Bendgate: hoe snel buigt de iPhone 6 nou echt?

Hoe zit het nou eigenlijk met kromgetrokken iPhones? We werpen nog eenmaal een blik op een objectieve, vergelijkende test die Consumer Reports uitvoerde. Daaruit blijkt dat de iPhone 6 Plus minder snel buigt dan de iPhone 6 en HTC One M8.

Er is al behoorlijk wat gezegd over #bendgate, hét verhaal van afgelopen week. Mensen zouden last hebben van een gebogen iPhone 6 Plus, nadat ze die in hun broekzak hadden gedragen. Er verschenen meerdere YouTube-filmpjes waarin mensen met blote handen een iPhone 6 Plus kromgetrokken maakten. Het leidde deze week tot de zoveelste nachtmerrie voor Apple. Maar hoe erg is het nu echt? Consumer Reports besloot een eerlijke test te doen.


gebogen iphone

Gebogen iPhone 6

Apple heeft op de gebeurtenissen gereageerd: ze zeggen dat er slechts 9 klachten over gebogen iPhones zijn binnengekomen. Wie problemen heeft of bovenop zijn iPhone is gaan zitten, kan volgens Apple-topman Phil Schiller gewoon naar de Genius Bar gaan om te kijken of het onder de garantie valt. Negen klachten is erg weinig, als je bedenkt dat er de afgelopen dagen al miljoenen nieuwe iPhones zijn verkocht. De kans dat jij als koper van een iPhone 6 Plus opeens een kromgetrokken toestel hebt, is dan ook klein. Toch wilde Consumer Reports de proef op de som nemen: zij pakten een aantal toestellen en voerden een buigtest uit. Daaruit blijkt dat de iPhone veel sterker is dan de afgelopen tijd werd gesuggereerd.

Meer weten over de nieuwe iPhones? Lees onze iPhone 6 Plus review of bekijk onze ervaringen met de kleinere iPhone 6.

Kromgetrokken iPhone 6

Consumer Reports legde de iPhone 6 Plus op twee blokken hout en drukte er in het midden met een machine op. Zo kon nauwkeurig worden bepaald hoeveel kracht er op de iPhone werd uitgeoefend. Omdat ze toch bezig waren, namen ze meteen de moeite om ook de HTC One M8, Samsung Galaxy Note 3, LG G3, iPhone 5 en iPhone 6 te meten. Het gaf een opvallende uitkomst.

Bij de iPhone 6 waren de eerste tekenen van buiging te zien bij een kracht van 32 kilogram. Bij de iPhone 6 Plus moest er zelfs 40 kilogram aan te pas komen. Dat is vreemd, want de klachten over gebogen iPhones kwamen vooral binnen van mensen die een 6 Plus hadden. Een logisch klinkende verklaring daarvan is, dat de iPhone 6 Plus dunner en langer is, waardoor hij makkelijker knikt. Maar de test weersprak dat onderbuikgevoel. Ook bij een zwaardere test bleek de iPhone 6 sneller te knikken: het scherm brak pas los van het toestel bij een kracht van 45 kilogram. Bij de iPhone 6 Plus was een kracht van bijna 50 kilogram nodig.

Ook gebogen telefoons bij andere merken

bendgate-geteste-telefoonsConsumer Reports keek ook naar smartphones van andere merken. Opvallend daarbij was dat de HTC One M8 het snelst blijkt te buigen en openbarst. Dat toestel is overigens ook van aluminium gemaakt en heeft net als de iPhone 6 (Plus) een unibody behuizing. De test laat zien dat buigen eigenlijk niet te voorkomen is, als we extreem dunne en lichte smartphones van aluminium willen hebben.

Maar uit het onderzoek blijkt ook dat je behoorlijke krachten moet uitoefenen op een toestel, om een smartphone te laten buigen. Bij normaal dagelijks gebruik blijft alles gewoon in vorm. Hopelijk waait na dit onderzoek de discussie over kromgetrokken iPhones weer snel over en kan Apple zich druk gaan maken over écht belangrijke zaken, zoals de goede werking van iOS 8 en het werkend krijgen van HealthKit-apps.

Is bendgate wel een echte ‘gate’?

De doorgaans slecht geïnformeerde landelijke media spongen afgelopen week op het onderwerp #bendgate. Het is namelijk best grappig als zo’n dure telefoon stuk gaat, zeker als het bij jouw buurman gebeurt die net over zijn fonkelnieuwe iPhone 6 heeft staan opscheppen. Het lijkt de eerste grote rel rondom de iPhone 6. Maar toch is er bij #bendgate iets anders aan de hand dan bijvoorbeeld bij antennagate. Bij antennagate was er sprake van een fout in het ontwerp van de iPhone 4: het bereik viel weg als je je iPhone op een bepaalde manier vasthield. Apple reageerde door gratis bumpers weg te geven en gaf een rondleiding door het lab waar antennefuncties worden getest. Bij bendgate gaat het om iets anders: de telefoon kan kapot gaan als je er op een onzorgvuldige manier mee omgaat. Het is bovendien geen ontwerpfout van Apple, maar een niet te vermijden eigenschap van steeds dunner wordende telefoons. We willen een iPhone die licht van gewicht is en niet als een dikke baksteen in je broekzak zit. Apple heeft de behuizing versterkt met staal en titanium, maar er zijn grenzen. Op een gegeven moment wordt een telefoon zo dun, dat ‘ie bij hoge druk toch vervormt.

Reacties: 44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.