CarPlay in iOS 16 met achtergrond.

Dit is er nieuw in CarPlay in iOS 16: nieuwe apps en meer

CarPlay heeft er in iOS 16 weer een paar handige verbeteringen bij, al zijn er minder nieuwe opties dan voorgaande jaren. In dit artikel zetten we alle verbeteringen van CarPlay in iOS 16 voor je op een rij.

CarPlay in iOS 16

Apple besteedde eerder in juni uitgebreid aandacht aan de vernieuwingen van CarPlay, al ging het helaas niet over verbeteringen die je in iOS 16 vindt. Een groot deel van de presentatie ging over de volgende generatie CarPlay, dat beschikbaar komt in bepaalde automerken en nog minimaal ruim een jaar op zich laat wachten. Hoewel de toekomst van CarPlay er zeer rooskleurig uit ziet, vraag je je misschien af wat jij nu al in je huidige CarPlay-auto met iOS 16 kan gebruiken. Apple heeft een aantal kleine maar handige verbeteringen voor CarPlay in iOS 16 gestopt.


#1 Tussenstops toevoegen vanaf je CarPlay-scherm
Als je onderweg bent en via CarPlay navigeert met Apple Kaarten, kun je met iOS 16 eindelijk een tussenstop toevoegen. Voorheen kon je alleen een interessante locatie zoals een tankstation toevoegen, maar nu kun je ook gewoon handmatig een adres als tussenstop instellen. Je huidige route wordt daarbij niet onderbroken. Het is zelfs mogelijk om meerdere tussenstops toe te voegen en deze ook weer te verwijderen. Handig als je onderweg iemand moet ophalen. In onze tip lees je hoe het toevoegen van tussenstops in Apple Kaarten werkt, ook op de iPhone.

Tussenstop in Apple Kaarten vanuit CarPlay

#2 Siri verstuurt je berichten meteen
De enige manier om via CarPlay berichten te versturen, is via Siri. En voor de assistent is een handige nieuwe functie beschikbaar in iOS 16. Met de instelling Stuur automatisch berichten op de iPhone kun je aangeven dat Siri een bericht na het dicteren meteen verstuurt, zonder dat je daarvoor nog een bevestiging hoeft te geven. Je kunt deze functie apart inschakelen voor zowel CarPlay als voor het gebruik van Siri via een koptelefoon. Een risico is daarbij wel dat je misschien een bericht verstuurt dat niet helemaal goed door Siri begrepen is. De ontvanger ziet wel altijd dat je het bericht via Siri verstuurd hebt. Lees ook onze tip over het automatisch versturen van berichten via Siri.

Siri: Stuur berichten automatisch.

#3 Nieuwe categorie apps
CarPlay krijgt met iOS 16 ondersteuning voor een nieuwe categorie apps. Het gaat om apps voor tanken en die handig zijn voor onderweg, bijvoorbeeld voor pechhulp, file-informatie en meer. Het gaat dus om apps die diverse functies bieden die je onderweg zou kunnen gebruiken. Apps om mee te tanken laten je zelfs via CarPlay voor je tankbeurt betalen. Je hoeft daardoor, in theorie, niet meer naar de pomp zelf te lopen om je pinpas tevoorschijn te halen. Je regelt alles gewoon via het CarPlay-scherm. Dergelijke functies kunnen erg handig zijn in CarPlay, dus het is fijn dat Apple dit soort apps in iOS 16 ook toegang geeft. Op moment van schrijven zijn er voor Nederland nog geen voorbeelden van apps die deze nieuwe functie ondersteunen.

Bekijk ook

Betalen voor je autobrandstof vanaf je CarPlay-scherm? Vanaf iOS 16 is dit mogelijk

Apps om mee te tanken krijgen vanaf iOS 16 ook toegang tot CarPlay. Daardoor kun je direct vanaf je CarPlay-scherm betalen voor een tankbeurt. Maar apps moeten de functie nog wel gaan ondersteunen.

#4 Verbeterde Podcasts-app
De Podcasts-app van Apple heeft in CarPlay in iOS 16 ook een update gekregen. In het Bibliotheek-scherm vind je nu ook een knoop voor gedownloade en bewaarde afleveringen. Ook ga je hier snel naar de nieuwste afleveringen van de shows die je volgt. Deze toevoeging maakt het luisteren (en vooral het starten) van je favoriete podcast in de auto een stukje makkelijker. Luister bijvoorbeeld eens naar de iCulture Podcast als je in de auto zit!

#5 Nieuwe achtergronden gebaseerd op iOS 16
Tot slot vinden we in CarPlay ook drie nieuwe achtergronden. De achtergrond is gebaseerd op de standaard iOS 16-wallpaper op de iPhone. Er is een meerkleurige versie (met dezelfde kleuren als de iPhone-variant), maar er is ook een blauwe en grijze versie. Alledrie de achtergronden zijn er in zowel een lichte als donkere weergave.

CarPlay in iOS 16 met achtergrond.

Apple heeft met ingang van iOS 16 een aantal eerdere CarPlay-achtergronden verwijderd. De rode iOS 15- en iOS 14-versies zijn niet meer in te stellen. Omdat je niet zelf een eigen achtergrond kan kiezen (los van de Apple-achtergronden), moet je dus mogelijk met iOS 16 een andere kleur wallpaper kiezen.

CarPlay iOS 16 achtergronden

Wil je meer weten over de volgende generatie van CarPlay, lees dan ons aparte artikel waarin we je de aankomende mogelijkheden en nog veel meer laten zien.

Bekijk ook

Vernieuwde CarPlay 2.0: dit kun je doen met de volgende generatie CarPlay

Apple heeft grootse plannen met CarPlay. Hoewel het nog een tijdje duurt, heeft Apple al laten zien wat de volgende generatie CarPlay allemaal te bieden heeft. En nu de release steeds dichterbij komt, zijn er steeds meer hints en aanwijzingen wat we kunnen verwachten.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.5.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 19 september: Artikel bijgewerkt na release van iOS 16.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.