15-inch MacBook Air kleuren

MacBook reparatie: waarop letten bij een kapotte MacBook repareren?

Een MacBook reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte MacBook te laten repareren en weer als nieuw te krijgen.

Prijs (vanaf €1.199,-)

Er zijn diverse aanbieders waar je je MacBook kunt laten repareren. Een zoekopdracht in Google levert al snel een lange lijst op van adresjes waar je voor een MacBook-reparatie terecht kunt. Je kunt het dan ook zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Waar moet je op letten bij als je je MacBook laat repareren?


Actueel Mac-reparatienieuws:

MacBook-reparatie door Apple

Mensen die nog garantie op hun MacBook hebben raden we altijd aan om eerst naar Apple te gaan. Dit biedt zekerheid en is gratis als het gaat om een defect dat de hardware is veroorzaakt. Check daarom eerst ons artikel over MacBook-garantie, om zeker te weten waar je recht op hebt. Als je MacBook binnen de garantie valt en niet meer gerepareerd kan worden, krijg je vaak een vervangend exemplaar. Kleine reparaties kunnen meteen in de Apple Store uitgevoerd worden. Je kunt dan ergens in de buurt koffie gaan drinken, terwijl de Genius Bar jouw MacBook repareert. Het kan ook gebeuren dat de kapotte MacBook moet worden opgestuurd. In dat geval ben je je MacBook helaas wel een week kwijt.

Apple Store MacBook repareren

Woon je niet in de buurt, dan is het slim om via de website of Apple’s Support-app een afspraak te maken.

Wil je een langere MacBook-garantie, dan is er AppleCare+ voor de MacBook. Dit is in feite een verlengde verzekering tegen schade en ongemakken. De eerste twee jaar is je MacBook sowieso al gedekt volgens de Europese consumentenwetgeving, maar wil je er een langere ‘no questions asked’-periode aan vastplakken, dan kan dat met AppleCare+. Je hoeft in deze periode niet bang te zijn dat de MacBook reparatie honderden euro’s gaat kosten als ‘ie opeens raar doet.

MacBook-reparatie door een Erkende Apple serviceprovider

Zit er geen Apple Store in de buurt, dan kun je ook terecht bij een Erkende Apple serviceprovider. Een erkende serviceprovider heeft toestemming om officiële reparaties namens Apple uit te voeren en ontvangt daarvoor een speciale training. Het bedrijf moet wel aan allerlei richtlijnen voldoen, zoals het behalen van de juiste certificaten en moet beschikken over een gemakkelijk toegankelijk bedrijfspand waar klanten langs kunnen gaan.

MacBook reparatie

Welke bedrijven staan ingeschreven als Erkende Apple serviceprovider kun je vinden op lijst met serviceproviders. Het voordeel van deze MacBook reparatie-aanbieders is dat je weet dat ze onder toezicht staan bij Apple en aan allerlei eisen moeten voldoen. Het nadeel is dat de reparaties erg prijzig kunnen uitvallen. Je kunt dan net zo goed naar de ‘echte’ Apple Store gaan, als die in de buurt is.

MacBook-reparatie door onafhankelijke reparateur

Wil je goedkoper uit zijn en gaat het om een vrij simpele reparatie, dan ben je goedkoper uit bij een onafhankelijk reparatiebedrijf. Kies daarbij wel eentje met een goede reputatie die al wat langere tijd bestaat. Bij veel online reparatiebedrijven kun je vooraf aangeven wat het probleem is en krijg je meteen een offerte. Er zijn ook reparatiebedrijven waar je meteen langs kunt gaan of waarbij je je kapotte MacBook opstuurt en pas daarna een schatting krijgt van de kosten. Op internet kun je vaak MacBook reparatiebedrijven vinden die bij jou in de buurt zitten.

Soms ben je wel aangewezen op een reparatie door Apple, omdat het bedrijf steeds vaker maatregelen neemt om onkundige reparaties te voorkomen. Zo zit in MacBooks met T2-chip een ‘software-slot’ dat reparatie door derden moet voorkomen. Lees er meer over in onderstaand artikel.

Bekijk ook

iMac Pro en MacBook Pro 2018 reparaties door derden niet mogelijk vanwege T2-chip

Macs met een T2-chip kunnen niet door externe reparatiebedrijven gerepareerd worden, omdat er speciale software nodig is die alleen in handen is van Apple en Apple serviceproviders. Je kan daarom ook niet zelf aan de slag met het vervangen van onderdelen.

Goedkope reparatie: zelf doen of gokje nemen?

De goedkoopste optie is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan met je MacBook-reparatie. Sommige onderdelen kun je op internet aanschaffen en als je er zelf niet uit komt zit er vast wel een computerbedrijfje in de buurt, die je kan helpen met de MacBook repareren. Toch raden we aan om bij een kapotte MacBook te kiezen voor een ervaren bedrijf dat in Apple-producten gespecialiseerd is. Een MacBook gaat heel lang mee en als je nog een extra paar jaar plezier van je MacBook wilt hebben, kan goedkoop duurkoop zijn.

