9,7 inch iPad 2017 kopen

De nieuwe 9,7-inch iPad van 2017 past misschien wel beter bij je, dan je denkt. Is goedkoop ook duurkoop? In onze review lees je over al onze ervaringen met dit goedkopere instapmodel.

iPad 2017 review Prijs (vanaf €409,-)

Review iPad 2017

Apple zit met een dilemma: iPads hebben een zo lange levensduur, dat mensen ze meer dan vijf jaar blijven gebruiken. De iPads raken verouderd en worden steeds trager, maar mensen weigeren te upgraden omdat een nieuw model zo prijzig is. Met de nieuwe 9,7-inch iPad 2017 probeert Apple dat op te lossen. Dit is de iPad die een grote groep gebruikers van het eerste uur moet verleiden om toch eens over te stappen naar een nieuw model. Met een lage instapprijs van €409 en wat interne vernieuwingen levert dat eigenlijk een best aantrekkelijke nieuwe iPad op. In deze review lees je onze ervaringen met de nieuwe 9,7-inch iPad.


Tekst: Gonny van der Zwaag
Getest model: 128GB iPad 2017 zilver met 4G-functie

iPad 2017 review: Hallo-opstartscherm

De iPad 2017 is eigenlijk de vijfde generatie, als je de tussentijdse iPad Air-modellen niet meetelt. Vergeleken met de iPad 4 en oudere modellen ga je er zeker op vooruit en dat is precies de doelgroep die Apple hiermee wil aanspreken. Niet de early adopters, maar mensen die al een aantal jaren een iPad gebruiken en merken dat het apparaat traag wordt. Die mensen zitten helemaal niet op een nieuwe iPad van 700 euro te wachten, maar zijn wel te verleiden met een prijs rond de 400 euro.

Dit is geen superlichte Air, geen professionele Pro, maar een iPad voor gewone gebruikers. Veel nieuwe functies zitten er dan ook niet in. Nee, het gaat bij de 9,7-inch iPad 2017 om iets heel anders: deze tablet bevat alle aantrekkelijke eigenschappen van eerdere modellen voor een veel lagere prijs. Daarmee ben je in één keer weer bij, voor een sympathieke prijs.

Het grootste pluspunt is dan ook het prijskaartje. Het lost alle problemen op waar eigenaren van oudere iPads over klagen: te weinig opslag, te trage processor, te weinig compatibele apps, geen iOS-updates meer voor beschikbaar. Met de iPad 2017 ben je weer up-to-date en kun je weer een jaartje of vier, vijf vooruit. Deze iPad past misschien wel beter bij je, dan je denkt.

De nieuwe iPad is geen superlichte Air, geen professionele Pro, maar een tablet voor iedereenTweet it

Stel dat je nog een iPad 2 hebt, een model dat destijds vrij veel is verkocht en sinds iOS 9.3.5 geen updates meer krijg. Wat krijg je dan extra als je nu gaat overstappen naar de iPad van 2017?

 • Een veel betere batterijduur (je huidige batterij loopt waarschijnlijk op z’n laatste benen).
 • Vier maal zoveel werkgeheugen (dus veel sneller)
 • Een veel scherper en helderder retinascherm.
 • Twee keer zoveel opslagruimte.
 • De nieuwste iOS-versie 10.3 met functies als Night Shift.
 • iOS-updates voor de komende vier, vijf jaar.
 • iOS-multitasking: meerdere apps naast elkaar
 • Een veel lichter apparaat (het verschil is 136 gram).
 • En dat alles voor een prijs die lager ligt dan je in 2011 voor je iPad 2 betaalde.

iPad 2017 review: ligt makkelijk in de hand

Intro: de iPad voor mensen die tot nu toe niet wilden upgraden

Eigenlijk zou je de iPad 2017 kunnen beschouwen als de tegenhanger van de iPhone SE. Redelijk recente technologie maar voor een veel sympathieker prijskaartje. Dat er op een aantal punten wat compromissen zijn gemaakt, is niet erg. Het zorgt ervoor dat de belangrijkste doelstelling is gehaald: een lage prijs. Mensen die zich eerder lieten verleiden tot een goedkope tablet uit de supermarkt of drogisterij gaan bij de nieuwe iPad hopelijk achter hun oren krabben: voor iets meer hebben ze een iPad, een tablet die de komende jaren regelmatig updates krijgt en waarop je alle recente apps kunt installeren.

