Vrouw met iMac

Mac met Intel of Apple Silicon: welke moet je kiezen?

Nu overstappen of wachten: dat is de vraag
Apple verkoopt zelf geen Macs met Intel meer. De overstap naar Apple Silicon-chips is afgerond. Wel kan je bij externe partijen nog een Intel Mac kopen. Sta je voor de keuze welke van de twee je moet kiezen, dan helpen we je op weg met dit artikel!

Macs met Intel of Apple Silicon, aan jou de keuze!

Apple heeft sinds de introductie van de eerste M1-processor niet stilgezeten. Er volgden meer Apple Silicon Macs in de M1-familie en inmiddels zijn ook de opvolgers met M2-chip geïntroduceerd. Gebruik je nog een Intel Mac? Dan zijn er een paar punten waarover je moet nadenken als je de overstap naar Apple Silicon overweegt. Is een Mac met Intel processor nog steeds een goede keuze of kan je beter kiezen voor een Mac met Apple chip?


Het gehele Mac-assortiment van Apple heeft de overstap naar Apple Silicon gemaakt en daarmee is de overstap van Intel naar Apple Silicon compleet. Bij externe aanbieders zoals Bol.com of MediaMarkt kan je soms nog een Intel Mac nieuw in de doos aantreffen. Maar de opties worden steeds kleiner en in de meeste gevallen ben je aangewezen op een tweedehands of refurbished model.

Waarom zou je een Intel Mac kiezen?

Zoals gezegd: Apple verkoopt geen Intel Macs meer. De ondersteuning voor Intel Macs loopt nog wel even door, wat betreft beveiligingsupdates en macOS-updates. Maar nieuwe functies werken vaak alleen op Apple Silicon, waardoor je gaandeweg steeds meer functies misloopt. Toch kunnen er redenen zijn waarom je een Intel Mac wil hebben.

Bekijk ook

Voor deze macOS-functies heb je Apple Silicon nodig

Voor alle leuke functies heb je tegenwoordig een Mac met Apple Silicon nodig, toch? Nou, zover is het nog niet. Maar er zijn wel een paar functies in macOS die je misloopt als je nog een Intel Mac hebt. Deze lijst zal in de loop van de tijd verder groeien.

#1 Je hebt Windows nodig
Hiervoor heeft Apple zelf nog geen goede oplossing. Er is geen Boot Camp voor Apple Silicon beschikbaar en daar wordt ook niet aan gewerkt. Virtualisatiesoftware zoals Parallels en VMWare is al wel geschikt gemaakt om Windows op Apple Silicon Macs te draaien, maar aanvankelijk was het aanmodderen. Sinds Microsoft officieel ondersteuning biedt voor Windows op Apple Silicon is er veel verbeterd, maar wil je de zekerheid dat alles goed werkt, is het voorlopig beter om nog even aan je Mac met Intel-processor vast te houden.

VMware Fusion op een Mac

#2 Je wilt meerdere schermen aansluiten, maar zit krap bij kas
De meest budgetvriendelijke Macs zijn voorzien van M1- en M2-chip. Dat werkt prima, maar ze ondersteunen slechts één extern scherm. Wil je twee of meer schermen aansluiten, dan heb je minimaal een M1 Pro- of M2 Pro-chip nodig, maar dan zit je al meteen vast aan een MacBook Pro van meer dan tweeduizend euro. Voor een Mac met M1 Max- of M2 Max-chip betaal je nog veel meer. Met Intel ben je beter af: daarmee kun je twee 4K-schermen aansturen zonder dat je meteen het topmodel moet aanschaffen. Er zijn wel workarounds om toch meerdere schermen aan te sluiten op een M1- of M2-Mac, maar die kunnen door een macOS-update opeens niet meer werken.

Vrouw met MacBook

#3 Je wilt later uitbreiden
Bij de M1- en M2-familie is upgraden of uitbreiden van het werkgeheugen (RAM) en de hoeveelheid opslag (SSD) onmogelijk. Alles zit vastgesoldeerd op de System on a Chip (SoC). Bij Intel Macs zijn er vaak wat meer opties, al moet je ook hier goed opletten wat er mogelijk is.

#4 Je hebt een eGPU nodig
Apple belooft met Apple Silicon nog krachtiger grafische prestaties, maar de GPU is niet te upgraden en je kunt geen Thunderbolt eGPU’s meer gebruiken. Bij Intel Macs kan dat wel.

#5 Je hebt specifieke apps nodig
Apple biedt meerdere opties om te zorgen dat je oude apps blijven werken. Ontwikkelaars kunnen de app universeel maken zodat het op Intel én Apple Silicon werkt. Je kunt Rosetta 2 gebruiken voor apps die nog niet zijn aangepast. En je kunt iOS-apps op je Mac gebruiken. Mogelijkheden genoeg, maar heb je een heel exotische app nodig waar je echt niet zonder kan, informeer dan bij de ontwikkelaar hoe het zit met de ondersteuning van macOS Sonoma in combinatie met M1 of M2.

