Twitter Fleets

Tijd om te gaan? Met deze Twitter-alternatieven wordt het weer gezellig

Ben je helemaal klaar met Twitter? Kijk dan eens naar deze alternatieven, waarmee je ook in contact blijft met gelijkgestemden en kunt praten over onderwerpen die jou bezighouden. Bijna allemaal hebben ze apps voor iPhone en iPad!

Alternatieven voor Twitter: deze raden wij aan

Door de onrust bij Twitter zijn veel mensen op zoek naar een alternatief. Er zijn in de loop van de jaren al heel wat Twitter-alternatieven verschenen, waaronder Ello, Dropon, Peach en App.net. Zij haalden het niet, maar er zijn genoeg apps en platformen die wél de moeite waard zijn en waar je gelijkgestemden kunt vinden voor een goed gesprek. Ben je Twitter zat en zoek je een leukere plek om je dagelijkse nieuws te halen? Probeer dan eens deze! We denken dat doorsnee gebruikers het meeste zullen hebben aan platformen die al wat langer populair waren, zoals Reddit en Discord. Ze zijn wat anders van opzet, maar bieden wel een gevoel van community. Zoek je wat meer een Twitter-alternatief, dan is Mastodon de belangrijkste speler van dit moment.

Mastodon

We waren al in 2017 enthousiast over Mastodon en noemden het een “snelgroeiend alternatief voor Twitter”. Het heeft wat tijd geduurd, maar het sociale netwerk lijkt nu toch echt door te breken tot een grotere groep gebruikers. Mastodon is in feite een open source-variant van Twitter, dat op vrijwel dezelfde manier werkt. Je stuurt berichtjes de wereld in die op de tijdlijn van anderen verschijnen. Jij volgt de mensen die je interessant vindt en je kunt reageren op de berichten van anderen. Omdat de dienst in Duitsland is gevestigd heb je te maken met Europese privacyregels.

Uiteraard vind je iCulture ook op Mastodon, zelfs al sinds 2017! Volg ons via @iCulture@mastodon.social.

Mastodon is het sociale netwerk dat nog het meest op Twitter lijkt. Het is decentraal en heeft geen groot techbedrijf als eigenaar. Ook is er geen reclame, tracking of invloed door algoritmes. Je kunt profielen maken, foto’s en video’s uploaden en berichten tot 500 karakters publiceren. Er is een tijdlijn-weergave, je kunt ‘retweeten’ met boosts en je kunt berichten ‘liken’. Verder heb je polls, hashtags en trending topics vinden. Mastodon is vanwege het decentrale karakter geen enkele website, maar kan beter worden gezien als een groep communities die met elkaar verbonden zijn en die elk worden beheerd door verschillende mensen of organisaties. Je moet je bij één van deze communities aansluiten om mee te doen met Mastodon. Dit geeft je bovendien de mogelijkheid om met gebruikers van andere communities in interactie te gaan. Ook kun je op een later moment van groep wisselen. De app is beschikbaar op Android en iOS, web en er zijn diverse third party-apps voor Mastodon.

Bekijk ook

De beste Mastodon-apps voor iPhone, iPad en Mac: Ivory nu ook op de Mac

Gebruikers ontvluchten op grote schaal Twitter. Het meest voor de hand is dan Mastodon, een open source Twitter-alternatief. Maar welke apps heb je nodig om Mastodon goed te kunnen gebruiken? Er waren al heel veel apps en er komen nog meer aan.

Reddit

Reddit is niet helemaal gelijk aan Twitter, maar helpt je wel om mensen te vinden die in dezelfde onderwerpen geïnteresseerd zijn. Je komt in contact met mensen die over een specifiek thema willen praten, in de vorm van subreddits. Zo zijn er subreddits voor r/Apple en r/AppleWatch. Maar je vindt er ook algemenere onderwerpen. Het ziet er vrij simpel uit, met veel tekst en weinig afbeeldingen. Ook kun je een 1-op-1 gesprek met iemand voeren. Reddit is sinds de oprichting in 2005 regelmatig in het nieuws geweest vanwege aanstootgevend materiaal en haatberichten. De dienst is een voorstander van free speech, al wordt er de afgelopen jaren wel iets meer gedaan aan contentmoderatie. Lees ook onze pagina over Reddit op je iPhone en iPad gebruiken. Ben je niet tevreden over de standaard Reddit-app, dan is Apollo een goed alternatief.