Met een prijs van €409 is dit een tablet die bijna iedereen zich kan veroorloven en die bovendien ideaal is voor scholen, bedrijven en andere organisaties. Dat deze nieuwe iPad gewoon ‘iPad’ heet, onderstreept nog eens wat Apple ermee wil zeggen: dit is de tablet voor iedereen. In vergelijking met de 9,7-inch iPad Pro, die alweer een jaar geleden verscheen, heeft deze nieuwe iPad geen Smart Connector, werkt niet met de Apple Pencil en heeft geen True Tone-scherm. Dit is het instapmodel, waar de dure extra’s van zijn afgestript. Wat ons betreft blijft er nog meer dan genoeg over om van een echte iPad te spreken. De dual-core A9-processor is snel, het retinascherm is binnenshuis prachtig en de behuizing is lichter dan de oudere modellen (iPad 4 en eerder).

Bekijk ook

True Tone-display: zo werkt Apple's schermtechniek voor betere kleuren

True Tone is een schermtechniek van Apple, waarmee de kleuren op het scherm er altijd goed uitzien, omdat dit aangepast wordt aan omgevingslicht. Op welke toestellen is True Tone beschikbaar en hoe werkt het precies?

Deze iPad is dan ook niet gericht op iCulture-lezers die al een paar iPads hebben versleten en tegenwoordig met een iPad Pro rondlopen. Nee, de doelgroep is veel groter en gevarieerder: er zijn nog steeds mensen die voor het eerst een tablet aanschaffen en er is een behoorlijke groep mensen die hun verouderde iPad eigenlijk al hadden willen vervangen, maar tegen de prijs aanhikten. Voor de gemiddelde consument is dit een prima apparaat. Waarschijnlijk zullen er meer van verkocht worden dan van elke andere iPad die Apple eerder uitbracht. De vernieuwingen zitten in de iPad Pro, maar de meeste consumenten willen gewoon een goed apparaat waarop ze kunnen internetten, video’s kijken en een spelletje doen. Niet iedereen is met 3D-computermodellen en 4K-video bezig.

iPad 2017 vs iPad Pro

Specs: een geslaagde mix

Eén van de grootste verbeteringen van deze nieuwe 9,7-inch iPad is dat Apple stopt met 16GB opslag. Het instapmodel heeft nu 32GB en dat is een prima hoeveelheid voor mensen die daadwerkelijk iets met hun tablet willen doen. Daarnaast is er een versie van 128GB, voor mensen die echt veel opslag nodig hebben. Voor gewone gebruikers die een aardige videocollectie willen meenemen is 32GB ruim voldoende.

Een van de grootste verbeteringen van de nieuwe 9,7-inch iPad is dat Apple stopt met 16GB opslagTweet it

De vorm en afmetingen zijn gelijk aan de iPad Air. Heb je nog een oud hoesje liggen van dit eerdere model, dan zal het meestal wel passen. Alleen bij nauwsluitende plastic hoezen kan het soms wat knellen. Hoesjes zijn er genoeg voor deze modellen, dus mocht je er eentje zoeken dan zijn ze relatief goedkoop te vinden. Een iets ruimer zittend model met rits past altijd en ook de Smart Covers kun je hergebruiken. De magneten zitten op dezelfde plek. De speakergaatjes zijn iets verschoven, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

De nieuwe iPad is 240mm lang, 169,5mm breed en is 7,5mm dik. Hij weegt 469 gram als je voor het model met alleen Wi-Fi kiest en 478 gram voor het model met 4G. Het is nogal een verschil met de eerste generatie iPad, die 680 gram op de weegschaal aanwijst.

