Nieuwe functies in iOS 17.5

Dit zijn de nieuwe functies van iOS 17.5

Later dit voorjaar verschijnt iOS 17.5 en daarin zitten weer wat nieuwe functies en kleinere verbeteringen. Zo komt er een nieuwe manier om apps te downloaden en meer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Na de eerste beta van iOS 17.5 hebben we al een aardig beeld gekregen wat voor update iOS 17.5 precies gaat worden. Er komen weinig echt grote vernieuwingen in, maar toch komt er een belangrijke nieuwe functie voor iPhone-gebruikers in de EU. In deze round-up lees je welke nieuwe functies iOS 17.5 precies biedt: van een belangrijke grote verandering tot kleine wijzigingen in het ontwerp.

#1 Apps downloaden vanaf websites in de EU

De belangrijkste nieuwe functie van iOS 17.5 is er alleen voor Europese gebruikers. Vanaf deze versie kun je namelijk als je in de EU bent apps downloaden en installeren vanaf een website. Sinds iOS 17.4 is het mogelijk om apps buiten de App Store om te downloaden, maar het was nog wel vereist om dit via een alternatieve appmarktplaats te doen. Om volledig tegemoet te komen aan de DMA-regels, gaat Apple het vanaf iOS 17.5 toestaan om ook een enkele app vanaf een website op je iPhone te zetten. Bijvoorbeeld de website van de maker van de app.

Bekijk ook

Binnenkort in de EU iPhone-apps downloaden van websites: het zit al in iOS 17.5

Apple maakt het later dit voorjaar mogelijk om apps via een website te laten downloaden. Appmakers zijn dan niet meer afhankelijk van de App Store of van alternatieve appmarktplaatsen, maar kunnen de apps op hun eigen website aanbieden.

#2 Ongewenste tracking van accessoires voorkomen

Bijna een jaar geleden kondigden Apple en Google een samenwerking aan omtrent trackingaccessoires. Er is een systeem ontwikkeld waardoor iPhones en Android-smartphones gebruikers proactief kunnen waarschuwen voor Bluetooth-trackers. Apple heeft al voor de AirTag en andere Zoek mijn-accessoires soortgelijke functies ingebouwd, maar er wordt al een tijd gewerkt aan een overkoepelend systeem voor allerlei soorten Bluetooth-trackers. 9to5Mac ontdekte dat Apple in iOS 17.5 code toegevoegd heeft die erop duidt dat dit systeem binnenkort in werking zal treden. Er zijn tekstverwijzingen gevonden in de Zoek mijn-app die een waarschuwing geven als je mogelijk gevolgd wordt:

This item isn’t certified on the Apple Find My network. You can disable this item and stop it from sharing its location with the owner. To do this, follow the instructions provided on a website by the manufacturer of this item.

Bekijk ook

Apple en Google gaan samenwerken om ongewenste tracking door Bluetooth-trackers tegen te gaan

Apple heeft met de AirTag al allerlei maatregelen genomen om ongewenste tracking tegen te gaan, maar gaat nu met Google samenwerken om dit verder te verbeteren, voor alle soortgelijke trackers die er zijn. Het is de tweede keer dat Apple en Google zo nauw samenwerken aan een industriestandaard.

#3 Gewijzigde Podcasts-widget

De Podcasts-widget is vernieuwd en lijkt vanaf iOS 17.5 meer op de widget van de Muziek-app. Als je een podcast afspeelt, neemt de widget nu de kleur over die hoort bij de desbetreffende podcast. Voorheen was de widget altijd paars (de kleur van het appicoontje van de Podcasts-app), maar in iOS 17.5 neemt hij dus de kleur over van de show waar je naar luistert. Pauzeer je de podcast via de widget, dan verandert de kleur weer terug naar paars. Speel je weer verder af, dan verandert de kleur weer naar die van de podcast zelf.

iOS 17.5: design van Podcasts-widget aangepast

#4 Kleine designaanpassingen

De Boeken-app heeft nu een vernieuwd icoontje voor de leesdoelen, rechtsboven op het startscherm van de app. Het lijkt nu een beetje op de widgets die je kent van het toegangsscherm van je iPhone of de complicaties op je Apple Watch-wijzerplaat: een groot getal met een boogje eromheen, die aangeeft hoeveel minuten van je leesdoel je al gelezen hebt. Verder heeft Apple nog bij Instellingen > Privacy en beveiliging een icoontje toegevoegd bij Toegang tot passkeys voor websites. Gek genoeg ontbrak bij deze instelling nog een icoontje, maar dat is nu alsnog toegevoegd.