Bekijk ook

Reddit op iPhone en iPad: veel third party-apps werken niet meer

Wil je de sociale nieuwsite Reddit op de iPhone of iPad gebruiken? Met de officiële Reddit-app of de (mobiele) website heb je allerlei mogelijkheden om bovenop het nieuws te zitten.

CounterSocial

Counter Social is een no-nonsense alternatief voor Twitter. Je kunt berichten van maximaal 500 karakters posten en je hebt niet te maken met reclame, bots en trollen dankzij het ‘zero tolerance’-beleid van deze dienst. Er zitten wat unieke functies in, zoals het luisteren naar radiofrequenties voor noodmeldingen. Met CoSocial kun je een privé conferentiegesprek starten, vergelijkbaar met Zoom. Om op de hoogte te blijven zijn er COSO-groepen. Dit zijn communities op basis van onderwerp, waar je je bij kunt aansluiten.

Bluesky

Deze kende je wellicht nog niet. En dat kan kloppen, want het is het toekomstige sociale netwerk van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Bluesky begon in 2019 als onderdeel van Twitter, maar toen Dorsey opstapte nam hij Bluesky mee. Het als Mastodon is er sprake van een decentraal systeem, waarbij gebruikers de controle houden over hun eigen data en de algoritmes. Bijzonder is dat Bluesky belooft dat je account mee te nemen is naar andere sociale netwerken. Je neemt dan je volledige gepubliceerde content mee.

Bluesky staat los van Twitter en heeft niet de verplichting om winst te maken. Ook heeft Twitter geen controlerende zeggenschap. De app moet eind van het jaar beschikbaar komen. Inmiddels hebben al 30.000 mensen zich aangemeld voor de wachtlijst en er is een app in betafase, die nu getest wordt.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Hive Social

Hive is een snelgroeiend Twitter-alternatief, dat inmiddels de grens van 1 miljoen gebruikers is gepasseerd. Hier geen wachtrijen, maar meteen aanmelden voor een nieuw account met gebruik van Sign in with Apple. Hive is opgericht in 2019 bij de toen 22-jarige Kassandra Pop. Het is niet direct een Twitter-kloon maar eentje eigenschappen van verschillende sociale netwerken combineert en vooral op Generatie Z is gericht. Verder is Hive veel minder gebaseerd op een tijdlijn. Je kunt interesses ontdekken binnen verschillende communities, zoals Tech, Travel en Art. Hier kun je content delen en commentaar geven op berichten van anderen. Aan de hand van hashtags kun je verder inzoomen op een bepaald onderwerp.

Hive Social app

De app is simpel in gebruik en overzichtelijk. Met tabbladen, een Discover-sectie, profielinformatie en notificaties. In het midden is een knop aanwezig om een nieuw bericht te maken. Je volgt mensen en hoeft elkaar niet terug te volgen. Tegen betaling kun je meer favoriete muziek op je profiel zetten.

Post

Een relatief nieuw alternatief voor Twitter, gemaakt door de voormalige CEO van Waze. Post moet zorgen dat de vroegere sfeer van Twitter terugkomt en is veel gemakkelijker in gebruik dan Mastondon, de vaak genoemde optie. Noam Bardin wil met Post een omgeving creëren waar op normale toon gediscussieerd kan worden over ideeën, waar je kunt leren van experts en waar mensen vrij hun mening kwijt kunnen. En ja, voor een beetje lol is er ook wel ruimte. Bardin leidde Waze de afgelopen 12 jaar en stopte in 2021. Sindsdien is hij met Post bezig.

