Siri en ChatGPT logo

Gerucht: ‘Siri krijgt flinke upgrade in iOS 18, kan veel complexere taken uitvoeren’

Apple zou werken aan een flinke upgrade voor Siri, als onderdeel van iOS 18 in 2024. Siri kan dan veel complexere taken afhandelen, dankzij een nauwere samenwerking met de Opdrachten-app.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er wordt vaak veel geklaagd over de kwaliteit van Siri en dat Apple’s assistent achterloopt op die van Google en generatieve AI-diensten als ChatGPT. Maar Apple zou werken aan een inhaalslag, zo zegt The Information in een uitgebreid verslag. Apple’s AI-team onder leiding van Johnny Giannandrea zou miljoenen per dag investeren in kunstmatige intelligentie en generatieve AI.

‘Grote update voor Siri in iOS 18’

Apple’s Siri-team zou werken aan nieuwe taalmodellen, waardoor er veel ingewikkeldere taken mogelijk zijn. Als voorbeeld noemt The Information het maken van een gif op basis van de laatste vijf foto’s die gemaakt zijn. Dit zou in één actie mogelijk zijn. Siri kan nu wel al complexe taken uitvoeren, maar dat verloopt dan vaak via de Opdrachten-app. Je kunt in de Opdrachten-app allerlei ingewikkelde automatiseringen en taken bouwen, waarbij Siri fungeert als een soort snelkoppeling voor het activeren van zo’n opdracht.

Bekijk ook

Dit zijn Apple's plannen met AI in iOS 18

Apple werkt intern hard aan allerlei AI-functies voor iOS 18. Tijdens WWDC 2024 gaan we waarschijnlijk meerdere generatieve AI-functies te zien krijgen, onder andere voor Siri. In dit artikel houden we je op de hoogte van de status met verschillende updates.

De nieuwe geplande verbeteringen voor Siri zouden samenhangen met de Opdrachten-app. De integratie zou in iOS 18 verder gaan dan slechts het activeren van een handmatig gemaakte opdracht. Mogelijk kun je dus in iOS 18 direct aan Siri opdrachten geven die meer stappen vereisen, zonder dat je eerst de benodigde opdracht aan hoeft te maken. The Information is daar nog niet heel duidelijk over.

Er waren eerder al geruchten dat Siri ChatGPT-achtige functies zou krijgen.

Bekijk ook

'Apple's ChatGPT-achtige functies zitten al in tvOS-beta'

Na de populariteit van chatbots als ChatGPT, zou Apple aan soortgelijke AI-functies voor Siri werken. De technologie met codenaam Bobcat zou al zijn ingebouwd in alle besturingssystemen en is geactiveerd in tvOS 16.4. Dit kan Siri sterk verbeteren, want de vooruitgang gaat volgens voormalige medewerkers nogal traag.

Betere Siri ook in het Nederlands?

De vraag blijft wel in hoeverre een verbeterde Siri in iOS 18 ook bruikbaar wordt in het Nederlands. Als Apple verbeteringen doorvoert voor Siri, wordt dat meestal eerst alleen in het Engels gedaan. Dat zien we ook dit jaar met iOS 17. Siri kan in iOS 17 reageren op alleen een “Siri”-commando (dus zonder “Hey”) en je kunt vervolgvragen stellen. Dit werkt helaas niet in het Nederlands en het zal waarschijnlijk nog wel jaren duren voordat de Nederlandse Siri gelijk loopt met de Engelse versie.

Bekijk ook

Siri in iOS 17: niet per se slimmer, maar wel handiger

Siri krijgt er in iOS 17 en de andere nieuwe updates een aantal nieuwe functies en mogelijkheden bij. Ook zijn er wat bestaande functies die in iOS 17 eindelijk in het Nederland werken. We nemen je mee langs alle nieuwe Siri-functies in iOS 17.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.