Apple-studio-display-1

#7 Je wacht liever even af
Op zich heeft Apple Silicon zich al wel bewezen: mensen die met de eerste M1-modellen aan de slag zijn gegaan, merkten meteen dat de prestaties veel beter zijn dan verwacht. En met de M2-modellen werd dat nog eens extra bewezen. Veel mensen zijn daardoor nu goedkoper uit. Mensen die voorheen gewend waren om een MacBook Pro te kopen, merkten dat ze met een MacBook Air prima uit de voeten konden en dat de performance vaak zelfs beter was. Het kan natuurlijk nooit kwaad om nog even rustig aan te doen met je huidige Intel Mac. Bevalt-ie goed en kun je er nog wel even mee vooruit, dan is het prima om je Intel Mac te blijven gebruiken. Pas als Apple nieuwe functies aankondigt die ‘onmisbaar’ zijn en die alleen op Apple Silicon werken, kun je eens nadenken over upgraden. Tegen die tijd zijn er genoeg aanbiedingen te vinden.

Wil je nu nog een computer met Intel kopen, dan raden we aan om voor een tweedehands of refurbished Mac te gaan, zodat je een leuke korting krijgt ten opzichte van de nieuwprijs.


Waarom je een Apple Silicon Mac zou willen hebben

Apple heeft de M-chips in eigen huis ontwikkeld en kan daardoor de processors veel beter afstemmen op de Macs waarop het moet gaan draaien. Bovendien kunnen nieuwe componenten meteen op de markt worden gebracht en is Apple niet meer afhankelijk van Intel. Dit heeft geleid tot processoren die veel efficiënter zijn en en betere performance hebben.

#1 Je wilt de beste prestaties
Is je huidige Mac of MacBook is te traag voor de toepassingen die jij gebruikt? En heb je absoluut de snelste Mac nodig? Dan kom je automatisch uit bij Apple Silicon. De eigen processoren van Apple leveren veel betere prestaties dan de gemiddelde Intel Mac. Dit blijkt niet alleen uit benchmarks maar ook uit ervaringen van gebruikers die sinds de introductie van de eerste M1-chips enorm tevreden zijn. Zelfs bij zware toepassingen raakt je Mac niet oververhit en begint hij niet te blazen.

#2 Je bent vaak onderweg en wilt lange batterijduur
Moet je vaak aan één ruk doorwerken en heb je daarbij geen stopcontact bij de hand? Of ben je vaak onderweg? Dan is een een Mac met Apple Silicon echt iets voor jou. Om een voorbeeld te geven: de 16-inch MacBook Pro met M2 Pro gaat 22 uur mee voor videokijken en dat is tweemaal zo lang als de 16-inch MacBook Pro met Intel chip uit 2019. Ook bij de andere modellen met M1- en M2-chip is de batterijduur met grote sprongen vooruit gegaan.

Vrouw met M1 iMac 2021

#3 Je bent op dit moment toe aan een nieuwe Mac
Is je huidige Mac aan vervanging toe, dan kun je eigenlijk niet meer om Apple Silicon heen. Alle modellen zijn inmiddels over naar Apple’s eigen chips en je zult moeite moeten doen om nog een model met Intel te bemachtigen. Die Intel-modellen zijn vaak niet eens zo drastisch afgeprijsd, dus wie slim is koopt gewoon wat er nu te koop is en dan heb je de keuze uit MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, iMac, Mac Studio of Mac Pro. Alles draait op Apple Silicon.

#4 Je wilt het allernieuwste
Een Mac is vaak een investering voor langere tijd, dus je wilt klaar zijn voor de toekomst. Koop je een Mac met Intel, dan moet je nog maar afwachten hoe lang dit nog wordt ondersteund en of nieuwe functies ook naar Intel Macs komen. Er zullen in de toekomst steeds meer functies zijn die alleen op Apple Silicon werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Game Mode in macOS Sonoma en de wereldbol in Apple Kaarten.

#5 Je wilt beter draadloos internet
Sinds de M1-chip is er ondersteuning voor wifi 6 en op de nieuwste MacBook Pro-modellen heb je zelfs ondersteuning voor wifi 6E. Deze varianten zijn sneller en bieden betere dekking, omdat er meer frequenties beschikbaar zijn.Combineer het met een router die wifi 6 ondersteunt en je kunt tot in de verste hoeken van je huis verbonden blijven. Er zijn intussen ook al heel wat wifi 6E routers.

Bekijk ook

Dit moet je weten over wifi 6E: geschikte Apple-devices en routers

Steeds meer Apple-producten hebben ondersteuning voor wifi 6E. Je kunt dan ook al veel routers met WiFi 6E kopen. We leggen je uit wat dit nu precies betekent, welke Apple-producten er geschikt voor zijn en of het nu nodig is om je router te vernieuwen of dat je nog beter kunt wachten.

Macs met M2-chip

Deze Macs draaien op een M2-chip:

 • M2:
  • 13-inch MacBook Air 2022
  • 15-inch MacBook Air 2023
  • 13-inch MacBook Pro 2022
 • M2 Pro:
  • 14- en 16-inch MacBook Pro 2023
  • Mac mini 2023
 • M2 Max
 • M2 Ultra

Macs met M1-chip

Deze Macs draaien op een M1-chip:

 • M1
  • 13-inch MacBook Air 2020
  • 13-inch MacBook Pro 2020
  • iMac 2021
  • Mac mini 2020
 • M1 Pro
  • 14- en 16-inch MacBook Pro 2021
 • M1 Max
  • 14- en 16-inch MacBook Pro 2021
  • Mac Studio 2022
 • M1 Ultra
  • Mac Studio 2022

Prijzen 13-inch MacBook Air 2022 met M2-chip

Wil je de 15-inch MacBook Air met Apple Silicon, dan zit je vast aan het model uit 2023 en die is nog niet zo lang op de markt. Er is relatief weinig keuze uit refurbished modellen.

Prijzen 15-inch MacBook Air 2023 met M2-chip

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon