iPhone 6s op een stapel

Review iPhone 6s en iPhone 6s Plus

iCulture testte de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus. In deze review lees je onze ervaringen met de nieuwe toestellen. Is de iPhone 6s iets voor jou?

iPhone 6s review

Er is maar één ding veranderd: alles. Dat is de slogan waarmee Apple de iPhone 6s en iPhone 6s Plus aanprijst. Meestal moet je bij een s-model zoeken naar de verbeteringen, maar bij de iPhone 6s ligt het er dik bovenop… als je tenminste van technische verbeteringen houdt. Aan het uiterlijk lijkt op het eerste gezicht niet zoveel veranderd, op de kleur roségoud na. Wie beter kijkt, ontdekt zowel aan de binnenkant als de buitenkant allerlei kleine verbeteringen. Wij testten de 64GB iPhone 6s in roségoud en de 128GB iPhone 6s Plus in zilverkleur.

Tekst, review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). De test is uitgevoerd in oktober 2015 en beschrijft de situatie op dat moment. De toestellen zijn zelf aangeschaft.

Introductie

Vorig jaar moesten we nog wennen aan het grotere formaat van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Inmiddels zijn we eraan gewend en gebruikt bijna niemand meer de term phablet. Smartphones moeten een groot scherm hebben en het formaat van de iPhone 6s is daarbij precies goed om nog met één hand te bedienen.

iPhone 6s doosjes in hotellounge.

Zoals verwacht is er aan het uiterlijk van de iPhone 6s niet zoveel veranderd. De behuizing kan nog prima een extra ronde mee, qua snelheid hadden we ook geen klachten en het gaat dus vooral om verbeteringen en verfijningen. Net als iOS 9 trouwens, dat niet eens zoveel opvallende nieuwe features bevat, maar het gebruik prettiger maakt.

"Alles is erop vooruit gegaan, behalve de prijs."

Het is een cliché om te zeggen dat de iPhone 6s de beste smartphone is die Apple ooit gemaakt heeft, want dat verwacht je van een nieuw model. De verbeteringen zitten vooral aan de binnenkant, met een nieuwe A9-chip, verbeterde camera en touchscreen met 3D Touch.

Alles is erop vooruit gegaan, behalve de prijs. Al die vernieuwingen – en valutacorrectie – hebben ertoe geleid dat de iPhone 6s maar liefst 50 euro duurder is geworden dan z’n voorganger. De iPhone 6s Plus die we hebben getest loopt qua prijs op tot €1079 en dat is een wel heel fors bedrag voor een nieuwe telefoon. Voor veel mensen is dat een flinke hap uit het maandsalaris. Als het lukt om je oude toestel tweedehands te verkopen (wat bij de iPhone meestal nog een flink bedrag oplevert) is overstappen naar een nieuwe gelukkig nog haalbaar.

Doosjes van de iPhone 6s op tafel

Een s-model doet het altijd goed

De iPhone 6 was Apple’s bestverkochte iPhone aller tijden. Er is een kans dat de iPhone 6s dat record ondanks de hogere prijs gaat verbreken (op 27 oktober weten we meer, als Apple tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers hopelijk ook officiële verkoopcijfers bekendmaakt). Alleen Apple kan het zich veroorloven om absurd hoge prijzen te vragen voor smartphones en er ook nog miljoenen van te verkopen.

Dat het om s-modellen gaat, hoeft geen belemmering te zijn: juist die modellen blijken altijd erg populair bij consumenten ‘omdat je weet wat je krijgt’.

"Bij de iPhone s-modellen weet je wat je krijgt."

Persoonlijk houden we wel van de s-modellen. Ze hebben geen nieuw uiterlijk, maar de verbeteringen zijn interessanter, omdat ze veelal aan de binnenkant zitten. Tegelijk probeert Apple ook aan de buitenkant te laten zien dat er iets vernieuwd is. Twee jaar geleden was dat de Touch ID-vingerafdrukscanner die ondertussen gemeengoed is geworden. Dit jaar is 3D Touch de grote vernieuwing. Dankzij sensoren is het scherm in staat om te herkennen waar je op het scherm drukt en hoe hard. Daardoor zijn nieuwe bedieningsvormen mogelijk. Als steeds meer apps deze 3D Touch gaan ondersteunen, zul je zien dat je op deze manier veel sneller en efficiënter kunt werken. Verderop in deze review zullen we hier voorbeelden van geven.

"Er moet nog wel een reden zijn om later een iPhone 7, iPhone 7s en iPhone 8 te kopen."

Wat de iPhone 6s vooral goed laat zien, is dat we qua revolutionaire nieuwe functies in smartphones niet zoveel meer hoeven te verwachten. Het gaat vooral om verbetering van de basisfuncties, zoals schermbediening en foto’s maken. Apple houdt daarbij vaak ook nog wat verbeteringen achter de hand voor toekomstige toestellen, want er moet immers ook nog een reden zijn om later een iPhone 7, iPhone 7s en iPhone 8 te kopen. Draadloos opladen is een voorbeeld daarvan: nu al aanwezig in sommige Android-toestellen, maar Apple zal het waarschijnlijk gaan toepassen als de technologie en de markt er rijp voor is.

Wil je een iPhone die goed werkt, prettig in gebruik is en lang z’n waarde houdt, dan moet je de iPhone 6s hebben. Zeker als je een al wat oudere iPhone hebt is dit een zinvolle upgrade. Dezelfde kwaliteiten als de iPhone 6, maar alles is net iets beter. Voor mensen met een iPhone 6 vinden we dat er te weinig reden is om nu alweer te upgraden.

Hieronder lees je al onze ervaringen, na bijna 4 weken intensief gebruik van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Dubbelreview: iPhone 6s en iPhone 6s Plus

Vorig jaar verscheen er voor het eerst een Plus-model. Het is misschien wel tekenend dat we het nu al vanzelfsprekend vinden dat Apple dit jaar opnieuw een Plus-model uitbrengt. Toch hebben we het afgelopen jaar ook wel gemerkt dat er eigenlijk niet zoveel verschil is tussen de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Zo’n 95% van alle functies en eigenschappen is gelijk, alleen het formaat – en niet onbelangrijk- de batterijduur is anders. Vandaar dat we besloten hebben om dit jaar niet twee aparte reviews te maken, maar ze samen te bespreken. Dat heeft voor ons het voordeel dat we al onze energie kunnen steken in één goede, uitgebreide review. En het heeft voor jou als lezer het voordeel dat je niet twee keer een vrijwel gelijk verhaal hoeft te lezen. Er zou anders nogal wat dubbele informatie in staan: ervaringen met 3D Touch zijn op de iPhone 6s immers gelijk aan die op de iPhone 6s Plus.

Het grotere scherm, de langere batterijduur en de optische beeldstabilisatie van de camera zullen argumenten zijn om voor de grotere iPhone 6s Plus te kiezen. Daarnaast kun je bij de iPhone 6s Plus sommige apps in landschapsmodus gebruiken, terwijl dat op de iPhone 6s niet altijd mogelijk is. Als er extra mogelijkheden zijn voor de iPhone 6s Plus, benoemen we ze apart in deze review. Feit blijft dat er vooral veel overeenkomsten zijn. De iPhone 6s biedt voor veel mensen precies het juiste formaat en de iPhone 6s Plus voegt daar nog een paar extra’s aan toe: langere gebruiksduur, meer informatie op het scherm en nog betere foto’s en video’s. Als een functie op de iPhone 6s goed werkt, zal het op de iPhone 6s Plus alleen nog maar beter werken.

Doosjes van iPhone 6s en iPhone 6s op elkaar gestapeld

Design

Zelfde uiterlijk, nieuwe kleur

Het design van de iPhone 6s is precies hetzelfde als vorig jaar, inclusief de duidelijk herkenbare antennestrepen. De meest opvallende verandering is dat er nu een nieuw kleurtje beschikbaar is: naast spacegrijs, zilver en goud heeft Apple nu ook roségoud aan het assortiment toegevoegd. Verderop zul je zien dat ook de behuizing en het display van andere materialen zijn gemaakt. Dat heeft geen invloed gehad op het uiterlijk, maar wel op de eigenschappen: alles is steviger en voelt stroever aan.

Roségoud: het nieuwe goud

Het lijkt onbenullig, maar een nieuw kleurtje blijkt altijd een enorme impact te hebben. Twee jaar geleden was er een soortgelijke gekte rondom de goudkleurige iPhone 5s.

Bekijk ook

Kleur bekennen: dit zijn alle iPhone-kleuren van dit moment

De iPhone is in een breed scala aan kleuren verkrijgbaar. Welke kleur kies jij en waarmee moet je rekening houden? Wij helpen je met kiezen van de meest geschikte iPhone-kleur.
"Roségoud blijkt wonderbaarlijk goed aan te slaan bij mannen die voorheen zwoeren bij een spacegrijze iPhone."

Het enige wat Apple hoeft te doen is een opmerkelijke nieuwe kleur introduceren en iedereen praat erover. Roségoud blijkt wonderbaarlijk goed aan te slaan bij mannen die voorheen zwoeren bij een spacegrijze iPhone. We noemden het eerder al eens brosé: roségoud voor bro’s. Maar liefst 40 procent van de verkochte iPhone 6s-toestellen is roségoud, bleek uit een schatting.

Je ziet de invloed ook bij andere fabrikanten: bij Huawei, HTC en Pebble zag je meteen na de aankondiging van de roségouden Apple Watch (bijna een jaar geleden) al de eerste roségouden devices verschijnen. Bij Apple kun je je inmiddels omringen met allerlei spulletjes in roségoud: een iPhone, bijpassende dock en Apple Watch Sport, allemaal in dezelfde kleurtint. Het enige wat nog ontbreekt is een roségouden 12-inch MacBook, maar die zal ook wel niet lang op zich laten wachten.

Apple’s variant van roségoud lijkt meer op koperkleurig roze dan op champagneroze. De kleur varieert afhankelijk van het licht. Een iPhone in roségoud is de enige manier om aan anderen te laten zien: “Ik heb de nieuwste iPhone 6s!” Er zijn weinig mensen die dat willen toegeven, maar het speelt vaak onafhankelijk toch mee. Iedereen heeft tegenwoordig een iPhone, maar jij hebt het nieuwste van het nieuwste.

Eén ding moet ons nog wel van het hart: bij de roségouden iPhone is gekozen voor fel witte antennestrepen, terwijl ze op de zilverkleurige iPhone in een subtielere grijstint zijn. Die grijze variant hadden we op het roségouden toestel liever ook gezien. De antennestrepen zijn niet het mooiste onderdeel van de behuizing, dus we begrijpen eigenlijk niet waarom Apple ze nog wat extra wilde benadrukken.

"Jammer: te opvallend witte antennestrepen op de roségouden iPhone 6s."

Dááág bendgate!

