iPad Pro met 5G

‘Apple’s eigen 5G-modem op z’n vroegst in iPhones van 2023’

Apple is bezig een eigen 5G-modem te ontwikkelen. Deze zal in alle 2023-modellen van de iPhone zitten. Apple-analist denkt dat de 2023 iPhones de eerste modellen met het modem zijn. Eerder voorspelden analisten van Barclays al hetzelfde.

Update 10 mei 2021: Afgelopen maart zeiden analisten van Barclays al dat alle 2023 iPhones een eigen 5G modem van Apple krijgen. Nu sluit Apple-analist Ming-Chi Kuo zich daarbij aan. Volgens hem krijgen op z’n vroegst de 2023 iPhones het eerste 5G-modem dat door Apple zelf gemaakt is. Apple is daarom niet meer afhankelijk van Qualcomm, dat nu het modem voor iPhones verzorgt. Apple heeft sinds de iPhone 12 al een 5G-modem van Qualcomm, maar zoals het er nu uit ziet is de iPhone 15 het eerste model met Apple 5G-modem.

Omdat 2023 en de iPhone 15 nog ver weg zijn, kan er in de tussentijd nog van alles veranderen. Er wordt al jaren gesproken over door Apple zelf ontwikkelde 5G-modems voor de iPhone. We schrijven hier al sinds 2019 over en in de afgelopen jaren hebben we diverse jaartallen de revue zien passeren. Maar het lijkt er nu dus op dat we nog minstens twee jaar moeten wachten. Wat zeker is is dat de ontwikkeling van Apple’s eigen modem de vervanging van Qualcomm betekent.

Oorspronkelijk artikel 11 maart 2021
Analisten Blayne Curtis en Thomas O’Malley hebben een onderzoeksnotitie geschreven waarin ze hun vooruitzichten uiteenzetten. Apple wil afstappen van de Qualcomm-modems die in huidige iPhones worden gebruikt. Chipmakers Broadcom en Qorvo zullen van de overstap profiteren, denkt Barclays. Eerder bleek al dat Apple druk bezig is met eigen 5G-modems voor toekomstige iPhones. Apple bevestigde eerder deze week zelf dat er aan 5G wordt gewerkt, namelijk in het nieuw te openen European Silicon Design Center in München. Apple zou in 2020 zijn begonnen met de ontwikkeling, na overname van de smartphonemodem-tak van Intel.

Apple 5G-modem in 2023 iPhones

Barclays meldde eerder dat het modem zowel sub-6GHz als mmWave zal ondersteunen, de twee belangrijkste technologieën voor 5G-netwerken. Dat er nu Qualcomm-modems in de iPhone zitten, is het resultaat van een juridisch gevecht dat in 2019 eindigde. Apple en Qualcomm spraken toen af dat Apple de komende jaren de Snapdrago 5G-modems zal gebruiken.

Snapdragon 888

In de iPhone 12-modellen vind je het Snapdragon X55-modem, terwijl later dit jaar iPhones met Snapdragon X60-modems worden verwacht. In 2022 volgen dan de Snapdragon X65-modems. Eventueel zou Apple het jaar daarna kunnen overstappen naar de Snapdragon X70, maar dat zou minder logisch zijn als er een eigen 5G-modem klaar is. De fabricage zal waarschijnlijk worden gedaan door Apple’s vaste partner TSMC.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 10 mei: Artikel bijgewerkt na uitspraak van bekende Apple-analist.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5G

5G is de nieuwste generatie van het mobiele datanetwerk. Het is de opvolger van 4G en heeft over het algemeen een beter bereik met hogere snelheid. Er zijn meerdere versies van 5G, die gebruikmaken van verschillende frequenties van (Nederlandse) providers. In Nederland wordt anno 2021 nog de beperkte versie van 5G gebruikt, waarbij de verbetering in internetsnelheid nog niet heel groot is. De iPhone 12-serie en de nieuwste iPad Pro 2021 werken met 5G en ook toekomstige modellen krijgen ondersteuning. Het 5G-modem is gemaakt door Qualcomm, maar ook Apple werkt aan een eigen modem voor iPhones. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G-providers en meer.

5G
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.