AirPort Express

Speakers draadloos maken: dit zijn je alternatieven voor de AirPort Express

Te veel mogeljikheden om op te sommen
Met de AirPort Express kun (kon) je hifi-stereosystemen en speakers draadloos maken. Nu Apple is gestopt met de AirPorts zoek je misschien naar een alternatief voor de AirPort Express. Hoe kun je alsnog bestaande speakers draadloos maken, en vooral: geschikt voor AirPlay. Wij noemen een aantal opties, met en zonder AirPlay-functionaliteit.

Speakers draadloos maken

Je wilt je bestaande speakers of een hifi stereosysteem vanaf je iPhone of Mac bedienen. Of het nu gaat om een los systeem of een multiroom-systeem (muziek in meerdere kamers tegelijk), er is altijd wel een oplossing te verzinnen om er draadloos muziek naartoe te streamen. De ene oplossing zal beter op jouw situatie aansluiten dan de andere, dus denk vooral zelf goed na wat je wil.
Dit zijn enkele bruikbare opties:


Er is nog veel meer dan we hier kunnen noemen…
Er zijn talloze ontvangers, apps en apparaatjes die je kunnen helpen om je speakers draadloos te maken, te veel om hier allemaal op te noemen. En ja, ondanks dit uitgebreide overzicht zullen we er vast nog wel een paar zijn vergeten. Kijk bij de fabrikant van je eigen speakersysteem of ze misschien een kastje hebben uitgebracht waarmee je de speakers draadloos kunt maken.

Hou er verder rekening mee dat niet alles met Apple Music werkt. Zo kun je geen Apple Music streamen naar een Chromecast Audio. Daarom kunnen we ook niet de meest optimale oplossing aanwijzen, omdat dit helemaal afhangt van de vraag welke muziekdienst je gebruikt, of je een lokale muziekbibliotheek wilt gebruiken en welke audiokwaliteit de muziek is. Het heeft geen zin om een heel dure oplossing aan te schaffen (bijvoorbeeld een van de duurdere Yamaha MultiCast-modellen van 600 euro) als je alleen maar krakkemikkige mp3’tjes wilt afspelen. Terwijl dat wél zin kan hebben als je muziekkenner bent.

Hoe zit het met audiokwaliteit?
Bovenstaande oplossingen zijn niet allemaal geschikt als je lossless muziek in de hoogst mogelijke kwaliteit wil luisteren. In dat geval zullen muziekkenners vaak kiezen voor een bedrade oplossing.

Ook belangrijk om te weten is dat streamen via Bluetooth een lagere audiokwaliteit kan opleveren dan je met AirPort Express had. AirPlay streamt de muziek namelijk met een lossless codec (Apple Lossless) op cd-kwaliteit van 44KHz 16-bit. Dit is beter dan de lossy compressie van Bluetooth.

#1 Airfoil

Airfoil van Rogue Amoeba is een van de beste software-oplossingen om je speakers draadloos te maken. Je streamt het audiosignaal naar een speaker, computer, Chromecast of Apple-apparaat zoals een Apple TV. Dit is ideaal voor mensen die hun muziek vooral op de computer hebben staan. Wil je die muziek op de speakers in de woonkamer afspelen, dan wil je daarvoor liever geen kabel door de kamer laten lopen. Met Airfoil gaat dat makkelijker.

Airfoil Mac

De software zorgt dat de audio-uitvoer van je computer draadloos naar een ander apparaat wordt gestuurd. Dat kan overigens ook een AirPort Express zijn, maar meestal zal het een Apple TV of soortgelijk apparaat zijn. Wil je streamen naar een speaker, dan zal deze wel draadloos toegankelijk moeten zijn. Je kunt dit doen door er bijvoorbeeld een Bluetooth-ontvanger of Chromecast op aan te sluiten (zie verderop).

De muziek wordt synchroon afgespeeld, zodat je geen vertraging hoort. Op deze manier kun je ook een multiroom systeem maken. Omgekeerd kan trouwens ook: met Airfoil kun je muziek van de iPhone of iPad naar een Mac sturen. De software werkt bovendien samen met de HomePod.

