Apple Store Berlijn

Kwartaalcijfers FQ1 2017: historisch hoge omzet en 78,3 miljoen iPhones verkocht

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ1 2017 bekendgemaakt. Na enkele lastige kwartalen is er weer sprake van groei en optimistische cijfers.

Apple heeft vanavond de kwartaalcijfers voor FQ1 2017 bekendgemaakt. Het gaat om het eerste fiscale kwartaal van 2017, dat zoals gebruikelijk niet gelijk loopt aan de kalenderkwartalen. De cijfers hebben betrekking op de maanden oktober, november en december 2016 zodat de iPhone 7-verkopen geheel zijn meegenomen. Gelukkig is er na een aantal tegenvallende maanden weer goed nieuws te melden.

Apple Store Berlijn

Kwartaalcijfers FQ1 2017

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal:

  • 78,3 miljoen iPhones
  • 13,1 miljoen iPads
  • 5,4 miljoen Macs

Er werd een omzet geboekt van $78,351 miljard en een winst van $17,9 miljard.

Tim Cook meldde op basis van deze cijfers:

We’re thrilled to report that our holiday quarter results generated Apple’s highest quarterly revenue ever, and broke multiple records along the way. We sold more iPhones than ever before and set all-time revenue records for iPhone, Services, Mac and Apple Watch.
Revenue from Services grew strongly over last year, led by record customer activity on the App Store, and we are very excited about the products in our pipeline.

Bij de vorige kwartaalcijfers voorspelde Apple al dat er weer groei zou worden geboekt. Vooraf verwachtten ze een omzet tussen de $76 en $78 miljard, hoger dan de omzet van $75,9 miljard die een jaar geleden werd geboekt in dezelfde periode.

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. Deze grafieken zijn inmiddels bijgewerkt met de nieuwste cijfers:


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Verwachtingen vooraf

Analisten waren behoorlijk optimistisch, voorafgaand aan de kwartaalcijfers. Ze verwachtten een recordomzet van $77,48 miljard en dat zou een record in de geschiedenis van Apple betekenen. De feestdagen van 2016 hielpen daar zeker aan mee, vooral door verrassend goede verkoopcijfers van de ‘saaie’ iPhone 7.

Wall Street verwachtte dat Apple 78 miljoen iPhones zou verkopen, het beste kwartaal ooit voor de iPhone. Omdat de iPhone 7 Plus erg gewild is verwachten ze dat de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone zou stijgen naar $685. Ook voor het volgende kwartaal zien de analisten het positief in: 53,5 miljoen verkochte iPhones en $53,8 miljard omzet. Een jaar geleden ging het nog om 51,2 miljoen iPhones en $50,6 miljard omzet. Toch kan de iPhone 7 niet tippen aan de iPhone 6, waarvan in één kwartaal 61 miljoen stuks werden verkocht.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 januari 2017, 22:52
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.