Animoji

Zo gebruik je Animoji op de iPhone en iPad

Hoe kun je Animoji maken en op welke toestellen is dit beschikbaar? En hoe maak je zelf een Animoji-karaoke? Deze tip legt alles uit over zelf Animoji en Animoji karaoke-video's maken.

Animoji-video maken

Op de iPhones en iPads met TrueDepth-camera vind je een leuke functie: Animoji. Dit zijn geanimeerde emoji, die jouw gezichtsuitdrukkingen nadoen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor Animoji karaoke en je kunt kiezen uit diverse karakters zoals een aap, kat, hond, drol, eenhoorn en nog veel meer. Op oudere toestellen vind je ook stilstaande stickers van Animoji.

Op welke toestellen kan ik Animoji gebruiken?

Om Animoji te kunnen gebruiken, heb je een geschikt toestel met TrueDepth-camera of een toestel met iOS 13 nodig. De volgende toestellen zijn geschikt voor meebewegende Animoji:

Toekomstige producten met een TrueDepth-camera werken ook met de Animoji. Het maken van de Animoji kan alleen in de Berichten-app. Er is geen aparte app die je moet downloaden, want je maakt ze rechtstreeks in een iMessage-gesprek.

Animoji in iOS 11

Op toestellen met iOS 13 die geen TrueDepth-camera hebben, kun je alleen stickers van Animoji gebruiken. Dit zijn dus stilstaande plaatjes in allerlei poses. De Animoji-stickers gebruik je niet alleen in de Berichten-app, maar ook in WhatsApp. Deze stickers vind je in het toetsenbord. Deze worden ook wel Memoji-stickers genoemd.

Animoji-video maken: zo werkt het

Geanimeerde Animoji zijn bedoeld voor iMessage, maar als je eenmaal een animatie hebt gemaakt kun je het filmpje delen via Twitter en andere sociale kanalen.

Fox Apple GIF by ADWEEK - Find & Share on GIPHY

Zo gebruik je het:

 1. Open de Berichten-app.
 2. Open de chat waarin je een Animoji wilt versturen.
 3. Tik op het icoontje van de Animoji-app, te herkennen aan het aapje.
 4. Gebruik je dit voor de eerste keer, dan krijg je eerst een uitleg in beeld. Tik op de tekst Tik om te beginnen.

Animoji op de iPhone maken.

 1. Zorg dat je gezicht goed in beeld is. Kies een karakter door naar links en rechts te vegen. Je kunt ook op het horizontale streepje tikken om de Animoji-app bijna schermvullend te laten verschijnen.
 2. Druk op de rode opnameknop en ga los. Maak bijvoorbeeld een Animoji karaoke!
 3. Stop de opname, kijk of het bevalt en verstuur de animatie met het blauwe omhoog wijzende pijltje. Of tik op het prullenbak-icoon als je het niks vindt en begin opnieuw.

Animoji in iOS 12.2.

Je maakt een Animoji in iMessage, maar je kunt ze vervolgens via het deelmenu naar anderen versturen via AirDrop of delen op Twitter en andere sociale media. Veel karakters zullen je bekend voorkomen omdat ze als emoji al in iOS te vinden waren, maar speciaal voor deze functie zijn ze omgezet naar 3D-modellen, zodat ze met hun hoofd kunnen draaien.

Apple Event Animated Emoji GIF by Product Hunt - Find & Share on GIPHY

Je kunt bewegingen met je ogen, wenkbrauwen, mond, tong en gehele hoofd maken, maar hoe expressief een gezicht is, is afhankelijk van het karakter. Zo kun je bij het buitenaardse wezen de wenkbrauwen goed optrekken, terwijl dat bij andere karakters wat minder is.

Craig Federighi Iphone GIF by ADWEEK - Find & Share on GIPHY

In totaal zijn er 27 verschillende emoji die je als Animoji kan gebruiken. De keuze is dus erg ruim. Zit er niks voor jou tussen, dan kan je ook een eigen Animoji creëren, genaamd de Memoji. Dit is een representatie van jezelf, waarbij je het kapsel, kleur ogen en nog veel meer zelf kan samenstellen. In onze tip over het maken van een Memoji lees je er meer over.

Animoji karaoke-video’s maken

Met animoji kun je ook leuke karaoke-video’s maken. Hierbij playback je op je favoriete muziek. Op sociale media zijn al diverse filmpjes te vinden. Je zult voor het creëren van een animoji karaoke-video wel op een andere manier te werk moeten gaan, omdat je anders vastzit aan de maximale lengte van 30 seconden.

Zo doe je dat:

 1. Zoek een muzieknummer dat je wilt afspelen op een ander apparaat dan de iPhone waarop je de Animoji maakt. Je kunt niet gelijktijdig muziekspelen en Animoji-video’s maken op de iPhone, dus je zult de muziek moeten afspelen via een externe speaker.
 2. Open de Berichten-app en kies een animoji.
 3. Je hebt nu twee mogelijkheden: open het Bedieningspaneel en maak een schermopname. Of sluit de iPhone op een Mac aan en maak een schermopname via QuickTime.
 4. Daarna moet je de video nog bewerken. Je kunt dit op de iPhone of op de Mac doen.

Animoji stickers in al je apps

Vanaf iOS 13 vind je op de iPhone en iPad ook een stickerpakket van de Animoji, ook op toestellen zonder TrueDepth-camera. Van elk dier vind je zo’n vijftien gezichtsuitdrukkingen. Je kan de stickers van Animoji delen via iMessage, maar ook in WhatsApp of iedere andere berichtendienst. Je vindt de Animoji in het toetsenbord, naast de recente gebruikte emoji. Tik op het rondje met de drie stipjes om te bladeren tussen alle Animoji stickers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Animoji

Animoji zijn bewegende gezichtjes van bekende emoji. Je vindt ze in iMessage in de Berichten-app. De Animoji maken gebruik van de TrueDepth-camera en volgen je gezichtsuitdrukking. Je gebruikt ze door een opname te maken, waarna ze de bewegingen van je mond volgen. Er zijn ook stilstaande stickers (die je tevens kan versturen in andere apps, zoals WhatsApp) en je kan je eigen variant maken in de vorm van een Memoji.

Animoji