Zowel het formaat als het gewicht van deze nieuwe iPad zijn vergelijkbaar met de iPad Air uit 2013. Langere tijd vasthouden terwijl je een film kijkt is niet vermoeiend. Vergelijk je het met de iPad Air 2, dan valt op dat deze een wat oudere processor (A8X) heeft terwijl je bij de nieuwe iPad een A9-processor krijgt. Wat performance betreft hoef je je dus niet druk te maken. De iPad Air 2 was destijds voor elke denkbare toepassing snel genoeg, dus bij deze nieuwe iPad hoef je je daarover ook geen zorgen te maken.

Hieronder hebben we enkele belangrijke eigenschappen op een rijtje gezet:

 • Prijs: vanaf €409
 • Schermformaat: 9,7-inch 2048 x 1536 pixels
 • Schermtechnologie: LCD, vetafstotende coating, niet gelamineerd
 • Processor: Apple A9
 • Opslag: 32GB of 128GB
 • Besturingssysteem: iOS 10.3 (en toekomstige updates voor minimaal drie, vier jaar)
 • Camera: achterkant 8 megapixel, voorkant 1,2 megapixel
 • Speakers: twee stereospeakers aan de onderkant
 • Touch ID: aanwezig
 • Smart Connector: niet aanwezig
 • Ondersteuning voor Smart Pencil: niet aanwezig
 • Draadloze functies: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, 4G

Hoe kan deze iPad zo goedkoop zijn? Eigenlijk heel simpel: Apple heeft een mix van oud en nieuw gekozen. Het fysieke uiterlijk en sommige onderdelen grijpen terug op de iPad Air, maar tegelijk hebben ze nieuwe onderdelen toegepast om te zorgen dat het aan de huidige eisen voldoet. Er zijn zo weinig uiterlijke verschillen tussen de iPads dat niemand zal zien dat jij het ‘goedkope model’ hebt. Zo houden ze de mogelijkheid om ook duurdere modellen met extra functies te verkopen. Je moet ze echt naast elkaar zien om de iPad, Air en Pro van elkaar te onderscheiden.

Niemand ziet bij de 2017-iPad dat jij het 'goedkope' model hebt.Tweet it

Design: niks mis mee

Er valt eigenlijk weinig negatiefs op te merken over het uiterlijk van deze iPad. Het ziet eruit als een iPad, zoals we die al jaren kennen. Dat we hier met een goedkopere uitvoering te maken hebben, is op geen enkele manier te merken. De constructie is ook bij dit model robuust en met aandacht voor detail. Alle naadjes sluiten perfect op elkaar aan, er rammelt niets en het apparaat zelf ligt stevig in de hand, zonder dat het te zwaar wordt.

De nieuwe iPad is ietsje dikker en zwaarder dan de iPad Air 2 die hij vervangt en er mist wat geavanceerde schermtechnologie, maar voor de rest is dit gewoon een kwalitatief goed aanvoelende iPad. De behuizing is net als voorheen gemaakt van aluminium en glas. Er is dus niet beknibbeld op materialen. Je kunt kiezen uit zilver, spacegrijs en goud – geen roségoud, dat Apple toch meer als een extraatje voor de luxere modellen lijkt te beschouwen. Ook is er geen gitzwart, matzwart of rood, de kleuren die exclusief zijn voor de iPhone 7. Da’s vervelend voor mensen die het liefst de kleuren van hun Apple-spullen op elkaar afstemmen, maar geen dealbreaker.

iPad 2017 review: achterkant van de iPad

Qua uiterlijk is alles vertrouwd: een 9,7-inch retinascherm met 2048 x 1536 pixels en een pixeldichtheid van 264ppi. De beeldverhouding is 4:3. Dit model heeft de bekende brede schermrand (bezel) zodat je het makkelijk kunt vasthouden. Toekomstige modellen zouden wel eens over een smallere bezel kunnen beschikken.

Boven het scherm vind je de 720p FaceTime HD-camera en aan de bovenkant vind je een 3,5mm koptelefoonaansluiting en een aan/uitknop. Onder het scherm zie je de vingerafdruklezer (Touch ID) en de fysieke thuisknop, vlakbij de Lightning-aansluiting waarmee je je iPad oplaadt en data uitwisselt met de computer. Dat er niets nieuws te ontdekken valt aan het uiterlijk zal voor veel mensen geen probleem zijn. Je koopt deze iPad vanwege de prijs, omdat je een goede en betrouwbare iPad wilt, niet vanwege vernieuwingen in het uiterlijk.

