a9-chip

‘Verschillen A9-chips nauwelijks merkbaar bij alledaags gebruik’

De iPhone 6s kan twee verschillende soorten A9 chips bevatten, en dat zorgt voor ophef. YouTubers hebben de twee chips vergeleken in alledaagse situaties, en daaruit blijkt dat het allemaal nog wel meevalt.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

a9-chip

De iPhone 6s gebruikt twee verschillende versies van de A9-chip, en dat zorgt voor de nodige ophef. Benchmarktests laten namelijk zien dat de versie van TSMC niet alleen betere prestaties, maar ook een langere batterijduur heeft dan die van Samsung. Vandaag blijkt uit nieuwe tests dat dit allemaal wel meevalt voor de gemiddelde gebruiker.


Nadat de benchmarktests in het nieuws kwamen, namen verschillende YouTubers de taak op zich om de twee chips met elkaar te vergelijken in alledaagse situaties. In onderstaande video’s kun je zien hoe YouTubers Austin Evans en Jonathan Morrison twee iPhones naast elkaar leggen, en deze in verschillende situaties met elkaar vergelijken. De helderheid van de twee modellen is in alle gevallen exact gelijk.

Bekijk ook

Welke A9-chip zit er in jouw iPhone 6s?

Er zijn in de iPhone 6s twee varianten van de A9-chip toegepast. Die van TSMC is beter dan de A9 van Samsung. Maar hoe achterhaal je welke A9-variant er in jouw iPhone 6s zit?

Niet representatief voor doorsnee gebruikers

Als je een benchmarktest uitvoert, krijg je merkbare verschillen te zien tussen de chips. Met de Samsung-chip krijg je een batterijduur van ca. 6 uur bij intensief gebruik, terwijl een TSMC-chip zorgt dat je iPhone bijna 8 uur intensief te gebruiken is. Bij een dergelijke benchmarktest wordt het onderste uit een iPhone getrokken, en is dit vaak niet representatief voor de ervaring van de doorsnee gebruiker.

Om dit te illustreren laat Austin Evans een uur lang een YouTube-video afspelen op beide toestellen. Na afloop merkte hij slechts een verschil van één procent bij het batterijpercentage. Bij intensief gebruik is de TSMC chip dus wat beter dan die van Samsung, maar bij alledaags gebruik ga je hier weinig van merken.

Timelapse en videobewerking

In een ander voorbeeld zien we hoe een timelapse met volle helderheid een half uur lang wordt opgenomen. Na afloop staat de batterij van de iPhone 6s met een TSMC chip op 89 procent, terwijl de 6s met van die van Samsung 84% aangeeft. Als hij deze video vervolgens gaat bewerken en exporteren, wordt het verschil weer wat beter merkbaar: de Samsung-chip toont 55 procent, terwijl de 6s met die van TSMC nog op 62% staat.

Concluderend kun je dus zeggen dat de twee A9 chips pas echt verschil maken als je de iPhone 6s erg intensief gebruikt, met zware apps die veel van het toestel vragen. Gebruik je de iPhone echter om YouTube-video’s te kijken en berichten te sturen, dan zijn de verschillen in batterijpercentage te verwaarlozen.

De twee video’s zijn hieronder te bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.