iPad Pro formaten.

Deze 10 verbeteringen willen wij zien in de nieuwe iPad-modellen

Wat is Apple allemaal van plan met de iPad? Wij hebben op een rijtje gezet welke verbeteringen wij graag zouden zien bij de iPads die vermoedelijk in het voorjaar van 2017 gaan verschijnen.

Volgens geruchten gaat Apple komend voorjaar nieuwe iPad-modellen op de markt brengen. Er wordt gesproken over een nieuw formaat van ongeveer 10,5-inch, maar wat zouden wij het liefste willen zien om mensen weer enthousiast te krijgen over de iPads? We nemen alvast ons verlanglijstje met je door en we kijken daarbij naar alle iPad modellen: van de iPad mini tot de grootste iPad Pro.

Verlanglijstje voor nieuwe iPads

De tabletmarkt staat qua verkopen en echte innovatie al een behoorlijke tijd stil. Dat blijkt ook wel uit de laatste verkoopcijfers, want al voor het zoveelste kwartaal op rij waren de verkopen gedaald. Bovendien doen oudere iPads het nog steeds goed, want slechts één op de tien tablets die het afgelopen kwartaal werden verkocht bleek een iPad Pro te zijn, de meest recente iPad. Het zijn vooral de wat oudere iPad Air 2 en iPad mini die nog goed verkocht worden.

Verbeteringen voor iPad-lineup

Wat kan Apple eraan doen om mensen weer geïnteresseerd te krijgen in een reeks nieuwe iPads? Welke functies zouden van de iPad weer een echt interessant en vernieuwd product kunnen maken?

iPad Pro formaten.

#1 Meer doen met de Smart Connector

De Smart Connector werd op de iPad Pro geïntroduceerd als dé nieuwe manier om accessoires te gebruiken op de grootste iPad. Later kwam de aansluiting ook naar de kleinere iPad Pro, maar in de tussentijd is er eigenlijk maar weinig mee gedaan. De aansluiting lijkt vooral handig voor Apple’s eigen Smart Keyboard en enkele Logitech-accessoires. De handigste toepassing is de Logi BASE, een dock voor de iPad Pro die hem ook meteen laat opladen. De Smart Connector is wel een hele fijne aansluiting, vooral omdat aangesloten accessoires geen eigen stroomvoorziening nodig hebben, dus we zouden het liefst nog veel meer soorten accessoires zien die hier gebruik van maken.

iPad Pro Smart connector

#2 OLED naar de iPad

Apple gaat volgens geruchten de iPhone 8 uitbrengen met een nieuw OLED-scherm. Dit betekent dt Apple over zou stappen van LCD naar OLED, in ieder geval voor één iPhone-model. De keuze voor één model zou onder andere te maken hebben met de beperkte levering van OLED-schermen. Maar wat voor de homeknop geldt, geldt eigenlijk ook voor OLED: waarom dit niet eerst uitbrengen voor de iPad. Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo zou Apple pas in 2018 met een OLED-iPad op de proppen komen, maar wij zien zo’n model met een compleet nieuw scherm het liefst nog dit jaar. Apple hoeft van een nieuwe iPad veel minder stuks te fabriceren, waardoor dit toegankelijker is dan in één keer tientallen miljoenen OLED-iPhones op tafel te moeten leggen, ook al is een iPad-scherm een stuk groter dan die van een iPhone. Een OLED-scherm heeft allerlei voordelen, zoals energiezuiniger en mooiere kleuren en beeldkwaliteit. Wij zien een mooi groot OLED-scherm wel zitten op een iPad, zeker om daar een toffe game op te spelen.

#3 Waterbestendige iPad

De iPad is een ideaal apparaat om een filmpje op te kijken, een boek op te lezen of het internet af te struinen. Bij het zwembad of thuis in bad is dit een ideaal rustmomentje, maar je moet met de huidige iPads wel oppassen dat deze niet nat wordt. In tegenstelling tot de iPhone 7 zijn de iPads nog niet waterbestendig, maar wellicht zou Apple daar met de volgende iPads verandering in kunnen brengen. Ze zullen daarvoor waarschijnlijk wel de koptelefoonaansluiting van de iPad moeten verwijderen, maar persoonlijk hadden wij daar met de iPhone 7 geen last van. Uiteindelijk zal de koptelefoonaansluiting in zijn geheel wel verdwijnen, dus ook op de iPad moet eens die stap gemaakt worden. Als daar waterbestendigheid voor in de plaats komt, hebben wij daar helemaal vrede mee.

iPhone 7 review: de iPhone 7 overleeft 30 minuten in ondiep water

#4 Nieuwe behuizing met draadloos opladen

De behuizing van de iPad is eigenlijk al jarenlang hetzelfde. Er wordt al sinds het eerste model gebruikgemaakt van aluminium. Waar de iPhone nog varieerde tussen aluminium, glas en plastic, is dit bij de iPad al sinds het begin hetzelfde gebleven. Een glazen behuizing zou niet misstaan, ook omdat dat eens wat nieuws is voor Apple’s iPad-lijn. Daarbij zou meteen de mogelijkheid voor draadloos opladen toegevoegd kunnen worden. Toegegeven, de iPhone 8 heeft veel meer baat bij draadloos opladen omdat je die veel meer gebruikt de batterij ook veel minder lang mee gaat. Terwijl de iPad een batterijduur van meerdere dagen heeft, mag je soms bij de iPhone al blij zijn dat je het einde van de dag redt. Toch lijkt draadloos opladen ideaal als je op je iPad in bed nog even een filmpje wil kijken.