Wat je mist is de Smart Connector aan de zijkant, die je wel op de iPad Pro vindt. Daarmee kun je speciale toetsenbordhoezen aansluiten. Maar geen nood: deze iPad werkt met alle denkbare Bluetooth toetsenbordhoezen en er is ruime keuze op dat gebied. Er zijn trouwens bar weinig accessoires voor de Smart Connector verschenen, dus zo heel veel mis je niet.

Op de achterkant van de iPad is het spiegelende Apple-logo zichtbaar, met bij de 4G-modellen een kunststof strip voor de antennes. Ook aan de achterkant: de flitser met cameralens, die niet uitsteekt. Er zitten alleen speakergaatjes aan de onderkant van de nieuwe iPad, dus bij video’s kijken in landschapsweergave hoor je het geluid van één kant. Net als bij de iPad Air 1 en 2 het geval was.

Wat ons verder nog opviel is dat de mute/rotatieknop aan de zijkant ontbreekt. Die zat nog wel op de iPad Air 1, maar verdween met de komst van de iPad Air 2.

Scherm: de meeste compromissen

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: het scherm van de nieuwe iPad is niet zo goed als die van de iPad Air 2 en de 9,7-inch iPad Pro. Al bij het uitpakken hoor je het verschil als je op het scherm tikt: het klinkt doffer. Dat komt omdat er een luchtlaag zit tussen het lcd-paneel en de glasplaat. Nieuwere modellen zoals de iPad Air 2 en iPad Pro hebben een gelamineerd scherm, waardoor de lagen dichter tegen elkaar aan zitten en er veel minder het effect van een klankkast optreedt. Bij iPads met niet-gelamineerd scherm heb je het gevoel dat je vinger dichter bij het scherm komt. De snelheid waarmee de schermen op aanrakingen reageren is gelukkig wel hetzelfde.

Op het scherm van de iPad 2017 is het meest beknibbeld.Tweet it

iPad 2017 review: scherm buitenshuis

Niet dat het meteen een dealbreaker is, want Apple is nog maar kortgeleden overgestapt op de gelamineerde schermen en we zijn nu vooral verwend geraakt omdat we weten dat het beter kan. Bij de iPad 2017 valt veel meer op dat je door een glasplaat naar het scherm kijkt. De kleuren zijn daardoor wat minder levendig en het contrast is iets minder goed, ook al is het kleurbereik bij dit scherm groter (daarover later meer).

We hoorden bij de aankondiging al dat de iPad 2017 geen anti-reflectieve coating heeft en dat heeft gevolgen voor gebruik buitenshuis: het spiegelt wat meer. Ben je van plan om de iPad vooral thuis op de bank te gebruiken (dat zou wel eens voor een vrij grote groep mensen kunnen gelden) dan heb je er weinig last van. Maar het is goed om je te realiseren dat het scherm eigenlijk het grootste compromis is bij deze iPad.

Er zijn ook twee pluspunten: helderheid en kleurbereik. De helderheid van het scherm is met een maximale waarde van 520cd/m2 heel behoorlijk en is beter dan bij de iPad Air 1 (check ook even onderstaande tabel). De helderheid is met 500 nits beter dan die van eerdere modellen, die op 400 nits bleven steken.

Apple heeft niet gekozen voor een Wide Color-ondersteuning of een True Tone-display, zoals je in de 9,7-inch iPad Pro vindt. Dit zijn dure extra’s die vooral van pas komen voor (creatieve) professionals en voor mensen die langdurig naar het scherm moeten kijken. In onderstaande tabel kun je duidelijk zien dat de iPad 2017 een hoger percentage van sRGB afdekt dan de iPad Airs. Verder ondersteunt deze iPad gewoon Night Shift, de technologie waarbij het blauwe licht wordt gefilterd waardoor jij lekkerder slaapt.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek.

