a9-chip

Accutest toont miniem verschil tussen A9-chips van TSMC en Samsung

De accuduur van de iPhone 6s met A9-chip van TSMC of Samsung ontloopt elkaar nauwelijks. Apple's beweringen dat er maar een klein verschil is, worden bevestigd door een accutest door Ars Technica.

a9 processorZou Apple dan toch gelijk hebben? Een accutest van Ars Technica laat zien, dat er slechts een miniem verschil is in accuduur bij de A9-chips van Samsung en TSCM. De website testte twee iPhone 6s-modellen, waarbij de ene was voorzien van een A9-chip van TSMC en de andere een A9-chip van Samsung. Bij het testen onder realistische omstandigheden (zoals browsen via Wi-Fi) blijkt dat er maar weinig verschil is in accuduur. Met de tool Geekbench 3 ontstaat wel een groot verschil, soms tot wel 30 procent.


De afgelopen dagen was er veel ophef over het verschil in prestaties tussen de twee varianten van de A9-chip. Apple reageerde: het verschil zou verwaarloosbaar zijn en niet meer bedragen dan 2 tot 3 procent. Die bewering wordt nu bevestigd door de tests van Ars Technica: een iPhone met Samsung-chip ging 610 minuten mee en een iPhone met TSMC-chip hield het 624 minuten vol. Het verschil is daarbij inderdaad iets meer dan 2 procent.

Accutest iPhone 6s door Ars Technica

Ook bij andere tests zoals WebGL en GFXBench blijken de A9-varianten elkaar nauwelijks te ontlopen. Op de WebGL-test scoort Samsung zelfs iets beter. Waar de grote verschillen ontstaan, is wanneer je met de veelgebruikte tool Geekbench 3 aan de slag gaat. Dan is er opeens een groot verschil: 272 minuten versus 212 minuten. Drie van de vier uitgevoerde accutests bevestigen daarmee Apple’s claim dat er maar 2 tot 3 procent verschil is.

Het lijkt er daarom eerder op, dat er met de tool Geekbench 3 iets mis is. Belangrijk om je te realiseren, is dat er maar twee toestellen zijn getest, die beide aan vier tests werden onderworpen. Om echt betrouwbare uitspraken te kunnen doen, zullen veel meer mensen met verschillende toestellen (en met exact dezelfde instellingen) de tests moeten herhalen. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat Apple toch gelijk had.

Bekijk ook

'Verschillen A9-chips nauwelijks merkbaar bij alledaags gebruik'

De iPhone 6s kan twee verschillende soorten A9 chips bevatten, en dat zorgt voor ophef. YouTubers hebben de twee chips vergeleken in alledaagse situaties, en daaruit blijkt dat het allemaal nog wel meevalt.
Bekijk ook

Welke A9-chip zit er in jouw iPhone 6s?

Er zijn in de iPhone 6s twee varianten van de A9-chip toegepast. Die van TSMC is beter dan de A9 van Samsung. Maar hoe achterhaal je welke A9-variant er in jouw iPhone 6s zit?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.