Zoals verwacht is het uiterlijk van de iPhone 6s hetzelfde als die van de iPhone 6, met een afgerond scherm en een aluminium behuizing met ronde hoeken. Toch zijn er bij nadere bestudering wel verschillen. De behuizing is gemaakt van een nieuwere 7000 series aluminium-legering, versterkt met zink. Dit is hetzelfde materiaal dat Apple voor de Apple Watch Sport gebruikt. De nieuwe aluminiumsoort is een van de factoren waardoor de iPhone 6s iets zwaarder is geworden. Het moet ook voorkomen dat er weer discussies ontstaan rondom bendgate, waarbij toestellen krom zouden trekken als mensen erop gingen zitten. We konden bendgate gelukkig snel achter ons laten en het probleem lijkt inmiddels opgelost. Vlak na het verschijnen van de iPhone 6s verschenen al de eerste YouTube-video’s waaruit bleek dat het toestel niet buigt.

iPhone 6s rosegoud op doosje.

De afwerking van de iPhone 6s is net als voorheen van hoog niveau. Alle naden in de behuizing sluiten strak aan, de knoppen rammelen niet en de afgeronde hoeken zorgen ervoor dat het toestel lekker in de hand ligt. De ronding van het touchscreen is zo’n detail waar Apple bekend om staat: als je over het scherm veegt, stoot je nergens op een scherp randje.

"Je weet dat het scherm kapot is als het op de straatstenen valt."

In je hand voelt het toestel nog steeds hoogwaardig en tegelijk ook wat kwetsbaar aan. Je weet dat het scherm kapot is als het op de straatstenen valt. Gelukkig heeft Apple iets gedaan om dat te voorkomen: de nieuwe aluminiumsoort van de iPhone 6s voelt wat stroever aan, waardoor het toestel minder snel uit je handen glipt. De afwerking van het aluminium is bij de iPhone 6s iets stroever, wat ook goed nieuws is voor mensen die geen hoesje gebruiken.

Vertrouwd formaat, toch iets groter en zwaarder

We checkten op de iCulture-redactie of de iPhone 6s meteen te herkennen is aan het uiterlijk. We legden twee zilverkleurige iPhones met het scherm naar boven naast elkaar en zowaar: iedereen herkende het nieuwe toestel meteen, omdat de behuizing iets dikker is. Je zou denken dat het verschil in dikte van 0,2 mm niet met het blote oog te zien is, maar het lukte toch meteen om ze (na wat husselen) van elkaar te onderscheiden. De voorkant van de twee toestellen is exact gelijk. Aan de achterkant is de iPhone 6s meteen te herkennen aan het s-logo.

Ook zijn de nieuwe iPhones 0,2 mm langer en 0,1 mm breder. Dat zie je pas wanneer je de twee iPhones langs een plankje legt, zodat de onderkanten op één lijn liggen. Voor de meeste beschermhoesjes heeft dat geen effect. De tamelijk strak zittende lederen hoes van Apple past op beide generaties, iPhone 6 en iPhone 6s. We probeerden ook een aantal andere hoesjes, die zonder problemen op beide toestellen pasten. Bij een nauw passende batterijhoes zoals die van Mophie kun je wel tegen problemen aanlopen, waardoor het in- en uitschuiven wat moeizamer gaat. Dergelijke batterijhoezen waren vroeger heel populair, maar we zien ze de afgelopen tijd wat minder vaak. Misschien omdat mensen toch liever een reservebatterij hebben die meer dan twee generaties meegaat.

Afmetingen en gewicht iPhone 6s

Wat je duidelijk merkt als je de toestellen in de hand hebt, is dat de iPhone 6s zwaarder is geworden. Het scheelt ook nogal wat:

  • iPhone 6s: 14 gram zwaarder geworden, gewicht 143 gram
  • iPhone 6s Plus: 20 gram zwaarder geworden, gewicht 192 gram

We vinden het gewicht van de iPhone 6s Plus nu eigenlijk iets te zwaar, in situaties waarbij je bijvoorbeeld langdurig met één hand wilt filmen. Over filmen gesproken: de iPhone 6s heeft nog steeds een iets uitstekende camera. Bij de iPhone 6s levert dat nog steeds een wiebeleffect op, als je het toestel op een vlakke tafel legt. Bij de iPhone 6s Plus is het wiebeleffect iets minder, maar nog steeds aanwezig.

"We vinden het gewicht van de iPhone 6s Plus nu eigenlijk iets te zwaar."

Geen saffierglas, wel waterbestendiger

De cameralens is bedekt met een laagje saffierglas, dat de kans op krasjes moet verminderen. Apple heeft er niet voor gekozen om ook het display van de iPhone 6s zelf te voorzien van saffierglas. Vorig jaar werd daar nog regelmatig over gesproken, maar inmiddels is de discussie wat verstomd. We kennen eigenlijk weinig mensen die klagen over krassen op het glas, terwijl dat bij de iPhone 4-serie nog wel regelmatig voorkwam.

Op de achterkant van de iPhone 6-behuizing konden ook nog wel krassen ontstaan, bijvoorbeeld als je iPhone in contact kwam met sleutels. Hopelijk is 7000 series-aluminium ook krasbestendiger. In de periode dat we de toestellen hebben getest, zijn nog geen krassen ontstaan.

Alle aansluitingen, de Touch ID-knop en de knoppen aan de zijkant zitten nog steeds op dezelfde plaats, dus die zullen we niet stapsgewijs langslopen. Uit een recente teardown blijkt dat Apple de openingen rondom de knoppen en poorten heeft voorzien van siliconenrandjes, waardoor ze beter bestand zijn tegen binnendringend water. Een YouTube-filmpje wekte zelfs de indruk dat de iPhone 6s een uur lang in een schaal met water kan liggen, zonder zichtbare schade. Helemaal waterdicht is het toestel echter niet en dat belooft Apple ook niet. Je hoeft dus geen garantie te verwachten bij extreme waterschade. De betere waterbestendigheid is een goede ontwikkeling, want in het verleden kwam het nog wel eens voor dat Apple reparaties weigerde, terwijl de schade was veroorzaakt door regen of vochtige lucht in de badkamer.

iPhone 6s in rosegoud met doosje

Samengevat ziet de iPhone 6s er vertrouwd uit. De antennestrepen en de uitpuilende camera zijn designkeuzes waar we onderhand gewend aan zijn geraakt. Vooral op de roségouden iPhone 6s zijn de antennestrepen erg prominent aanwezig. Ook al vinden we ze niet zo mooi, de hoogwaardige uitstraling van de iPhone maakt veel goed. De iPhone 6s is niet zo strak vormgegeven als de iPhone 4- en iPhone 5-serie (wat we eigenlijk jammer vinden), maar je ziet nog steeds in één oogopslag dat het een toestel van Apple is.

Scherm

Het scherm van de iPhone 6s maakt gebruik van dezelfde in-cell Retina HD-schermtechnologie als het voorgaande model. Geen OLED-scherm, maar LCD met led-verlichting en een verbeterde polarisatie zodat je het scherm beter kunt aflezen met een zonnebril. Het formaat is ook hetzelfde gebleven: net als het voorgaande model 4,7-inch in diameter, met een resolutie van 1334 bij 750 pixels. De iPhone 6s Plus heeft een groter scherm (5,5-inch) gemaakt van hetzelfde materiaal maar met meer pixels: 1920 bij 1080. We merkten ook geen noemenswaardige verschillen in kleurweergave of beeldkwaliteit met de vorige iPhone-generatie, behalve dan de betere leesbaarheid in zonlicht. Het aantal pixels per inch is eveneens hetzelfde gebleven (326 ppi bij de iPhone 6s, 401ppi bij de iPhone 6s Plus).

Apple’s slogan voor de iPhone 6s is ‘The only thing that’s changed is everything’, dus er moeten ook hier wel verbeteringen te vinden zijn. En dat klopt: Apple heeft een nieuw soort glas toegepast op basis van Ion-X (bekend van de Apple Watch Sport), dat op moleculair niveau sterker is. Het scherm is minder breukgevoelig en gaat daardoor minder snel kapot bij een val. Gelukkig heeft dit geen effect op de gevoeligheid van het scherm; hij herkent vingeraanrakingen zoals we gewend zijn.

Helderder en energiezuiniger scherm

Een ander verschil is dat de maximale helderheid van het scherm bij de iPhone 6s net iets hoger is afgesteld dan bij de vorige generatie. Tegelijk merkten we ook dat de kleurafstelling van het scherm nogal kan verschillen: onze iPhone 6s Plus heeft bij dezelfde scherminstellingen een geelachtige kleurtoon, terwijl de iPhone 6 Plus wat meer naar blauw neigt (zie foto). Dit kan wisselen per toestel en het is daarmee dan ook niet wetenschappelijk bewezen dat álle schermen van de iPhone 6s Plus geler zijn. Als je de twee schermen naast elkaar legt, zie je duidelijk het verschil. Gebruik je één toestel, dan raak je snel genoeg gewend aan de kleurafstelling van jouw unieke toestel en stoor je je er niet meer aan.

Geeltint bij iPhone 6s

iPhone 6s heeft geelachtig scherm

Softwarematig is er ook nog iets aangepast aan de schermen in de iPhone 6s: als de inhoud van het scherm niet verandert, zal het scherm voortaan minder snel ververst worden om stroom te sparen (zogenaamde panel self refresh). In Android-toestellen werd dit al langer gebruikt.

Apple probeert dit jaar de beeldkwaliteit van het iPhone-scherm te benadrukken met foto’s van Siamese kempvissen die je als wallpaper kunt gebruiken. Er zijn concurrerende smartphonefabrikanten die toestellen met 1080p-schermen maken, maar feit is dat de weergave van foto’s en teksten op het retinascherm van de iPhone al zo mooi scherp is, dat het onzin is om er een energieverslindend scherm met een nog hogere resolutie en nog meer helderheid in te stoppen. Ook zijn fabrikanten van andere smartphones soms al overgestapt op OLED-technologie, dat energiezuiniger is, geen achtergrondverlichting vereist, dunner kan worden uitgevoerd en een veel grotere kijkhoek heeft. Apple heeft dat nog niet gedaan. Ze hebben in de Apple Watch wel een OLED-scherm verwerkt, maar voor een OLED-scherm in de iPhone moeten we wellicht wachten tot de iPhone 7.

3D Touch

Dé vernieuwing in de iPhone 6s is natuurlijk 3D Touch. Het blijkt ook uit Apple’s reclamefilmpjes en op de nadruk die Apple legt op deze functie. Noodzakelijk is het natuurlijk niet (het lukt al jarenlang om zonder 3D Touch te leven), maar het kan wél heel handig zijn voor mensen die hun productiviteit willen opvoeren. Door een extra laag sensoren in het scherm te verwerken, herkent de iPhone hoe hard je op het scherm drukt. Het werkt iets anders dan de Force Touch-techniek op de Apple Watch. Je kunt er bijvoorbeeld een preview van een website mee bekijken (‘peek’). Hoe 3D Touch werkt hebben we in aparte tips al uitgebreid uitgelegd. We richten ons daarom vooral op de vraag: wat voegt het toe?

3D Touch op iPhone 6s

Apple introduceerde in 2007 multi-touch en dat heeft compleet veranderd hoe we smartphones gebruiken. Tappen, pinchen en tap-and-hold zijn handelingen die je nu gedachteloos toepast, omdat ze zo logisch en intuïtief zijn. Bij 3D Touch is er wel een iets langere gewenning nodig, omdat je niet gedwongen bent om het meteen te gebruiken. Wie dat wil, kan voorlopig 3D Touch helemaal negeren en op de gebruikelijke (iets omslachtiger) manier apps bedienen. Uiteindelijk zal het een gewoonte worden. Ook op telefoons van andere fabrikanten.

"3D Touch: verdraaid handig, maar alleen als je weet welke apps het ondersteunen."

Nu we bijna een maand gebruik hebben gemaakt van 3D Touch hebben we ons een goed beeld kunnen vormen hoe vaak deze nieuwe functie nou eigenlijk van pas komt. Eerlijk gezegd: het is verdraaid handig, als je weet welke apps het ondersteunen. Gelukkig zijn dat bekende apps die in kringen van fanatieke iPhone-gebruikers populair zijn, zoals Telegram, Launch Center Pro, Tweetbot 4 en Scanner Pro. Maar ook apps die ‘iedereen’ gebruikt, zoals Instagram, WhatsApp (voor iOS 9.1), Evernote, Twitter, Dropbox en Shazam zijn al aangepast.

Bekijk ook

Beste apps voor 3D Touch: zo haal je meer uit 3D Touch op je iPhone

Wat zijn de beste apps voor 3D Touch, beschikbaar vanaf de iPhone 6s? Wij maakten een selectie van de beste apps van externe ontwikkelaars, die al voor de snelle acties van 3D Touch zijn aangepast.

Zodra een nieuwe app met 3D Touch-ondersteuning uit was, probeerden we het even uit, om de mogelijkheden onder de knie te krijgen. Dat is ook de manier waarop dit het best werkt. Je kunt wel in willekeurige apps gaan peeken en poppen, maar dan ben je steeds aan het zoeken wat wel en niet werkt. In de apps die je toch al vaak gebruikt, voegen de 3D Touch-functies echt iets toe.

3D Touch in de Fotos-app van iPhone 6s.

Taptic Engine geeft meteen feedback

Bij elke indrukking voel je een trilling van de Taptic Engine, een ander hardware-component die we eerder al in de Apple Watch zagen. Deze zorgt voor subtielere trillingen dan de trilmotor die Apple voorheen gebruikte, zodat je wat beter het verschil voelt tussen peek en pop. 3D Touch leidt tot een nieuwe manier van bedienen, waar je wel even aan moet wennen.

Voor ons was het erg intuïtief, maar alleen als je stuk voor stuk kijkt welke mogelijkheden een app biedt. In het wilde weg op het scherm drukken heeft geen zin. Neem even de moeite om er handigheid in te krijgen bij jouw favoriete apps en je krijgt er een hoop voor terug: een veel snellere bediening en intuïtiever bladeren door bijvoorbeeld Mail. De menu’s die je te zien krijgt, zijn altijd afgestemd op de situatie waarin je je bevindt. Daardoor voegt de functie echt iets toe. Je moet alleen oppassen dat je vinger niet het beeld blokkeert (hoewel dat op de grotere schermen van deze iPhones zelden gebeurt).

Een van de handigste toepassingen van 3D Touch vonden we in het toetsenbord, waarbij het een soort trackpad wordt. Open bijvoorbeeld de Notities-app en schrijf een tekstje. Als je vervolgens wat harder op het toetsenbord drukt, kun je de cursor over het scherm bewegen en precies plaatsen waar je wilt.

Nog spectaculairder is dat je in muziek-apps de druk op het scherm kunt variëren, zodat je bijvoorbeeld harder of zachter op een pianotoets kunt drukken. Of denk aan racegames, waarbij je extra gas kunt geven door harder op het scherm te drukken. De eerste games waarmee dat kan zijn al te downloaden. Ze maken duidelijk dat er bij 3D Touch niet sprake is van twee indrukniveau’s, maar dat er ook tussenliggende niveau’s zijn.

"Hard op het scherm drukken om gas te geven."


iPhone 6s vis wallpaperWe hebben de iPhone 6s aan meerdere proefpersonen gegeven, om te achterhalen hoe snel ze de drukniveau’s van 3D Touch onder de knie hebben. Het vergt aanvankelijk wel even wat uitleg, want niet iedereen durft hard op het scherm te drukken. Na een minuutje peeken en poppen mensen alsof ze niet anders gewend zijn. Toch denken we dat deze functie aanvankelijk nog is voorbehouden aan een kleine groep early adopters, mensen die dol zijn op productiviteitshacks en zelf naar mogelijkheden gaan zoeken om er efficiënt gebruik van te maken. We zijn een beetje bezorgd dat de doorsnee iPhone-gebruiker het een keer probeert en daarna weer vergeet, alsof het niet meer dan een leuke gimmick is. Gelukkig kun je alle functies in apps ook nog op de normale manier bereiken, door op het scherm te tikken. Alleen moet je dan soms net iets meer stappen nemen.

Wil je anderen laten zien hoe 3D Touch werkt, dan lukt dat het beste door een van de geanimeerde wallpapers met vissen of een Live Photo te laten zien (zie afbeelding hiernaast). Daarmee wek je echter tegelijk de indruk dat 3D een leuk trucje voor animaties is, terwijl het ook nuttige functies heeft. Daarom kan het geen kwaad om ook meteen de snelkoppelingen (Quick Actions) vanaf het homescreen te tonen: “Kijk, meteen een nieuwe foto naar Instagram sturen, zonder drie keer te tikken!”

Het gemak blijkt ook als je laat zien hoe je met de camera meteen kunt kiezen voor een selfie of een video. Bij de telefoonapp kun je snel favoriete contactpersonen bellen. Erg handig.

Peek en pop voor professionals

Peek en pop in apps zal wat meer worden gebruikt door de gevorderde iPhone-bezitter, denken we. Je moet maar net weten welke app het ondersteunt. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, werkt het moeiteloos. Gebruik je peek en pop bijvoorbeeld in de Mail-app, dan krijg je bij peek een preview te zien. Als je het scherm weer loslaat, verdwijnt de preview. Druk je harder, dan wordt het e-mailbericht schermvullend geopend. De Taptic Engine geeft daarbij steeds feedback, zodat je weet of je hard genoeg drukt.

3d Touch instellingenVia de instellingen kun je aangeven hoe hard je moet drukken om 3D Touch te kunnen gebruiken. Voor ons was de standaardinstelling goed. Heb je verminderde spierkracht, dan kun je het ook zwakker afstellen zodat je wat minder hard hoeft te drukken. 3D Touch is op nog veel meer punten afgestemd op mensen met een handicap. Blinden kunnen bijvoorbeeld VoiceOver gebruiken om een peek-preview te laten voorlezen of om snel te weten welke Quick Actions er in een menu te zien zijn.

Technisch gezien werkte 3D Touch bij ons probleemloos. Het hapert geen moment en de contextafhankelijke menu-opties zijn vrijwel altijd precies wat je zoekt. Psychologisch zullen veel mensen er nog wel even aan moeten wennen. Dit is een nieuwe vingerbeweging, die niet meteen in je muscle memory zit (d.w.z. handelingen die je gedachteloos uitvoert). We zijn erg benieuwd wat ontwikkelaars van apps nog allemaal verzinnen, om de productiviteit op te voeren. Wat ontwikkelaars van apps Launch Center Pro en Workflow al met 3D Touch hebben gedaan, is veelbelovend. Essentieel is 3D Touch niet, want je kunt alles nog op de vertrouwde manier doen, maar het is wel heel erg handig.

Wat 3D Touch ook mooi duidelijk maakt, is dat apps en andere items op het scherm uit meerdere lagen informatie bestaan. Sinds iOS 7 probeert Apple ons duidelijk te maken dat apps niet langer digitale kopieën zijn van zaken uit de fysieke wereld, zoals zakagenda’s met lederen kaft, maar abstractere informatie-objecten zijn, opgebouwd uit meerdere lagen. Voor veel gebruikers zal dat een worst zijn, maar voor de Apple-filosofen is het een mooie bevestiging dat Apple consequent bezig is.

Hands-on met iPhone 6s.

Hardware

A9-chip

iPhone 6s componenten intern A9 grootBinnenin de iPhone 6s vind je de nieuwe A9-chip die samen met de M9 motion co-processor en nog wat andere componenten is samengevoegd tot een system-on-a-chip (soc). Al eerder kon je op iCulture lezen, dat de A9-chip door twee verschillende bedrijven is gemaakt en dat de prestaties van beide nauwelijks verschillen. De iPhone 6s-modellen waarmee wij hebben getest, beschikken respectievelijk over een Samsung A9 (iPhone 6s) en een TSMC A9 (iPhone 6s Plus).

Interessant is dat de A8-chip van de iPhone 6 uitsluitend door TSMC werd geproduceerd op een 20nm-proces. Inmiddels gaan de ontwikkelingen zo snel dat Apple bij de A9-productie kon kiezen voor 16nm bij TSMC en 14nm bij Samsung (lager is moderner/geavanceerder). Wat je daar als gebruiker van merkt? Apple is niet zo openhartig over technische specificaties, maar roept liever relatieve percentages: de iPhone 6s-processor zou 70 procent sneller zijn en heeft 90 procent betere grafische prestaties vergeleken met de vorige generatie.

Gelukkig bestaan er partijen zoals iFixit, die nieuwe Apple-producten ontleden om te achterhalen welke componenten er achter namen zoals Twister (A9), Typhoon (A8) en Cyclone (A7) schuilgaan. De A9 blijkt te bestaan uit twee processorkernen met een kloksnelheid van 1,85GHz elk. Ook zit er hexacore PowerVR GT7600 GPU van Imagination in. Hoe dit uitpakt in benchmarktests lees je verderop. Belangrijk om te weten is dat de iPhone 6s vooral op grafisch gebied echt heel goed presteert – en daar profiteer je niet alleen als gamer. Mensen die aan foto- en videobewerking doen, stripboeken op hun iPhone lezen of bijvoorbeeld schilderen op de iPad, merken het ook.

2GB RAM: alles is nog sneller

Met tools zoals Geekbench is te achterhalen dat er in de iPhone 6s (zoals eerder al uitlekte) 2GB RAM aanwezig is. Dit is te zien aan de aanduiding: ‘Memory 1.96 GB’. Het is een verdubbeling ten opzichte van vorige modellen, waar nog 1GB in zat. Het effect is bijvoorbeeld te merken bij het wisselen tussen apps of het wisselen tussen browserpagina’s in Safari, waarbij het ophalen van eerder geopende pagina’s nu veel sneller gaat. Split View is niet aanwezig op de iPhones, dus daar profiteer je niet van.

