows op Apple Silicon ondersteunen. VMware wacht nog af. Heb je nog jarenlang Windows nodig en ben je toe aan een nieuwe Mac, dan zou je nog voor een Intel Mac kunnen kiezen.

#2 Je wilt meerdere schermen aansluiten maar zit krap bij kas
M1 is de meest budgetvriendelijke oplossing maar het ondersteunt slechts één extern scherm. Wil je twee schermen aansluiten dan heb je de M1 Pro-chip nodig, maar dan zit je al meteen vast aan een MacBook Pro (vanaf €2.249,-) of een M1 Max-chip. Met Intel ben je beter af: daarmee kun je twee 4K-schermen aansturen zonder dat je meteen het topmodel moet aanschaffen.

Vrouw met MacBook

#3 Je wilt later uitbreiden
Bij de M1-familie is upgraden of uitbreiden van het werkgeheugen (RAM) en de hoeveelheid opslag (SSD) onmogelijk. Bij Intel Macs zijn er vaak wat meer opties, al moet je ook hier goed opletten of het kan.

#4 Je hebt een eGPU nodig
Apple belooft met Apple Silicon nog krachtiger grafische prestaties, maar de GPU zit wel vastgesoldeerd in de SoC (System on a Chip) en je kunt geen Thunderbolt eGPU’s meer gebruiken. Bij Intel Macs kan dat wel.

#5 Je hebt specifieke apps nodig
Apple biedt meerdere opties om te zorgen dat je oude apps blijven werken. Ontwikkelaars kunnen de app universeel maken zodat het op Intel- en M1-processoren werkt. Je kunt Rosetta 2 gebruiken voor apps die nog niet zijn aangepast. En je kunt iOS-apps op je Mac gebruiken. Mogelijkheden genoeg, maar heb je een heel exotische app nodig waar je echt niet zonder kan, informeer dan bij de ontwikkelaar hoe het zit met de ondersteuning van Big Sur in combinatie met M1.

Mac mini met Pro Display XDR

#6 Jouw Mac is er nog niet in M1-versie
Heb je een Mac Pro, 27-inch iMac, iMac Pro of een high-end Mac mini, dan zit je momenteel nog even vast aan de Intel-modellen, want er zijn nog geen M1-varianten van verschenen. Op de Mac Pro zul je waarschijnlijk nog vrij lang moeten wachten, terwijl de high-end Mac mini elk moment kan kopmen. De iMac Pro krijgt waarschijnlijk geen opvolger meer, dus in dat geval zul je misschien eens naar de duurdere MacBook Pro’s in combinatie met een extern scherm moeten kijken.

#7 Je wacht liever even af
Op zich heeft Apple Silicon zich al wel bewezen: mensen die met de M1-modellen aan de slag zijn gegaan, merkten dat de prestaties veel beter zijn dan verwacht. Je kunt prima uit de voeten met een MacBook Air, ook als je voorheen gewend was om een MacBook Pro te kopen. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om nog even rustig aan te doen en met je huidige Mac door te werken. Bevalt je huidige Mac goed en loop je niet tegen knelpunten aan, dan kun je nog prima vooruit met je Intel Mac. Pas als Apple ‘onmisbare’ functies aankondigt die alleen op de Apple Silicon-modellen werken kun je eens nadenken over upgraden. Tegen die tijd zijn er hopelijk alweer wat meer aanbiedingen te vinden.

Lees ook over de M1 Pro vs M1 Max als je twijfelt tussen de nieuwste chips met Apple Silicon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon