iMac 2021 kleuren

iMac vergelijken: de verschillen tussen de M1 en M3 iMac

Wat zijn de verschillen tussen de nieuwe iMac 2023 met M3-chip en de vorige iMac 2021 met M1? Is er meer veranderd dan alleen de chip? We hebben de belangrijkste verschillen verzameld.

Prijs (vanaf €1.619,-)

Na de komst van Apple’s M1 iMac in 2021 bleef het lange tijd stil, maar met de nieuwste update van de M3-versie is dit model weer bij de tijd. De M3-versie heeft betere prestaties, maar Apple heeft nog ook enkele andere aspecten onder handen genomen. De verschillen zijn los van de prestaties klein, maar toch kan het zin hebben om deze twee modellen met elkaar te vergelijken. Kies je voor de goedkopere M1 iMac of toch de nieuwere M3 iMac? Dit zijn de belangrijkste verschillen!

Bekijk ook

24-inch iMac 2023 nu in de winkels: dit zijn de beste prijzen

De nieuwste 24-inch iMac met M3-chip ligt nu in de winkels. Sta je te popelen om er eentje te kopen, dan kan dat nu. We vertellen je welke varianten er zijn en wat ze kosten.

Verschillen tussen M1 iMac 2021 en M3 iMac 2023

De belangrijkste verschillen tussen de nieuwe iMac 2021 met M1-chip en de iMac 2023 met M3-chip focussen zich op vier aspecten:

#1 Chip: M3 is sneller dan de M1

De nieuwe iMac 2023 is dankzij de M3-chip een stuk sneller dan de vorige iMac 2021 M1. Volgens Apple zijn de prestaties van de M3 twee keer zo snel als van de M1. Maar los van de betere (grafische) prestaties, biedt de M3-chip ook allerlei extra mogelijkheden. Ray-tracing met hardware-acceleratie, 100 GB/s geheugenbandbreedte en ProRes encoding en decoding in de Media Engine vind je alleen in het nieuwe M3-model. Ray-tracing wordt gebruikt in videogames, waardoor bijvoorbeeld belichting er een stuk mooier uit ziet. Ook is de neural engine 60% sneller, waardoor machine learning-taken beter en sneller werken. De iMac 2023 is daardoor beter geschikt voor foto- en videobewerking en andere taken die meer rekenkracht vereisen.

#2 Werkgeheugen: een extra optie bij de M3 iMac

Bij de M1 iMac had je de keuze uit 8GB of 16GB centraal geheugen. Dit geldt ook bij de M3 iMac, maar er is nog een extra optie bij gekomen dankzij de M3-chip: 24GB RAM. Dit zorgt ervoor dat apps sneller reageren als je er meerdere tegelijk gebruikt. Daarmee verhoog je de algehele prestaties van de iMac, maar het gaat hier wel om een upgrade die je alleen bij Apple kan doen. Dat geldt overigens ook voor de versies met 16GB RAM: er zijn geen standaardconfiguraties waar deze hoeveelheid werkgeheugen standaard in zit, waardoor je beperkt bent in waar je de iMac aanschaft. Dat was bij de M1-versie ook al het geval.

Apple iMac M3 kleuren overzicht in waaiervorm

#3 Nieuwe wifi-versie in M3 iMac

De nieuwe iMac ondersteunt de nieuwste wifi-standaard, Wi-Fi 6E. Dit is een stapje beter dan de Wi-Fi 6 in de iMac. Wi-Fi 6E levert betere betrouwbaarheid op en lagere latency. Wi-Fi 6E zorgt ook voor een extra frequentieband, namelijk 6GHz. Deze is te gebruiken naast 2,4GHz en 5GHz. Maar: je moet er wel een geschikte Wi-Fi 6E-router voor hebben. De kans dat je die niet hebt is vrij groot, maar wellicht dat je de komende jaren een nieuwe router krijgt zodat je van de betere verbinding kan profiteren.

Bekijk ook

Dit moet je weten over wifi 6E: geschikte Apple-devices en routers

Steeds meer Apple-producten hebben ondersteuning voor wifi 6E. Je kunt dan ook al veel routers met WiFi 6E kopen. We leggen je uit wat dit nu precies betekent, welke Apple-producten er geschikt voor zijn en of het nu nodig is om je router te vernieuwen of dat je nog beter kunt wachten.

#4 Bluetooth: van 5.0 naar 5.3

In de iMac M3 heeft Apple Bluetooth 5.3 verwerkt. Bij de iMac M1 was dit nog Bluetooth 5.0. Maar staar je hier niet blind op: het is slechts een formaliteit dat Apple hier een nieuwe versie in gestopt heeft, want inmiddels zijn alle recente Apple-producten overgestapt van Bluetooth 5.0 naar 5.3. Zelfs de MacBook Air met M2-chip kreeg die upgrade, zonder dat er een nieuwere chip voor nodig was.