Geekbench test iPhone 6s toont 2GB RAM Geekbench iPhone 6s hardware

M9 co-processor

M9 co-processorDe M9 co-processor die gebruikt wordt om alle data van sensoren uit te lezen, zoals bewegingsdata, was voorheen nog als losse chip aanwezig maar maakt nu onderdeel uit van de A9. Dit bespaart ruimte en stroomgebruik, maar maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk, zoals Siri aanroepen terwijl de iPhone niet met stroom verbonden is. Zeg ‘Hé Siri’ en de persoonlijke assistent komt in actie. Om te voorkomen dat anderen opdrachten aan jouw Siri kunnen sturen, moet Siri bij de ingebruikname van de iPhone 6s je stem leren kennen, waarbij de assistent vooral lijkt te letten op de toonhoogte waarmee je spreekt. Zo goed beveiligd als Touch ID is het niet: als iemand jouw stem opneemt terwijl je ‘Hé Siri’ roept, kan hij die opname gebruiken om jouw iPhone te bedienen. Vind je het niet prettig dat Siri de hele tijd meeluistert (ook al belooft Apple dat alles lokaal blijft), dan kun je het uitschakelen.

Dat de M9 nu deel uitmaakt van de A9, zorgt ervoor dat de co-processor langer actief kan blijven, zonder dat het je batterij razendsnel leeg slurpt. De M9 kan daardoor voortdurend bewegingen registreren en luisteren naar Siri-commando’s.

M9 co-processor van de iPhone 6s

Opslagruimte: instapmodel is wat krap

Opmerkelijk is dat Apple bij de iPhone 6s weer gekozen heeft voor een instapmodel met 16GB. Dat is echt te weinig voor een iPhone die je actief wilt gebruiken. Bij de testtoestellen hebben we daarom gekozen voor 64GB (iPhone 6s) en 128GB (iPhone 6s Plus), zodat we niet meteen ruimte tekort komen. Nu is het natuurlijk wel zo, dat wij op de iCulture-redactie veel apps testen en intensief gebruik maken van de toestellen. Niet iedereen zal 64GB nodig hebben.

Het is dan ook té kort door de bocht om te beweren dat Apple moet stoppen met 16GB. Onze vrienden- en kennissenkring bestaat vooral uit mensen die hun iPhone intensief gebruiken, maar er zijn genoeg anderen die helemaal niet zoveel opslagruimte nodig hebben. Kijk maar naar mensen die alleen WhatsApp gebruiken en verder eigenlijk niet zoveel met hun toestel doen. Mensen die een iPhone-van-de-zaak hebben die ze niet privé gebruiken, hebben maar een paar zakelijke apps en webapps nodig. Ook dan heb je geen iPhone met 64GB opslag nodig. Kijk eens bij familieleden hoeveel opslagruimte op het toestel nou eigenlijk vol zit. Sommige mensen kunnen nog niet eens 10GB vullen. Mensen die gewend zijn om muziek en video’s vooral te streamen, hebben ook niet zoveel opslagruimte nodig en de ruimtebesparende maatregelen in iOS 9 zorgen ervoor dat de apps die je installeert ook weer wat kleiner zijn.

"16GB is echt te weinig voor een iPhone die je actief wil gebruiken."

Tegelijk wil dat ook weer niet zeggen dat een 16GB iPhone wel voldoende is. Eigenlijk hadden we liever gezien dat Apple de 32GB iPhone in het aanbod had gehouden. Dat is een ideale maat, waarmee je minder snel tegen de grenzen aan loopt. Mensen die een iPhone met superlagere opslagcapaciteit willen, kunnen dan altijd nog een ouder model kiezen, bijvoorbeeld de 16GB iPhone 5s of 16GB iPhone 6.

Touch ID 2.0: te snel

De iPhone 6s heeft een snellere Touch ID 2.0-sensor. Die snelheid is niet alleen maar positief. Het is een race tegen de klok om notificaties op je scherm nog te kunnen lezen. Zodra je met je vinger de Touch ID-sensor aanraakt, springt de iPhone al naar het homescreen. Er is maar één manier om je berichten alsnog te zien: door een vinger te gebruiken die je niet hebt geregistreerd voor Touch ID. Het indrukken van de aan/uitknop kan ook, maar is minder praktisch.

Touch ID is ook nauwkeuriger en betrouwbaarder geworden, wat je merkt bij het instellen van je vingers. Voorheen duurde het nog wel even voordat je het proces had doorlopen, vooral wat betreft het scannen van de zijkanten van de vinger. Nu gaat het razendsnel en het is geen vervelend klusje meer. Scannen met natte vingers is nog steeds niet mogelijk, maar dat is waarschijnlijk een technologische beperking waar niet veel aan te doen is.

Touch ID iPhone 6s

Twee jaar geleden was Touch ID nog een nieuwigheid en moesten we wennen aan het ontgrendelen met een vinger. Tegenwoordig is het de standaard manier geworden om toegang te krijgen tot je iPhone en om apps te installeren zonder dat je steeds je wachtwoord hoeft in te vullen. Er zijn inmiddels genoeg apps met ondersteuning voor Touch ID, zodat je ook je wachtwoorden, dagboeknotities en persoonlijke foto’s met Touch ID kunt beveiligen. Bij zo’n functie geldt er eigenlijk één ding: het moet feilloos werken en je wilt er niet naar omkijken. En dat is precies waarom Touch ID zo prettig in gebruik is. We klagen graag en vaak over functies die Apple nog niet goed voor elkaar heeft, maar bij Touch ID werkt alles gewoon goed.

Behalve dan, dat het zo ongelooflijk snel werkt. Het zou handig zijn als Apple een optie had toegevoegd om de snelheid van het scanproces in te stellen. Tot dat moment (dat waarschijnlijk nooit komt) kun je het beste zorgen dat je niet alle vingers registreert.

Lightning-poort

De iPhone 6s gebruikt net als voorheen de Lightning-poort en niet USB-C. Misschien is het een teken aan de wand dat Apple het nieuwe Magic Keyboard en de nieuwe muis en trackpad ook heeft voorzien van Lightning-oplaadpoort. Op de nieuwe Apple TV zit daarentegen weer wél een USB-C poort, maar die is niet bedoeld om op te laden. Toch zie je dat andere fabrikanten van smartphones gaandeweg overstappen op USB-C, dus dit zou wel eens de laatste iPhone kunnen zijn met Lightning-aansluiting. En dat is jammer, want we hebben sinds het verschijnen van de Lightning-aansluiting juist geïnvesteerd in allerlei accessoires (zoals de gloednieuwe Lightning-dock). Zou die volgend jaar alweer in de prullenbak kunnen?

Lightning port iPhone

Apple’s Lightning-connector blijft overigens hangen op de snelheid van USB 2.0. We hadden liever gezien dat Apple met z’n tijd was meegegaan en voor USB 3.0 had gekozen. Vooral bij het maken en terugzetten van een backup kan dat verschil maken.

Speaker en microfoon

Qua audio zijn er geen verschillen te horen tussen de iPhone 6 en de iPhone 6s. Het nieuwe model heeft nog steeds een enkele mono-speaker, die luid genoeg is om naar muziek te luisteren of een video af te spelen. Zet je de telefoon tijdens een gesprek op de speaker, dan is de geluidskwaliteit vergelijkbaar met het voorgaande model: goed verstaanbaar, waarbij het netwerk vooral bepaalt hoe goed (of hoe slecht) iemand verstaanbaar is. We sloten de iPhone aan op een externe speaker en de spraakkwaliteit van de persoon aan de andere kant van de lijn werd niet veel beter. De beperkende factor is dus vooral de telefoonverbinding. Sommige providers zijn al overgestapt op HD Voice, dat een betere spraakkwaliteit biedt. HD Voice is mogelijk dankzij VoLTE (Voice over LTE), een technologie die de iPhone 6s ondersteunt. Daarnaast biedt de iPhone 6s ondersteuning voor Wi-Fi Calling, al moet je provider het wel ondersteunen.

Bij het luisteren naar muziek kun je wel zorgen voor een flinke verbetering van de geluidskwaliteit door een speaker aan te sluiten, hetzij via een kabeltje of via Bluetooth.

"Geluidskwaliteit uit de speaker is vergelijkbaar met het voorgaande model."

Draadloze functies

De iPhone 6s ondersteunt 300 megabit per seconde op een LTE Advanced-netwerk. Dat is mooi op papier, maar in de praktijk profiteer je in Nederland niet van die hoge snelheid. Nederlandse providers gebruiken maximaal 6 gestapelde frequentieblokken waarmee een maximale snelheid van 225 Mbps haalbaar is. Bij de iPhone 6 gold nog een extra beperking, omdat de modemchip in dat toestel maar met twee gestapelde blokken van 10MHz breedte overweg kon. Daardoor kon je in de Randstad een theoretische snelheid van 150Mbps halen en in andere delen van het land maar 75Mbps. Jammer, maar niet onoverkomelijk. Een snelheid van 75Mbps is natuurlijk al heel behoorlijk. Met de iPhone 6s Plus haalden we in het centrum van Amsterdam (met een bereik van 4 bolletjes) een downloadsnelheid van 80Mbps. Met een iPhone 6 haalden we met hetzelfde mobiele bereik een downloadsnelheid van 52Mbps. Er zijn maar weinig mobiele toepassingen waarbij je snelheden boven de 200Mbps nodig hebt.

Speedtest iPhone 6s plus

Bij Wi-Fi kan de snelheid zelf nog verder opgeschroefd worden: de iPhone 6s Plus kan zelfs snelheden tot 886 Mbps aan, als je kabelaanbieder en je router dergelijke snelheden ondersteunen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van MIMO (multiple-in, multiple-out). Ook daarbij zijn er meerdere datastromen. Thuis kan die snelheid nog wel handig zijn, als je bijvoorbeeld video’s vanaf een lokale computer of harddisk wil streamen of draadloos wilt synchroniseren. Maar meestal gebeurt het synchroniseren ongemerkt op de achtergrond en ga je er niet bij staan wachten tot het proces klaar is.

De ondersteuning voor Bluetooth 4.2 zorgt ervoor dat de iPhone 6s met de nieuwste accessoires kan koppelen. Hier heb je niet meteen profijt van, behalve dan dat je bij het aanschaffen van de nieuwste gadgets niet tegen compatibiliteitsproblemen aan loopt.

