Apple 3D Touch in OLED-schermen

Apple onderzoekt nieuwe 3D Touch voor iPhone 8 en gezichtsherkenning

Apple werkt aan nieuwe 3D Touch-technologie voor de iPhone 8 met OLED-scherm. Ook wordt aan gezichtsherkenning gewerkt.

Apple onderzoekt nieuwe 3D Touch-mogelijkheden voor toestellen met OLED-scherm. Dat zegt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo op basis van bronnen. De analist denkt dat Apple voor de iPhone 8 nieuwe 3D Touch-technologie gaat invoeren en nieuwe manieren onderzoekt om het toestel te ontgrendelen.

Apple 3D Touch in OLED-schermen

Pas in september weten we officieel hoe de iPhone 8 (of toch iPhone X?) eruit komt te zien. Tot die tijd zullen er nog heel wat analyses, geruchten en beschouwingen de revue passeren. Kuo is een van de betrouwbaarste Apple-analisten, die alvast de aftrap geeft.

3D Touch in iPhone 8

In de iPhone 8 kunnen we een nieuwe generatie 3D Touch-technologie verwachten, als het aan Kuo ligt. “Apple schakelt waarschijnlijk over naar een nieuw type sensor waardoor 3D Touch gevoeliger wordt”, aldus Kuo. Het zou gaan om een design gebaseerd op sensoren met een dunne filmlaag.

Het huidige 3D Touch is nu twee jaar oud en biedt snelle acties op het beginscherm en ‘peek-and-pop’-previews mogelijk. Het is gebaseerd op geprinte circuitboards, die het scherm stevigheid geven. De nieuwe oplossing kan complexere acties aan, maar het zal een klus worden om de flinterdunne sensor onder een flinterdunne OLED-scherm te plaatsen, zonder dat er slijtage optreedt door dagelijks gebruikt. Apple overweegt daarom een passief metalen plaatje onder de sensorlaag te plaatsen, voor extra stevigheid.

Snapchat 3D Touch

Apple heeft nu twee technologieën voor het indrukken van schermen: 3D Touch op de iPhone en Force Touch op de Apple Watch. Bij Force Touch zitten sensoren onder het scherm door de mate van vingerdruk te meten. Dit is een vrij eenvoudig systeem: het detecteert of een gebruiker al dan niet hard drukt. Bij 3D Touch werkt het veel geavanceerder: daar is een rooster van capacitieve sensoren aanwezig, die geïntegreerd zijn met de laag waarin ook de achtergrondverlichting van de iPhone aanwezig is. 3D Touch-sensoren meten meermaals per seconde de afstand tussen de buitenste schermlaag en het rooster van sensoren. Daardoor is het mogelijk om onderscheid te maken tussen hard en zacht drukken, wat bijvoorbeeld van pas komt bij digitaal schilderen op het scherm.

De nieuwe materialen van de sensor en het design zorgen ervoor dat de productiekosten van de schermen hoger worden. Kuo schat zo’n 10 tot 20% ten opzichte van huidige 3D-sensoren. Waarschijnlijk gaan fabrikanten GIS en TPK de schermen maken, die vanaf maart of april geleverd kunnen worden.

Touch ID instellen op een iPhone met je wijsvinger.

Touch ID-sensor in flexibel OLED-scherm

Kuo verwacht ook een flexibel OLED-scherm, dat de voorkant van de iPhone 8 bedekt. De Touch ID-sensor is verwerkt in het scherm. Verder denkt Kuo dat de vingerafdrukscanner uiteindelijk zal worden vervangen door een systeem voor gezichtsherkenning. Dat zal bij de iPhone van 2017 nog niet gebeuren, al is Apple al wel begonnen met het onderzoeken van de techniek. Technische obstakels zouden ervoor zorgen dat het dit jaar nog niet ingevoerd kan worden.

Analist Kuo denkt dat Apple de komende tijd flink zal investeren in beveiligingsfuncties. Op basis van patenten die Apple de afgelopen jaren heeft ingediend, krijgt hij de indruk dat Apple voorkeur heeft voor een gezichtsscanner. Fabrikanten zoals Samsung kiezen echter voor een irisscanner. Bij betalingen zou Apple aanvankelijk een combinatie van Touch ID en gezichtsherkenning kunnen gebruiken, totdat de huidige drempels zijn opgelost. Apple moet bijvoorbeeld voorkomen dat je met een foto van een gezicht op een toestel kunt inloggen.

Dat gezichtsherkenning al binnen bereik ligt, blijkt wel uit het feit dat de Nederlandse bankapp bunq dit al toepaste bij het inloggen. Door iemand met de ogen te laten knipperen wist bunq zeker dat het niet om een stilstaande foto ging. bunq verving afgelopen november echter de gezichtsherkenning door handherkenning.

De iPhone 8 zal waarschijnlijk een nieuw design krijgen, met aan de voor- en achterkant een glaspaneel. Voor de stevigheid is een stalen frame in ontwikkeling. Ook kunnen we wellicht rekenen op draadloos opladen. Daarnaast komen er updates van de huidige iPhone 7-modellen. Het jubileummodel zal echter de meeste vernieuwingen bevatten, met volgens de meest recente geruchten een 5,8-inch flexibel OLED-scherm met ingebouwde sensoren en een ‘edge’-design.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2017, 10:45
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen 3d touch, gezichtsherkenning, iPhone 8, oled

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.