Hoe werkt de Control Strip van Apple’s nieuwe Touch Bar?

Apple legt in documentatie voor ontwikkelaars uit hoe de Control Strip werkt op de MacBook Pro met Touch Bar. Wat kun je ermee en kun je de indeling ook aanpassen? Daarop geeft Apple antwoord.

Ontwikkelaars hebben inmiddels de eerste apps voor de Touch Bar uitgebracht, de aanraakgevoelige balk op de nieuwste MacBooks. Op die Touch Bar zit ook een gedeelte dat Control Strip heet. Wat is de functie daarvan? Dat blijkt uit de ontwikkelaarsrichtlijnen van Apple.


Close-up van de Touch Bar op de MacBook Pro.

Control Strip: dit kun je ermee

Handelsmerkaanvragen voor de termen ‘Control Strip’ en ‘Magic Toolbar’ lekten eerder al uit. Daardoor ontstond aanvankelijk even de indruk dat Apple de hele balk misschien Control Strip wilde noemen, maar het blijkt te gaan om alleen het linker gedeelte. De nieuwe ontwikkelaarsrichtlijnen bevestigen dat. Ze benoemen de drie onderdelen van de Touch Bar: de Control Strip (rechts), het gedeelte voor apps (in het midden) en de systeemknop (links).

Van die drie onderdelen heeft alleen de Control Strip een naam met hoofdletters gekregen, als teken dat Apple het als merknaam gaat gebruiken. De Control Strip vind je aan de rechterkant van de Touch Bar en vervangt in eerste instantie vooral het rijtje met fysieke functietoetsen. Standaard zie je hierop de knoppen voor helderheid en geluidsvolume en een aparte knop voor Siri.

Touch Bar met Control Strip

Als gebruiker kun je de Control Strip aanpassen. Je kunt de hele strip onzichtbaar maken, de strip vergroten of verkleinen, items verwijderen en de indeling aanpassen. Je kiest zelf wat er te zien is. Het meest linker knopje op de Control Strip bevat een pijltje waarmee je de systeemcommando’s kunt uitklappen. Het gedeelte voor apps verdwijnt dan tijdelijk.

Bekijk ook

Touch Bar op de MacBook Pro: wat kun je ermee?

Wat kun je met Apple's Touch Bar op de MacBook Pro? In dit artikel lopen we de mogelijkheden langs, zoals Touch ID, contextafhankelijke toetsen en meer.

Appgedeelte is ook aanpasbaar

Dit appgedeelte is waar ontwikkelaars van externe apps hun knoppen kunnen vertonen. Ook zij kunnen gebruikers de mogelijkheid geven om bepaalde knoppen al dan niet te tonen. Je krijgt dus geen eenheidsworst van knoppen voor geschoteld, die de ontwikkelaar heeft bepaald. Op de afbeelding hieronder zie je de verschillende opties die 1Password heeft bedacht voor de 1Password-app voor de Mac, die inmiddels beschikbaar is voor gebruikers.

Bekijk ook

Eerste Touch Bar-apps van derden goedgekeurd door Apple

Apple heeft de eerste Touch Bar-apps van derden goedgekeurd. Met 1Password, OmniGraffle en Speed-Up is het aanbod nog niet zo groot.

1Password voor Mac Touch Bar-functies

Systeemknop afhankelijk van context

De systeemknop is ook contextafhankelijk. Standaard bevat het een virtuele Escape-toets, maar er kunnen ook andere systeemknoppen verschijnen aan de meest linkerkant van de Touch Bar.

Om er gebruik van te maken heb je de MacBook Pro met Touch Bar nodig, die vanaf €1999 verkrijgbaar is in de Apple Store. Ze worden in de loop van november geleverd.

https://www.iculture.nl/macbook-kopen/

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.