Vind je het scherm van je huidige iPad goed af te lezen, dan is dat ook bij deze nieuwe iPad het geval. Ga je upgraden van de iPad 2, dan ga je er alleen al vanwege het retinascherm met sprongen op vooruit.

Performance: vlot genoeg voor alles

In de iPad 2017 vind je dezelfde A9-chip die in de iPhone 6s en iPhone SE wordt gebruikt. Het is een dual-core CPU met een kloksnelheid van 1,8GHz, dus iets lager dan de 2,1GHz van de A9X in de 9,7-inch iPad Pro. Dat er verschil in prestaties is, is wel te verwachten: de A9 gebruikt een 64-bit memory bus, de A9X gebruikt 128-bit, dus alleen de datadoorvoer ligt al veel hoger. Verder heeft de A9X twee keer zoveel GPU-clusters als de A9, dus ook op grafisch gebied is er wel verschil. Dat blijkt ook uit de benchmarks die we met Geekbench 4 hebben uitgevoerd.

Vergeleken met de iPad Air 2 zijn de prestaties van de nieuwe 9,7-inch heel netjes, maar het kan natuurlijk niet tippen aan de iPad Pro. Dat is allemaal volgens verwachting. Alleen al de single core-score van de A9-chip is een stuk beter dan van de A8X-chip in de iPad Air 2. Alles gaat op de iPad 2017 net iets sneller en soepeler, als je de iPad Air 2 gewend was (en helemaal als je een veel oudere iPad hebt).

Voor Apple was het waarschijnlijk de goedkoopste oplossing om de A9-chip te gebruiken, die ze niet opnieuw heven te ontwerpen omdat ze dit type al in eerdere toestellen hebben gebruikt. Bovendien krijg je een redelijk recente processor, die ervoor zorgt dat je iPad ook de komende jaren nog vlot blijft aanvoelen.

Hieronder zie je de belangrijkste performance-eigenschappen van de modellen waarmee je de iPad 2017 het best kunt vergelijken:

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek.

Apple heeft bij de iPad 2017 gekozen voor 2GB RAM en dat is goed afgestemd op het beoogde gebruik van deze tablet. Typische gebruikers van de iPad 2017 gaan er niet meerdere RAW-foto’s of 4K-video’s gelijktijdig op bewerken. Je kunt gewoon multitasken en zonder vertraging tussen apps wisselen. Eigenlijk waren de iPads de afgelopen jaren al snel genoeg voor alle denkbare alledaagse toepassingen en daar zien we de komende tijd ook weinig verandering in komen – tenzij Apple met allerlei geavanceerde toepassingen zoals augmented reality en virtual reality op de proppen komt. De meeste iOS-apparaten die nu in gebruik zijn hebben 2GB werkgeheugen (of minder), dus je zit goed met de keuze van Apple voor 2GB. Apple heeft iOS helemaal geoptimaliseerd voor de hardware die ze gebruiken, dus de iPad voelt waarschijnlijk vlotter aan dan de tablets van andere merken. iOS is daarbij een groot pluspunt, want je hebt een gigantische keuze uit apps die speciaal voor de iPad zijn geoptimaliseerd en deze iPad 2017 heeft precies de gebruikelijke schermresolutie waar ontwikkelaars rekening mee houden.

Relatief nieuwe functies zoals Split View en Slide Over werken natuurlijk ook op deze iPad. Wat ontbreekt ondersteuning voor de Apple Pencil. Voor dat laatste is speciale schermtechnologie nodig en daardoor was de iPad onnodig duurder geworden. Wil je toch op het scherm van de nieuwe iPad tekenen of notities maken, dan kun je gebruik maken van allerlei tekenpennen zoals de Wacom Bamboo 3 of de Adonit Jot. Die werken wel iets minder prettig.

