1Password account met passkey

1Password heeft nu uitgebreide passkey-ondersteuning in iOS 17

1Password kondigde eerder al aan om volop in te zetten op ondersteuning voor passkeys. De bekende wachtwoordenapp heeft nu ondersteuning voor passkey, als je de app gebruikt met iOS 17.

Update 21 september 2023: Afgelopen juni kondigde 1Password al native passkey-ondersteuning aan voor de wachtwoordenapp, als onderdeel van de iOS 17-update. Nu iOS 17 beschikbaar is, heeft 1Password zich aan zijn woord gehouden en ondersteuning toegevoegd voor passkeys. Daardoor kun je nu eenvoudig inloggen zonder wachtwoorden bij diensten die de toegangssleutels ondersteunen, als je de toegangssleutel opgeslagen hebt in 1Password. Voorheen was dit wel al mogelijk door de passkey op te slaan in iCloud-sleutelhanger, maar sinds iOS 17 is het ook mogelijk voor wachtwoordenapps van derden.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Eerder deze zomer kondigde 1Password nog passkey-ondersteuning aan voor het eigen account, zodat je zonder wachtwoord kan inloggen in je 1Password-gegevens.

Update 20 juli 2023: 1Password gaat ook ondersteuning toevoegen voor passkeys voor haar eigen accounts. Daardoor kun je (bijvoorbeeld op een nieuw toestel of op het web) via een passkey inloggen in je 1Password-account. Je hebt daardoor niet meer je eigen 1Password-inloggegevens nodig.

Momenteel is deze functie beschikbaar als private beta. 1Password biedt al de mogelijkheid om passkeys voor online accounts op te slaan en te gebruiken met de apps, maar dit wordt dus nog verder uitgebreid met ondersteuning voor passkeys voor 1Password zelf. Het is in de gesloten beta ook mogelijk om een nieuw 1Password-account aan te maken met een passkey op de iPhone en iPad. In hun blog leggen ze uit welke verbeteringen er op dit vlak nog meer aan komen:

  • Een nieuw 1Password-account aanmaken met een passkey op andere platformen.
  • 1Password ontgrendelen met een passkey op Android, Windows en Linux.
  • Het updaten van je bestaande 1Password-account voor gebruik met een passkey
  • Het beveiligen van je 1Password-account met een passkey én een traditioneel wachtwoord en geheime sleutel.
  • De mogelijkheid om een 1Password-account te beveiligen met meerdere passkeys, bijvoorbeeld gekoppeld aan meerdere apparaten.
  • Herstelcodes om je 1Password-account te ontgrendelen als je geen toegang meer hebt tot de passkey.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het is nog niet bekend wanneer de ondersteuning voor 1Password-accounts met passkeys voor iedereen beschikbaar komt. Eerder kondigde wachtwoordenapp Bitwarden een soortgelijke passkey-functie aan, zodat je de wachtwoordenapp via een toegangssleutel kan ontgrendelen.

Bekijk ook

Wachtwoordenapp Bitwarden krijgt ondersteuning voor passkeys

De gratis en open-source wachtwoordenapp Bitwarden werkt straks ook met passkeys. Je kunt zowel Bitwarden zelf beveiligen met een passkey, als de passkeys van andere sites en diensten in Bitwarden bewaren.

Update 9 juni 2023: 1Password gaat native passkey-ondersteuning toevoegen aan de eigen app. Vanaf iOS 17 is het voor wachtwoorden-apps mogelijk om native passkey-ondersteuning aan te bieden en 1Password grijpt die kans. In iOS 16 was dit al mogelijk in Safari en iCloud-sleutelhanger. In een blogpost geeft 1Password een toelichting.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 16 mei 2023.

1Password met passkey

In een video leggen de makers van 1Password uit hoe de passkey-functie zal gaan werken. Met passkey kun je op apps en websites inloggen net zoals je een Apple Pay-betaling doet. Je geeft met Face ID of Touch ID toestemming, in dit geval om zelf toegang te krijgen tot bepaalde gegevens. Volgens CEO Jeff Shiner zullen gebruikers weinig verschil merken met het automatisch invullen van wachtwoorden. Dit is met opzet zo gedaan, zodat het voor gebruikers zo envoudig mogelijk is.

1Password moet naadloos werken voor gebruikers, ongeacht of je nu een wachtwoord of een passkey gebruikt. Shiner denkt dat 1Password een belangrijke rol kan spelen om gebruikers vertrouwd te maken met passkeys en duidelijk te maken dat het echt wel veilig is. Omdat het zo gemakkelijk werkt denken sommige mensen dat je gegevens minder goed beveiligd zijn. In het kader daarvan had 1Password ook al vroegtijdig een demopagina waarmee je alvast je passkey kunt maken en opslaan in 1Password. Hiervoor heb je momenteel nog een extensie voor Chrome of Edge nodig; Safari en Firefox volgen later. De demopagina helpt je bij het maken van je passkey en het opslaan. Daarbij zie je meteen welke bedrijven er al ondersteuning voor bieden.

1Password demo

De invoering van passkeys geldt vanaf 6 juni voor iedereen met een 1Password-account. Als gebruiker kun je ervoor kiezen om je master password te vervangen door een passkey, als je dat wilt. Mogelijk komt deze functie later beschikbaar, maar nog voor de zomer, zo wordt in onderstaande video beloofd.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

1Password is ook lid van de FIDO Alliance een praat daarin mee over de functionaliteit, zo blijkt uit een blogposting.

Bekijk ook

Apple Passkeys vervangen je wachtwoorden: zo werkt het

In deze uitleg vertellen we wat Apple passkeys zijn en hoe ze wachtwoorden vervangen. Apple kondigde passkeys aan als een nieuwe beveiligingsfunctie tijdens WWDC 2022 en is inmiddels bij steeds meer diensten beschikbaar.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 21 september: Artikel bijgewerkt na release van passkeys in 1Password in iOS 17.
  • 2023 - 20 juli: Artikel bijgewerkt dat 1Password-accounts ondersteuning krijgen voor passkeys.
  • 2023 - 09 juni: Passkeys komen ook naar de native app van 1Password. Het artikel is daarom bijgewerkt.

1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordenapps voor iPhone, iPad en Mac. De app wordt gemaakt door AgileBits en loopt vaak voorop met nieuwe functies. Met 1Password kun je wachtwoorden, creditcardnummers en andere vertrouwelijke informatie veilig opslaan. 1Password werkt ook samen met passkeys (toegangssleutels). Hieronder zie je onze belangrijkste artikelen over 1Password. Alternatieven zijn LastPass en Dashlane of natuurlijk Apple's eigen iCloud Sleutelhanger.

1Password

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.