Tim Cook zorgelijk

Europa wil dat Apple 13 miljard euro aan Ierse overheidsteun terugbetaalt

De Europese Commissie vindt dat Apple miljarden euro's aan onterechte staatssteun van Ierland moet terugbetalen. Apple is echter bereid om er een rechtszaak van te maken.

De Europese Commissie heeft besloten dat Apple jarenlang illegale staatssteun heeft gekregen van Ierland. In een 130 pagina’s tellend besluit valt te lezen dat Apple mogelijk miljarden euro’s moet terugbetalen aan achterstallige belastinggelden, aldus de Financial Times.


Apple bommelding in Ierland

Update 11:45 uur: De Europese Commissie heeft zojuist een persbericht naar buiten gebracht, waarin ze becijferen dat het om 13 miljard euro staatssteun gaat, die Apple zou moeten terugbetalen.

Miljarden onterechte staatssteun

Het rapport volgt op een drie jaar durend onderzoek, waarin werd gekeken of de Ierse overheid de wetgeving van de EU heeft overtreden door bedrijven zoals Apple belastingaftrek te geven. Het gaat om gunstige regelingen waar kleinere bedrijven niet van konden profiteren. Het brein achter de beslissing is commissaris Margrethe Vestager, die zich de afgelopen maanden heeft ingespannen om te zorgen dat Apple de achterstallige belastingen gaat betalen. Ondertussen dringen de Verenigde Staten erop aan om de zaak te laten vallen. Brussel zou een supranationale belastingautoriteit willen worden, waardoor internationale afspraken over belastinghervorming in gevaar komen.

Hoeveel belasting Apple alsnog moet betalen is nog niet vastgesteld door de EU, maar Inmiddels is het bekend dat gaat om 13 miljard euro. De zaak zou nog kunnen leiden tot een langlopende rechtszaak. Tim Cook gaf eerder deze maand aan: “Ik hoop dat we eerlijk worden gehoord. Zo niet, dan vechten we de zaak uiteraard aan”. Het Ierse Ministerie van Financiën denkt dat er weinig te vrezen valt: “De zaak van de (Ierse) overheid is erg robuust”, aldus een woordvoerder. “De minister heeft eerder aangegeven dat een negatief besluit moet worden aangevochten in de Europese rechtbanken en hij zal die koers adviseren aan het kabinet.”

De Europese Commissie beschuldigde Ierland al in 2014 van het ontduiken van internationale belastingregels, door gunstige afspraken met Apple te maken. Ierland profiteert van de werkgelegenheid die bedrijven zoals Apple brengen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 30 augustus: De Europese Commissie heeft een persbericht uitgebracht, waarin ze aangeven dat het om 13 miljard euro onterechte staatssteun zou gaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 augustus 2016, 12:11
Categorie Apple
Onderwerpen belasting, ierland
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.