Wat de performance betreft is deze goedkopere iPad een flinke stap vooruit ten opzichte van de meeste eerdere modellen. In de Geekbench-test hebben we voor single core 2556 gemeten, een score die heel netjes tussen de iPad Air 2 (1789) en de iPad Pro (2948) in ligt, zoals te verwachten was. Bij de multi core-score van 4453 valt op dat het ook hier iets hoger ligt dan de iPad Air 2 (4066) en lager dan de iPad Pro (4812), maar het ligt niet ver uiteen.

iPad 2017 review: benchmark Geekbench 2

Als je nu nog steeds niet overtuigd bent om je trage iPad van de vierde generatie of eerder in te wisselen voor dit nieuwe model, weten wij het ook niet meer.

Als je nu nog steeds niet overtuigd bent om je trage iPad in te ruilen, weten wij het ook niet meerTweet it

Batterijduur: langer dan Apple belooft

Volgens Apple is de batterijduur van deze iPad hetzelfde gebleven ten opzichte van eerdere modellen. Toch mag je wel een iets langere gebruiksduur verwachten. Ten eerste heeft de iPad 2017 een grotere batterijcapaciteit (8610 mAh) dan de iPad Air 2 (7340 mAh). Ten tweede is de A9-processor nog net iets energiezuiniger dan eerdere generaties van de A-processor. Het is een raadsel waarom Apple toch vasthoudt aan de opgegeven batterijduur van 10 uur, want in onze metingen haalden we een veel langere gebruiksduur. Apple staat er bij de MacBooks om bekend dat ze de batterijduur vaak iets te voorzichtig inschatten en dat lijkt ook bij de iPads het geval.

Als je op de iPad 2017 een filmpje laat afspelen zonder draadloze functies, dan gaat de batterij ruim 14 uur mee. Bij de iPad Air en iPad Pro hebben we bij dezelfde schermhelderheid en instellingen rond de 12 uur, ook al belooft Apple ook bij deze modellen 10 uur. Schakel je 4G in, dan zal de batterij wel beduidend sneller leeg aan en kun je rekenen op Apple’s nieuwste iPad zo’n 12 uur videokijken.

Camera: goed genoeg

Als het om de camera gaat, dan is er weinig verschil met de iPad Air 2. We vinden dezelfde FaceTime- en iSight-camera’s in deze nieuwe iPad. Dat wil zeggen: een 8 megapixel iSight-camera met ƒ/2.4 diafragma aan de achterkant waarmee je video’s in een maximale kwaliteit van 1080p en 30 fps kunt filmen. Je kunt in veel gevallen dus beter je iPhone erbij pakken, die waarschijnlijk al beschikt over een 12 megapixel camera en in 4K-resolutie kan filmen. Vaak zitten daar ook nog allerlei extra’s op, zoals optische beeldstabilisatie. Voor een instapmodel is het echter prima. Veel mensen zullen er toch niet mee gaan fotograferen en filmen en nieuwere cameratechnologie had deze tablet onnodig duur gemaakt.

Aan de voorkant zit een wat magere 1,2 megapixel FaceTime-camera met ƒ/2.2 diafragma voor zelfportretten en FaceTime. Deze kan alleen in 720p filmen. Dat leek ons wat beperkt voor FaceTime, maar we hebben het even geprobeerd en eerlijk gezegd: het beeld is scherp genoeg. Zorg wel dat je goede verlichting hebt.

Zit er dan helemaal niets extra’s op? Toch wel: je kunt Live Photos maken van bijvoorbeeld sportwedstrijden, zodat er ook nog wat beweging in de foto zit. Bij daglicht zijn de iPad-camera’s prima, bijvoorbeeld om te facetimen en om je administratie in te scannen.

Positief is dat de cameralens niet uitsteekt. Hoewel Apple de 8 megapixel camera ook al in eerdere modellen zoals de iPad Air 2 heeft gebruikt, is er toch iets verbeterd dankzij de A9-processor die een verbeterde image signal processor levert. Je video’s zijn stabieler, er treedt minder ruis op en de kleuren zijn iets realistischer dan bij de eerdere toestellen, maar de verschillen zijn subtiel.

iPad 2017 review: vergelijking met iPad Pro

Touch ID: waardevolle toevoeging

Deze nieuwe iPad zal vooral gekocht worden voor mensen met een oudere iPad. Touch ID is dan een welkome toevoeging: eindelijk kun je de inhoud van je tablet beschermen, zonder steeds een pincode te hoeven invoeren. Ook handig als meerdere mensen in één huishouden de tablet wat minder frequent gebruiken. Zij hoeven alleen hun vinger te registreren en hoeven niet de zoveelste pincode te onthouden. Helaas heeft Apple (daar is ‘ie weer) nog steeds niet de mogelijkheid toegevoegd om meerdere accounts te maken. Dat gaat waarschijnlijk ook nooit gebeuren.