Software

De iPhone 6s wordt standaard geleverd met iOS 9. De nieuwe versie van iOS bevat op zich al een hoop verbeteringen, die we hier nog even kort zullen bespreken. Denk daarbij aan proactieve Siri-functies, de vernieuwde Notities-app en functies zoals Energiebesparingsmodus die ervoor zorgen dat je iPhone-batterij langer meegaat. De twee belangrijkste nieuwe functies die speciaal voor de iPhone 6s zijn toegevoegd, zijn 3D Touch en Live Photos. Maar ook bij andere functies, die niet speciaal voor de iPhone 6s zijn gemaakt, merk je dat de extra hoeveelheid RAM in je voordeel is. Multitasking en het open houden van meerdere webpagina’s gaat zonder haperen. Een 4K video afspelen? De 6s heeft er geen enkel probleem mee.

iOS 9 is niet een grote update zoals iOS 7 dat was, maar bevat wel talloze kleine vernieuwingen waar je ook op oudere toestellen iets aan hebt. Een voorbeeld is het feit dat je via een linkje linksboven weer snel terug kunt naar de vorige app. iOS 9 maakt het bedienen van de iPhone 6s net iets soepeler en sneller en daarbij zitten zowel de hardware als de software je niet in de weg. Alles gaat zonder problemen. Geen wonder natuurlijk, want zo’n nieuw toestel dient altijd als een uithangbord voor alle nieuwe functies, is nog niet volgepropt met apps en heeft nog een batterij die in topconditie is.

iOS 9 bevat allerlei verbeteringen, maar is tegelijk heel vertrouwd. De nieuwigheden maken het gebruik van iOS vooral makkelijker en sneller; je hoeft geen nieuwe handelingen aan te leren. Vooraf was al uitgelekt dat iOS 9 vooral voor meer stabiliteit en optimalisaties zou zorgen en dat is inderdaad gebeurd. Als je nog op iOS 7 of iOS 8 zit is er alle reden om te updaten; je toestel wordt er alleen maar sneller en stabieler van.

Apple heeft bij iOS 9 ook de moeite genomen om dingen logischer en praktischer te maken. Neem alleen al de mogelijkheid om notificaties in chronologische volgorde te bekijken, zodat je ze voor een bepaalde dag allemaal tegelijk kunt wegklikken. Of het Vandaag-scherm, waarop je nu meteen kunt zien hoe het met de batterij van je iPhone en Apple Watch is gesteld. Maar daar hoef je geen iPhone 6s voor te kopen, die functies zijn er voor iedereen.

Prestaties

De iPhone 6 was al behoorlijk snel; we kunnen ons eigenlijk niet herinneren dat we klachten hadden dat de processor het niet kon bijbenen in zware games. Bij de iPhone 6s voert Apple dankzij de A9-processor en de verdubbeling naar 2GB RAM de snelheid nog eens extra op. Je kunt snel wisselen tussen apps en tijdens het browsen zit je geen seconde te wachten. Als je veel gebruik maakt van multitasking, weet je dat er een maximum is aan het aantal apps dat je op de achtergrond kunt draaien. Ga je terug naar een app die je eerder gebruikte, dat moet je even wachten. Dat merkte je voorheen ook bij tabbladen in Safari: het duurde even voordat de pagina weer was geladen. Bij de iPhone 6s is er praktisch geen wachttijd meer. Je wisselt moeiteloos van de ene naar de andere app en tussen tabbladen in Safari.

Dat Apple degelijke prestaties kan bereiken, heeft meerdere oorzaken. Ten eerste hebben ze de afgelopen jaren goede chipdesigners in dienst genomen. Ten tweede heeft Apple de luxe dat ze zich kunnen focussen op het maken van de beste chips voor iDevices. Ze hoeven geen rekening te houden met het leveren van chips aan allerlei fabrikanten. Wat misschien nog wel belangrijker is: Apple verkoopt geen chips, dus ze kunnen meteen zodra een nieuw iOS-device op de markt komt, de beste chip die ze hebben erin stoppen. Bij chipfabrikanten spelen veel meer andere belangen: zij moeten zorgen dat hun producten geschikt zijn voor een brede reeks producten en laten nieuwe chips soms nog even op de plank liggen, om af te wachten wat de concurrentie doet. Apple hoeft daar geen rekening mee te houden en kan nieuwe chips zo snel mogelijk in producten stoppen, zodat consumenten en aandeelhouders blij zijn.

"Bij de iPhone 6s is er praktisch geen wachttijd meer."

Die optimalisaties zijn zowel op de iPhone 6s als de iPhone 6s Plus voelbaar. Een deel is toe te wijzen aan optimalisaties in iOS 9, de rest aan de kwaliteit van de chips zelf.

Met Geekbench haalden we met zowel de iPhone 6s als de iPhone 6s Plus een single-core score van rond de 2500 en een multi-core score rond de 4300 tot 4400. Dat is een enorme sprong ten opzichte van de iPhone 6-modellen die bij de multicore-scores nog onder de 3000 punten bleven.

Geekbench iPhone 6s single-core Geekbench iPhone 6s multi-core

"De performance maakt een gigantische sprong vooruit."

In bijgaande screenshots is te zien hoe de scores zich verhouden ten opzichte van eerdere iPhones en iPads. Bij de singlethreaded-prestaties verslaan de nieuwe iPhones de iPad Air 2, die trouwens op een kloksnelheid van 1,5GHz draait. Op dit punt is er dus geen enkel iOS-apparaat dat beter presteert dan deze twee nieuwe iPhones, die trouwens op een kloksnelheid van 1,84 GHz werken. Met de komst van de nog krachtiger iPad Pro zou dat wel weer eens kunnen veranderen, maar op dit moment is het indrukwekkend hoe snel de iPhone 6s is.

Bij het onderdeel multi-core komt de dualcore iPhone 6s dicht in de buurt van de prestaties van de triplecore iPad Air 2 en ook dat is indrukwekkend. Toch wordt Apple’s claim dat de A9 een 70% betere performance heeft, door deze test niet bevestigd, al komt de iPhone 6s een flink eind op weg. Als je de multi-core scores van de iPhone 6 (gemiddeld 2887) met 70% zou verhogen, kom je op 4908 en dat is niet de 4405 die wij hebben gemeten. Ook andere testers komen rond de 4300-4500 uit, wat een performancetoename van iets meer dan 50% zou betekenen. Dat is nog steeds een gigantische sprong vooruit.

Hoe Apple die performanceverbeteringen voor elkaar heeft gekregen? Niet alleen door de kloksnelheid op te voeren, blijkt wel als je de cijfers analyseert. Kijk je naar de kloksnelheden van de A8 en A8X (1,5GHz) en van de A9 (1,84GHz) dan is er een toename van ‘maar’ 22%. Los van wat andere optimalisaties die Apple heeft doorgevoerd, worden er per kloktik waarschijnlijk meer instructies verwerkt bij de A9 dan bij z’n voorgangers.

Grafisch presteert de A9-chip volgens Apple zelfs 90% beter dan de vorige generatie Ax-chips. Dit zou nodig zijn om de 4K-video’s te kunnen bewerken die je met de vernieuwde 12-megapixelcamera kunt schieten. Mensen die een al wat oudere iPhone gewend zijn, zullen steil achterover slaan van de performance tijdens het spelen van games, maar omdat we op de iCulture-redactie beroepsmatig altijd de nieuwste generatie gebruiken, merken we eigenlijk weinig verschil met de iPhone 6. Die was al bloedsnel en de iPhone 6s is nog bloedsneller. Op een gegeven moment zijn die steeds verder doorgevoerde optimalisaties alleen maar bij specifieke toepassingen merkbaar – zoals 4K-videobewerken. Alleen vanwege de grafische performance zou je niet van een iPhone 6 naar een iPhone 6s over hoeven te stappen. Heb je een oudere iPhone en speel je graag games, dan is de upgrade naar de iPhone 6s veel zinvoller. We zijn eigenlijk wel benieuwd wat de volgende stap zal zijn, die Apple neemt. Nog sneller? Maar voor welke toepassingen is dat dan nodig?

Apple heeft de beste processor die ze in huis hadden in de iPhone 6s gestopt, maar de impact daarvan is relatief gering. De iPhone 6 was al snel genoeg, vooral als je bedenkt waar de meeste mensen hun smartphone voor gebruiken: WhatsApp-berichtjes uitwisselen en foto’s naar Instagram sturen. Je hebt een supercomputer in je broekzak, die vaak niet eens tot volle potentie wordt benut. Op het moment dat ontwikkelaars interessante nieuwe games hebben gemaakt die het maximale uit de A9-processor halen, is Apple alweer toe aan de volgende stap: een A10-processor met geïntegreerde LTE-modemchip.

Wat vooral knap is, is dat Apple concurrenten zoals Samsung makkelijk kan bijbenen, zonder dat ze octacore-chips met veel hogere kloksnelheden in de strijd moeten gooien. Dat laat mooi zien hoe goed Apple het maximale uit relatief bescheiden specs weet te persen.

Batterij

Mooie nieuwe functies zoals 3D Touch en de Taptic Engine hebben wel gevolgen voor de batterij van de iPhone 6s. Om ruimte te maken voor deze innovaties, moest de batterij iets kleiner worden uitgevoerd. De accucapaciteit is daardoor afgenomen van 1810 mAh (in de iPhone 6) naar 1715 mAh (in de iPhone 6s). 3D Touch en de Taptic Engine zorgen er ook voor dat de toestellen dikker en zwaarder zijn geworden. De batterijduur van de iPhone 6s is echter hetzelfde gebleven.

De iPhone 6 had een doorsnee batterijduur in vergelijking met smartphones van andere merken. De batterij haalt het einde van de dag, maar je moet geen gekke dingen doen, zoals urenlang video’s kijken, rondhangen in een gebied met slecht bereik of navigeren zonder de stroomkabel aan te sluiten. Bij de iPhone 6s is dat eigenlijk nog steeds zo. Ga je ’s avonds na het werk nog even uit en wil je zeker weten dat je later op de avond nog een Uber kunt bestellen, dan is het absoluut nodig om overdag even bij te laden. Bij de iPhone 6s Plus speelt dat wat minder, omdat je daarmee bij normaal gebruik zo’n anderhalve dag haalt.

Er zijn mensen die beweren dat ze liever een dikkere en zwaardere iPhone hadden gehad. Maar ons lijkt dat onzin. De iPhone ligt bij de huidige afmetingen en gewicht lekker in de hand en als je lange tijd zonder stopcontact zit, kun je prima een reservebatterij meenemen. Van een dikke, zware iPhone kun je niet zomaar een plak afsnijden. Apple houdt rekening met de doorsnee gebruikers en wie de iPhone veel intensiever wil gebruiken, moet zelf een aanvullende oplossing vinden. Zelf lukte het ons om de dag door te komen met 15 tot 17 uur gebruiksduur. Als we ’s avonds na een werkdag naar huis gingen, stond de batterij nog op 30 procent.