Je kunt het beste zelf inschatten of je voor de reparatie naar een erkende partij moet stappen, of dat het ook afgehandeld kan worden door een goedkoop reparatiebedrijfje bij jou in de buurt. Niet alleen de leeftijd van je MacBook speelt daarbij mee, maar ook de complexiteit van de reparatie.

Voorbereiden op een MacBook reparatie

Als je van plan bent je MacBook voor reparatie in te leveren, dan moet je een paar dingen doen:

  • Maak een backup van je MacBook met Time Machine of software van derden.
  • Maak een extra account, zodat het reparatiebedrijf toegang heeft tot het systeem, zonder jouw persoonlijke data te zien.

Heeft een reparatiebedrijf toegang tot mijn gegevens?

Als je een MacBook inlevert voor reparatie, dan moet je vaak ook de inloggegevens overhandigen. Dat is vaak ongewenst, want daarmee geef je een externe partij ook volledige toegang tot je schijven, zelfs als deze met FileVault zijn versleuteld. Dat betekent ook dat iemand in je Dropbox- en iCloud-opslag kan kijken en wachtwoorden uit 1Password en LastPass kan achterhalen.

Het meest veilige wat je zou kunnen doen is een backup maken en de schijven veilig wissen, zodat er geen persoonlijke informatie meer te achterhalen valt. Dat is wel een hoop gedoe. Je kunt wel een apart account geven die je ‘Genius Bar’ noemt, maar als je die admin-rechten geeft voor testen en diagnose, dan kan dit account toch toegang krijgen tot alle bestanden op je schijven. Het kost wel iets meer moeite, maar de mogelijkheid is er.

Bij SSD’s is er nog een extra probleem: door de manier waarop SSD’s werken kun je niet alle data veilig eraf wissen. Het is daarom beter om altijd FileVault in te schakelen. De versleutelde data zijn alleen te herstellen als je de sleutel hebt. Na het wissen zijn de gegevens dus niet meer terug te halen. Wil je volledige zekerheid dan zul je dus de schijf moeten wissen en macOS opnieuw moeten installeren.

Stuur je een MacBook op voor reparatie, dan kun je natuurlijk niet even de schijf verwijderen en er vanuit gaan dat Apple een tijdelijke andere schijf erin zet. Meerdere backups, het volledig formatteren van de schrijf zonder FileVault en na ontvangst van je gerepareerde MacBook de data terugzetten naar een FileVault-versleutelde schijf is dan de juiste oplossing.

Zo kies je een goed reparatiebedrijf voor je MacBook

Bij het kiezen van een MacBook reparateur is het belangrijk of er originele onderdelen worden gebruikt. Die zijn wat duurder, maar beter van kwaliteit en bij zo’n dure MacBook eigenlijk onmisbaar. Ook moet je informeren of je garantie krijgt op de reparatie. Mocht na een paar dagen blijken dat de MacBook nog steeds niet goed functioneert of opeens andere defecten vertoont, dan kun je ermee terug gaan. Bij goedkope MacBook-reparatiebedrijven krijg je geen garantie en worden er niet-officiële onderdelen gebruikt. Vraag vooral ook hoe zo’n bedrijf aan de onderdelen komt, want een partij kan wel zéggen dat ze originele onderdelen gebruiken, maar je wilt natuurlijk zekerheid dat het echt zo is. Wil je zeker weten dat je kwaliteit krijgt, dan kun je beter bij een bedrijf met een goede reputatie aankloppen.

Goede MacBook-reparatie voor weinig?

Regelmatig krijgen we de vraag of we een adresje weten voor een goedkope MacBook reparatie. Liefst vrijwel gratis als vriendendienst, door iemand die meteen tijd heeft, met originele onderdelen werkt en alle diploma’s heeft. Helaas, zo’n reparatiebedrijf zijn we nog niet tegengekomen. Zoals met veel dingen: je krijgt de kwaliteit waarvoor je betaalt.

Wel zijn er manieren om de reparatie goedkoper te maken:

  • Kiezen voor niet-originele onderdelen. Voor sommige onderdelen zoals het scherm wil je het liefst originele onderdelen, maar er zijn ook MacBook-onderdelen waarbij het niet zo nauw erop aankomt. Gebruik je bijvoorbeeld de microfoon van je MacBook nauwelijks, dan ben je prima af met een third party-microfoon. Kijk wat je nodig hebt en op welke onderdelen je kunt besparen. Bij cruciale onderdelen die altijd goed moeten functioneren kies je liever voor origineel.
  • Zelf repareren. Als je handig bent kun je proberen de kapotte MacBook zelf te repareren. Er zijn op internet allerlei workshops te vinden hoe je bijvoorbeeld een dode pixel kunt proberen aan te pakken. Ook kalibreren van de MacBook-accu kun je prima zelf doen, zonder dat er een schroevendraaier aan te pas komt en zonder dat je schade kunt aanrichten. Dit kan natuurlijk alleen als je weet wat het probleem is. Je zult dan zelf de diagnose moeten stellen.

MacBook-reparatie bij je verzekering

Heb je een MacBook-verzekering of valt de MacBook bijvoorbeeld onder een elektronica- of kostbaarhedenverzekering, dan kan de schade soms gedekt zijn. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar om de schade te melden en te kijken in hoeverre er dekking is. Soms is ook eigen schade en diefstal gedekt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2018