Relevance: iPhone-app leert welke tweets en Facebook-posts je wil lezen

Relevance is een nieuws-app voor de iPhone en iPod touch waarmee je zelf kan aangeven welke Twitter- en Facebook-berichten je interessant vindt, bewust en onbewust. De app trekt lering uit je selectie en verwijdert zo ruis.

Relevance iPhone iPod touch slimme timeline lezerFacebook doet het, de nieuws-app News.me doet het, Google doet het. Op basis van je gebruik van de diensten, kijken ze naar de informatie die je interessant vindt om te bepalen wat ze de volgende keer moeten laten zien. De methodes waarmee ze dat bepalen, zijn echter wat troebel. Relevance is een nieuwe iPhone-app die leert welke berichten uit je Twitter-timeline en Facebook-nieuwsfeed belangrijk voor je zijn. De toepassing haalt op die manier de ruis uit je sociale netwerken en legt ook keurig uit hoe die beslissingen tot stand komen.


Relevance berichten die je interessant vindtHet is de bedoeling dat je Facebook en/ of Twitter aan Relevance koppelt, zodat de app de berichten van beide netwerken kan tonen. Dat doet het op een virtuele stapel papiertjes, waarbij je elk vel uit beeld kan vegen om het volgende bericht te zien. De stapel bestaat uit berichten van beide netwerken door elkaar. De volgorde van plaatsing maakt daarbij niet zoveel uit: berichten van 22 minuten, een uur of 5 minuten geleden staan soms plots door elkaar. Met het ezelsoor rechtsonder kan je instellen hoe oud de oudste berichten mogen zijn, van 1 uur tot maximaal 7 dagen. Ook kan je aangeven hoeveel tijd je maximaal wilt kwijt zijn aan het lezen.

Daarmee is het algoritme waarmee de app ‘leert’ van je gedrag nog niet uitgelegd. Die valt wel te lezen in de App Store-omschrijving. Hij bestaat uit drie punten. Allereerst kijkt hij naar de overlap van personen tussen Twitter en Facebook: personen die je op beide netwerken volgt, vind je vermoedelijk erg interessant en daarom krijg je daarvan veel berichten te zien. Ten tweede kijkt de app naar de populariteit van de auteurs en het aantal retweets, likes en reacties op een bericht. De derde is afkomstig van de app zelf. De app kijkt welke berichten je overslaat en hoeveel tijd je besteedt aan bepaalde personen en berichten. Je kan het de app makkelijker maken door handmatig aan te geven of je meer of minder van een auteur wilt lezen, en of je een bericht later terug wilt zien of dat het saai is. Dat doe je door een bericht langzaam naar rechts te vegen. Voordat het velletje uit beeld is, zie je een balk met de opties daarvoor onderin. Het is helaas erg lastig om die knoppen te bedienen.

Relevance naar rechts slidenHet veegsysteem zorgt er ook voor dat je berichten die je al hebt gehad, niet nog eens kan terughalen. Irritant? Het is in ieder geval even wennen. De app doet ook een paar dingen erg goed: berichten worden snel geladen en links erin krijg je vaak meteen als preview onder het bericht te zien, waarbij je er maar op hoeft te tikken om ze, snel, volledig in beeld te krijgen. Met een balk naast het ezelsoortje onderin kan je Facebook-berichten overigens snel voorzien van een like of reactie. Ook kan je de reacties doorlezen en het bericht delen via e-mail of Twitter. Twitter-berichten kan je beantwoorden, retweeten en favorieten.

Binnenkort krijgt Relevance ook ondersteuning voor Google Reader, Tumblr en het in het Oosten snel oprukkende VKontakte. Het is te hopen dat daarmee ook het systeem voor feedback op de berichten beter bereikbaar is – voordat je handmatig je hele interesseveld verpest.

Downloaden: Relevance (gratis)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.