Netflix cloud gaming via computer en tv

Netflix-games straks ook op Mac en tv’s speelbaar (maar de Apple TV doet nog niet mee)

Gebruik je iPhone als gamecontroller
Streamingdienst Netflix heeft onlangs een eigen gamecontroller-app uitgebracht, zodat je je iPhone kan gebruiken voor het spelen van games op de tv en meer. Het streamen van games via Netflix is nu ook aangekondigd, maar als Apple-gebruiker zijn de mogelijkheden beperkt.

Update 14 augustus 2023: Netflix heeft nu aangekondigd dat gebruikers binnenkort games kunnen streamen op hun pc, Mac en tv’s. Op de Mac speel je games via de browser, waarbij je een muis en toetsenbord kan gebruiken. Ondersteuning voor tv’s vereist de Netflix Game Controller-app, waarmee je van je iPhone een (virtuele) gamecontroller maakt. Wil je Netflix-games spelen op een tv, dan heb je een Amazon Fire TV, Chromecast met Google TV, LG-tv, Nvidia Shield TV, Roku-apparaat, Samsung Smart-tv of Walmart ONN nodig. Opvallende afwezige in dit rijtje is de Apple TV.

Netflix games streamen op Mac, pc en tv

Het is geen verrassing dat games streamen via Neflix op de tv via een Apple TV niet mogelijk wordt. In de App Store zijn gamestreamingdiensten niet toegestaan, omdat elke game apart als download aangeboden moet worden in de App Store. Eén app waar vanuit je meerdere games kunt streamen, zijn tegen Apple’s App Store-regels. Bovendien mist de Apple TV-versie vaker functies bij Netflix. Zo was lange tijd de versie van Netflix met reclame niet op de Apple TV beschikbaar.

Netflix cloud gaming via computer en tv

De eerste games die via computer en tv’s speelbaar worden, zijn Oxenfree en Molehew’s Mining Adventure. Netflix start met een betatest voor een beperkt aantal gebruikers in Canada en het Verenigd Koninkrijk. Wanneer het in Nederland en België beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Update 9 augustus 2023: Netflix heeft de daad bij het (onuitgesproken) woord gevoegd en een gamecontroller-app uitgebracht. Onder de naam Netflix Game Controller kun je hem vinden in de App Store. De app is nog niet vertaald naar het Nederlands en op dit moment kun je er ook eigenlijk nog niets mee. Dat komt omdat de eerste Netflix-game voor het grote scherm nog moet verschijnen. In de App Store staat wel al een screenshot met daarop een joystick en X Y A B knoppen in een horizontale verhouding.

Netflix Game Controller maakt niet duidelijk over het platform waarop de game moet draaien. De instructies luiden: “To begin, choose a game on your TV and follow the directions to connect.” Verder wordt aangegeven dat Netflix Games nog in beta is en dat op dit moment niet ieder apparaat wordt ondersteund.

Het is opvallend dat de nieuwe app nu al uitgebracht is. Netflix heeft namelijk nog helemaal geen games die geschikt zijn om te spelen op de televisie. Mogelijk verschijnen de eerste games alsnog binnenkort, nu je de iPhone als controller kan gebruiken. Sinds enige tijd kun je wel via Netflix games spelen op je iPhone. Vermoedelijk wordt een aantal van die games geschikt gemaakt voor het spelen op de tv, al is dus nog onduidelijk via welke platformen dat straks kan.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 30 maart

iPhone als controller voor Netflix-games

Netflix gaf onlangs aan dat de games “speelbaar moeten zijn op elk Netflix-apparaat dat je hebt”. Daar valt ook de iPhone onder, zo meldt Bloomberg. Speurneus Steve Moser heeft daadwerkelijk bewijs in handen: in de iOS-app is code te vinden met de volgende tekst: “A game on your TV needs a controller to play. Do you want to use this phone as a game controller?” De huidige Netflix-games zijn alleen speelbaar op iOS- en Android-toestellen, niet op laptops of tv-schermen.

Netflix startte eind 2021 met mobiele games en heeft nu 55 stuks uitgebracht. Er staan nog eens 40 op de lijst om dit jaar te worden uitgebracht. Door de games met de iPhone te bedienen voorkomt Netflix dat ze een eigen gamecontroller moeten uitbrengen. Google deed dat eerder met de inmiddels opgedoekte Stadia-dienst.

Netflix Games gestart

Maar er zijn betere oplossingen. Zo zijn Apple Arcade-games speelbaar met gamecontrollers van Xbox, PlayStation en Nintendo Switch, die veel mensen toch al in huis hebben liggen en die makkelijk te bedienen fysieke knoppen hebben. Toch heeft Apple ook wel eens voor de minst handige weg gekozen, door je de Apple TV-afstandsbediening te laten gebruiken voor het spelen van games op de Apple TV.

Netflix Games lijkt wel een beetje op Apple Arcade. De belangrijkste verschillen zijn het kleinere aanbod en dat je er niets extra voor hoeft te betalen. Apple Arcade kost je €4,99 per maand en is inbegrepen bij de verschillende bundels van Apple One. Netflix is overigens ook bezig om een cloudgaming-dienst op te tuigen, waarbij de iPhone mogelijk ook van pas komt. In 2022 meldde Netflix nog dat er serieus aan werd gewerkt.

Bekijk ook

Netflix Games van start gegaan op iPhone en iPad

Netflix is begonnen met Netflix Games voor iOS. Een week na de start op Android kun je nu ook de games downloaden op je iPhone of iPad, maar je moet er wel Netflix-abonnee voor zijn.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.