Airfoil is beschikbaar voor Mac en Windows via de website van de ontwikkelaar

#2 Apple TV 2/3

Heb je een oudere Apple TV (generatie 2 of 3), dan kun je deze via de optische ingang ook gebruiken om je stereosysteem of speaker aan te sluiten. Check even welk Apple TV-model jij hebt om te weten of dit mogelijk is. Op de nieuwere modellen Apple TV 4 en Apple TV 4K is geen optische audio-ingang meer aanwezig. Ook zul je op de Apple TV’s (ongeacht het model) geen AUX-aansluiting aantreffen. Heb je het werkend, dan kun je vanaf je Mac, iPhone of iPad muziek streamen naar de Apple TV en de aangesloten speaker. De Apple TV 2 en Apple TV 3 zijn niet meer verkrijgbaar, dus zoek er eentje in het tweedehands circuit.

Bekijk ook

Welke Apple TV heb ik? Zo herken je Apple TV-modellen

Weet je niet precies welke Apple TV je hebt? In dit overzicht lees je welke Apple TV-modellen er allemaal zijn en laten we je zien hoe je Apple TV-modellen kunt herkennen, bijvoorbeeld aan eigenschappen of modelnummers. Check op deze pagina alle verschillende modellen van de Apple TV.

#3 Chromecast Audio

Voor sommige mensen is het misschien vloeken in de kerk, maar Google maakt een prima accessoire om je bestaande speakers draadloos te maken: de Chromecast Audio. Die werkt echter niet met Apple Music, maar wel met diverse andere streaming audiodiensten.

Voor €40 is je speaker voortaan draadloos te gebruiken. Je steekt de Chromecast Audio in de AUX-ingang van je speaker of stereosysteem. Let wel op dat je de audio-versie koopt, niet de bijna identiek uitziende Chromecast voor het streamen van video.

De Chromecast Audio is overal verkrijgbaar voor €40, o.a. bij Bol.com en Coolblue

Leestip: Chromecast gebruiken met iPhone en iPad

#4 Bose SoundTouch

Heb je Bose-luidsprekers en wil je ze draadloos kunnen aansturen, dan is er de Bose SoundTouch Adapter (meer info). Daarmee stream je muziek via je Wi-Fi-netwerk of vanaf Bluetooth-apparaten. Je kunt je systeem uitbreiden met andere SoundTouch-speakers, bijvoorbeeld een SoundTouch 10 speaker in de keuken of een SoundTouch 20 speaker in de slaapkamer. Alle benodigde kabels krijg je meegeleverd. Via de bijbehorende SoundTouch-app stream je alle muziek, ook via muziekdiensten zoals Spotify, internetradiozenders en lokaal opgeslagen muziek.

Bose Soundtouch-adapter

De adapter heeft drie veelvoorkomende ingangen (optisch, AUX en RCA) dus alle apparaten die hiermee werken kun je aansluiten en draadloos maken. Dit geldt ook voor een home-cinemasysteem of een luidsprekerdock. Veel Bose-systemen zijn uiteraard compatibel, waaronder de SoundDock- en SoundLink-producten. Het draadloze bereik is ca. 9 meter.

De Bose SoundTouch Adapter vind je bij Bol.com en Coolblue

#5 Sonos Connect

Met Sonos Connect kun je je audio-apparatuur of home cinemasysteem draadloos maken. Je hebt daarbij de keuze uit een Connect of Connect:Amp. In tegenstelling tot andere systemen werkt dit niet met Bluetooth, maar met Wi-Fi.

Sonos Connect

Een Sonos Connect maakt je bestaande apparatuur geschikt voor het streamen van muziek. Heb je al een versterkte audiostereo, dan kies je de Connect. Deze is voorzien van analoge (RCA), optische en digitale coax-uitgang. Heb je favoriete speakers, zonder dat daar een hifi-installatie aan vast zit? Dan heb je een Connect:Amp nodig. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken voor bedrade speakersystemen die in de muur of het plafond zijn weggewerkt, maar ook voor de speakers op je boekenplank of op je terras.

Bekijk de Sonos Connect en Connect:Amp (bij Coolblue)

Bekijk ook

Sonos: alles over dit multiroom speakersysteem voor je huis

Sonos maakt speakers om in het hele huis muziek te luisteren. Lees hier alles over het multiroom speakersysteem van Sonos: welke Sonos-modellen zijn er verkrijgbaar, hoe werkt het en wat zijn de prijzen? Hier lees je alles!

#6 Teufel Connector (Raumfeld)

De Teufel Connector is vergelijkbaar met de hierboven genoemde Sonos Connect. Je kunt hiermee je stereo-installatie of home cinema geschikt maken voor streaming audio, zodat je muziek uit je netwerk in hoge kwaliteit kunt streamen. Op het kastje staat de merknaam Raumfeld, de netwerkdivisie van Teufel.