Volgens de organisatie van Bluetooth biedt versie 5.3 een aantal verbeteringen ten opzichte van eerdere versies. Zo zou de verbinding betrouwbaarder zijn, is het stroomverbruik bij accessoires lager en profiteren oordopjes, koptelefoons en gehoorapparaten die werken met Bluetooth LE Audio van diverse verbeteringen. Maar in de praktijk ga je waarschijnlijk weinig merken van deze verbeteringen. Apple doet nog niks met Bluetooth LE Audio in bijvoorbeeld de AirPods en er zijn geen andere Apple-accessoires die Bluetooth 5.3 ondersteunen.

iMac M3 in mintgroen met accessoires

Overeenkomsten tussen de M1 iMac en M3 iMac

Bij het vergelijken van de iMac kijken we niet alleen naar de verschillen, maar ook naar een de overeenkomsten:

 • Design: Beide iMacs hebben exact hetzelfde design. Ze zijn even groot, zijn verkrijgbaar in dezelfde kleuren en zijn ook even dun. Aan de buitenkant zie je niet of je de M3 of M1-versie hebt.
 • Display: Zowel het M1- als M3-model hebben hetzelfde 24,5-inch 4,5K display, met functies als True Tone, brede kleurweergave en maximaal 500 nits helderheid.
 • Poorten: Van zowel de M1 als de M3 iMac zijn versies met twee en vier Thunderbolt/USB 4-poorten verkrijgbaar. De specificaties van de poorten zijn ook gelijk. Andere poorten die beide modellen hebben zijn de koptelefoonaansluiting en gigabit ethernet (optioneel).
 • Camera: Beide modellen hebben een 1080p FaceTime HD-camera met een geavanceerde beeldsignaalprocessor die zorgt voor een goede beeldkwaliteit. Middelpunt ontbreekt op beide versies.
 • Speakers: De M1 iMac 2021 en M3 iMac 2023 hebben dezelfde speakerset, bestaande uit een hifi-systeem met zes speakers en force-cancelling woofers. Ook ondersteunen ze Dolby Atmos-audio.

Conclusie iMac vergelijken: M1 of M3?

De iMac heeft met de M3-versie een spec-bump gekregen. Apple heeft het minimale gedaan, door de M1-chip te vervangen door de M3-chip. Dat levert weliswaar betere specificaties en extra grafische mogelijkheden zoals ray-tracing op, maar voor een groot deel van de iMac-gebruikers zal dit verschil minder van belang zijn. Je kunt op de iMac M1 en iMac M3 daardoor ook nagenoeg hetzelfde doen. Los van de chip heeft Apple alleen wifi en Bluetooth verbeterd, maar dat zijn geen redenen om te upgraden.

iMac 2021 nieuwe kleuren

Maar als je nu nog op zoek bent naar een Apple Silicon iMac, vraag je je misschien af welke je moet kiezen: de M1 iMac of de M3 iMac? Dat is heel erg afhankelijk van de prijs. De M3 iMac is wel toekomstbestendiger, al weten we nog niet hoe snel Apple Macs met M-chip laat afvallen bij aankomende macOS-updates. Als je de M1 iMac voor een flink lagere prijs kan vinden (zo’n €300,- minder dan de M3) vinden we dat wel de moeite waard. In alle andere gevallen vinden we de M3 iMac van 2023 een betere keuze, helemaal als je het werkgeheugen wil upgraden. Een 16GB iMac 2021 zal niet of nauwelijks nog verkrijgbaar zijn, waardoor je al automatisch uitkomt bij de M3-versie.

Aankoopadvies iMac vergelijken

Ga de M3 iMac 2023 kopen als je…

 • …de nieuwste iMac met de beste prestaties wil.
 • …meer dan 8GB RAM nodig hebt. Dit is bovendien het enige model met 24GB RAM.
 • …al een Wi-Fi 6E-modem hebt en wil profiteren van de voordelen.
 • …zo lang mogelijk met de iMac wil doen. Dit model is wat toekomstbestendiger en gaat waarschijnlijk langer mee.

Ga de M1 iMac 2021 kopen als je…

 • …een goede deal vindt (d.w.z. de prijs ligt €300,- lager dan de M3-versie).
 • …alle extra kracht van de M3 niet nodig hebt en gewoon een mooie iMac zoekt voor een lage prijs.

Prijzen 24-inch iMac (2021)

Je vindt meer over de prijzen in ons artikel over een Mac-desktop kopen. Ook hebben we een apart overzicht met alle prijzen van de iMac 2023.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2023