Nest Hello videodeurbel

Alles over Google Home en Google Nest: camera’s, rookmelder en meer

Google Home is het smart home-platform van Google. Onder de naam Google Nest vind je allerlei apparaten in de winkel, zoals een thermostaat, rookmelder, camera, deurbel en meer. In deze round-up hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet!

Alles over Google Home en Google Nest

Google brengt onder de merknaam Nest allerlei apparaten op de markt, die je kunt gebruiken voor het inrichten van je smart home. Het gaat om speakers, thermostaten, rookmelders, een deurbel en diverse camera’s. Vaak werken ze samen met de Google Assistent, maar de ondersteuning van andere smart home-protocollen is vaak beperkt. Zo werkt Google Nest niet samen met HomeWizard of met Apple HomeKit.

Maak je veel gebruik van Google-diensten, dan kan het zin hebben om voor Google Home te kiezen en je huist te vullen met Google Nest-producten.

Deze Google Nest-apparaten zijn verkrijgbaar:

Wat is Google Home?

Google Home is het smart home-platform van Google, dat wordt aangestuurd door de Google Assistent. Om ermee te kunnen werken heeft Google een serie ‘connected home’-producten uitgebracht. Onderdeel daarvan zijn de Google Nest Home-speakers, waarmee je allerlei taken kunt regelen. Je doet dit met (Nederlandse) spraakopdrachten, eventueel in combinatie met je iPhone of iPad. De speakers zijn een alternatief voor de HomePod, Apple’s Siri-speaker. Ben je benieuwd of Google Home geschikt is voor jouw huishouden en welke apparaten je in Nederland kunt gebruiken? In deze gids lees je alles!

Google Nest-speakers

Google brengt drie slimme speakers op de markt, die we in een apart artikel uitgebreid bespreken. Met de Google Nest-speakers kun je via de Google Assistent allerlei apparaten in huis bedienen, informatie opvragen en spraakopdrachten geven. Je kunt kiezen uit drie modellen:

  • Nest Mini
  • Nest Audio
  • Google Max

Bekijk ook

Google Nest-speakers: dit zijn de modellen van dit moment

Lees hier alles over de Google-speakers, zoals de Google Nest Mini en Nest Audio. Hiermee kun je spraakcommando's geven aan de Google Assistent. Welke Google Nest-speakers zijn verkrijgbaar, werkt het in het Nederlands en wat heb je eraan als iPhone-gebruiker? Dat bespreken we hier!

Google Nest Hub

Naast de speakers brengt Google ook de Nest Hub op de markt. Deze heeft als bijzonderheid dat er een schermpje in zit, dat je kunt gebruiken als digitaal fotolijstje. De Nest Hub is voorzien van een lichtsensor, die ervoor zorgt dat het scherm zich aanpast aan de hoeveelheid licht en de kleurtemperatuur in de kamer. Het scherm wordt automatisch gedimd als het donker wordt. Met de Google Assistent kun je honderden andere smart home-apparaten aansturen.

Google Nest Hub

Je kunt met je stem of via het touchscreen ook lampen, tv’s en camera’s bedienen, zonder dat je tussen apps hoeft te wisselen. Heb je een Nest Hello deurbel, dan kun je meteen op het scherm zien wie er voor de deur staat. Je kunt ook meekijken met een Nest Cam. Is de Hub niet in gebruik, dan wordt het een fotolijstje of een speaker voor muziek. Je kunt gratis luisteren naar YouTube Music met advertenties, of naar betaalde diensten zoals Spotify of YouTube Music Premium.

Je kunt met de Google Nest Hub niet videobellen, omdat er geen camera in zit. Dat kan wel met de Google Nest Hub Max, maar die is niet in Nederland verkrijgbaar.

Nest thermostaat: slimme thermostaat past zichzelf aan

De Nest Learning Thermostat is een kleine ronde thermostaat die zich automatisch aan kan passen op basis van je leefritme. Ga je elke avond rond middernacht naar bed, dan past de Nest-thermostaat zichzelf automatisch aan zodat de temperatuur tijdig lager gezet kan worden. Nest weet ook je locatie dankzij de Nest-app, zodat de thermostaat lager gezet kan worden als jij niet thuis bent.

