iPhone 14 teardown van iFixit

Teardown laat zien hoe de iPhone 14 van binnen ontworpen is (met één groot voordeel)

Er is nu ook een teardown van de gewone iPhone 14 te zien en daaruit blijkt welke belangrijke verbetering lang onopgemerkt bleef. Eerder was er al een video van een teardown van de iPhone 14 Pro Max, die onder handen is genomen door het YouTube-kanaal PBKreviews.

Een teardown van een nieuwe iPhone geeft altijd een blik binnenin het nieuwe model. Heeft Apple iets veranderd aan de indeling en is het daardoor makkelijker om het toestel te fixen? Bij de standaard iPhone 14 zagen we aan de buitenkant weinig veranderingen ten opzichte van de voorganger, maar hoe is dat aan de binnenkant? De mensen van iFixit hebben een teardownvideo van de iPhone 14 online gezet en zij ontdekten, naar eigen zeggen, de belangrijkste nieuwe functie.

Teardown iPhone 14

De iPhone 14 blijkt namelijk binnenin opnieuw ontworpen te zijn. De glasplaat aan de achterkant blijkt namelijk individueel los te halen te zijn. Voorheen was alleen het scherm aan de voorkant apart los te halen. Met deze wijziging is het een stuk makkelijker (en bovendien goedkoper) om de achterkant van de iPhone 14 te repareren. Dat zien we ook terug bij de prijzen bij Apple: bij de iPhone 14 kost de achterkant vervangen €199,-, terwijl dit bij de iPhone 14 Pro €599,- kost. De achterzijde is met een paar schroefjes los te halen. De iPhone 14 Pro heeft dit nieuwe innerlijke design dus niet.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het nieuw ontworpen ontwerp aan de binnenkant is dus goed nieuws voor reparateurs, al vereist een nieuwe achterkant wel een softwarecalibratie. Wordt dit niet uitgevoerd, dan wordt er mogelijk een melding in de iPhone getoond dat er geen officieel onderdeel gebruikt wordt. Apple doet dit vaker bij het niet juist vervangen van onderdelen, zoals de camera en het scherm.

De nieuwe achterkant heeft ook een nieuw ontwerp voor de antennes. Verder is het ontwerp binnenin grotendeels gelijk met dat van de standaard iPhone 13.

Hieronder volgt ons eerdere artikel over een teardown van de iPhone 14 Pro (Max)

iPhone 14 Pro Max teardown

In een eerdere video van de iPhone 14 Pro Max krijgen we voor het eerst te zien wat er binnenin de iPhone 14 Pro-modellen veranderd is. De iPhone 14 Pro Max lijkt aan de buitenkant identiek aan de iPhone 13 Pro Max. Ook binnenin is er het een en ander gewijzigd, zo blijkt uit deze teardown-video. Na het weghalen van het scherm zie je de meeste componenten van de iPhone meteen liggen. Er is een L-vormige batterij en een nieuw logic board met duidelijk zichtbaar de tekst ‘A16 Bionic’. Dit staat gegraveerd op een metalen plaatje met grafietvlakken, die ervoor moeten zorgen dat de warmte wat meer verspreid wordt. Apple beloofde bij de aankondiging dat de iPhone 14-modellen een nieuw thermisch systeem hebben om langer topprestaties te kunnen verrichten en deze nieuwe methode om warmte te verspreiden speelt daarin een cruciale rol.

Compleet nieuw is de plaatsing van de TrueDepth-camera, die bestaat uit de Face ID-sensoren en de frontcamera. Apple heeft de nabijheidssensor onder het display geplaatst, zodat alle componenten nu 30% minder ruimte in beslag nemen. De module voor de TrueDepth-camera is in feite veel kleiner geworden, waardoor Apple het vrijwel onzichtbaar kan maken door het te gebruiken als Dynamic Island.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wat ook goed te zien is, is dat Apple voor de camera aan de achterkant een veel grotere lens heeft gebruikt voor de nieuwe 48-megapixelcamera. Verder laat de video zien welke aanpassingen er zijn gedaan voor satellietcommunicatie en is er in vergelijking met de voorgangers geen simkaartslot meer aanwezig (in VS-modellen).

Grotere batterij
Ook is te controleren welke batterijcapaciteit het toestel heeft. Bij de iPhone 14 Pro Max is dat een batterij met een capaciteit van 4.323 mAh en is daarmee iets kleiner dan die van zijn voorganger. Dit was eerder ook al bevestigd in officiële registraties, zoals je kon lezen in ons artikel over de iPhone 14 batterij.

Bekijk ook

Alles over de iPhone 14 batterij: langere accuduur, sneller opladen

De iPhone 14-serie heeft een langere batterijduur gekregen, zo blijkt uit de technische specs. Dit moet je weten over de batterijduur en snelladen met de iPhone 14-serie!

De iPhone 14-modellen liggen vanaf aanstaande vrijdag in de winkel, behalve de iPhone 14 Plus (die komt op 7 oktober). Je kunt ze dan ook voor het eerst zelf bekijken. De iPhone 14 pre-order ging vorige week al van start en je kunt ook nu nog steeds de iPhone 14 reserveren maar voor de Pro-modellen geldt inmiddels wel een wat langere levertijd.

Ondertussen wachten we nog op de teardown van iFixit, die meestal wat grondiger is en meer uitleg geeft. Bovendien geeft iFixit de toestellen een reparatiescore, om aan te geven hoe gemakkelijk bepaalde componenten door jouzelf of door een expert te vervangen zijn.

Bekijk ook

iPhone 14 reserveren is gestart (en hier kun je terecht!)

Wil je de iPhone 14 Pro reserveren, of een van de andere modellen? Je kan vanaf nu terecht bij Apple, diverse webshops en providers. Voor het eerst zijn nu ook de tarieven bij providers bekend.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 19 september: Artikel bijgewerkt met nieuwe teardown van iPhone 14 van iFixit.

Actuele iPhone 14 Pro deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren: blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Of misschien heb je liever een refurbished iPhone 14? Lees meer over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 werd in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 maar bleef nog wel even in het assortiment bij Apple.

iPhone 14

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.