iMac M3 keuken

‘Dit is wanneer de eerste Macs met M4-processor worden verwacht’

Apple is van plan om vanaf later dit jaar alle Macs te voorzien van een M4-processor. Deze chip zal vooral zijn gericht op AI-functies. Maar voor die tijd zal Apple nog een paar Macs met M3-chip gaan uitbrengen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 15 april 2024: Gurman heeft in een nieuwe update meer details gegeven over de verwachte release van de verschillende modellen (zie verderop).

Hieronder lees je ons eerdere bericht van 11 april 2024.

Apple wil de hele line-up voorzien van de M4-processor en staat al punt om met de productie van de eerste chips te beginnen. Dat beweert Mark Gurman van Bloomberg. Hij zegt dat de processor in tenminste drie varianten verkrijgbaar zal zijn, met respectievelijk codenaam Donan (instap), Brava (middensegment) en Hidra (hogere segment). De Donan-chip komt terecht in het instapmodel van de MacBook Pro, de MacBook Air en de Mac mini, terwijl de Brava-chips worden gebruikt in de duurdere modellen van de MacBook Pro en de Mac mini. De Hidra is ontworpen voor de Mac Pro en komt waarschijnlijk overeen met de M4 Ultra of Extreme.

De M4-chips worden gebouwd door TSMC op hetzelfde 3-nanometerproces als de M3-chips, maar met een verbeterd fabricageproces dat gunstig is voor de prestaties en het energieverbruik. Daarnaast zou Apple een sterk verbeterde Neural Engine willen toevoegen, met meer processorkernen voor AI-taken.

Wanneer komen er Macs met M4 uit?

Dit zou volgens Gurman de mogelijke planning zijn:

  • MacBook Pro: later in 2024 met M4, daarna M4 Pro/Max
  • iMac: later in 2024 met M4
  • Mac mini: later in 2024 of begin 2025 met M4 en M4 Pro
  • MacBook Air: voorjaar 2025
  • Mac Studio: medio 2025
  • Mac Pro: later in 2025

Specifieker verwacht Gurman de volgende planning (update van 15 april 2024):

ModelProcessorVerwacht
Instapmodel MacBook Pro 14-inchM4Eind 2024
iMac 24-inchM4Eind 2024
High-end modellen MacBook Pro 14-inch en 16-inchM4 Pro/MaxEind 2024 of begin 2025
Mac miniM4 en M4 ProEind 2024 of begin 2025
MacBook Air 13-inch en 15-inchM4Voorjaar 2025
Mac Studio“high end” M4Medio 2025
Mac ProM4 UltraTweede helft 2025
MacBook Air M3 2024 opengeklapt

De M4-chip zal sterke nadruk leggen op AI-functies die in macOS 15 aanwezig zijn. Apple zou ook van plan zijn om de Mac mini een update te geven, omdat klanten klagen dat de huidige modellen niet krachtig genoeg zijn. Daarnaast komen de high-end Mac desktops aanbod: zij zullen waarschijnlijk 512GB aan centraal geheugen kunnen aansturen, terwijl de huidige Mac Studio en Mac pro een maximum van 192 GB hebben. Apple is van plan om veel AI-functies op de apparaten zelf te laten draaien, in plaats van op externe servers. Tijdens WWDC 2024 zullen we daar waarschijnlijk meer van te zien krijgen.

Apple zou overigens ook nog een paar Macs met M3-chip willen uitbrengen, waaronder de M3 Ultra-variant voor de Mac Studio en de Mac Pro. Vorig jaar oktober introduceerde Apple al de M3, M3 Pro en M3 Max. Deze verschenen allemaal tegelijk, dus het is mogelijk dat Apple de M4-chips ook allemaal in oktober onthult.

Bekijk ook

Wanneer brengt Apple nog meer Macs met M3-chip uit?

Een nieuwe Mac kost een hoop geld en je wil er lang plezier van hebben. heeft het voor jou zin om te wachten op de volgende modellen met M3-chip, of is nu het moment om nog een model met M2-chip te kopen? We kijken vooruit naar de verwachte release van de overige Mac-modellen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 15 april: Meer gedetailleerde planning toegevoegd.

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.