iphone nfc

Waarom de iPhone 5 geen NFC en draadloos opladen heeft

Phil Schiller heeft uitgelegd waarom de iPhone 5 geen draadloos opladen of NFC ondersteunt. Volgens Schiller is een draadloze oplader te lastig en biedt Passbook alles wat klanten willen. NFC is daarom niet nodig.

iphone nfcKeer op keer zijn er geruchten dat Apple een iPhone met NFC uitbrengt. Maar steeds opnieuw worden we teleurgesteld. Ook in de iPhone 5 blijkt geen NFC-chip aanwezig, heeft Apple-topman Phil Schiller bevestigd. Is NFC net als Adobe Flash een technologie die Apple koste wat kost wil vermijden? Schiller legde in een interview met AllThingsD uit hoe het precies zit. Hij benadrukte dat de Passbook-app eigenlijk alles bevat wat de klanten willen. Een bestaand betaalsysteem is niet nodig, vindt Schiller, die zich afvraagt welk probleem er eigenlijk met NFC zou moeten worden opgelost. Passbook is een nieuwe app in iOS 6 waarmee je kadobonnen, instapkaarten, concertkaartjes en andere persoonlijke info kunt opslaan. Je kunt er (nog) niet mee afrekenen.


Schiller ging ook in op de vraag waarom de iPhone geen draadloos opladen ondersteunt. Dat zou de noodzaak voor een connector (de nieuwe Lightning connector) overbodig maken. Synchroniseren kan immers al draadloos via Wi-Fi. De Nokia Lumia 920 kan het straks al, waarom Apple niet? Schiller merkte op dat je bij een draadloos oplaadsysteem nog steeds een stekker in het stopcontact moet steken. Hoeveel gemak dat oplevert, is wat onduidelijk. Een USB-kabel kun je in muurladers, computers en zelfs vliegtuigen gebruiken, meent Schiller. “Nog een extra apparaat maken die je in de muur moet inpluggen is eigenlijk, voor de meeste situaties, gecompliceerder”, reageerde Schiller. De Lightning connector is nieuw op de iPhone 5. Apple heeft deze nieuwe aansluiting gemaakt om de iPhone en iPod veel platter te kunnen uitvoeren. Het bedrijf is van plan om dit formaat vele jaren te blijven gebruiken.

Wat er nog meer ontbreekt op de iPhone 5

Hierboven werden al twee zaken genoemd, die ontbreken op de iPhone 5: NFC en draadloos opladen. Maar er zijn nog veel meer dingen die in het geruchtencircuit rondgingen maar uiteindelijk niet op de iPhone terechtkwamen.

  • Meerdere kleuren. Terwijl de Nokia-bazen zwaaien met knalgele, blauwe en roze toestellen moeten we het bij de iPhone nog steeds doen met stijlvol zwart en wit. De iPod touch, iPod nano en iPod shuffle kregen wel meer kleuropties.
  • Geen Wi-Fi Direct. De snelle uitwisselmethode voor apps en andere content werd niet aangekondigd (er waren wel geruchten). Met Wi-Fi Direct zou je content van de ene iPhone naar de andere kunnen sturen.
  • Nederlandstalige Siri. Heel wat mensen zouden blij zijn geweest als ze Siri voortaan vragen in het Nederlands hadden kunnen stellen. Niet iedereen voelt zich comfortabel genoeg om in bijzijn van anderen in het Engels tegen de telefoon te babbelen.
  • Compleet nieuw design. De langgerekte vorm van de iPhone 5 riep bij de critici al lacherige reacties op. Dit is gewoon de oude iPhone, maar dan met een extra rij icoontjes. Of heeft Apple met de iPhone 4 al de perfecte iPhone gemaakt en kunnen we de komende jaren alleen variaties op hetzelfde thema verwachten? De iMac ziet er immers ook al jarenlang vrijwel hetzelfde uit, zonder dat gebruikers klagen dat ze iets totaal nieuws willen.
  • Nauwelijks nieuwe functies in iOS 6. Apple demonstreerde tijdens het Special Event vooral dingen die we in juni al hadden gezien. En hoewel de Panorama-functie best leuk is, is het niet spectaculair genoeg om er een iPhone 5 voor te kopen. Automatisch veranderende widgets? Apps die zelf melden dat er een update is? Het zit er niet in.
  • Nieuwe iCloud-functies. De enige vernieuwingen zijn notities en herinneringen. Maar met Google Drive die in de achteruitkijkspiegel snel naderbij komt, had Apple misschien een stapje harder moeten lopen.
  • Geen universele oplader. We dachten dat telefoonfabrikanten verplicht waren om naar micro-usb over te stappen, maar Apple introduceert doodleuk een compleet nieuwe connector. Alleen met een prijzige connector kun je zorgen dat oude accessoires blijven werken.

Bij de vorige iPhones bracht Apple grotere vernieuwingen zoals het Retina-scherm en Siri. Want hoewel er over Siri wordt geklaagd dat mensen het eigenlijk veel te weinig gebruiken, leidde het bij de concurrentie wel tot een stortvloed van me-too aankondigingen. Samsung (uiteraard) kondigde S-Voice aan, LG ging aan de slag met Quick Voice en Google ging versneld aan de slag met Google Now.

Daarom onze vraag: zit er in de iPhone 5 iets waar de concurrenten meteen bovenop gaan springen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 september 2012 om 14:35
Onderwerp
Categorie
iDevices
88 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.