Nest thermostat in de keuken

Van de duurdere Nest Learning Thermostaat zijn inmiddels drie generaties op de markt gekomen. De nieuwste generatie Nest Thermostaat werkt met OpenTherm, zodat hij beter functioneert in combinatie met Nederlandse cv-systemen. Je kunt bovendien kiezen uit meerdere afwerkingen, waaronder koper en zwart.

Dankzij de slimme thermostaat en de app kun je energie besparen. Een ander voordeel is dat je op afstand de temperatuur in huis kunt aflezen en kunt regelen. Doordat de Nest Thermostaat in verbinding staat met het Wi-Fi-netwerk in huis, kun je via de app de temperatuur instellen, ook als je niet thuis bent. Als je bijvoorbeeld thuis komt van een vakantie, kun je de temperatuur al instellen voordat je de voordeur opent. De Nest Thermostaat moet geïnstalleerd worden op je bestaande cv-ketel. Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook gecertificeerde Nest Pro-monteurs die de thermostaat voor jou komen installeren. Er zijn twee varianten beschikbaar.


Nest Protect: rook- en koolmonoxidemelder

De Nest Protect is een rook- en koolmonoxidemelder voor in huis. De melder geeft dus niet alleen een signaal bij rook, maar ook bij het giftige koolmonoxide. Je kunt de Nest Protect zowel aan het plafond hangen als ergens neerzetten, maar let wel op de aanbevelingen van de brandweer voor de meest ideale plaatsing, als je bijvoorbeeld een schuin dak hebt. Via gesproken waarschuwingen houdt de melder je op de hoogte van de situatie in huis.

nestprotect
De Nest Protect geeft een vriendelijke waarschuwing als er bijvoorbeeld in de keuken iets aanbrandt en slaat luid alarm als er in huis rook gesignaleerd wordt. De rookmelder geeft met duidelijke gesproken instructies aan wat er aan de hand is. Dit komt vooral van pas bij de signalering van het reukloze koolmonoxide. Deze giftige stof is niet waar te nemen, maar de Nest Protect geeft met een rood gekleurde ring aan dat er koolmonoxide waargenomen is. Bovendien heeft de melder een zogenaamde Stoomcontrole. Hierdoor gaat het alarm niet af als er stoom in de kamer hangt, bijvoorbeeld als je net een warme douche genomen hebt.

Via de Nest-app krijg je ook meldingen van de melder als je niet thuis bent. Hierdoor kun je ook op afstand je huis in de gaten houden of weet je dat alles op je vakantieadres nog dik in orde is. De Nest Protect werkt daarnaast samen met de Nest Thermostaat. Een cv-ketel kan koolmonoxide lekken en doordat de Nest Protect dit waarneemt, wordt een signaal naar de Nest Thermostaat gestuurd die het verwarmingssysteem direct uitschakelt.
De Nest Protect is beschikbaar in twee versies: met batterij- of netvoeding. Bij sommige winkels kun je er ook drie tegelijk kopen, waardoor je minder betaalt per rookmelder.


Nest Cam Indoor: beveiligingscamera voor in huis

Als je bang bent voor inbrekers, dan komt de Nest Cam Indoor goed van pas. Deze slimme camera plaats je eenvoudig in huis, zodat je via je iPhone, iPad of Apple TV de livebeelden in hoge kwaliteit kunt bekijken. Het enige wat je voor de Nest Cam nodig hebt, is een internetverbinding. De Nest Cam hoef je alleen van stroom te voorzien en te verbinden met je draadloze netwerk.

De Nest Cam Indoor kan zowel in lichte omgevingen als in het donker kijken. Dankzij de nachtmodus schakelt de Nest Cam Indoor automatisch over zodra het te donker wordt voor de gewone camera. Maar behalve het beeld kan de Nest Cam Indoor ook geluid opnemen dankzij de ingebouwde microfoon. Hierdoor kun je een dief niet alleen herkennen aan zijn uiterlijk, maar ook aan zijn stem. Het werkt echter ook de andere kant op, want in combinatie met de Nest-app kun je inbrekers afschrikken met de speaker die in de Nest Cam Indoor verwerkt zit. Of je gebruikt de camera als een soort intercom om mee te communiceren.

nest-cam-tafel

Met de Nest-app weet de Nest Cam altijd waar je bent. Zo stuurt hij je een melding van activiteiten als je niet thuis bent of je stelt een schema in wanneer de camera actief moet zijn. Je kunt de camera ook automatisch aanzetten zodra je het huis verlaat of uit laten schakelen zodra je weer een stap in huis gezet hebt. Bij de meldingen kan de camera onderscheid maken tussen personen en andere bewegingen, zodat je meteen weet als er serieuze paniek is.

