Universal Control op WWDC

Universal Control in macOS Monterey nu al gebruiken? Dat kan!

Universal Control is een van de grootste vernieuwingen in macOS Monterey, maar in de beta's is het tot nu toe niet beschikbaar. Toch blijkt het te activeren via een Terminal-commando.

Met Universal Control kun je makkelijk je muis en toetsenbord wisselen tussen op meerdere Macs en iPads. Tijdens WWDC 2021 in juni kregen we een eerste demonstratie van de nieuwe functie, maar het was nog niet te gebruiken in de beta’s van iPadOS 15 en macOS Monterey. Toch blijkt Universal Control al wel (verstopt) aanwezig. In de vijfde beta van 11 augustus lijkt het te activeren tussen twee Macs. Je moet dan wel een reeks Terminal-commando’s uitvoeren en de systeeminstellingen aanpassen. De functie heeft de interne naam ‘Ensemble’, zo blijkt uit deze GitHub-post. Daar vind je ook de instructies.


Ben je niet zo heel handig, dan raden we af om het nu al te proberen. De Monterey-beta is namelijk nog niet zo stabiel als de beta’s van iOS 15 en iPadOS 15 en loopt ook twee versienummers achter. Terwijl de iPhone en iPad al bij beta 7 zijn aanbeland, zit Monterey nog op beta 5. Bovendien zijn de stappen om het in te schakelen best ingewikkeld. Ook weet niet niet welke schade je aanricht in belangrijke systeembestanden. Er is dan ook nog geen officiële ondersteuning.

Mensen die zich er al wel aan gewaagd hebben melden dat Universal Control tussen twee Macs werkt zoals beloofd, zonder dat er grote vertraging is bij het wisselen van apparaat. Wel zijn er nog technische problemen, waardoor er soms wat dingen mis kunnen gaan. Als de functie officieel beschikbaar komt zal de Mac automatisch nabije apparaten detecteren, zodat je je muis en toetsenbord naadloos naar het andere apparaat kan doorsturen. Nu werkt dat nog handmatig.

Je kunt met Universal Control ook bestanden tussen twee apparaten uitwisselen met drag-and-drop, bijvoorbeeld foto’s, video’s en documenten. Dit werkt nog niet in de beta. Ook werkt het nog niet met iPads.

Het is onzeker of Universal Control wel beschikbaar zal komen bij de release van iOS 15 en macOS Monterey. Gezien het feit dat het nog niet officieel in de beta’s zit is de kans groot dat het wordt uitgesteld. Er zijn nog meer iOS 15 functies die niet meteen beschikbaar komen, zoals SharePlay.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de aankomende grote software-update van macOS. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar ook Safari is behoorlijk op de schop genomen. Naar verwachting verschijnt macOS Monterey in september 2021. Lees hier alles wat we al weten over macOS 12 Monterey.

macOS Monterey
0 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.