#5 Batterijweergave op de iPad (nieuw!)

Apple lijkt plannen te hebben om de batterijstatus van de iPad te vernieuwen, zo blijkt uit code in de beta van iPadOS 17.5. Dit werd ontdekt door ontwikkelaars Steve Moser en Aaron Perris. Er zijn verschillende hints gevonden voor een menu dat de resterende batterijcapaciteit en het aantal oplaadcycli van de iPad weergeeft. Een aantal zinnen die daarop wijzen, zijn:

“iPad must be regularly used while not connected to power to show maximum capacity.”
“This is the number of times iPad has used your battery’s capacity.”
“The iPad battery is performing as expected.”
“iPad batteries, like all rechargeable batteries, have a limited lifespan and may eventually need to be serviced or replaced.”

Het batterijmenu is wel te vinden in de code, maar wordt op de bestaande iPad-modellen niet getoond. Mogelijk is het alleen te zien op de aankomende iPad-modellen van 2024 en nieuwer.

#6 Nieuw woordspelletje voor News+ abonnees

Apple heeft in iOS 17.5 een nieuw woordspelletje toegevoegd voor mensen die Apple New+ abonnee zijn, als aanvulling op de dagelijkse kruiswoordpuzzels. De New York Times en andere kranten zijn al erg succesvol met hun dagelijkse puzzels en Apple biedt ze sinds iOS 17 ook aan. Dagelijks zijn er twee kruiswoordpuzzels en daar komt nu een derde puzzelspel bij, genaamd Quartiles. Het spel laat tegels zien met lettergrepen, die je moet proberen samen te voegen tot een compleet woord. Woorden van vier lettergrepen zijn kwartielen, maar je kunt ook kortere woorden vormen voor minder punten. Elke puzzel bevat vijf kwartielen die elk 8 punten opleveren. Als je ze alle vijf vindt krijg je een bonus van 40 punten en haal je het maximaal haalbare van 80 punten.

Quartiles woordspel
Afbeelding via: Gadget Hacks

#7 Meer kleine wijzigingen en toevoegingen

Apple heeft nog een aantal andere kleine wijzigingen toegevoegd. Toestellen die beheerd worden via het MDM-systeem (bijvoorbeeld bij werktelefoons van bedrijven) kunnen nu het installeren van een beta forceren bij het aanmelden van het toestel. Dat is vooral handig als een bedrijf voor ontwikkelaars iPhones beschikbaar heeft, waarbij betaversies van iOS vereist zijn.

Tot slot is er in iPadOS 17.5 nog een verwijzing gevonden naar een nieuwe functie in een nog niet uitgebrachte Apple Pencil. Er wordt gesproken over een Squeeze-gebaar voor de Apple Pencil. Het lijkt erop dat je in de Apple Pencil kan knijpen om bijvoorbeeld te wisselen naar een andere schrijftool. We verwachten dat de functie onderdeel is van de nieuwe Apple Pencil waar al een tijdje geruchten over gaan, bestemd voor de nieuwste aankomende iPads. iOS 17.5 en iPadOS 17.5 zullen dan ook vermoedelijk vlak voordat de nieuwe iPads er zijn voor iedereen beschikbaar komen.

Bekijk ook

'Apple Pencil 3 krijgt knijpfunctie met drie verschillende acties'

De nieuwe aankomende Apple Pencil 3 krijgt mogelijk een nieuwe knijpfunctie. Dit wordt mogelijk een nieuwe manier om de Apple Pencil te gebruiken.

De komende weken brengt Apple geregeld nieuwe beta’s uit van iOS 17.5 en iPadOS 17.5. We verwachten dat iOS 17.5 en iPadOS 17.5 ergens in mei voor iedereen beschikbaar zijn.

Bekijk ook

Apple brengt eerste publieke beta van iOS 17.5 en iPadOS 17.5 uit

De nieuwste beta van iOS 17.5 is beschikbaar. In dit artikel praten we je bij met alles wat we weten over deze nieuwe testversie. Dat geldt ook voor de beta van iPadOS 17.5.

iOS 17

iOS 17 is de nieuwste software-update voor de iPhone, die in september 2023 uitgebracht is. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.