Teufel Connect bovenkant

Je hifi-installatie verbind je op die manier met internet. Het werkt met YouTube, Spotify, TuneIn, Soundcloud en je eigen muziekverzameling. Je sluit de Teufel Connector met een kabel aan op je versterker, AV-receiver, soundbar of andere muziekbron (het hoeft dus niet een apparaat van Teufel zelf te zijn). Je kunt er zelfs een platenspeler op aansluiten om naar je Raumfeld- of Teufel-speakers te streamen.

Teufel Connect achterkant

Er hoort een Raumfeld-app voor iOS en Android bij om het geheel te bedienen. Hiermee kun je aangeven dat je op meerdere speakers naar hetzelfde nummer of verschillende nummers wilt luisteren. De speakers die je via de app bedient moeten dus wel van Raumfeld/Teufel zijn.

Bekijk de Teufel Connector: via de fabrikant

#7 Yamaha MusicCast

Gebruik je Yamaha, dan kun je kiezen voor MusicCast, volgens de fabrikant “een nieuwe revolutie in netwerkaudio”. Je bedient al je apparaten vanuit een app, waarbij je een soundbar, draadloze speaker, AV-receiver of hifi-stereo kunt combineren. Je hebt hiervoor de Yamaha WXAD-10 nodig, een soort adapter waarmee je van elk (oud of nieuw) audiosysteem een MusicCast-systeem. Dit werkt via een analoge ingang.

Yamaha WXAD-10

De Yamaha WXAD-10 is dus een soort alternatief voor Google’s Chromecast Audio, al is ‘ie met een prijs van 150 wel een stuk duurder. MusicCast dateert al uit 2003, in een tijd dat er nog niet over multiroom systemen werd gesproken. Inmiddels is de techniek in bijna alle producten te vinden, van stand-alone luidsprekers en soundbars tot AV-receivers. Via Bluetooth of AirPlay stream je muziek naar het audiosysteem via apps als Spotify of Tidal, zelfs in hoge resolutie audio.

Deze wat duurdere oplossing is dus vooral bedoeld voor mensen die subliem geluid willen en niet per se de goedkoopste oplossing zoeken.

Bekijk de Yamaha WXAD-10 MusicCast, o.a. via Coolblue

#8 Raspberry Pi

Ben je handig, dan zou je als AiPort Express-alternatief ook zelf een oplossing kunnen bouwen op basis van een Raspberry Pi. Je sluit de Raspberry Pi aan op je versterker en speakers, maar je moet wel zorgen dat je een USB-geluidskaart of HDMI-aansluiting gebruikt voor voldoende audiokwaliteit. Voor de software kon je gebruik maken van Shairport, maar dit wordt niet meer ondersteund. Gebruik in plaats daarvan ShairPort-Sync of ga zelf op zoek naar geschikte software. Verder heb je een Raspberry Pi 2 of v3, microSD-kaart, speakers en AirPlay-apparaat nodig. Uiteraard is een werkende internetverbinding ook noodzakelijk. De Volumio-shop heeft allerlei componenten voor audioliefhebbers bij elkaar gesprokkeld.

Je kunt ook voor ‘gemak’ gaan en de speciale HifiBerry kopen, die je in Nederland gewoon aan kunt schaffen. De HifiBerry is een speciale versie van de RaspBerry Pi met DAC (digital audio converter) en wordt meestal geleverd met het zojuist ook al genoemde Volumio. Dat bestaat uit een Debian-versie (waar je verder niets van ziet) en een webinterface voor je muziek en instellingen.

Bekijk de Raspberry Pi 3 B+, o.a. bij Coolblue of specifiek de HifiBerry bij SOS Solutions.

#9 Amazon Echo Dot

De Amazon Echo’s hebben een AUX-aansluiting waarmee je deze slimme speakers op een stereo of op ander speakers kan aansluiten. De goedkoopste oplossing is de Echo Dot, die je voor 60 euro in de winkel vindt. Dit is de internationale uitvoering, die ook in Nederland wordt ondersteund. Overigens moet je de spraakopdrachten nog wel in het Engels geven.

