Philips Fidelio M2L Lightning-koptelefoon

Met deze Apple-vinding worden oordopjes ook draagbare speakers

Apple onderzoekt de mogelijkheid om een koptelefoon ook te laten functioneren als een speaker. Zo maak je in een handomdraai van een persoonlijke koptelefoon een draagbare speaker.

Philips Fidelio M2L Lightning-koptelefoon

Als je graag muziek luistert via oordopjes of een koptelefoon en je wil iemand anders een muziekje laten horen, dan kun je twee dingen doen: je geeft je oordopjes aan je vriend of vriendin of ontkoppelt deze zodat er via de speakers van bijvoorbeeld de iPhone geluisterd kan worden. Het eerste geval is lang niet altijd wenselijk, want je wil ook niet dat iedereen zomaar jouw oordopjes in zijn of haar oren stopt. Apple lijkt serieus na te denken over een oplossing, want uit een nieuw patent blijkt een systeem waardoor je je oordopjes om kunt toveren in draagbare speakers.

Koptelefoon en speakers in één

In het patent omschrijft Apple allerlei soorten koptelefoons en oordopjes die uitgerust zijn met twee standen. Het gaat zowel om over-ear, on-ear als in-ear accessoires. Afhankelijk van hoe de koptelefoons gehouden worden, wordt er overgeschakeld van de standaard mode of de speaker mode.

Koptelefoon als speaker volgens nieuw patent.

Dankzij sensoren in een koptelefoon, wordt herkend of de speakergedeeltes dicht bij de oren zitten of niet. Is dit het geval, dan wordt gewoon gebruikgemaakt van de normale manier van luisteren. Wordt de koptelefoon los gebruikt en wordt de oorschelp bijvoorbeeld omgedraaid en op tafel gelegd, dan kan de koptelefoon overschakelen naar een soort speaker stand. In deze oorschelpen zouden zowel drivers verwekt worden voor persoonlijk gebruik als voor een speaker stand.

Koptelefoon in speaker mode volgens patent.Apple past de techniek ook toe op kleinere koptelefoons, zoals de AirPods. Het gaat dan om een kleinere uitvoering van de benodigde onderdelen, maar het idee erachter is hetzelfde. Je zou de speaker mode volgens het patent ook met een knop kunnen activeren, zodat dit ook handmatig te gebruiken is.

De vinding van Apple lijkt een combinatie te zijn van de techniek in de iPad Pro en iPhone 7 en de AirPods. De AirPods hebben draagdetectie, zodat ze zien of ze in je oor zitten of niet. De iPad Pro- en iPhone 7-modellen passen de speakerorientatie aan op basis van hoe je het toestel vasthoudt. Ook hier wordt gebruikgemaakt van sensoren, zodat het geluid altijd van de juiste kant af komt.

Of er uiteindelijk ook zulke koptelefoons op de markt komen, bijvoorbeeld in een nieuwe uitvoering van Beats, is nog maar afwachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 februari 2017, 13:56
Categorie Accessoires
Onderwerpen koptelefoon, patent, speaker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.