Kleurenblind-app: Color Binoculars van Microsoft

Microsoft brengt kleurenblind-filterapp voor iPhone uit

Microsoft heeft Color Binoculars uitgebracht, een app waarmee kleurenblinde mensen toch kleuren van elkaar kunnen onderscheiden. Color Binoculars ontstond uit een Hackaton.

Microsoft heeft een nieuwe app uitgebracht, waarmee ze laten zien dat ze er ook zijn voor mensen met een beperking of speciale behoeften. Maar die bezorgdheid geldt alleen voor landgenoten, want de app Color Binoculars is alleen verkrijgbaar in de Amerikaanse App Store. Gelukkig kun je dergelijke apps gemakkelijk vanuit andere landen downloaden door een gratis Amerikaans iTunes-account aan te maken, als dit de app is waar je al jaren op zit te wachten.


Kleurenblind-app: Color Binoculars van Microsoft

Overigens biedt iOS 10 ook speciale kleurfilters voor kleurenblinde gebruikers:

Color Binoculars

De insteek van Color Binoculars lijkt wel een beetje op apps voor kleurenblindheid die we eerder hebben besproken, zoals Red Stripe en ColorSay. Als je via de lens van je iPhone kijkt zie je een breder spectrum van kleuren. De app is gemaakt door twee software-engineers van Microsoft, waarvan eentje kleurenblind is. De filters zijn gemakkelijk in gebruik en zijn afgestemd op de drie meest voorkomende vormen van kleurenblindheid, waarbij je de kleuren groen, rood en/of blauw niet goed kunt zien.

De app gebruikt dus de iPhone-camera om de kleuren aan te passen, zodat je ze beter van elkaar kunt onderscheiden. Op het iPhone-scherm zie je het resultaat, zodat je eindelijk kunt genieten van de echte kleur van bloemen en kunt controleren of de trui en broek die je had klaargelegd, wel bij elkaar passen.

Hieronder zie je twee voor-en-na-foto’s van appels:

Color Binoculars met appels

De app is gemaakt door Tom Overton en Tingting Zhu, die op het idee kwamen tijdens Microsoft’s Hackaton van 2015. Ze maakten ‘m af via het Garage-programma van Microsoft, waarbij medewerkers tijd krijgen om experimentele apps te maken die vervolgens ook gepubliceerd worden voor het grote publiek. Tom is kleurenblind en was meteen ook de belangrijkste tester van de app.

Het idee is dat je kleuren kunt onderscheiden, waar mensen met kleurenblindheid normaal gesproken moeite mee hebben. Bij Tom zijn dat de kleuren rood en groen. Vandaar dat Color Binoculars de rode kleuren lichter maakt en de groene kleuren donkerder, zodat het verschil beter is te zien. Je ziet dus niet de ‘normale’ kleuren zoals andere mensen het zien, maar een aangepaste versie die beter te onderscheiden is.

Color Binoculars met Wortels

Ook kan de app bepaalde kleuren vervangen: rood wordt dan bijvoorbeeld weergegeven als roze, zodat mensen met bepaalde vormen van kleurenblindheid ze beter kunnen onderscheiden. Dat is ook te zien op de foto’s van de wortels: ze zien er niet bepaald appetijtelijk uit in die roze kleur, maar je weet wel meteen dat ze rood (en niet groen) zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 november 2016, 11:37
Categorie Apps
Onderwerp kleurenblind
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.