#5 Dubbele camera op de iPad

De iPhone 7 Plus is het allereerste iOS-apparaat met een dubbele cameralens. Hiermee maak je mooiere portretfoto’s, omdat de camera’s onafhankelijk van elkaar diepte kunnen creëren. De achtergrond ziet er daardoor wazig uit, terwijl het portret van de gefotografeerde persoon er haarscherp uit ziet. Hoewel de iPad in eerste instantie natuurlijk geen fotocamera is, lijkt Apple sinds de 9,7-inch iPad Pro de iPad-camera behoorlijk serieus te nemen. De camera van dit meest recente model was net zo goed als die van de iPhone 6s, toentertijd de meest recente iPhone. Als Apple dit doortrekt naar de iPad, zou het zomaar kunnen dat een nieuwe versie van de grote iPad Pro een dubbele cameralens krijgt. Voor de echte pro’s een handige toevoeging, terwijl hobbyfotografen er mooiere portretten mee kunnen schieten.

iPhone 7 review: De dubbele cameralens van de iPhone 7 zorgt dat veel hoesjes niet meer passen

#6 True Tone op alle iPad-modellen

Een belangrijke nieuwe functie van de 9,7-inch iPad Pro was het True Tone-display. Buiten de mooiere kleuren, worden de kleuren ook aangepast afhankelijk van het omgevingslicht. Dit is te vergelijken met een stuk papier: in een warmer gekleurde omgeving ziet het scherm er ook warmer uit dan wanneer je buiten met de iPad staat. Dit maakt de kleuren op het scherm een stuk natuurlijker, wat vooral op foto’s goed tot uiting komt. We zien deze True Tone-techniek dan ook graag op alle iPad-formaten terug: van de huidige 9,7-inch en 12,9-inch iPad tot het volgens geruchten aanstaande 10,5-inch iPad-model.

#7 3D Touch eindelijk naar de iPad

Sinds iOS 10 en de komst van de iPhone 7 is 3D Touch steeds belangrijker geworden. Rijke notificaties, snel alle meldingen wissen en direct naar je favoriete onderdeel in een app springen: met 3D Touch krijg je bepaalde zaken veel sneller gedaan. Op de iPad is 3D Touch niet beschikbaar, mede door het grotere schermformaat. Apple zou echter al aan andere techniek voor 3D Touch werken, ook een nieuwe vorm die geschikt is voor grotere schermen zoals de iPad. Een andere optie is om 3D Touch te integreren in combinatie met de Apple Pencil, zoals dat in één van de iOS 10-beta’s beschikbaar was. De Apple Pencil is immers drukgevoelig, waardoor je 3D Touch kunt simuleren. Hoewel dit betekent dat je er dan wel weer een ruim €100 kostend accessoire voor nodig hebt, is dit wel een realistische oplossing.

#8 Geen homeknop meer

Volgens geruchten brengt Apple een iPad op de markt met een nieuw schermformaat. Deze zou een kleine inch groter worden dan het standaard 9,7-inch model, maar dat vinden wij niet het meest vernieuwende detail. De nieuwe iPad zou namelijk bijna geen schermrand meer krijgen, wat de iPad het eerst randloze toestel maakt voordat Apple de iPhone 8 op de markt brengt. Om zo’n randloos scherm te realiseren, zou de homeknop zoals we die nu kennen gaan verdwijnen. Wat ons betreft geen gekke gedachte om zo’n rigoureuze beslissing eerst toe te passen op een iPad, voordat dit het komend najaar eventueel op de iPhone 8 het geval gaat zijn. Apple moet hiervoor nog wel de Touch ID-sensor in het scherm verwerken, maar daar zijn inmiddels al allerlei technieken voor. Mocht de homeknop op een nieuwe iPad inderdaad verdwijnen, dan zou dit een behoorlijke vernieuwing zijn ten opzichte van eerdere iPad-modellen.

#9 iPad mini weer up-to-date

De iPad mini is niet meer Apple’s belangrijkste model, maar wordt toch nog vaak aangeschaft. De iPad mini 4 uit september 2015 is het recente model en bracht deze iPad op één lijn met de iPad Air 2, een model uit oktober 2014. Dat betekent dat de iPad mini 4 wel een update kan gebruiken, want in de afgelopen tijd heeft Apple allerlei functies aan de iPad toegevoegd. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat Apple een nieuwe iPad mini op de markt gaat brengen, kunnen wij wel een aantal verbeteringen bedenken. De iPad mini is qua formaat het meest handzaam en is van alle iPad-modellen dan ook het meest geschikt voor het maken van foto’s. Een LED-flitser en een camera die in dezelfde lijn als de iPhone 7 ligt, lijkt ons dan ook een logische keuze. Naast de gebruikelijke snelheidsverbeteringen, zien we ook graag verbeterde speakers zoals in de iPad Pro.

#10 Nieuwe kleuren voor de iPad

Als laatste punt nog een extraatje om de complete lijn van iOS-toestellen weer gelijk te trekken: nieuwe kleuren voor de iPad. Apple introduceerde met de iPhone 7 de matzwarte variant, een favoriet onder de iPhone 7-kopers. Mocht Apple wederom kiezen voor een aluminium behuizing in de nieuwe iPads, dan zou een matzwarte variant niet misstaan. Voor de liefhebbers zou een gitzwarte versie in de smaak kunnen vallen, maar een donker zwarte zoals bij de iPhone 7 zou al een hele verbetering zijn ten opzichte van het inmiddels wat saaie spacegrijze. Blauw, rood of andere gekkere kleuren lijkt voor de grotere iPad wat overdreven, maar het strakke zwart is natuurlijk nooit weg.

Heb jij nog meer ideeën die Apple in de nieuwe iPads kan verwerken? Dan horen we het natuurlijk graag!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 februari 2017, 11:37
Categorie iDevices
Onderwerpen ipad mini, ipad pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.