iPhone 8 kleuren in zwart, wit en koper.

‘iPhone X krijgt 6-core processor en 3GB RAM’

De iPhone X krijgt 3GB RAM en is voorzien van een A11-processor met zes kernen. Twee daarvan zijn gericht op performance, vier andere zijn energiezuinig. Ook zit er 3GB RAM in en twee 12 megapixel camera's.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple gaat de nieuwste iPhones voorzien van een A11-chip. Het gaat om een hexacore processor, dus met zes cores. Twee daarvan zijn gespecialiseerd in zware taken, terwijl er vier energiezuinige klaarstaan voor het normale werk. Ook zal er 3GB RAM in het topmodel zitten, net als in de 5,5-inch iPhone 8 Plus. De iets kleinere 4,7-inch iPhone 8 krijgt 2GB RAM.

iPhone 8 kleuren in zwart, wit en koper.

6-core processor in iPhone X

Voor wie de tsunami aan gelekte informatie dit weekend gemist heeft: er is meer bekend geworden over de iPhone X, 8 en 8 Plus, over de Apple Watch Series 3 en de nieuwe Apple TV. Van de iPhone X weten we nu dat er een 6-core processor in zit, met twee Monsoon-kernen en vier Mistral-kernen.

De naamgeving sluit aan op wat Apple eerder gebruikte:

  • Apple A7: Cyclone
  • Apple A8: Typhoon
  • Apple A9: Twister
  • Apple A10 en A10X: Hurricane (performance) en Zephyr (energiezuinig)
  • Apple A11: Monsoon (performance) en Mistral (energiezuinig)

In het dagelijkse leven is Mistral een heftige wind, die vooral in Oost-Frankrijk voorkomt. Net als bij de A10 Fusion-processor in de iPhone 7 kiest Apple dus opnieuw voor een combinatie van snelle en energiezuinige cores, maar het aantal is niet meer gelijk. Bij de A10 ging het om 2x Hurrycane en 2x Zephyr, terwijl bij de A10X in de iPad Pro werd gekozen voor 3x Hurrycane en 3x Zephyr. Bovendien was de A10X van de iPad Pro het eerste apparaat dat gebruik maakte van TSMC’s 10nm fabricageproces voor chips. Bij de A11 Fusion zal Apple daar waarschijnlijk opnieuw voor kiezen. Het Soc-nummer van de A11 T8015 (onderstaande foto is een mockup).

TSMC Apple A11

Ook zal Apple weer een aparte chip gebruiken als ‘verkeersregelaar’. Die bepaalt welke taken de snellere cores vereisen. Voor het checken van je Twitter-berichten of het intikken van een iMessage-bericht zijn de energiezuinige kernen voldoende. Nog onzeker is of Apple bij de iPhone 8 en 8 Plus ook voor een 6-core CPU zal kiezen, of daarbij kiest voor een eenvoudiger variant met 4 kernen, zoals bij de A10 het geval was.

2 en 3GB RAM
Wat de hoeveelheid RAM betreft zullen de iPhone X en de 5,5-inch iPhone 8 Plus voorzien zijn van 3GB RAM, terwijl de kleinere iPhone 8 het met
2GB RAM moet doen. Bij de huidige iPhone 7-modellen was ook al sprake van respectievelijk 2GB en 3GB RAM. De 5,5-inch iPhone 7 Plus heeft meer werkgeheugen nodig om bijvoorbeeld dieptefoto’s te kunnen verwerken. Dat er 3GB RAM in het topmodel iPhone X komt is wel te verklaren: deze zal zwaardere taken zoals gezichtsherkenning moeten uitvoeren.

De ontdekkingen uit de iOS 11 GM zijn in lijn met eerdere voorspellingen van KGI-analist. Hij beweerde eerder dat de twee grootste modellen 3GB RAM zouden krijgen, terwijl het kleinere 4,7-inch model voorzien zou worden van 2GB RAM. Ook beweerde Kuo dat de snelheid van het DRAM tien tot vijftien procent sneller zou zijn dan bij de iPhone 7, om goede performance voor Augmented Reality mogelijk te maken.

iPhone 8 camera

12 megapixel camera
Ook is er meer bekend over de camera van de iPhone X. Het toestel met OLED-scherm zal beschikken over een 12-megapixel camera, in een opstelling van twee stuks, zoals bij de iPhone 7 Plus. Hiermee kun je 4K-video’s met een framerate van 60fps schieten, of 1080p video bij 240fps. Dit is iets beter dan de achtercamera van de iPhone 7, die een maximum had van 4K 30fps. Aan de voorkant zit een 7 megapixelcamera die 1080p met een framerate van 30fps aankan.

De frontcamera heeft een infrarood-ontvanger voor gezichtsherkenning. Deze werkt met beelden met een resolutie van 1312 x 1104 pixels. Waarschijnlijk heeft Apple gekozen voor een zogenaamde vertical-cavity surface-emitting laser (VCSEL) en een IR-ontvanger voor de gezichtsherkenning, die als Face ID te boek staat.

Eerder dit weekend werd de naam iPhone X bevestigd in de code van iOS 11 en werd er meer bekend over het gebruik van de iPhone X zijknop. Er lekte ook meer informatie uit over Face ID en over de nieuwe Animoji, grappige dierfiguren die jouw gezichtsuitdrukking nabootsen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2017, 14:36
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen iPhone X, processor, werkgeheugen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.