iphone-6s-doosje

iPhone Upgrade Plan: wat is het, komt het naar Nederland?

Apple's iPhone Upgrade Plan klinkt als een aantrekkelijke manier om steeds over de nieuwste iPhone te beschikken. Wat is het en gaan Nederlandse providers het ook aanbieden?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone-6s-doosje
Apple heeft het ‘iPhone Upgrade Plan’ aangekondigd, waarmee het makkelijker wordt om elk jaar over een nieuwe iPhone te beschikken. Je sluit het iPhone Upgrade Plan af en betaalt een maandelijks bedrag, waarbij je elk jaar een nieuwe iPhone krijgt. Het is bedoeld voor mensen die nu een iPhone 6s willen en volgend jaar meteen willen overstappen naar een iPhone 7. In feite is het een 24-maanden durend huurcontract waarbij je 0% rente betaalt. Klinkt interessant, maar komt het ook naar Nederland?


T-Mobile is ermee bezig
Eén Nederlandse provider is er in ieder geval heel duidelijk over: T-Mobile is al aan het uitzoeken of ze het kunnen aanbieden. Woordvoerster Kathleen Loods zegt:

Wij zijn er uiteraard mee bezig, maar we hebben nog geen definitieve keuzes gemaakt. We zijn het aan het voorbereiden, maar kunnen nog niet zeggen hoe het eruit komt te zien.

T-Mobile biedt overigens ook de mogelijkheid voor toestelruil. Loods:

T-Mobile heeft wel toestelinruil. Klanten kunnen hun oude (iPhone) device inleveren en krijgen daar een bedrag voor terug dat zij dan weer als korting kunnen krijgen op hun nieuwe toestel. Toestelinruil is overigens niet merk specifiek, dus niet alleen voor de iPhone.

Vodafone heeft het al
Woordvoerder Bart Bakker van Vodafone gaf in een reactie aan, het in eerste instantie een vraag voor Apple is. In de VS werkt Apple alleen samen met de vier grootste providers (AT&T, Sprint, T-Mobile en Verizon) dus als Apple het ook in Nederland wil gaan aanbieden, zullen ze daarvoor ook in Nederland moeten samenwerken met providers.

Overigens biedt Vodafone al een soortgelijk pakket aan, onder de naam ‘New Phone Every Year‘. Daarbij betaal je maandelijks €10 extra op je abonnement. Je mag dan na een jaar een nieuw toestel uitzoeken. Voorwaarde is wel dat je een 2-jarig Red-abonnement afsluit en na 12 maanden de telefoon inruilt voor een nieuwe. Afhankelijk van de nieuwe telefoon die je kiest, moet je misschien iets bijbetalen. Telkens wanneer je je telefoon omruilt gaat er weer een 24 maanden durend Red-abonnement in.

KPN studeert – enkele uren nadat we de vraag hadden gesteld – nog steeds op een antwoord. Zodra we meer van ze weten, vullen we dit artikel aan.

Update: met de reactie van KPN komen we niet veel verder. Persvoorlichter Stijn Wesselink:

Uiteraard volgen wij deze ontwikkeling met interesse maar we hebben hier op dit moment nog niets over te melden.

Wat is het iPhone Upgrade Plan?

Het iPhone Upgrade Plan is het antwoord op een ontwikkeling die je we al langer zien. Mensen sluiten geen tweejarige contracten meer af, maar kiezen voor sim only of voor een maandelijkse vergoeding of afbetalingsregeling voor het toestel. Je betaalt dan maandelijks een bedrag bovenop je abonnementskosten voor gebruik van het toestel. Hoe duurder het toestel, hoe meer je bijbetaalt. Zoals te verwachten val je daarbij met een iPhone vrijwel altijd in de duurste toestelcategorie. De constructie is aantrekkelijk voor mensen die niet in één keer een groot bedrag voor een nieuwe iPhone achter de hand hebben.

Het kan dus nog wel even duren voordat de Nederlandse providers een soortgelijk iPhone Upgrade Plan gaan aanbieden. De eerste details hoeven we deze week dan ook nog niet te verwachten, temeer omdat Apple nog niet eens heeft aangegeven op welke datum de iPhone 6s naar Nederland komt.

iPhone Upgrade Plan: alleen via de fysieke Apple Stores

Je kunt je momenteel dan ook alleen aanmelden voor een iPhone Upgrade Plan bij Apple Stores in de VS. Er is geen mogelijkheid om het online af te sluiten of te kiezen voor een ander land. In de praktijk betaal je $32,41 per maand voor de iPhone 6s en $36,58 per maand voor de iPhone 6s Plus. Het idee is dat je na een jaar overstapt naar de eerstvolgende nieuwe iPhone, dus de iPhone 7. Je sluit dan een nieuw iPhone Upgrade Program af. Doe je niets, dan loopt het contract twee jaar door en betaal je dus in totaal $768 voor de iPhone 6s en $888 voor de iPhone 6s Plus.

De prijs ligt hoger dan wanneer je de iPhone gewoon via een provider had gekocht, maar er is een verschil: AppleCare+ is standaard inbegrepen bij het iPhone Upgrade Plan van Apple. Dat maakt het plan interessant voor gebruikers die nogal klunzig zijn en regelmatig een ongelukje met hun iPhone hebben.

Nog een andere vergelijking: als je niet gaat upgraden heb je na twee jaar zoals gezegd $768 betaald. Als je gewoon naar de winkel was gegaan, had je $649 moeten betalen voor de iPhone 6s. In feite is er dus geen sprake van 0% rente, maar betaal je $119 extra voor het gemak van maandelijkse betalingen en extra AppleCare+ dekking. De AppleCare+ die je erbij krijgt heeft een winkelwaarde van $129, dus uiteindelijk betaal je niets extra als je toch al gewend was om AppleCare+ af te sluiten. Na 24 maandelijkse betalingen mag je de iPhone 6s houden. Besluit je eerder al te upgraden, dan moet je uiteraard je iPhone inleveren en kun je ‘m niet eigenhandig verkopen via het tweedehands circuit.

Amerikaans abonnement verplicht

De iPhone die je in de Verenigde Staten krijgt is een simlockvrij model, maar je bent wel verplicht om deze te activeren op de netwerken van AT&T, Sprint, T-Mobile of Verizon. Je zult dus in de VS moeten wonen (of er vaak naartoe reizen) als je er profijt van wilt hebben. Zodra je wilt upgraden lever je je oude iPhone in bij Apple. Een andere vereist is dat je een geldige creditcard moet hebben. Apple werkt voor de financiering samen met Citizens One. In feite huur je je nieuwe iPhone en dat doet wel weer een beetje denken aan de toestellease-constructies die een paar jaar geleden opeens opdoken.

iphone-upgrade-program-vs

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.