Nest Cam IQ review

De Nest Cam Indoor is er in twee varianten: de standaard uitvoering en de Nest Cam IQ Indoor. De IQ-versie heeft een 4K-sensor en HDR, waardoor de beeldkwaliteit een stuk hoger ligt. Dit zie je vooral bij het inzoomen, omdat het beeld veel scherper blijft. Bovendien heeft de IQ-versie gezichtsherkenning en kan hij mensen en voorwerpen onderscheiden. Ook de luidspreker is van de Nest Cam IQ Indoor een stukje krachtiger.


Bekijk ook

Review Nest Cam IQ: veel nieuwe functies, maar de prijs vormt een struikelblok

Lees in onze Nest Cam IQ review over de nieuwste beveiligingscamera van Nest, met gezichtsherkenning, betere audio en slimme tracking. Hoe bevalt deze Nest Cam, die veel duurder is dan eerdere modellen?

Nest Cam Outdoor: beveiligingscamera voor buitenshuis

De Nest Cam Outdoor heeft exact dezelfde functies als de versie voor binnenshuis, maar is gemaakt om op een buitenmuur te hangen. De Nest Cam Outdoor is dan ook waterbestendig, zodat een flinke regenbui niet voor problemen zorgt. De camera wordt dankzij het stopcontact van stroom voorzien. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de camera met lege batterijen zit, maar het betekent echter wel dat je rekening moet houden met een makkelijk door te knippen kabel op je buitenmuur. Je kunt deze ook wegwerken door hem door de muur heen te trekken.

Net als bij de binnencamera kun je bij de Nest Cam Outdoor kiezen voor twee modellen. De IQ Outdoor heeft ook een 4K-sensor en HDR voor beter beeld en werkt ook met gezichtsherkenning. Dit voorkomt dat je een melding krijgt als je partner of kinderen in beeld zijn, omdat de camera weet dat ze geen vreemden zijn. De Nest Cam IQ Outdoor laat je tot twaalf keer inzoomen, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.

Nest Cam Outdoors in de regen


Bekijk ook

Review: Nest Cam Outdoor, de beveiligingscamera voor buitenshuis

De Nest Cam Outdoor is een stijlvolle beveiligingscamera voor buitenshuis. Hoe bevalt deze Nest voor je tuin, oprijlaan of balkon? Wij hebben 'm uitgebreid getest in onze review.

Nest Hello: deurbel met camera

De Nest Hello is een deurbel met ingebouwde camera. De deurbel kan beelden opnemen in HD en stuurt ook meldingen naar de app, zodat je precies weet wie er voor je deur staat. De Nest Hello heeft ook een ingebouwde intercom, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als er een postbode voor je deur staat terwijl je niet thuis bent. De deurbel kan zelfs in de nacht kijken dankzij het speciale nachtzicht.

Nest Hello deurbel.

De Nest Hello is verkrijgbaar bij de volgende winkels.

Works with Nest

Google bood voorheen ook het ‘Works with Nest’-programma aan, zodat hardwarefabrikanten en softwaremakers hun producten konden laten samenwerken met Nest. ‘Works with Nest’ is gestopt en opgevolgd door een soortgelijk programma, ‘Works with Google Assistant’. Dit is anders van opzet, omdat Google maar een beperkt aantal partners toelaat en strenger is geworden met het uitwisselen van data met externe partners. De samenwerking tussen Nest en accessoires van merken als Siemens, Bosch, Logitech, Crestron en Withings zal daardoor niet meer goed werken.

Wil je Nest laten samenwerken met andere oplossingen zoals HomeKit, dan ben je vaak aangewezen op HomeBridge of apparaten zoals Homey (€299).

Bekijk ook

Haal met Homebridge meer uit HomeKit en Siri

Met HomeBridge en een Raspberry Pi 3 kun je apparaten die normaal niet met HomeKit werken toch geschikt maken. Dit artikel helpt je op weg met HomeBridge.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home