Je kunt berichten posten van elke gewenste lengte, met commentaar, likes, shares en reposts. Omdat de berichten wat langer kunnen zijn, is het minder makkelijk snel door te scrollen. Je kunt makers ook een fooi geven. Er is helaas wel een lange wachtlijst voor Post. Je dit heeft ermee te maken dat functies gaandeweg worden uitgerold en de systemen niet meteen moeten crashen.

Aanschuiven in de wachtrij kan hier.

Discord

Discord is ontstaan vanuit de gamewereld. Een groep rondom een bepaald thema wordt een ‘server’ genoemd. Hier vind je een community van mensen die in dezelfde onderwerpen zijn geïnteresseerd. Dat hoeft overigens niets met games te maken te hebben. Er zijn ook Discord-servers over Apple Watch-bandjes en K-pop. Nadeel is dat je als gebruiker maar aan 100 servers kan meedoen en dat elke server is beperkt tot 250.000 gebruikers. Op verzoek kan een server groter worden, maar het heeft niet het open karakter dat je van Twitter gewend bent. Uiteindelijk zit je vooral in je eigen bubbel.

Meer Twitter-alternatieven

  • Substack (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.4+) - Zoek je het meer in serieus nieuws, dan is Substack misschien iets voor jou. In een lange uitleg vertellen de initiatiefnemers waarom ze ermee zijn begonnen.
  • TikTok (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Met TikTok kun je alle kanten op: van mensen die een leuk dansje imiteren tot mensen die hun dagelijkse nieuws op TikTok halen. Misschien niet de meest betrouwbare nieuwsbron, maar ja… er zijn ook mensen die al jaren hun dagelijkse nieuws op Facebook halen. Dus waarom niet hier?
  • Clubhouse (Gratis, iPhone, iOS 15.0+) - Als je de zelfbenoemde goeroes weet te vermijden kan Clubhouse (ja, ze bestaan nog steeds!) een leuke app zijn om naar gebabbel te luisteren of zelf mee te doen.
  • Tumblr – Cultuur, kunst, chaos (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.2+) - Tumblr bestaat al zo lang als Twitter. Je kunt berichten met plaatjes posten en in discussie gaan met anderen. Er staat reclame op, maar je kunt dit afkopen voor $5 per maand.
  • Cohost: Deze dienst bevindt zich nog in betafase, maar je kunt al wel meedoen. Dit is een dienst zonder reclame, waarbij je kunt betalen voor extra functies zoals het uploaden van grotere afbeeldingen. Je krijgt een chronologische feed te zien van berichten.
  • WT.Social: WikiTribue Social of kortweg WT.Social zegt dat het een niet-toxisch social media-platform wil zijn en een plek waar de adverteerders het niet voor het zeggen hebben. Je data wordt niet verkocht. Het is in 2019 bedacht door Wikipedia-medeoprichter Jimmy Wales. De inkomsten komen uit donaties. Je kunt meedoen aan subwiki’s in de stijl van Reddit.
  • Medium: Read & Write Stories (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Gaat het je vooral om meningen en interessante verhalen lezen, probeer dan eens Medium. Hier publiceert bijvoorbeeld de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo zijn wat langere analyses.
  • Wil je nieuws volgen, kijk dan ook eens naar onze round-up van de beste RSS-apps.
  • Blijf je liever in je eigen bubbel, kijk dan eens naar chatapps zoals WhatsApp, Telegram en Signal. Je kunt groepen vormen waarin je de laatste nieuwtjes uit de showbizz, de Formule 1 of wat ook maar je interesses zijn, kunt uitwisselen. Hou je het liever veilig, dan hebben we een lijst met de beste chatapps met encryptie.

Wil je bij Twitter blijven hangen, maar vind je de app helemaal niets? Dan hebben we ook een lijst voor je met de beste Twitter-apps voor de iPhone en natuurlijk hebben we ook een lijst met Twitter-apps voor de Mac.

Bekijk ook

De beste Twitter-apps voor iPhone en iPad (voor zolang het duurt)

Je tweets en Twitter-tijdlijn kun je met allerlei Twitter-apps voor iOS bekijken. In deze applijst laten we de beste Twitter-apps voor iPhone en iPad zien. Wat hebben ze te bieden aan extra functies?