watchOS 10 voor Apple Watch met apps

Herinnering: je kunt je Apple Watch niet updaten als je iPhone op iOS 16 blijft zitten

Net als alle voorgaande jaren is het ook dit jaar niet mogelijk om een Apple Watch te updaten als deze gekoppeld is aan een iPhone die niet bijgewerkt kan worden naar de nieuwste iOS-versie. Dat komt omdat de twee aan elkaar gelinkt zijn en veel onderdelen van watchOS aangestuurd worden door iOS.

Bijna ieder jaar vallen er wel iPhones af die niet bijgewerkt kunnen worden naar de nieuwste iOS-versie. Als je zo’n oudere iPhone hebt, dan kun je dus helaas niet profiteren van de nieuwste iOS-functies. Dat is balen, maar je weet dat ondersteuning voor de nieuwste functies ooit een keer op houdt. Bij de iOS 17 vallen de iPhone 8 (Plus) en iPhone X af, modellen die oorspronkelijk in 2017 uitgebracht zijn. Maar er is voor bepaalde Apple Watch gebruikers ook een bijkomend nadeel, dat al sinds de allereerste generatie Apple Watch speelt. Als je een Apple Watch Series 4 of nieuwer gekoppeld hebt aan een iPhone 8 (Plus) of iPhone X, is het niet mogelijk om je Apple Watch te updaten.

Apple Watch updaten onmogelijk als gekoppeld is met iOS 16 iPhone

De nieuwste grote watchOS-versie vereist altijd de nieuwste grote iOS-update. Dat betekent dat je voor watchOS 10 ook altijd een iPhone met iOS 17 nodig hebt. Dat gold vorig jaar en de jaren daarvoor ook al: om een Apple Watch op watchOS 9 te kunnen draaien, heb je een iPhone met iOS 16 nodig. Sommige jaren gaf dat geen probleem, omdat er niet elk jaar iPhones afvallen. Maar dit jaar geldt dat (net als vorig jaar) dus wel.

De reden hiervoor is dat bepaalde delen van watchOS aangestuurd worden en samenwerken met iOS. watchOS is geen op zichzelf staand besturingssysteem: je hebt altijd een iPhone nodig om de Apple Watch te kunnen gebruiken. En veel nieuwe functies in watchOS 10 werken samen met iOS 17. Denk aan het vastleggen van je gemoedstoestand in de Mindfulness-app op de Apple Watch. Dit wordt gesynchroniseerd met de Gezondheid-app op je iPhone in iOS 17.

Bekijk ook

Zin in watchOS 10? Lees deze tips om je voor te bereiden op het installeren van watchOS 10

Alles over watchOS 10 installeren lees je hier: vanaf wanneer kan het, hoe werkt het en wat heb je er allemaal voor nodig? Kom alles te weten over het voorbereiden voor watchOS 10, de grootste watchOS-update ooit.

Heb je één van deze iPhones, dan kun je je Apple Watch (vanaf de Series 4) helaas niet updaten naar watchOS 10, zelfs als je Apple Watch geschikt is:

  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone X

We kunnen ons voorstellen dat het vervelend en een tegenvaller is, maar van een groot probleem is geen sprake. Je Apple Watch werkt met watchOS 9 nog net zo goed als altijd en je kunt hem gewoon blijven gebruiken. Belangrijke beveiligingsupdates voor watchOS 9 zul je blijven krijgen, als Apple daar aanleiding voor ziet.

Enige oplossing: een nieuwere iPhone gebruiken

Zit jij in zo’n situatie, dan zit er niets anders op dan op watchOS 9 blijven, tenzij je overstapt naar een nieuwe iPhone. Het heeft ook geen zin om de Apple Watch tijdelijk aan een iOS 17 iPhone van iemand anders te koppelen en de Apple Watch te updaten naar watchOS 10, omdat je de Apple Watch daarna niet meer kan koppelen aan een iOS 16-toestel. Je kan hem daarna dus niet terug koppelen aan je eigen iPhone, wat de Apple Watch onbruikbaar maakt totdat je hem weer aan een iOS 17 iPhone koppelt. De enige oplossing is dus een nieuwe iPhone kopen. Des te meer redenen om nu eens die zes jaar oude iPhone te vervangen.

Bekijk ook

Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Heb jij een nieuwe iPhone nodig? Of kun je nog wel even vooruit? Ontdek op welke punten jij erop vooruit gaat met een nieuw toestel. We geven ook antwoord op vragen als: wanneer komt er een nieuwe iPhone? En welke nieuwe iPhones zijn er?

iOS 17

iOS 17 is de aankomende software-update voor de iPhone, die in juni 2023 aangekondigd is. De update wordt naar verwachting in september 2023 uitgebracht, met als belangrijkste verbeteringen de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.