Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Pencil hover

Apple’s iWork-apps werken nu met Apple Pencil hover-functie

Pages, Numbers en Keynote zijn aangepast voor de nieuwe Hover-functie van de Apple Pencil. Daarmee kun je nauwkeuriger navigeren, schrijven en tekenen op de meest recente iPad Pro's.

Apple heeft de iWork-apps een update gegeven, die vooral interessant is voor eigenaren van de nieuwste iPad Pro. De Apple Pencil hover-functie is nieuw op deze modellen en de apps voor Pages, Numbers en Keynote bieden er nu ondersteuning voor. In iPadOS 16.4 is deze functie verder uitgebreid met tilt- en azimuth-functies. Apple vond deze verbeteringen zo belangrijk, dat ze in een interview uitlegden wat het precies inhoudt.


De hover-functie is aanwezig sinds iPadOS 16.1 voor iPad Pro’s die voorzien zijn van een M2-chip. Voorheen toonde de hover-functie een simpele preview van het gekozen penseel in apps zoals Procreate, of een preview van de tool die geselecteerd gaat worden. Wat ontbrak waren aanvullende details. De Apple Pencil kan nu ook de tilt en azimuth waarnemen, zodat de hoek waaronder je de Apple Pencil houdt wordt meegenomen in de preview. Voor meer informatie over azimuth raadpleeg je de Wikipedia-pagina. Onderstaande afbeelding toont de azimuth van een ster, maar belangrijk is vooral om te weten dat het gaat om de hoek waaronder je de Apple Pencil houdt.

Azimuth van een ster
Bron: Wikipedia, ChristiaanPR onder CC BY-SA 4.0 licentie

In Procreate is het penseel smal en dun als je de Apple Pencil recht omhoog houdt. Maar kantel je het een beetje, dan wordt het breder. Procreate kan dankzij de verbeterde hover-functie nu realistischer laten zien hoe breed het penseel wordt onder een bepaalde hoek. Dat komt ook van pas in de iWork-apps als je tekeningen wilt toevoegen aan Pages of Keynote.

In alle iWork-apps is nu de ondersteuning voor Apple Pencil hover toegevoegd, iets wat bij Numbers vooral handig kan zijn bij het navigeren en schrijven. Verder bevat Numbers geen nieuwe functies, behalve wat bugfixes voor samenwerken en delen. Pages heeft nu vernieuwde sjablonen voor rapporten, notities, brieven en cv’s, met vooraf ingevulde tekst en instructies om je op weg te helpen. Bij Keynote is het bekijken van een livepresentatie nu alleen in een webbrowser mogelijk. Bij alle apps kun je je bestanden nu vanuit het deelmenu meteen exporteren in een ander formaat, of een kopie sturen in elk gewenst formaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.