Energieverbruik in iOS 9

Het mooie is dat je tegenwoordig nog beter kunt zien welke apps echte batterijvreters zijn, dankzij iOS 9. Je kunt precies zien welke apps de afgelopen 24 uur en afgelopen week de grootste energievreters waren, met onderscheid naar energieverbruik op de voorgrond en achtergrond. Apps die je veel gebruikt, zullen uiteraard ook relatief hoog in de lijst staan. Het bewees voor ons opnieuw dat Human en Facebook twee apps zijn die op de achtergrond ongevraagd je batterij leegslurpen. Zet ze uit of zorg dat ze geen achtergrondprocessen meer mogen uitvoeren en de batterij van je iPhone 6s gaat veel langer mee.

Volgens Apple heeft de kleinere batterij geen gevolgen voor de accuduur. Dit is te danken aan de energiezuinige A9-chip en stroombesparende functies in iOS 9. Apple claimt een gebruiksduur van 240 uur standby, 10 uur internetten op 4G, 11 uur internetten op Wi-Fi en 11 uur video afspelen. Het ligt aan de instellingen en welke processen er op de achtergrond draaien, of je dezelfde waarden haalt. Dit soort duurtests komen niet echt overeen met de werkelijkheid, dus je hebt er eigenlijk meer aan om te weten dat je met de iPhone 6s ongeveer één dag batterijduur haalt en bij de iPhone 6s Plus anderhalve dag. Net als vorig jaar bij de iPhone 6 moet je weer het Plus-model hebben als je overdag geen mogelijkheid hebt om op te laden en regelmatig processorintensieve activiteiten wilt uitvoeren, zoals 4K-filmen en gamen.

Low Power Mode

Apple introduceert in iOS 9 de Low Power Mode (energiebesparingsmodus), die ons erg goed is bevallen. Ga je op een zaterdag een stuk wandelen in het bos of winkelen met vrienden, dan kun je gerust de energiebesparingsmodus aan zetten. Apps worden niet meer automatisch ververst op de achtergrond en je krijgt niet meer een pop-up van elk nieuw e-mailbericht, maar dat hoeft ook niet op zo’n moment. Je zit op een vrije dag toch niet te wachten op een urgent e-mailtje van een collega en Siri hoeft ook niet altijd klaar te staan om op ‘Hé Siri’ te reageren. Prima dus. Mooi meegenomen is dat je geen bezorgdheid meer hebt over de batterijduur. Het accupercentage daalde tijdens het testen elk halfuur met ongeveer 2 procentpunten. Dus zelfs als je een weekendje weg gaat en ontdekt dat je de lader niet hebt meegenomen, moet je het lukken om 2 dagen batterijduur te halen. Vooral met een iPhone 6s Plus, waarbij de batterijcapaciteit trouwens van 2915 mAh naar 2750 mAh is gegaan, vergeleken met de vorige generatie. Je moet dan natuurlijk het gebruik wel beperken tot simpele apps en niet continu muziek gaan streamen of gamen.

Gloednieuwe batterij presteert altijd beter

We moeten er wel bij zeggen, dat batterijtests die je met een gloednieuwe iPhone uitvoert, eigenlijk niet zo realistisch zijn. De batterij is nog in topconditie en zal een halfjaar later al de eerste tekenen van slijtage gaan vertonen. Hoe meer oplaadcycli de accu heeft doorlopen, hoe minder lang de accu zal meegaan. De energiebesparingsmodus is daarom ook aan te raden voor bezitters van oudere toestellen, die merken dat de accu in hun iPhone niet meer de jongste is. Je kunt er makkelijk een extra uurtje gebruiksgenot mee winnen. Zodra het accupercentage onder de 20% komt, stelt iOS 9 zelf al voor om de energiebesparingsmodus in te schakelen. Bij 10% volgt er nogmaals een waarschuwing.

Nog een andere factor om rekening mee te houden: als je net een nieuwe iPhone hebt met functies als 3D Touch en Live Photos, ben je geneigd om dat vaak te proberen. Je laat de bewegende wallpapers zien aan je vrienden en filmt wat in 4K. Niet zo gek als je in dat geval het einde van de werkdag niet haalt. Je gebruikt je iPhone ongemerkt veel intensiever dan normaal.

Onze accumetingen

Dit zijn de uitkomsten van onze accutest met de iPhone 6s Plus (met tussen haakjes de belofte van Apple):

Continu webbrowsen via Wi-Fi met schermhelderheid 50% en volume 50%:
– iPhone 6s: 8 uur (11 uur)
– iPhone 6s Plus: 10,5 uur (12 uur)

Continu 1080p video afspelen met schermhelderheid 50% en volume 50%:
– iPhone 6s: 8,5 uur (11 uur)
– iPhone 6s Plus: 13,5 uur (14 uur)

Gamen:
– iPhone 6s: 4,5 uur
– iPhone 6s Plus: 7 uur

We weten niet hoe Apple getest heeft, maar het is wel duidelijk dat het lastig is om Apple’s score te halen. De afwijking kan ermee te maken hebben, dat de schermafstelling en apps die op de achtergrond draaien niet helemaal identiek zijn. Ook in reviews van andere websites zagen we dat het lastig was om de beloofde gebruiksduur te halen. Die 8 uur lijkt misschien weinig, maar hou er rekening mee dat het hier gaat om duurtesten, waarbij wordt geprobeerd om in één ruk de batterij leeg te trekken. Bij dagelijks gebruik is er sprake van meerdere sessies verspreid over de dag, waardoor de totale gebruiksduur veel langer wordt.

Chipgate

Even was er het idee, dat de A9-chip van TSMC een langere batterijduur zou leveren dan de A9-chip van Samsung. Het bleek allemaal wel mee te vallen. De Geekbench-batterijtest bleek niet helemaal sjofel: die toonde een grotere afwijking tussen de twee A9-varianten dan drie andere batterijtests. Op relletjes beluste types spraken al over ‘chipgate’, maar dat was iets te kort door de bocht. Er zijn kleine verschillen, maar die zijn zo miniem dat deze ‘gate’ wel met een sisser zal aflopen. De iPhone 6s die we testten beschikte over een Samsung-chip, de iPhone 6s Plus had een TSMC-chip.

Opladen: geen vernieuwing

Terwijl andere telefoons al werken met draadloos opladen en snelle laadtechnologie, is er bij Apple niets veranderd. De iPhone 6s sluit je nog steeds aan op een stopcontact, waarna je twee tot drie uur moet wachten voor een volle batterij. Sommige concurrerende smartphones zijn in iets meer dan een uur volledig opgeladen. Bij de iPhone kan het ook sneller, maar dan zul je de 12 Watt iPad-stroomadapter moeten gebruiken. Het is jammer dat Apple zo’n snellere lader niet standaard meelevert bij zo’n duur toestel. Draadloos opladen zal er ook ooit nog wel komen. De grap is dan natuurlijk, dat het wordt gezien als een mega-innovatie van Apple, terwijl de stapjes die Samsung op dit moment al zet, nauwelijks worden opgemerkt.

Dankzij de Apple Watch heeft Apple al ervaring met inductieladen, dus je zou denken dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om het in een groter apparaat te verwerken. Maar er is wel een verschil: de Apple Watch heeft een groot glazen ‘venster’ aan de achterkant, terwijl de iPhones aan de achterkant helemaal van metaal zijn gemaakt.

"Er is bij de iPhone 6s nauwelijks verschil in batterijduur met de vorige generatie iPhones."

Samengevat: er is eigenlijk nauwelijks verschil in batterijduur tussen de iPhone 6s en de vorige generatie. De batterijcapaciteit in de nieuwste toestellen is kleiner, maar dankzij energiebesparende optimalisaties in de A9-chip gaat de batterij toch net zo lang mee. Mensen die veel video willen streamen, navigeren en gamen, zijn beter af met de iPhone 6s Plus. Voor dagelijks gebruik is de batterijduur van de iPhone 6s prima – en wil je het toch laat maken, dan kun je altijd de Low Power Mode inschakelen.

Camera

Apple koos jarenlang voor een 8-megapixelcamera, al zijn er wel steeds verbeteringen doorgevoerd in de lenzen, de software en de functies. Opties zoals HDR-fotografie, panoramafoto’s, timelapse en slow-motion kwamen erbij, maar het aantal megapixels bleef hetzelfde. Op zich was dat niet erg, want de iPhone groeide uit tot de populairste camera die je altijd op zak hebt. De kwaliteit van de foto’s is vrijwel altijd goed. Betere autofocus en verbeteringen voor fotograferen bij slechte lichtomstandigheden zorgden ervoor dat de foto’s bij elke nieuwe iPhone-generatie steeds een beetje mooier werden. Nu Apple bij de iPhone 6s voor 12 megapixels heeft gekozen, zijn we benieuwd: maakt dat echt verschil?

iPhone 6s foto maken.

Meer megapixels, meer opslag nodig

De 12-megapixelcamera van de iPhone 6s levert foto’s op die meer ruimte innemen, gemiddeld zo’n 15 procent meer dan voorheen. Apple zegt dat de nieuwe sensor voor betere ruisonderdrukking zorgt en beter presteert in helder licht. De kleuren zijn natuurlijker, waarbij de iPhone 6s net zo goed presteert als een compactcamera. Minpunt is dat je nog steeds geen controle hebt over de ISO-waarden, witbalans en dergelijke, terwijl Apple dat makkelijk had kunnen toevoegen. Er zijn genoeg geavanceerde camera-apps waarmee je die instellingen wel kunt aanpassen. Het is goed nieuws voor makers van camera-apps zoals Camera+ en ProCamera 8, want het betekent dat zij apps kunnen blijven maken die echt iets toevoegen bovenop de standaardfunctionaliteit. We vermoeden dat gebruiksgemak voor de massa voor Apple belangrijker is, dan het toevoegen van zoveel mogelijk semi-professionele mogelijkheden. Eigenlijk is dat inconsequent, want Apple voegt in de iPhone 6s wel andere functies toe die eigenlijk maar voor een heel kleine doelgroep nodig zijn (denk: 4K video’s).

Kleinere pixels
Om de sprong van 8 naar 12 megapixels te maken moest Apple nogal wat aanpassingen doen. De camerasensor groter maken was geen optie, want gebruikers klagen nu al dat de camera van de iPhone te ver uitsteekt. Bij de iPhone 6s zijn daarom de individuele pixels kleiner geworden, namelijk van 1.5µ to 1.22µ. De pixels zitten dichter op elkaar en vangen minder licht. Om te voorkomen dat de kwaliteit van de foto’s hierdoor slechter wordt, artefacten ontstaan en kleuren in elkaar overlopen, moest Apple nog meer aanpassingen doen, zoals het fysiek scheiden van de fotodiodes en een verlaging van het kleurenfilter. Al die verbeteringen zorgen voor betere kleuren, scherpe foto’s en meer detail bij zwakker licht, terwijl de foto niet overbelicht raakt bij fel licht. Apple heeft de voordelen van meer pixels zo goed mogelijk benut en tegelijk de nadelen van kleinere pixels beperkt. Het laat goed zien dat Apple niet kiest voor indrukwekkende specs, maar voor een afweging van eigenschappen die onder dagelijkse omstandigheden het best uitpakt.

