A9 processor op iPhone 6s.

A9-chip van iPhone 6s blijkt in twee varianten te bestaan

Apple gebruikt voor de iPhone 6s twee verschillende varianten van de A9-chip. Die van Samsung is 10 procent kleiner dan die van TSMC.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er blijken twee varianten van de A9-processor in omloop te zijn, de processor die in de iPhone 6s wordt gebruikt. En ze zijn niet eens identiek. TSMC maakt de ene variant en Samsung maakt de andere, die 10 procent kleiner is.


A9 processor op iPhone 6s.

Apple doet aan risicospreiding, als het om de productie van cruciale onderdelen gaat. De A9-processor wordt dan ook door twee bedrijven gemaakt. Na onderzoek door Chipworks, blijkt dat er twee varianten zijn. De A9 van Samsung heeft productnummer APL0898 en met 96mm. Die van TSMC met productnummer AAPL1022 is 104,5 mm. Welke van de twee moet je hebben?

A9 chip in 2 varianten

Die van Samsung. Je iPhone wordt er niet kleiner van, maar het scheelt wel in energieverbruik. De A9 van Samsung is gebouwd op een kleinere die size. Een die is een klein blokje halfgeleidend materiaal, waarop een functioneel circuit wordt gebouwd. Of er ook verschil in prestaties is, is Chipworks nog aan het uitzoeken. De resultaten kunnen dus nog veranderen. Normaal gesproken geven fabrikanten de voorkeur aan een geavanceerder proces met een lager aantal nanometers.

Het gebeurt wel vaker dat Apple naast Samsung een tweede fabrikant zoekt, om niet te sterk afhankelijk te zijn van onderdelen van een aartsrivaal. Toch blijken de onderdelen van Samsung vaak beter te voldoen, bijvoorbeeld als het om SSD’s van MacBooks gaat.

Update 7 oktober: inmiddels is duidelijk dat niet de A9 van Samsung de beste kwaliteit levert, maar juist de A9 van TSMC. Die is weliswaar met een minder geavanceerd productieproces gemaakt, maar levert betere prestaties en langere batterijduur op.

Soms lukt het Apple niet om voldoende fabrikanten te vinden, of blijkt een van de fabrikanten onvoldoende kwaliteit te kunnen leveren. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de Apple Watch, waar Apple erg afhankelijk bleek van bepaalde fabrikanten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 07 oktober: Inmiddels is duidelijk dat de A9 van TSMC de beste keuze is. Deze is fysiek groter, maar is energiezuiniger en levert iets betere performance op.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 oktober 2015 om 12:34
Onderwerpen
,
Categorie
Achtergrond
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.