Apple publiceert open brief aan Europese Apple-gemeenschap

Apple heeft een open brief aan Europa gepubliceerd, waarin ze uitleggen hoe Apple in Europa tot grote bloei is gekomen dankzij investeringen in Ierland.

De Europese Gemeenschap kennen we al, maar er is natuurlijk ook een Europese Apple-gemeenschap van mensen die zich met elkaar verbonden voelen omdat ze iPhones en Macs gebruiken. Tim Cook probeert nu de sympathie van die gebruikersgroep voor zich te winnen in een open brief, waarin hij behoorlijk inspeelt op de emotie. Weet je nog, toen Apple in 1980 voor het eerst de fabriek in Ierland opende? Dankzij die eerste activiteiten in Ierland heeft Apple nu een bloeiend bestaan in Europa opgebouwd. De Europese Commissie wil die roemrijke geschiedenis nu ‘kapotmaken’.


Steve Jobs in Cork in 1980.

De open brief is een rechtstreekse reactie op de plannen van de Europese Commissie om 13 miljard dollar aan misgelopen belastinggeld te innen en is hier online te bekijken (ook in het Nederlands).

Imagoprobleem door belastingafspraken

Apple zit ongetwijfeld met het Europese belastingprobleem in z’n maag. Het bedrijf wordt door een deel van de gebruikers nu gezien als een stelletje geldgraaiers, terwijl ze liever worden gezien als een partij die voor de wederopbouw van de Europese economieën heeft gezorgd. Dat het nu zo goed gaat in Europa, hebben we deels te danken aan Apple. Volgens Cook zullen de acties van de Europese Commissie vergaande consequenties hebben.

Zo zullen de maatregelen ervoor zorgen dat er minder geïnvesteerd gaat worden in Europa, waardoor er minder banen zullen ontstaan. Sterker nog, als we de Commissie z’n zin geven kan elk bedrijf in Ierland én Europa opeens te maken krijgen met belastingen door niet-bestaande wetten, dreigt Apple. Gelukkig is er ook nog een lichtpuntje aan het einde van de brief: Cook kondigt aan dat Apple zal blijven investeren in Ierland.

Apple bommelding in Ierland
Op de foto: één van de kantoren van Apple in Ierland, eerder dit jaar tijdens een bommelding.

Een paar opvallende quotes uit de brief van Cook, die begint met een schets van de deplorabele situatie waarin Cork verkeerde op het moment dat Apple de reddende hand toestak:

In Cork heerste op dat moment grote werkloosheid, en van economische investeringen was nauwelijks sprake. De Apple top zag iets heel anders: een stad boordevol talent, die bovendien voldoende mogelijkheden bood om te groeien, als het bedrijf succesvol zou blijken tenminste. De vestiging in Cork is sindsdien altijd opengebleven, ook in periodes van onzekerheid over onze eigen onderneming.

Verderop vertelt Cook dat de Europese Commissie in zijn ogen verkeerd bezig is:

De Europese Commissie heeft nu een initiatief gelanceerd om de geschiedenis van Apple in Europa te herschrijven, de belastingwetgeving in Ierland te negeren en al doende het internationale belastingsysteem op zijn kop te zetten.

Als dit doorgang vindt, zou dit een vernietigende slag toebrengen aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten inzake hun eigen belastingzaken en ook aan het beginsel van rechtszekerheid in Europa.

In wezen draait de zaak van de Commissie niet om hoeveel belasting Apple betaalt, maar om welke regering het geld int.

Apple-fabrieken in Ierland

Het Europese hoofdkwartier van Apple is gevestigd in Cork (Ierland). In 1980 begon Apple met 60 medewerkers, maar ondertussen is het gegroeid naar 6.000. Een deel ervan betreft productiewerk, maar er worden vanuit het land ook allerlei andere taken uitgevoerd op het gebied van klantenservice, sales-ondersteuning en distributie. De Irish Examiner mocht een tijdje geleden een kijkje nemen in de fabriek.

Click here to display content from Google Maps.
Learn more in Google Maps’s privacy policy.

Wat productie betreft worden er onder andere iMacs geproduceerd in Hollyhill, een van de fabrieken in Cork. Het gaat daarbij om Configure To Order (CTO)-bestellingen, dus iMacs en MacBooks met een afwijkende configuratie zoals meer geheugen en een grotere harddisk. Bestel je een Mac die afwijkt van de standaardmodellen, dan is er grote kans dat die in Cork in elkaar is gezet. Voor het gewone publiek staat Ierland echter vooral bekend als het belastingparadijs van Apple en andere multinationals. Apple heeft al meer dan dertig jaar een fabriek in Cork, maar is pas de afgelopen jaren begonnen om de investeringen op te voeren: ze investeerden recent nog 300 miljoen dollar in meer productiefaciliteiten.

Bekijk ook

'Apple wil nog meer in Ierland produceren'

Apple wil de fabrieken in het Ierse Cork uitbreiden, om zo nog meer iPhones, iPads en Apple Watches te produceren in het land.'
Bekijk ook

Apple bouwt nieuwe datacenters in Ierland en Denemarken

Apple bouwt nieuwe datacenters in Ierland en Denemarken, zo werd vandaag bekend. De nieuwe Apple datacenters kosten Apple 1,7 miljard euro.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 augustus 2016 om 14:23
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.