MacBook Pro review toetsenbord

Zo gebruik je functietoetsen op de MacBook Pro met Touch Bar

De Touch Bar op de MacBook Pro vervangt de standaard functietoetsen. Maar wat als je deze knoppen terug wil? In deze tip lees je hoe je dat op twee manieren kunt doen.

Functietoetsen op MacBook Pro met Touch Bar

De functietoetsen F1 tot en met F12 zijn op MacBook Pro’s vanaf 2016 vervangen door de Touch Bar. Deze interactieve knoppen passen zich aan de situatie en toepassing aan, maar in sommige apps komen de normale functietoetsen alsnog goed van pas. Je kan de functietoetsen op twee manieren tevoorschijn halen. In deze tip laten we zien hoe je dat doet.

Functietoetsen via fn-knop

De meest eenvoudige manier is om de fn-toets op het toetsenbord ingedrukt te houden. Deze vind je linksonder op het toetsenbord van de MacBook Pro. Zodra je deze toets ingedrukt houdt, zie je dat de functietoetsen weer verschijnen op de Touch Bar. De functietoetsen blijven zichtbaar zolang je de fn-knop ingedrukt houdt.

MacBook Pro met Touch Bar en functietoetsen.

Functietoesten altijd zichtbaar op MacBook Pro met Touch Bar

Er is ook een manier om functietoetsen altijd zichtbaar te maken. Dit is in te stellen per app. Ga hiervoor als volgt te werk:

  1. Open Systeemvoorkeuren en ga naar Toetsenbord.
  2. Klik op Toetscombinaties > Functietoetsen.
  3. Klik op het plusje en selecteer het programma waarvoor je altijd de functietoetsen zichtbaar wil hebben.

Functietoetsen altijd zichtbaar maken op MacBook Pro met Touch Bar.

Zodra je één van de ingestelde programma’s opent, worden op de Touch Bar direct de functietoetsen weergegeven. Hou je dan de fn-toets op het toetsenbord ingedrukt, dan krijg je andere standaardtoetsen van de Touch Bar in beeld, zoals de volumeregelaar en de knoppen voor Mission Control en Launchpad.

MacBook Pro’s met Touch Bar tot 2019 hebben ook geen fysieke escapeknop meer. Maar er is een trucje om toch nog een fysieke escapetoets op de MacBook te krijgen. Wil je nog meer op de Touch Bar aanpassen? Lees dan ook onze aparte tip.

Bekijk ook

Zo pas je de Touch Bar op de MacBook Pro aan

De Touch Bar op de MacBook Pro heeft allerlei handige knoppen die je zelf kunt aanpassen. In deze tip lees je hoe je de Touch Bar kunt aanpassen aan je eigen smaak.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro