Geweven Lightning-naar-usb-c-kabel in wit en zwart.

‘Apple breidt MFi-programma uit naar usb-c-accessoires’

Op internet circuleren geruchten dat Apple een speciale chip wil ontwikkelen voor de usb-c-poort op toekomstige iPhones. Daarmee zou Apple grip kunnen houden op accessoires door het MFi-programma uit te breiden van Lightning naar usb-c.

Update 28 februari 2023: Volgens geruchtenlekker ShrimpApplePro gaat Apple het MFi-programma uitbreiden naar accessoires met usb-c. Hiermee kunnen bepaalde functies worden geblokkeerd. Fabrikant Foxconn zou al zijn begonnen met de massaproductie van accessoires die het certificaat krijgen, waaronder Apple’s eigen EarPods. Apple kan data- en oplaadsnelheden verlagen voor kabels die geen MFi-certificaat hebben. Eerder werd het gerucht al genoemd door iemand op Weibo, maar deze keer komt het van een (iets bekendere) geruchtenlekker.


Apple gaf fabrikanten al in 2018 de mogelijkheid om een usb-c-aansluiting te gebruiken, maar alleen voor opladen. Waarschijnlijk wordt dit nu uitgebreid naar data via usb-c. Het betekent dat sommige, gekeurde accessoires duurder zullen worden. De positieve kant is dat die accessoires vaak net iets goedkoper zijn dan die van Apple zelf, terwijl je wel dezelfde garantie hebt dat het goed werkt. Een minpunt is echter, dat bepaalde snelheden alleen op gekeurde accessoires mogelijk zijn en dat je dit aan de buitenkant van een kabel niet kunt zien.

Bekijk ook

Made for iPhone-accessoires mogen nu een USB-C-aansluiting voor stroom hebben

Apple heeft het Made for iPhone-programma verder uitgebreid. Onder andere accessoires als powerbanks mogen ook USB-C-aansluitingen hebben voor de stroomtoevoer. Ook kunnen accessoiremakers een Lightning-naar-koptelefoonaansluiting-kabel maken.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 12 februari 2023.

Nu is het nog zo, dat Apple met behulp van een speciale chip voor de Lightning-poort kan bepalen of er een officieel accessoire is aangesloten. Zodra Apple moet overstappen naar usb-c-poorten wordt dat een stuk moeilijker, aangezien het geen eigen standaard is. Maar daar zou Apple iets op hebben gevonden: de Lightning-chip kan ook worden toegepast in toekomstige iPhones, zodat Apple de controle houdt over het ecosysteem met officiële Apple-accessoires. Bij het aansluiten van een niet-gekeurde kabel kan Apple bepaalde functies blokkeren.

Ook verdient Apple geld met het Made for iPhone-keurmerk voor accessoires, dat alleen mag worden gebruikt als er licentiekosten worden afgedragen. Dit is niet specifiek gebonden aan de Lightning-poort, want er zijn ook gamecontrollers en gehoorapparaten met usb-c.

Een speciale chip voor de usb-c-poort kan gebruikt worden om bijvoorbeeld snelladen of hogere datasnelheden toe te staan. Dat Apple ook in dit geval een speciale chip wil maken, kan ook goede bedoelingen hebben, bijvoorbeeld om te zorgen dat mensen die dure MFi-accessoires hebben gekocht zeker weten dat bepaalde functionaliteit blijft werken. Apple zou volgens de geruchten een geïntegreerd circuit board hebben ontwikkeld, dat compatibel is met Lightning en samenwerkt met de usb-c-poort op de iPhone 15. Op die manier kan met behulp van firmware worden bepaald wat er met de usb-c-poort mogelijk is als je een kabel of ander accessoires aansluit.

Usb-c-aansluiting in een AirPods oplaadcase
Nu nog met Lightning-aansluiting, maar binnenkort misschien ook met usb-c: de AirPods-oplaadcase.

Apple heeft al laten weten dat het bedrijf zich (met tegenzin) zal houden aan de eis om vanaf eind 2024 de usb-c-poort te ondersteunen. Of dit bij de iPhone 15 al het geval is, is nog even afwachten. Apple gebruikt al langer usb-c in andere producten zoals de iPad, MacBook en Apple TV-remote. Voorzover bekend wordt daarin geen chip gebruikt die bepaalde functies inperkt.

Bekijk ook

Apple-topman bevestigt: 'iPhone krijgt usb-c'

Apple-topman Greg Joswiak heeft in een interview bevestigd dat de iPhone de overstap naar usb-c maakt. Het moet ook wel, onder druk van de EU.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.