Kijk je naar de kwaliteit van de foto’s, dan valt op dat de iPhone-camera breed inzetbaar is. De camera kan een breed scala aan scènes aan, van landschappen tot portretten. De autofocus zorgt ervoor dat het hoofdonderwerp van de foto altijd duidelijk op de foto staat en dat de belichting erop is afgestemd. Het aantal pixels dat nodig is voor autofocus is verhoogd met 50%, waardoor de camera nog sneller kan scherpstellen op een object. Omdat de camera in de iPhone (en eigenlijk in alle smartphones) vrij compact moet worden uitgevoerd, is de scherptediepte vrij groot. De iPhone probeert eigenlijk alle objecten in beeld enigszins scherp te krijgen en je krijgt niet de mooie onscherpte op de achtergrond, zoals bij een professionele camera. Wel zijn de kleuren erg natuurgetrouw, zoals je op de voorbeeldfoto’s hieronder ziet.

Camera van iPhone 6s.

Wat hebben al die technische verbeteringen in specs voor effect? De foto’s nemen meer opslagruimte in, maar met het blote oog is er eigenlijk niet zoveel verschil te zien. Alleen als je inzoomt, zie je bij de foto’s die met de iPhone 6s zijn gemaakt meer detail en ontstaat er minder snel ruis. Daarom is de iPhone 6s vooral een zinvolle upgrade voor mensen die fanatiek willen fotograferen. Voor dagelijkse kiekjes is de camera van de iPhone 6 eigenlijk al goed genoeg. Ga maar na: Apple zet al maandenlang foto’s van de iPhone 6 op gigantische billboards (en won daar zelfs prijzen mee). Die foto’s zijn soms door amateurs gemaakt en zien er prima uit, ook als ze enorm worden opgeblazen. Foto’s die je met de iPhone 6s maakt zijn dan ook goed genoeg om op een canvas print thuis aan de muur te hangen. De kwaliteit van de foto’s van de iPhone 6s is beter, maar het verschil is nou ook weer niet spectaculair.

Hieronder zie je een aantal foto’s die we afwisselend met de iPhone 6 en iPhone 6s hebben gemaakt, bij dezelfde standaard camera-instellingen.

Voorbeeldfoto iPhone 6 reuzenrad
Foto reuzenrad, gemaakt met iPhone 6

Voorbeeldfoto iPhone 6s reuzenrad
Foto reuzenrad, gemaakt met iPhone 6s

Voorbeeldfoto iPhone 6 steigerbuizen
Foto met buizen, gemaakt met iPhone 6

Voorbeeldfoto iPhone 6s steigerbuizen
Foto met buizen, gemaakt met iPhone 6s

Voorbeeldfoto iPhone 6s kermisgrijpers
Foto met veel kleuren, gemaakt met iPhone 6

Voorbeeldfoto iPhone 6s kermisgrijpers
Foto met veel kleuren, gemaakt met iPhone 6s

Voorbeeldfoto iPhone 6 rapper
Foto in donker trappenhuis, gemaakt met iPhone 6

Voorbeeldfoto iPhone 6s rapper
Foto in donker trappenhuis, gemaakt met iPhone 6s

"Apple heeft nooit meegedaan aan de megapixel-oorlog."

Het grote pluspunt van de iPhone-camera is de consistentie in kwaliteit. Er was ooit een megapixel-oorlog, waarbij camerafabrikanten pixels steeds kleiner maakten, zodat er meer pixels op een sensor pasten. Ze konden dan opscheppen over het hoge aantal megapixels, ook al betekende het dat de foto’s meer ruis vertoonden. De foto’s werden groter maar de kwaliteit werd niet beter. Apple heeft nooit aan die megapixel-oorlog meegedaan en voerde andere optimalisaties toe, vooral om te zorgen dat foto’s er bij slechte lichtomstandigheden beter uitzagen. Die strategie heeft goed uitgepakt. Er zijn smartphonecamera’s met meer megapixels (Samsung en Sony zitten respectievelijk al op 16 en 23 megapixels), maar je weet bij de iPhone dat de foto altijd lukt. De Moto X en de Samsung Galaxy S6 maken foto’s met meer detail, maar de iPhone maakt in élke situatie altijd de best mogelijke foto.

Over meer detail gesproken: een verbetering van de camera die we nog niet hebben genoemd, is dat er nu grotere panoramafoto’s mogelijk zijn waarmee je meer detail kunt vastleggen. Panoramafoto’s kunnen nu tot 63 megapixel groot zijn. Qua lens is de camera van de iPhone 6s trouwens niet veranderd: er is nog steeds sprake van een diafragma van f/2.2 terwijl de Samsung Galaxy S6 een diafragma van f/1.8 heeft (een lager getal is beter, omdat dan meer licht doordringt tot de sensor en er een mooier diepte-effect kan ontstaan).

Live Photos: even wennen

De iPhone 6s heeft een nieuwe functie met de naam Live Photos. Het staat standaard ingeschakeld en zorgt ervoor dat de camera vóór en na het maken van de foto nog 1,5 seconde extra aan beelden en geluid vastlegt. Je kunt de animatie die uit zo’n 45 frames bestaat bekijken op elk apparaat met iOS 9, elke Apple Watch met watchOS 2 en elke Mac met El Capitan. Op de iPhone 6s kun je een Live Photo afspelen door op het 3D Touch-scherm te drukken. De foto wordt dan weergegeven als een geanimeerd gifje. Vooral bij spontane foto’s van mensen en groepsfoto’s geeft dat een leuk effect. We zien het ook helemaal zitten bij foto’s met bewegende objecten, zoals op een kermis of voetbalveld. Het is alleen jammer dat je je Live Photos niet zomaar met iedereen kunt delen, bijvoorbeeld op Facebook. Je zult losse apps als Live GIF moeten gebruiken om anderen het ‘filmpje’ te laten zien. Apple geeft externe ontwikkelaars zoals Facebook de mogelijkheid om ook Live Photos te ondersteunen, zodat we ze binnenkort in allerlei apps zullen zien.

Het maken van een Live Photo is even wennen. Totdat Apple iOS 9.1 uitbracht moest je geduld hebben en de camera na het maken van de foto nog even stil houden. Anders zag je aan het einde van de animatie nog een paar shots van de lucht, de grond of de muur. Een geel icoontje bovenin het scherm maakt duidelijk dat je een Live Photo maakt. Als het tekstje ‘Live’ bovenin beeld is verdwenen, is de foto klaar en mag je je hand weer bewegen. In iOS 9.1 heeft Apple ervoor gezorgd dat de Live Photo niet meer kan mislukken als je te snel je hand beweegt. De camera detecteert nu beweging en stopt op dat moment de animatie. Het leuke is dat je Live Photos ook met de camera aan de voorkant kunt maken, zodat je een selfie met animatie krijgt.

Live Photos hebben als enige nadeel dat ze tweemaal zoveel ruimte innemen als een normale foto. Je kunt de functie dan ook het beste standaard uitschakelen en pas inschakelen als je echt iets leuks ermee wilt vastleggen. Live Photos zijn ideaal als je bijzondere momenten weer even opnieuw wilt beleven, vooral bij kleine kinderen en huisdieren. Helemaal nieuw is Live Photos niet, maar het is weer een mooi voorbeeld hoe Apple zich iets toe-eigent, een eigen draai eraan geeft en ervoor zorgt dat iedereen erover praat. De meest bekende voorganger van Live Photos is te vinden in de Zoe-functie op de HTC One, waarmee je ook korte filmpjes rondom een fotomoment kon opnemen. Helaas is iedereen Zoe alweer vergeten en is HTC afgezakt van publiekslieveling naar iPhone-naäper. De HTC One A9 lijkt verdacht veel op de iPhone 6-serie, met z’n afgeronde hoeken, duidelijk zichtbare antennestrepen en keuze uit zilver, donkergrijs en goud. Maar we dwalen af.

Het grootste minpunt van Live Photos vinden we, dat de iPhone automatisch audio opneemt bij de foto. Dat is leuk als een kind of huisdier lieve geluidjes maakt, maar minder leuk als er een krijsende kleuter buiten beeld staat of huisgenoten moeite hebben om hun mond te houden.

Frontcamera: flitsend goed

Selfies zien er beter uit, dankzij de verbeterde FaceTime-camera aan de voorzijde. Bij het maken van een selfie licht het scherm driemaal zo fel op in een passende tint, afhankelijk van het omgevingslicht. Het scherm wordt daarbij de flitser, zodat je gezicht goed verlicht op de foto staat. Apple noemt het Retina Flash. Het mooie van deze functie is dat de camera eerst de lichtomstandigheden analyseert en daarna de juiste wittoon naar je gezicht stuurt, zodat je er (hopelijk) niet ziekelijk uitziet. De kleur varieert van wit tot beige.

"Het werd tijd dat Apple de beeldkwaliteit van de frontcamera verbeterde."

Eerlijk gezegd vinden we de upgrade van de frontcamera van 1,2 naar 5 megapixels groter nieuws dan de upgrade naar 12 megapixel aan de achterzijde. Snapchat introduceerde al het idee van een selfieflits via het scherm en Apple neemt het nu over. Wat je er ook van mag vinden: tegenwoordig zijn selfies en videochats zo gangbaar geworden, dat het wel eens tijd werd dat Apple de beeldkwaliteit verbeterde. In plaats van een donkere, grofkorrelige foto bij schaarse verlichting ben je nu veel beter te herkennen op de foto. Pas alleen op dat je er niet uitziet als een hertje dat in de koplampen van een auto kijkt. En je voelt je misschien wat beschaamd als je tijdens het uitgaan zo’n fel lampje gebruikt, maar je hebt aan het einde van de avond tenminste wél bruikbare foto’s. Hoewel…

Selfie iPhone 6s

Links een selfie gemaakt met de iPhone 6 Plus (zonder flits), die iets flatteuzer is maar ook meer ruis vertoont. Rechts een selfie met de flitsfunctie van de iPhone 6s Plus.

Net als bij wel meer functies die je in de iPhone 6s vindt, is Apple ook hier weer niet de eerste, maar wel de fabrikant die het ’t beste uitvoert. De LG G3 had bijvoorbeeld al een speciale instelling om selfies te maken. Daarbij werd de viewfinder kleiner en werden de randen van het scherm verlicht. Het leverde een niet zo fraaie belichting op. Bij Apple is de belichting van je gezicht egaler.

4K-video: wie heeft dat nodig?