Bekijk de Amazon Echo Dot: ca. 60 euro bij Amazon

https://www.iculture.nl/nieuws/amazon-alexa-nederlandse-app-store/

#10 AirPlay-speakers

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je huidige speakers te vervangen door AirPlay-speakers. Daarvoor kun je bij verschillende fabrikanten terecht, onder andere Libratone, Naim, Bowers & Wilkins, Marshall, Sony, Yamaha, Bang & Olufsen en vele andere. Kies bij voorbaat een merk dat ondersteuning voor AirPlay 2 krijgt, dan kun je er meteen een paar jaar mee vooruit.

Bekijk de AirPlay-speakers van diverse merken

Bluetooth- en Wi-Fi-speakers

Vind je de AirPlay-speakers toch wat prijzig, dan zou je ook kunnen kiezen voor Bluetooth-speakers. Zeker als je minder waarde hecht aan extreem hoge audiokwaliteit zijn Bluetooth-speakers prima geschikt. Bekende merken zijn Bose, JBL en Sony. Zoals we al aan het begin van dit artikel zeiden: streamen via Bluetooth levert een mindere audiokwaliteit op dan met AirPlay. Dit komt door de lossy compressie van Bluetooth. Voor betere audiokwaliteit kies je een Bluetooth-speaker die AptX ondersteunt, maar dan moeten de andere apparaten die je gebruikt daar natuurlijk ook geschikt voor zijn.

Bekijk Bluetooth-speakers: vanaf ca. 20 euro

Bose Soundlink Revolve

Daarnaast zijn Wi-Fi-speakers een optie als alternatief voor AirPort Express. Bekende merken zijn Sonos, Harman Kardon en Denon. Soms hebben ze extra’s, zoals ondersteuning voor Spotify Connect en AirPlay. Als je toch veel geld aan zo’n speaker uitgeeft en fervent Apple-gebruiker bent, kun je het beste meteen voor een model kiezen dat nu al AirPlay 2 ondersteunt.

Bekijk Wi-Fi-speakers: vanaf ca. 120 euro

#11 Bluetooth-receiver

Wil je je huidige speaker of muziekinstallatie gebruiken, dan kun je ook nog kiezen voor een Bluetooth-receiver. Dit is een kastje dat je bijvoorbeeld via de AUX-ingang aansluit. Voor deze Bluetooth-ontvangers geldt hetzelfde als voor Bluetooth-speakers: de muziekweergave is goed genoeg voor een doorsnee gebruiker, maar niet voor een audioliefhebber.

Belkin Bluetooth-muziekontvanger

Er zijn meerdere aanbieders, bijvoorbeeld:

#12 AirPort Express blijven gebruiken

Dat Apple nu stopt met de AirPorts wil niet zeggen dat jij ook meteen de stekker eruit moet trekken. Apple heeft als beleid dat ze producten nog tot 5 jaar na de laatste productiedatum blijven ondersteunen. Je kunt dus nog 5 jaar voor support bij de Apple Store terecht en er zullen hopelijk ook nog updates uitkomen (al is de laatste software-update alweer even geleden). Als je tevreden bent met je huidige set-up heb je 5 jaar de tijd om langzamerhand over een andere oplossing na te denken.

AirPort Express AirPlay 2

Wil je nu nog een AirPort Express kopen, dan kan dat (bij Coolblue of of bij Apple zelf) maar besef wel dat je met een product te maken hebt dat langzamerhand gaat verdwijnen. En waarschijnlijk zijn er goedkopere AirPort Express-alternatieven.

Bekijk ook

Apple AirPort: alles over de verschillende AirPorts van Apple

Apple AirPorts zijn routers die je kunt gebruiken om je Wi-Fi-bereik in huis te vergroten. In dit artikel leggen we uit welke modellen AirPorts er zijn, wat de verschillen zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Apple heeft aangegeven met de AirPorts te zullen stoppen. Is het dan nog verstandig een AirPort te kopen?

Aanbevolen door onze lezers
Deze suggesties werden ingestuurd door iCulture-lezers:

  • Gramofon (€65): een Wi-Fi-kastje voor je hifisysteem dat met Spotify, Napster, TuneIn en andere streaming muziekdiensten werkt.
  • iEAST Audiocast (€40)

Er zijn nog véél meer alternatieven te verzinnen. We hebben hierboven de belangrijkste richtingen genoemd waarin je je oplossing kunt zoeken. Heb je een oplossing die je mede-iCulture-lezers zeker moeten overwegen? Meld het dan via onderstaande link!