Apple Silicon M2 chip

Gerucht: ‘Deze Macs met M2-chip zijn nog op komst’

De nieuwe M2 MacBook Pro en MacBook Air zijn slechts het begin. Apple zou volgens bronnen aan nog veel meer Macs met M2-chips werken, al dan niet in een nieuwe variant.

Update 27 juni 2022: Mark Gurman van Bloomberg heeft zijn verwachting voor aanstaande Macs met M2-chip bijgesteld. In zijn nieuwste nieuwsbrief spreekt hij, naast de M2 MacBook Pro en MacBook Air die al officieel zijn, over vier nieuwe modellen. Dit zijn de M2 Macs die hij nog verwacht:

Het zijn weinig verrassende modellen en in veel gevallen upgrades van bestaande M1-versies. De Mac mini komt dus in twee varianten: een M2-versie als opvolger van de M1-variant uit 2020 en een M2 Pro-versie als opvolger van de huidige Intel Mac mini. De Intel Mac mini is nog één van de weinige Intel-apparaten in Apple’s assortiment. De andere huidige Intel-machine is de Mac Pro. Apple heeft al verklapt dat deze ook een upgrade krijgt en het gaat daarbij waarschijnlijk om een M2 Ultra en volledig nieuwe M2 Extreme. De Ultra-naam wordt nu al gebruikt in de krachtigste M1 Mac Studio, maar de Extreme-naam is helemaal nieuw. Eerder gingen er geruchten dat Apple voor de Mac Pro zou kiezen voor een 20-core en 40-core CPU, aangevuld met een GPU met 64 of 128 kernen.

Wanneer deze modellen zouden verschijnen, is niet helemaal duidelijk. Maar vermoedelijk wordt een deel nog dit najaar uitgebracht, terwijl er ook modellen begin volgend jaar kunnen verschijnen.

Overigens zegt Gurman dat hij ook verwacht dat Apple’s headset draait op een M2-chip. Interne versies van de headset zouden draaien op een M2-chip met 16GB RAM. Apple zou de release van de AR/VR headset in januari kunnen aankondigen.

https://www.iculture.nl/nieuws/apple-ar-headset-release/

M3 ook al in de planning

Apple kijkt zelf al wat verder dan de M2 en zou ook al werken aan de M3-versie. Deze zou in 2023 verschijnen, als update in de 13-inch MacBook Air, een nieuwe grotere 15-inch MacBook Air, een nieuwe iMac en mogelijk zelfs een 12-inch MacBook. Deze producten hebben volgens Gurman de codenamen J513, J515 en J433. Voor de mogelijke 12-inch MacBook is nog geen codenaam naar voren gekomen. Onlangs beweerde Gurman dat Apple aan een kleinere MacBook werkt, maar display-expert Ross Young is daar helemaal niet zo zeker van.

Bekijk ook

Nieuwe 12-inch MacBook met Apple Silicon nog altijd een optie (maar er is twijfel)

Gaat Apple de 12-inch MacBook terugbrengen? In 2019 stopte Apple er mee, maar af en toe komen er weer geruchten naar voren waaruit zou blijken dat Apple de mogelijkheden onderzoekt.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 15 april 2022

Nieuwe Macs met M2-chip

Er komen meerdere Macs met de volgende generatie M2-chip aan, zo blijkt uit informatie van Bloomberg. De Macs zouden gespot zijn in logbestanden van ontwikkelaars. Er zijn tenminste negen nieuwe Macs in ontwikkeling die gebruik maken van vier verschillende M2-chips, de opvolger van de huidige M1-chip. De varianten zijn zoals verwacht: M2 Pro, M2 Max en M1 Ultra voor extra performance.

Deze negen nieuwe Macs zouden in de pijplijn zitten:

  • MacBook Air met M2-chip met 8-core CPU en 10-core GPU (1x)
  • Mac mini met M2 en M2 Pro (2x)
  • Instapmodel 13-inch MacBook Pro met M2 (1x)
  • Krachtiger 14- en 16-inch MacBook Pro met M2 Pro en M2 Max (2×2). Die laatste is voorzien van 12-core CPU, 38-core GPU en 64GB geheugen.
  • Mac Pro met M2 Ultra, de opvolger van de chip die aanwezig is in de Mac Studio (1x)

Achter elk model staat hoeveel varianten het zijn, zodat je op 9 stuks uit komt.

Verder zou Apple een Mac mini met M1 Max hebben getest, maar door de komst van de Mac Studio bleek het onnodig om deze op de markt te brengen. Apple zou bij een vernieuwde mini kunnen kiezen voor alleen M2 en M2 Pro.

M2 vervangt de huidige M1-modellen

De machines die nu worden getest zouden de komende maanden op de markt kunnen komen. Er zijn al diverse geruchten over, met name over aanstaande modellen met M2-chip als vervanger van de Macs die in het najaar van 2020 voor het eerst op de markt kwamen met M1-chip. Dat er ook nu al nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s aan zitten te komen is el verrassend. Bloomberg meldde eerder dat we tijdens WWDC 2022 minimaal twee nieuwe Macs te zien krijgen.

Overzicht M1 Apple Silicon familie
Wel MacBooks, geen iMac?

Een M2 iMac zit er niet bij

Opvallende afwezige is de iMac. Er lijkt ook geen spoedige opvolger voor de 24-inch iMac met M1 op de planning te staan. Een opvolger van de 27-inch iMac, die onlangs van de markt is gehaald, werd sowieso niet verwacht sinds de Mac Studio is uitgebracht. Ook opvallend is dat het 13-inch instapmodel van de MacBook Pro wél een opvolger krijgt. De grote vraag is of er ook nog een Touch Bar in zit. Momenteel zit de 13-inch MacBook Pro in een wat moeilijke positie, tussen de 13-inch MacBook Air en de 14-inch MacBook Pro in.

Volgens Bloomberg’s Mark Gurman komt zijn informatie van ontwikkelaars, die de nieuwe modellen in hun logbestanden zagen opduiken. Apple zou al bezig zijn met het testen van de nieuwe computers en maakt daarbij gebruik van third party-apps. Het is logisch dat Apple al een tijdje met M2-modellen bezig is, maar nu is er voor het eerst bewijs dat ze ook echt bestaan.

Op 6 juni tijdens WWDC 2022 zullen we waarschijnlijk de eerste aankondigingen van deze M2-modellen meemaken. Uiteraard doen we op iCulture verslag en kun je ook deze keer weer zelf kijken via de Apple-event livestream.

https://www.iculture.nl/uitleg/wwdc/wwdc-2022/

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 27 juni: Artikel bijgewerkt na nieuwe geruchten over M2 Macs.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.