3D-Touch-iPhone-6s-homescreen

Beste apps voor 3D Touch: zo haal je meer uit 3D Touch op je iPhone

Wat zijn de beste apps voor 3D Touch, beschikbaar vanaf de iPhone 6s? Wij maakten een selectie van de beste apps van externe ontwikkelaars, die al voor de snelle acties van 3D Touch zijn aangepast.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Omdat 3D Touch steeds meer wordt vervangen door Haptic Touch werken we deze lijst niet meer bij.

Je bent waarschijnlijk benieuwd welke apps geschikt zijn voor 3D Touch-functies. De snelle acties zijn nog lang niet in alle apps beschikbaar, maar wij maakten alvast een lijst van de beste en meest handige apps waarmee je het kunt proberen.

Onze selectie van apps voor 3D Touch

Camera+ ondersteunt de snelle acties van 3D Touch. Vanaf het homescreen kun je direct kiezen voor het maken van een foto, selfie of macro. ook kun je meteen naar de Lightbox gaan, zonder eerst de app te openen. Dezelfde actie is beschikbaar vanuit de widget voor het Vandaag-scherm. Met Camera+ kun je mooiere foto’s op de iPhone maken, waarbij meteen rekening wordt gehouden met nieuwe 12-megapixelcamera. Met de Clarita-Functie zorg je ervoor dat kleuren natuurgetrouwer worden weergegeven en sinds iOS 9 heb je toegang tot een waanzinnig aantal filters. De iPhone 6s is op zichzelf al een prima camera, maar met Camera+ worden je foto’s helemaal spectaculair.

Met deze app kun je allerlei veelvoorkomende handelingen automatiseren. De snelle acties van 3D Touch passen daar dan ook perfect bij. Het mooie is dat de snelle acties van 3D Touch aanpasbaar zijn, net als de app zelf. Je hebt vanaf het homescreen toegang tot allerlei veelgebruikte snelkoppelingen en taken, die je zelf kiest. En dat is uniek, want bij de meeste apps die voor 3D Touch zijn aangepast, zit je vast aan de snelle acties die de ontwikkelaar heeft bedacht.

Launch Center Pro met 3D Touch acties

Een andere favoriet op de iCulture-redactie, als het om automatiseren van taken gaat. Met Workflow heb je vanaf het homescreen toegang tot bepaalde workflows (ook wel recepten genaamd). Binnen de app kun je 3D Touch ook gebruiken, om met peek de details van een bepaalde workflow te bekijken.

De officiële Twitter-app heeft 3D Touch-functies gekregen, die de app nog sneller maken voor fanatieke twitteraars. Je begint razendsnel een nieuw bericht, nieuwe tweet of zoekactie. De acties zijn alleen beschikbaar vanaf het homescreen. Binnen de Twitter-app hebben we nog geen snelle 3D Touch-acties kunnen ontdekken. Wel kun je binnen de app sneller reageren op tweets en universele links gebruiken.

Ben je meer een instagrammer dan een twitteraar, dan kun je de 3D Touch-functies ook al uitproberen in je favoriete app. Instagram heeft snelle acties op het homescreen toegevoegd en binnen de app kun je snel een preview van foto’s bekijken. Deze app werd door Apple gedemonstreerd tijdens de keynote van de iPhone 6s.

3D Touch in een foto-app.

Dropbox heeft gezorgd voor handige 3D Touch-functies binnen de app. Door op mappen en bestanden te drukken, kun je snel een preview bekijken. Nog harder drukken en de map of het bestand wordt geopend. Vanaf het homescreen heb je toegang tot de meest recent gebruikte bestanden.

AD Drive game met 3D Touch

3D Touch kan ook invloed hebben op games en AG Drive is een van de eerste voorbeelden daarvan. Door harder op het scherm te drukken, gaat je gevechtsvliegtuig nog sneller. Op toestellen zonder 3D Touch moet je met de knoppen onderaan het scherm de snelheid regelen. AG Drive is geïnspireerd door klassiekers als Wipeout en F-Zero.

Shazam is vanaf nu sneller bereikbaar. Druk met 3D Touch op het appicoontje om snel te beginnen met het herkennen van een liedje. Handig als elke seconde telt en je nog net de laatste klanken van een liedje wilt meepakken, zonder de app te hoeven openen.

De standaard-apps van Apple zijn gedeeltelijk al aangepast voor 3D Touch. Bij apps die je zelf moet downloaden zoals Podcasts, Garageband en Keynote, duurt het altijd wat langer. Maar iMovie is al wel aangepast. Op de iPhone 6s kun je niet alleen 4K-video’s bewerken, maar ook snel een nieuw filmproject starten vanaf je homescreen. Heb je een iPad Air 2 of wacht je op de iPad Pro, dan kun je met de vernieuwde app ook beter multitasken.

Nog meer apps met 3D Touch

Spark 3D TouchBen je uitgekeken op de apps hierboven, dan weten we nog wel een paar leuke andere apps, waarmee je 3D Touch kunt gebruiken.

 • Spark Mail + AI: Email Inbox (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - De e-mailapp van Readdle (zie afbeelding) is al aangepast voor de iPhone 6s. Gebruik de snelle acties van 3D Touch op het homescreen om snel een e-mail te schrijven.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Snel een nieuw document starten of diagrammen openen, waarmee je al bezig was. Werkt vanaf het homescreen.
 • Night Sky (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Mac/TV/Vision Pro, iOS 14.0+) - Sterrenkijk-apps zijn er altijd snel bij met nieuwe functies. Eerder al bij watchOS 2 en nu ook met 3D Touch. Deze app maak het makkelijker om via 3D Touch de beweging van sterrenstelsels te volgen.
 • Sky Guide (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 15.0+) - Snel toegang tot de app vanaf het homescreen en met peek & pop een preview van artikelen bekijken, wanneer je een zoekopdracht binnen de app uitvoert.
 • Endless Alphabet (€9,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Laat de kinderen ook kennismaken met 3D Touch. Hoe hard je drukt bepaalt hoe de dieren en de animaties reageren in deze educatieve kinderapp. Spelen met letters en vormen.
 • Magic Piano by Smule (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Vroeger was Smule een bekende ontwikkelaars van spraakmakende apps zoals Ocarina. Nu zijn ze wat meer naar de achtergrond verdwenen, maar ze zijn er wel als de kippen bij met nieuwe functies. Deze magische piano reageert nu op de mate van druk op het scherm. Door harder te drukken, klinkt de muziek die je maakt ook harder.

Pinterest 3D Touch

 • Pinterest (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Niet zo heel spannend, wat Pinterest heeft gedaan: je kunt nu pins openen door hard op het scherm te drukken.
 • CARROT Weer: Neerslag & Radar (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Vision Pro, iOS 15.0+) - Goed om te zien dat CARROT Weather niet alleen maar een lollige app is, maar ook serieus is over de functies. Met snelle acties spring je snel naar het weerbericht voor opgeslagen locaties.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Snelle acties beschikbaar op het homescreen voor deze complete, maar toch wel prijzige takenlijst-app. Bovendien hebben ze al een app voor watchOS 2.
 • Scanner Pro: Document Scanning (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Een andere app van Readdle. Druk op het appicoontje om meteen een scan te maken of om naar je eerder gemaakte foto’s te gaan.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Snelle acties vanaf het homescreen.
 • Evernote - Notes Organizer (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.2+) - Meerdere functies voor 3D Touch, zoals snelle acties starten vanaf het homescreen en snel kijken binnen notities met peek en pop.

Hipstamatic 3D Touch

 • Hipstamatic Classic (€2,99 + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Foto-app waarmee je vanaf het startscherm snel een foto kan maken in jouw favoriete instelling: eten, portretten of zonsondergangen bijvoorbeeld (zie afbeelding).
 • Apple Store (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) - Snel shoppen bij Apple vanaf je homescreen.