Speakers: goed voor een filmpje

De iPad 2017 heeft twee speakers, net zoals de iPad Air 2 had. Als je een oudere iPad had, ga je er flink op vooruit, maar de geluidservaring is niet zo goed als bij de iPad Pro, die maar liefst vier speakers heeft. Die vier speakers zijn vooral belangrijk als je de iPad dicht bij je gezicht houdt, zodat je een stereo-effect krijgt. Zet je de iPad op tafel om bijvoorbeeld een filmpje te kijken, dan werkt het uitstekend met twee speakers. Het zou raar zijn om in zo’n platte tablet de geluidskwaliteit van een Bose of Sonos te verwachten. Wil je dat wel, dan stream je het geluid gewoon naar een externe speaker via Bluetooth of AirPlay.

Opslag: kies uit 32GB of 128GB

Bij de instapmodellen heeft Apple een slimme keuze gemaakt door te stoppen met 16GB. Dat deden ze ook bij de vernieuwde iPhone SE, die naar 32GB en 128GB is gegaan. Hetzelfde geldt voor de iPad 2017: ook die kun je nu alleen in 32GB en 128GB krijgen. Dit is precies goed: mensen die het allergoedkoopste model met 32GB nemen, hoeven niet te schipperen met ruimte. En wil je toch meer, dan heb je met 128GB riant veel opslagruimte voor films en video’s. Je hebt alle ruimte om apps te installeren en je iPad op allerlei manieren te gebruiken, zonder dat je je druk hoeft te maken over gebrek aan ruimte.

iPad 2017 review in gebruik

Alternatieven voor de iPad 2017

Met het prijskaartje van €409 zijn er eigenlijk niet veel concurrenten voor de 9,7-inch iPad. Je zou de Samsung Galaxy Tab S2 kunnen overwegen; die heeft een beter Super AMOLED-scherm, maar draait wel op een wat oudere Android-versie met TouchWiz-interface. Bij de 9,7-inch iPad heb je de komende jaren steeds Apple’s nieuwste iOS-versie. Andere tablets zoals de Samsung Galaxy Tab S3 en de Surface zijn meer gericht op de concurrentie met de iPad Pro.

Je zou ook een (refurbished) iPad Air 2 kunnen overwegen als je je iPad buitenshuis wilt gebruiken en een iets beter afleesbaar scherm nodig hebt, maar dan mis je wel de snellere processor en de grotere batterij.

Wat goedkopere tablets van onbekendere merken betreft kun je het zo goedkoop maken als je wilt, maar je zit dan wel met een oudere Android-versie en een goedkoop ogende plastic tablet die geen updates meer krijgt. Als je je tablet vier tot vijf jaar (of misschien zelfs langer) wilt gebruiken is de iPad 2017 een betere aankoop.

Afwegingen en koopadvies

Voor wie? Nu je zo ver hebt gelezen, hoeven we vast niet meer te benadrukken dat de iPad 2017 vooral interessant is vanwege de prijs. Dit is de ideale tablet voor mensen die een goedkope iPad zoeken, voorzien van alle moderne gemakken. Je krijgt een kwalitatief goede Pad met retinascherm en de mogelijkheid om de nieuwste apps te installeren. De €280 extra voor iPad Pro-functies zoals de Apple Pencil en True Tone-kleuren wegen daar voor veel mensen waarschijnlijk niet tegenop.

