Geweven Lightning-naar-usb-c-kabel in wit en zwart.

‘Europa waarschuwt: Apple mag usb-c poort op iPhone niet beperken’

Apple zou met een speciale chip de usb-c poort op toekomstige iPhones willen beperken. Daarmee zou Apple grip kunnen houden op bepaalde functies. Maar de EU dreigt met maatregelen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 15 september 2023: Apple blijkt geen beperkingen in de usb-c poort te hebben ingebouwde.

Update 4 mei 2023: Er dreigt een verkoopstop als Apple de usb-c poort op toekomstige iPhones wil gaan beperken, zodat sommige functies alleen met officiële accessoires mogelijk zijn. Apple zou achter de schermen werken aan een vernieuwd Made for iPhone (MFi)-programma en volgens geruchten zou Apple daarmee de oplaad- en datasnelheden kunnen regelen. EU-commissaris Thierry Breton heeft een brief aan Apple gestuurd om te melden dat beperkingen onacceptabel zijn. Houdt Apple zich hier niet aan, dan dreigt er mogelijk een verkoopstop.


Meerdere EU-politici hebben zich er al mee bemoeid en de Europese Commissie zou Apple in maart nog aan hebben herinnerd aan de voorwaarden voor een universele oplader. Voor het einde van het jaar wil de EU een gids opstellen om te zorgen dat de richtlijnen door iedereen op dezelfde manier worden geïnterpreteerd.

Naar verwachting wil Apple al bij de iPhone 15 overstappen naar de usb-c poort, al hoeft dat pas eind 2024. Ook de iPhone 16 hoeft volgens de regels nog niet te beschikken over een usb-c poort. Apple zou al eerder de switch willen maken – maar dan wel op een Apple-manier.

Update 31 maart 2023: Apple zou de oplaad- en datasnelheden van de toekomstige usb-c-poort willen regelen met een speciale chip, zo bleek in februari 2023. Met officiële en goedgekeurde kabels zou je dan veel sneller kunnen opladen en data overzetten. Alex Agius Saliba, lid van het Europese Parlement, ziet echter een bezwaar. “De verwachtingen zijn dat Apple een nieuwe iPhone uitbrengt met usb-c, maar als je geen originele oplader van Apple koopt, zal de oplaadsnelheid lager zijn”, meldt de Europarlementariër. Dit is volgens hem “rechtstreeks in strijd met de wet”.

De politicus vindt dat Apple de nieuwe wetgeving probeert te omzeilen. De Europese Commissie heeft daarom een spoedoverleg georganiseerd om de ontwikkelingen te bespreken (hier te bekijken). Saliba is teleurgesteld dat Apple wel is uitgenodigd om hun kant van het verhaal te doen, maar daar niet op is ingegaan. Volgens Saliba gaat de Europese Commissie nu een formeel schrijven naar Apple doen uitgaan. Hij vindt dat “grote bedrijven zoals Apple niet kunnen doorgaan met hun eigen zin doordrijven, ten koste van consumentenrechten.” Wordt vervolgd!

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Update 28 februari 2023: Volgens geruchtenlekker ShrimpApplePro gaat Apple het MFi-programma uitbreiden naar accessoires met usb-c. Hiermee kunnen bepaalde functies worden geblokkeerd. Fabrikant Foxconn zou al zijn begonnen met de massaproductie van accessoires die het certificaat krijgen, waaronder Apple’s eigen EarPods. Apple kan data- en oplaadsnelheden verlagen voor kabels die geen MFi-certificaat hebben. Eerder werd het gerucht al genoemd door iemand op Weibo, maar deze keer komt het van een (iets bekendere) geruchtenlekker.

Apple gaf fabrikanten al in 2018 de mogelijkheid om een usb-c-aansluiting te gebruiken, maar alleen voor opladen. Waarschijnlijk wordt dit nu uitgebreid naar data via usb-c. Het betekent dat sommige, gekeurde accessoires duurder zullen worden. De positieve kant is dat die accessoires vaak net iets goedkoper zijn dan die van Apple zelf, terwijl je wel dezelfde garantie hebt dat het goed werkt. Een minpunt is echter, dat bepaalde snelheden alleen op gekeurde accessoires mogelijk zijn en dat je dit aan de buitenkant van een kabel niet kunt zien.

Bekijk ook

Made for iPhone-accessoires mogen nu een USB-C-aansluiting voor stroom hebben

Apple heeft het Made for iPhone-programma verder uitgebreid. Onder andere accessoires als powerbanks mogen ook USB-C-aansluitingen hebben voor de stroomtoevoer. Ook kunnen accessoiremakers een Lightning-naar-koptelefoonaansluiting-kabel maken.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 12 februari 2023.

Nu is het nog zo, dat Apple met behulp van een speciale chip voor de Lightning-poort kan bepalen of er een officieel accessoire is aangesloten. Zodra Apple moet overstappen naar usb-c-poorten wordt dat een stuk moeilijker, aangezien het geen eigen standaard is. Maar daar zou Apple iets op hebben gevonden: de Lightning-chip kan ook worden toegepast in toekomstige iPhones, zodat Apple de controle houdt over het ecosysteem met officiële Apple-accessoires. Bij het aansluiten van een niet-gekeurde kabel kan Apple bepaalde functies blokkeren.

Ook verdient Apple geld met het Made for iPhone-keurmerk voor accessoires, dat alleen mag worden gebruikt als er licentiekosten worden afgedragen. Dit is niet specifiek gebonden aan de Lightning-poort, want er zijn ook gamecontrollers en gehoorapparaten met usb-c.

Een speciale chip voor de usb-c-poort kan gebruikt worden om bijvoorbeeld snelladen of hogere datasnelheden toe te staan. Dat Apple ook in dit geval een speciale chip wil maken, kan ook goede bedoelingen hebben, bijvoorbeeld om te zorgen dat mensen die dure MFi-accessoires hebben gekocht zeker weten dat bepaalde functionaliteit blijft werken. Apple zou volgens de geruchten een geïntegreerd circuit board hebben ontwikkeld, dat compatibel is met Lightning en samenwerkt met de usb-c-poort op de iPhone 15. Op die manier kan met behulp van firmware worden bepaald wat er met de usb-c-poort mogelijk is als je een kabel of ander accessoires aansluit.

Usb-c-aansluiting in een AirPods oplaadcase
Nu nog met Lightning-aansluiting, maar binnenkort misschien ook met usb-c: de AirPods-oplaadcase.

Apple heeft al laten weten dat het bedrijf zich (met tegenzin) zal houden aan de eis om vanaf eind 2024 de usb-c-poort te ondersteunen. Of dit bij de iPhone 15 al het geval is, is nog even afwachten. Apple gebruikt al langer usb-c in andere producten zoals de iPad, MacBook en Apple TV-remote. Voorzover bekend wordt daarin geen chip gebruikt die bepaalde functies inperkt.

Bekijk ook

Apple-topman bevestigt: 'iPhone krijgt usb-c'

Apple-topman Greg Joswiak heeft in een interview bevestigd dat de iPhone de overstap naar usb-c maakt. Het moet ook wel, onder druk van de EU.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 04 mei: Informatie over brief van EU-commissaris Thierry Breton toegevoegd.
  • 2023 - 31 maart: Reactie van Europarlementariër Saliba toegevoegd.

Actuele iPhone 15 deals

Reacties: 41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.