Met de camera aan de achterzijde van de iPhone kun je nu 4K-videofilmen. We zijn er nog niet van overtuigd dat doorsnee gebruikers dit nodig hebben. We schrijven op iCulture soms over filmmakers die documentaires en muziekvideo’s met de iPhone hebben gemaakt en voor die groep kan het erg van pas komen. De kwaliteit van de meeste huis-tuin-en-keukenvideo’s is zodanig, dat het onzin is om in 4K te gaan filmen. Het neemt alleen maar onnodige opslagruimte in beslag. Bij Apple wordt de video bovendien vastgelegd bij zo’n 50Mbps, dus 375MB per minuut. Dat is meer dan op sommige andere smartphones die in 4K kunnen filmen. Een dergelijke 4K-video neemt zes maal zoveel ruimte in als wanneer je in 720p had gefilmd, de kwaliteit die voor gangbare thuisvideo’s prima geschikt is.

"4K-video is voorlopig alleen interessant voor filmmakers en voor mensen met de juiste apparatuur."

Apple’s oplossing om iCloud te gebruiken als de opslagruimte op je iPhone tekort schiet, is goed voor de portemonnee van Apple, maar niet praktisch. De prijzen van online opslagruimte bij Apple liggen vrij hoog en de 5GB die je gratis krijgt, is zo vol.

Je hebt op de iPhone 6s nu de mogelijkheid om te filmen in 1080p-resolutie (30fps, 60fps of 120fps), in 720p-resolutie (30fps of 240fps) of in 4K-resolutie (30fps). Gelukkig staat 4K niet standaard ingeschakeld en is er ook geen snelle optie via het Bedieningspaneel. De kans dat je 4K-videofilmen per ongeluk inschakelt is dan ook niet zo groot; je zult het via de Instellingen-app handmatig moeten activeren. Na het filmen heb je een probleem: er zit geen 4K-scherm in de iPhone, dus je kunt de video niet in volle glorie terugkijken op de iPhone. Wat wel kan, is het bewerken van de 4K-video op de iPhone 6s, met Apple’s eigen videobewerkingssoftware iMovie. Dankzij de verbeterde GPU in de iPhone verloopt dat soepel.

De video’s die je maakt zijn indrukwekkend goed qua detail maar er is wel een probleem: waar speel je het op af? Alleen als je een 4K-scherm op je Mac hebt kun je de video in volle glorie bekijken. Heb je een 4K-televisie, dan is het een klus om de video over te zetten. De Apple TV ondersteunt geen 4K-video, zelfs de nieuwste 4e generatie Apple TV niet. Via AirPlay versturen naar je tv zit er dan ook niet in. Kortom: voorlopig alleen interessant voor filmmakers en voor mensen die de juiste apparatuur hebben om de 4K-video’s te bekijken. Gelukkig zien video’s die je in 1080p-resolutie schiet er ook beter uit, dankzij de verbeteringen die Apple heeft doorgevoerd. Eén waarschuwing echter: 1080p video’s bij 60fps zien er bij slechte lichtomstandigheden niet goed uit. Dat zelfde geldt trouwens voor het filmen van 4K-video’s bij slechte verlichting. Niet doen.

Hieronder zie je een van de eerste films die in 4K op de iPhone is opgenomen. Je hebt er een 4K-scherm voor nodig om de video in volle glorie te kunnen beoordelen:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Beeldstabilisatie op de iPhone 6s Plus

Mensen die veel foto’s maken en de iPhone zelfs professioneel willen gaan gebruiken voor fotograferen, kunnen het beste kiezen voor de iPhone 6s Plus. Alleen dat toestel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Vorig jaar werkte het nog alleen bij foto’s, bij de 6s Plus is ook stabilisatie voor video’s toegevoegd. Het zorgt ervoor dat je een stabieler beeld krijgt tijdens het fotograferen en filmen. Video’s in 1080p zien er bij 30fps en 60fps prima uit, met veel detail, heldere kleuren en een goed dynamische bereik. De audio is nog wel steeds mono.

Bij de iPhone 6s heb je alleen de beschikking over digitale beeldstabilisatie, goed genoeg voor dagelijkse filmpjes. Wel wordt de bewegingsonscherpte in filmpjes minder gecorrigeerd dan bij de iPhone 6s Plus. Ook zal de iPhone 6s door het ontbreken van optische beeldstabilisatie vaker voor een hogere ISO-waarde kiezen.

Samengevat: 3D Touch is misschien dé grote vernieuwing in de iPhone 6s en krijgt ook de meeste aandacht, maar voor gewone gebruikers zullen de verbeterde camera’s toch de belangrijkste reden zijn om te upgraden. Vooral de frontcamera is er met sprongen op vooruit gegaan, dankzij de verbeterde resolutie en de selfie-flitser. 4K-video zien we niet als een noodzakelijke toevoeging, al ben je wel meteen voorbereid op de toekomst, als 4K-schermen gangbaarder zijn. Wat dat betreft is de toevoeging van Live Photos een veel interessantere toevoeging: bij leuke momenten voegt het echt iets toe om nog wat geluid en beweging bij een foto te zien. Het moment dat je kind lacht, je huisdier kwispelt of je partner verlegen wegkijkt als je een foto hebt gemaakt, zijn momenten waar veel meer emotie in zit, dan wanneer je alleen een stilstaande foto maakt. Aanrader voor mensen met kinderen, huisdieren en/of vrienden. Vrijwel iedereen dus eigenlijk. We zouden alleen liever zien dat je makkelijk tussen de video-instellingen kunt wisselen. Dat kan niet meer vanuit de Camera-app zelf, maar moet via de Instellingen-app.

Nu upgraden naar iPhone 6s of niet?

Apple probeert met het iPhone Upgrade Program (alleen beschikbaar in de VS) mensen ervan te overtuigen dat ze elk jaar moeten upgraden naar een nieuw toestel. De gewoonte om steeds een iPhone met tweejarig abonnement af te sluiten is langzamerhand aan het verdwijnen. Maar is het wel nodig om élk jaar een nieuwe iPhone te kopen? Wat ons betreft was die tweejaarlijkse upgradecyclus zo gek nog niet. Sommige mensen zitten het liefst op een tweejaarlijks schema met ronde getallen (iPhone 5, 6, 7, 8). Prima, omdat je dan steeds een iPhone met compleet nieuw design hebt. Anderen kiezen liever voor een tweejaarlijks schema op basis van s-modellen. Ook goed, want daarmee heb je een toestel waar de fysieke kinderziektes uit zijn en waarbij er ook nog wat interne verbeteringen zijn doorgevoerd. Wat de iPhone 6s ons in ieder geval duidelijk heeft gemaakt, is dat een upgrade vanaf de iPhone 6 niet echt noodzakelijk is.

De snelheidsverbeteringen zijn merkbaar, maar de iPhone 6 was al snel genoeg om lekker te kunnen werken. De iPhone 6s is op alle punten beter dan de iPhone 6; we hadden niet anders van Apple verwacht. Maar de iPhone 6 was al zo snel en compleet, dat al die verbeteringen maar relatief zijn. De enige reden waarom je toch zou willen upgraden, is 3D Touch. Wil je daar optimaal van profiteren, dan kun je echter nog best een paar maanden wachten (bijvoorbeeld totdat je abonnement afloopt), omdat er dan veel meer apps beschikbaar zijn die profiteren van 3D Touch. Ook zullen er dan meer apps en games zijn die profiteren van de snelheidsverbeteringen van de A9. Er is nog een andere reden om te upgraden en dat is de sprong naar 2GB RAM. Voor mensen die veel multitasken en daarbij snel tussen apps en tabbladen willen wisselen, is de snelheidswinst erg prettig.

Voor mensen met een oudere iPhone is er veel meer vooruitgang te behalen: een groter scherm, betere batterijduur, betere camera, eigenlijk ga je er op elk vlak op vooruit als je een iPhone 5s of ouder hebt.

iPhone 6s bellen

Conclusie iPhone 6s review

Apple heeft met de iPhone 6s en iPhone 6s Plus twee uitstekende toestellen afgeleverd, die voortbouwen op de toch al goede eigenschappen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Het zijn toestellen die technisch gezien op alle punten uitblinken, prettig in gebruik zijn en ook nog eens een luxe uitstraling hebben. Geen wonder dat de iPhone 6s opnieuw verkooprecords lijkt te gaan breken. Voor echte iPhone-fans maakt die hoge prijs eigenlijk niet zoveel uit: ze verkopen hun oude iPhone voor een mooie prijs en kunnen dan relatief goedkoop upgraden naar een nieuwe. Wat dat betreft is een iPhone vaak een betere investering dan een Android-toestel. Wat krijg je voor dat geld? Een flink sneller toestel, met een betere camera en een scherm dat nieuwe 3D Touch-functies ondersteunt.

Alleen Apple is in staat om hardware en software zo nauw met elkaar te laten samenwerken. 3D Touch werkt moeiteloos, ook al zal de volledige potentie pas over een paar maanden blijken als er meer apps beschikbaar zijn die het ondersteunen. Bij de Apple Watch vonden we de Force Touch-bediening nog onwennig en soms onhandig uitgewerkt, maar bij de iPhone 6s valt alles op z’n plaats.

We vinden de iPhone 6s vooral een upgrade waard als je een iPhone 5s of eerder hebt. Je zult wel een flinke portemonnee moeten meebrengen, want de iPhone 6s is niet goedkoop. De 16GB iPhone 6s zal voor veel iCulture-lezers afvallen vanwege te weinig opslagruimte. Je zult dus minstens €859 ervoor moeten uittrekken om met de nieuwste iPhone te kunnen rondlopen. Wie krap bij kas zit, kan bij de meeste providers ook een afbetalingsregeling afsluiten, waarbij je een maandelijks bedrag betaalt. Nadeel daarvan is dat je voor langere tijd aan een provider vastzit, terwijl dat bij Apple’s iPhone Upgrade Program niet het geval is.

Het losse doosje van de iPhone 6s.

Pluspunten

  • Hoogwaardige behuizing van luxe aanvoelend materiaal
  • Goede afwerking, geen storende naden of rammelende knoppen
  • Geweldige camera’s met nieuwe functies, zoals een flitsfunctie voor selfies
  • Zeer snel, praktisch geen wachttijd bij het wisselen tussen apps en het opstarten van apps
  • 3D Touch functioneert goed
  • Siri altijd beschikbaar
  • 2GB RAM laat je net iets soepeler wisselen tussen apps en tabbladen
  • Toestel is waterbestendiger geworden
  • Stabiele software, die de power van de A9-chip goed kan bijbenen
  • Live Photos voegen een extra dimensie toe aan dierbare herinneringen (maar het is onzinnig dat het standaard is ingeschakeld)

Minpunten

  • Prijzig toestel (maar wel waardevast)
  • Sommige vernieuwingen waren al op Android-toestellen beschikbaar, Apple geeft er nu een eigen draai aan
  • Nieuwe functies zoals 4K video zijn niet voor iedereen noodzakelijk (maar je betaalt er wel voor)
  • Geen draadloos opladen of snelle oplaadfunctie (zoals bij concurrerende smartphones)
  • Touch ID is te snel, waardoor je trucs moet uithalen om notificaties nog te zien