Heb je een iPad waar je je aan ergert (opslagruimte. batterijduur, oude iOS-versie, te weinig geschikte apps) dan is dit de iPad die je moet hebben. iPads gaan jarenlang mee, maar op een gegeven moment is het toch echt tijd voor een nieuwe – en dan bedoelen we vooral de iPad 4 en ouder. Heb je een iPad Air of iPad Air 2, dan ga je er niet zoveel op vooruit. Zoek je een vervanger voor je laptop, dan past de iPad Pro beter bij je. Is de iPad voor jou meer een ‘apparaat voor erbij’ dan is deze perfect.

Heb je een iPad waar je je aan ergert, dan is dit de iPad die je moet hebben.Tweet it

Zelfs als je je iPad alleen maar gebruikt om te e-mailen, internetten en netflixen zul je merken dat dit model sneller is. Bijkomend voordeel is dat je geen beveiligingsrisico’s loopt en alle leuke nieuwe apps kunt proberen, omdat je de komende jaren steeds de nieuwste iOS-versie hebt.

Hoe goedkoop de iPad van 2017 is? Nou, dit model is goedkoper dan de eerste generatie iPad, die destijds 499 euro kostte. Latere modellen zoals de iPad Air 2 kostten ook €499. Tot nu toe was je op oudere modellen aangewezen als je iets goedkopers zocht. Met de iPad 2017 biedt Apple een geslaagde combinatie van oud en nieuw: de camera van de iPad Air 2, het scherm en de behuizing van de iPad Air 1 en de processor van de iPhone 6s. Voor €409 is dat een koopje.

Score

8.7

9,7-inch iPad 2017

9,7-inch iPad 2017

Voordelen +

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding, goedkoopste fullsize iPad
 • Geslaagde combinatie van oud en nieuw
 • Toekomstproof voor de komende vier jaar
 • Kan alles wat mensen van een iPad verwachten
 • Uitstekende performance, deze iPad is gewoon snel
 • Voldoende opslag
 • Betere batterijduur dan andere iPads

Nadelen -

 • Geen anti-reflectieve coating op het scherm
 • Luchtlaag tussen lcd en glasplaat, daardoor minder kleurig scherm
 • Iets dikker dan de iPad Air vanwege grotere batterij

Conclusie: de iPad voor iedereen

De iPad Pro is er voor creatieve professionals, de iPad 2017 voor alle andere gebruikers, en dat zal de overgrote meerderheid zijn. De iPad 2017 is een mix van oud en nieuw, waarbij Apple enkele lastige keuzes moest maken om de prijs laag te kunnen houden. Wat ons betreft hebben ze daarbij de juiste keuzes gemaakt. Vrijwel iedereen die nog een iPad 4 of ouder in gebruik heeft, gaat erop vooruit, zowel wat performance als gebruiksmogelijkheden betreft. Je bent met deze nieuwe iPad voor een scherpe prijs klaar voor de komende vier jaar: alle apps en functies die je op een iPad zou willen gebruiken, werken vlot. Dat Apple voor het design van de iPad Air heeft gekozen, zorgt ervoor dat er ruimte is voor een grotere batterij – ook iets waar niemand bezwaar tegen zal hebben. Het mooie is dat Apple niet heeft niet beknibbeld op materiaal of bouwkwaliteit, waardoor je je met deze iPad geen tweederangs gebruiker voelt. Alleen wat het scherm betreft zijn wat concessies gedaan, waardoor deze iPad iets minder geschikt is om buitenshuis te gebruiken.

"Je voelt je met deze iPad geen tweederangs gebruiker."

Voor mensen die zich ergeren aan hun verouderde, trage tablet is de iPad 2017 het ideale overstap- of instapmodel. Als je op het juiste moment zat te wachten om te upgraden is dit je kans om weer meerdere jaren vooruit te kunnen. Dit is de iPad voor iedereen.

iPad 2017 review: scherm binnenshuis

iPad 2017 kopen

De nieuwe 9,7-inch iPad 2017-editie is per direct verkrijgbaar voor €409. Dit is de prijs van het 32GB-model met alleen Wi-Fi.

Deze iPad is inmiddels al te vinden bij alle bekende winkelketens en online winkels, zoals de Apple Store en Media Markt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2018
Onderwerp
,