iOS 15 functies

Apple maakt de update naar iOS 15 niet verplicht

Je kunt op iOS 14 blijven zitten

iOS 15 wordt geen verplichte update. Apple gaat je bij iOS 15 niet dwingen om het te installeren. In plaats daarvan komen er beveiligingsupdates voor iOS 14 uit.

Ben je altijd wat sceptisch over grote iOS-updates, omdat je toestel daarna niet meer vooruit te branden is, dan heeft Apple het antwoord. Vanaf iOS 15 word je niet min of meer gedwongen om zo snel mogelijk te updaten. Je kunt op iOS 14 en iPadOS 14 blijven hangen zolang je wilt en krijgt daarbij nog steeds beveiligingsupdates. Je kunt in de Instellingen-app kiezen uit twee software-versies: iOS 15 met alle nieuwe functies, of de laatste versie van iOS 14.x met meer zekerheid over stabiliteit. Kies je voor het laatste dan krijg je nog steeds belangrijke beveiligingsupdates totdat je er klaar voor bent om de sprong naar iOS 15 te wagen.


Dit betekent waarschijnlijk ook dat Apple stopt met het blokkeren van downgraden. Tot nu toe was het zo dat Apple stopte met het signeren van oudere iOS-versies (met een beveiligingscertificaat), waardoor je ze niet meer kon installeren. Dit lijkt wat soepeler te worden.

SharePlay met iPhones

Het kan een nuttige optie zijn voor mensen die niet kunnen of willen updaten. Bijvoorbeeld omdat het device eigendom is van een bedrijf of school, waar specifieke apps nodig zijn die nog niet voor iOS 15 zijn bijgewerkt. Ook kan een bedrijf of school gebruikers verbieden om te updaten.

Je hebt dus vanaf iOS 15 twee opties: meteen overstappen of nog even blijven wachten. Het is te lezen in de preview van iOS 15 op de website:

iOS biedt nu de keuze tussen twee software-updateversies in de Instellingen-app. Je kunt updaten naar de nieuwste versie van iOS 15 zodra deze is uitgebracht voor de nieuwste functies en de meest complete set beveiligingsupdates. Of doorgaan op iOS 14 en nog steeds belangrijke beveiligingsupdates krijgen tot je klaar bent om te upgraden naar de volgende grote versie.

SharePlay video

iOS 15 kan nog allerlei bugs bevatten. Bovendien is het een traditie dat na een grote update veel gebruikers klagen over batterijproblemen. Dat kan met meerdere factoren te maken hebben: allerlei achtergrondprocessen die nog uitgevoerd moeten worden, maar ook speelt mee dat mensen bij grote updates meer met hun toestel ‘spelen’.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2021, 9:14
Categorie iOS
Onderwerpen downgrade, iOS 14, ios 15, update
Devices iPad, iPhone
Software iOS 14, iOS 15, iPadOS 14, iPadOS 15

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
7 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.